Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z dyni, czosnku, imbiru i chilli.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Nie da się ukryć, że nastąpiła prawdziwa jesień. Zimno, wietrznie i deszczowo. I chyba rzadko komu chce się w taką pogodę wychodzić.
Spędzamy więcej czasu w domu a jeśli juz wracamy z pracy czy innych miejsc, to nie co ziębnięci, i z pewnością gotowi na jakaś ciepłą i rozgrzewająca potrawę.
Taką właśnie rozgrzewającą, aromatyczną, pyszną i szybką potrawę chcę Wam dziś zaproponować.
Zupa - krem z dyni.
Wiadomo - dynia, o tej porze roku - grzechem jest nie spotkać jej na każdym kroku i nie kupić. 
Parę odsłon juz takiej zupy, znajdziecie u mnie na blogu z poprzednich lat, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania i próbowania. 
Dzisiejsza wersja to kolejne moje podejście do dyni. Jest prosto, szybko i bardzo pysznie.
Jeśli tylko macie pod ręką dynie, wystarczy kilka minut i rozgrzewający, aromatyczny obiad macie na stole.
Sprobujcie sami - zachęcam gorąco!
Zapraszam po przepis.









Składniki : 


  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • kostka świeżego imbiru ( ok. 3 cm / 3 cm )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli ( możecie zastąpić świeża chilli lub dać więcej płatków - tutaj wszystko zależy od Waszej preferencji )
  • odrobina kardamonu
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • mały pęczek świeżej lub mrożonej kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku







Sposób przygotowania : 



Cebule + czosnek + seler + imbir = obieramy i kroimy na drobną kostkę.
W dużym garnku, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek.
Podsmażamy cebule + czosnek + seler + imbir = do zeszklenia.
Doprawiamy : chilli + sól + pieprz + kardamon + tymianek = całość podsmażamy jeszcze chwilkę dla lepszego uwolnienia aromatów.
W miedzy czasie, obieramy i kroimy w drobną kostkę, ziemniaki. 
Dynie myjemy, dzielimy na pół i wydrążamy niejadalny miąższ.
Cała resztę, w raz ze skórą kroimy w kostkę.
Dorzucamy do garnka : ziemniaki + dynie + miód + połowa z kolendry = mieszamy i smażymy do zeszklenia i puszczenia soków.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na mniejszym ogniu, pod przykryciem kilka minut = do miękkości warzyw.
Po wbiciu noża dynia i ziemniaki powinny być miękkie ale nie doprowadźcie do ich rozgotowania.
Całość trwa naprawdę dosłownie kilka minut.
Miksujemy blenderem na jednolity, gesty krem.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy chilli.
Posypujemy pozostałą kolendrą.
Na gotowo, można skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć płatkami chilli.
Swietnie pasuje z grzankami czosnkowymi domowej roboty :).
Gotowe.
Smaczne i szybkie danie, które mam nadzieje zasmakuje i Wam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Polecane poprzednie przepisy: 











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...