www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Często na moim blogu podaje Wam w przepisach, przy okazji marynowania mięs, czy dań obiadowych, dań z makaronem czy do sałat i dań grillowanch, że używam moją, domową mieszankę ziół. Pomyślałam że, czas najwyższy i Wam podać skład, abyście także mogli sobie taką przygotować.
Taka mieszanka jest o wiele zdrowsza niż kupna bo, po pierwsze, nie zawiera dużej ilości soli, którą możecie spotkać w kupnych, magicznych paczuszkach, a po drugie nie zawiera żadnych zastępników itd. tylko Wasze zioła i smak który lubicie.
U mnie przygodę z robieniem własnych mieszanek, zaczęłam pare ładnych lat temu, z prostych przyczyn. Nie miałam dostępu do wszystkich mieszanek które mnie interesowały i jakość tych kupnych kompletnie przestała nam smakować.
Nie widzę nic prostrzego w takiej sytuacji, jak przygotowanie własnej :).
Zapraszam i zachęcam Was do przygotowania tej dzisiejszej, bo doskonale smakuje w szczególności w połączeniu z kurczakiem, gdzie często jej używam. Możecie także marynować dania na grilla, czy teraz w okresie jesienno zimowym dodać do innych pysznych mięs, które przygotujecie. Świetny czas na jej wykorzystanie możecie także sprawdzić przy okazji nadchodzących świąt np. przy przyrządzaniu ryb.
Dużo możliwości, wiec naprawdę warto mieć taka swoją, domową przyprawę - zapraszam.
Składniki :
( z podanych proporcji wyjdzie Wam mały słoiczek tych przypraw, wiec jeśli chcecie, możecie od razu, tak jak ja robię, podwoić czy nawet potroić tą ilość )
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 6 łyżeczek suszonej bazylii
- 5 łyżeczek suszonej pietruszki
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżeczki suszonej cebulki
- 2 łyżeczki prażonej cebulki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania.
Tak jak wspomniałam wyżej, możecie sobie zrobić wiekszą ilość takich przypraw i przechowywać naprawdę długi czas w zamkniętym szczelnie pojemniczku na przyprawy.
Mieszanka nie zawiera dodatku soli. Jeśli wolicie, możecie jak najbardziej ją od razu dodać. Ja natomiast lubię mieć kontrolę nad słonością moich potraw i dlatego do samej mieszanki jej nie dodaje bo i tak przy okazji pieczenia, czy gotowania potrawy solimy.
Sposób przygotowania jest najprostszy na świecie. Musicie wszystkie zioła odmierzyć i wsypać do miksera i zmiksować.
Jeśli nie posiadacie miksera ani food procesora, gdzie moglibyście miksować, możecie ręcznie całość bardo drobno i dokładnie posiekać, na dużej desce, przy pomocy ostrego noża.
Jest także możliwość wymieszania składników w moździerzy ale tutaj uważałabym, aby nie zbyt mocno całość pozbawić konsystencji - nie zamienić w pastę.
Gotową mieszankę przekładamy do czystego słoiczka na przyprawy i szczelnie zamykamy.
I mamy gotową, pachnącą i pełną aromatów przyprawę, którą możecie użyć kiedy będziecie potrzebować, a Wasze dania nabiorą przepysznego smaku i aromatu.
Koniecznie sprobujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz