Przejdź do głównej zawartości

Domowa mieszanka ziół.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Często na moim blogu podaje Wam w przepisach, przy okazji marynowania mięs, czy dań obiadowych, dań z makaronem czy do sałat i dań grillowanch, że używam moją, domową mieszankę ziół. Pomyślałam że, czas najwyższy i Wam podać skład, abyście także mogli sobie taką przygotować.
Taka mieszanka jest o wiele zdrowsza niż kupna bo, po pierwsze, nie zawiera dużej ilości soli, którą możecie spotkać w kupnych, magicznych paczuszkach, a po drugie nie zawiera żadnych zastępników itd. tylko Wasze zioła i smak który lubicie.
U mnie przygodę z robieniem własnych mieszanek, zaczęłam pare ładnych lat temu, z prostych przyczyn. Nie miałam dostępu do wszystkich mieszanek które mnie interesowały i jakość tych kupnych kompletnie przestała nam smakować.
Nie widzę nic prostrzego w takiej sytuacji, jak przygotowanie własnej :).
Zapraszam i zachęcam Was do przygotowania tej dzisiejszej, bo doskonale smakuje w szczególności w połączeniu z kurczakiem, gdzie często jej używam. Możecie także marynować dania na grilla, czy teraz w okresie jesienno zimowym dodać do innych pysznych mięs, które przygotujecie. Świetny czas na jej wykorzystanie możecie także sprawdzić przy okazji nadchodzących świąt np. przy przyrządzaniu ryb.
Dużo możliwości, wiec naprawdę warto mieć taka swoją, domową przyprawę - zapraszam.







Składniki : 


( z podanych proporcji wyjdzie Wam mały słoiczek tych przypraw, wiec jeśli chcecie, możecie od razu, tak jak ja robię, podwoić czy nawet potroić tą ilość )



  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 6 łyżeczek suszonej bazylii
  • 5 łyżeczek suszonej pietruszki
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżeczki suszonej cebulki
  • 2 łyżeczki prażonej cebulki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego






Sposób przygotowania.


Tak jak wspomniałam wyżej, możecie sobie zrobić wiekszą ilość takich przypraw i przechowywać naprawdę długi czas w zamkniętym szczelnie pojemniczku na przyprawy.
Mieszanka nie zawiera dodatku soli. Jeśli wolicie, możecie jak najbardziej ją od razu dodać. Ja natomiast lubię mieć kontrolę nad słonością moich potraw i dlatego do samej mieszanki jej nie dodaje bo i tak przy okazji pieczenia, czy gotowania potrawy solimy.
Sposób przygotowania jest najprostszy na świecie. Musicie wszystkie zioła odmierzyć i wsypać do miksera i zmiksować. 
Jeśli nie posiadacie miksera ani food procesora, gdzie moglibyście miksować, możecie ręcznie całość bardo drobno i dokładnie posiekać, na dużej desce, przy pomocy ostrego noża.
Jest także możliwość wymieszania składników w moździerzy ale tutaj uważałabym, aby nie zbyt mocno całość pozbawić konsystencji - nie zamienić w pastę.
Gotową mieszankę przekładamy do czystego słoiczka na przyprawy i szczelnie zamykamy.
I mamy gotową, pachnącą i pełną aromatów przyprawę, którą możecie użyć kiedy będziecie potrzebować, a Wasze dania nabiorą przepysznego smaku i aromatu.
Koniecznie sprobujcie.



Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...