www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie da się ukryć, że nastąpiła prawdziwa jesień. Zimno, wietrznie i deszczowo. I chyba rzadko komu chce się w taką pogodę wychodzić.
Spędzamy więcej czasu w domu a jeśli juz wracamy z pracy czy innych miejsc, to nie co ziębnięci, i z pewnością gotowi na jakaś ciepłą i rozgrzewająca potrawę.
Taką właśnie rozgrzewającą, aromatyczną, pyszną i szybką potrawę chcę Wam dziś zaproponować.
Zupa - krem z dyni.
Wiadomo - dynia, o tej porze roku - grzechem jest nie spotkać jej na każdym kroku i nie kupić.
Parę odsłon juz takiej zupy, znajdziecie u mnie na blogu z poprzednich lat, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania i próbowania.
Dzisiejsza wersja to kolejne moje podejście do dyni. Jest prosto, szybko i bardzo pysznie.
Jeśli tylko macie pod ręką dynie, wystarczy kilka minut i rozgrzewający, aromatyczny obiad macie na stole.
Sprobujcie sami - zachęcam gorąco!
Zapraszam po przepis.
Składniki :
- 1 dynia Hokkaido
- 2 ziemniaki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- kostka świeżego imbiru ( ok. 3 cm / 3 cm )
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli ( możecie zastąpić świeża chilli lub dać więcej płatków - tutaj wszystko zależy od Waszej preferencji )
- odrobina kardamonu
- 1 - 2 łyżki miodu
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego
- mały pęczek świeżej lub mrożonej kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
Cebule + czosnek + seler + imbir = obieramy i kroimy na drobną kostkę.
W dużym garnku, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek.
Podsmażamy cebule + czosnek + seler + imbir = do zeszklenia.
Doprawiamy : chilli + sól + pieprz + kardamon + tymianek = całość podsmażamy jeszcze chwilkę dla lepszego uwolnienia aromatów.
W miedzy czasie, obieramy i kroimy w drobną kostkę, ziemniaki.
Dynie myjemy, dzielimy na pół i wydrążamy niejadalny miąższ.
Cała resztę, w raz ze skórą kroimy w kostkę.
Dorzucamy do garnka : ziemniaki + dynie + miód + połowa z kolendry = mieszamy i smażymy do zeszklenia i puszczenia soków.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na mniejszym ogniu, pod przykryciem kilka minut = do miękkości warzyw.
Po wbiciu noża dynia i ziemniaki powinny być miękkie ale nie doprowadźcie do ich rozgotowania.
Całość trwa naprawdę dosłownie kilka minut.
Miksujemy blenderem na jednolity, gesty krem.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy chilli.
Posypujemy pozostałą kolendrą.
Na gotowo, można skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć płatkami chilli.
Swietnie pasuje z grzankami czosnkowymi domowej roboty :).
Gotowe.
Smaczne i szybkie danie, które mam nadzieje zasmakuje i Wam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Polecane poprzednie przepisy:
- Zupa krem z dyni i kohlruben
- Aromatyczna zupa - krem z dyni
- Rozgrzewająca zupa - krem z dyni i pieczonych warzyw
- Curry z dynia
- Domowe grzanki
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz