Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z dyni, czosnku, imbiru i chilli.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Nie da się ukryć, że nastąpiła prawdziwa jesień. Zimno, wietrznie i deszczowo. I chyba rzadko komu chce się w taką pogodę wychodzić.
Spędzamy więcej czasu w domu a jeśli juz wracamy z pracy czy innych miejsc, to nie co ziębnięci, i z pewnością gotowi na jakaś ciepłą i rozgrzewająca potrawę.
Taką właśnie rozgrzewającą, aromatyczną, pyszną i szybką potrawę chcę Wam dziś zaproponować.
Zupa - krem z dyni.
Wiadomo - dynia, o tej porze roku - grzechem jest nie spotkać jej na każdym kroku i nie kupić. 
Parę odsłon juz takiej zupy, znajdziecie u mnie na blogu z poprzednich lat, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania i próbowania. 
Dzisiejsza wersja to kolejne moje podejście do dyni. Jest prosto, szybko i bardzo pysznie.
Jeśli tylko macie pod ręką dynie, wystarczy kilka minut i rozgrzewający, aromatyczny obiad macie na stole.
Sprobujcie sami - zachęcam gorąco!
Zapraszam po przepis.









Składniki : 


  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • kostka świeżego imbiru ( ok. 3 cm / 3 cm )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli ( możecie zastąpić świeża chilli lub dać więcej płatków - tutaj wszystko zależy od Waszej preferencji )
  • odrobina kardamonu
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • mały pęczek świeżej lub mrożonej kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku







Sposób przygotowania : 



Cebule + czosnek + seler + imbir = obieramy i kroimy na drobną kostkę.
W dużym garnku, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek.
Podsmażamy cebule + czosnek + seler + imbir = do zeszklenia.
Doprawiamy : chilli + sól + pieprz + kardamon + tymianek = całość podsmażamy jeszcze chwilkę dla lepszego uwolnienia aromatów.
W miedzy czasie, obieramy i kroimy w drobną kostkę, ziemniaki. 
Dynie myjemy, dzielimy na pół i wydrążamy niejadalny miąższ.
Cała resztę, w raz ze skórą kroimy w kostkę.
Dorzucamy do garnka : ziemniaki + dynie + miód + połowa z kolendry = mieszamy i smażymy do zeszklenia i puszczenia soków.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na mniejszym ogniu, pod przykryciem kilka minut = do miękkości warzyw.
Po wbiciu noża dynia i ziemniaki powinny być miękkie ale nie doprowadźcie do ich rozgotowania.
Całość trwa naprawdę dosłownie kilka minut.
Miksujemy blenderem na jednolity, gesty krem.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy chilli.
Posypujemy pozostałą kolendrą.
Na gotowo, można skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć płatkami chilli.
Swietnie pasuje z grzankami czosnkowymi domowej roboty :).
Gotowe.
Smaczne i szybkie danie, które mam nadzieje zasmakuje i Wam.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Polecane poprzednie przepisy: 











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...