Przejdź do głównej zawartości

Warkocz z amaretto, wanilią, żurawiną i cynamonem.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Nie ma chyba nic lepszego od rozpoczęcia dnia pyszną, cieplutką herbatą czy kawą, w towarzystwie takiego, pięknego, pachnącego wypieku. Przynajmniej o tej porze roku, takie śniadanko to naprawdę pyszna uczta.
Znajdziecie w archiwum bloga poprzednie moje wersje takich warkoczy - chałek, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania. A dziś kolejne, moje podejście do tego właśnie wypieku.
Jak nadchodzi taka chwila, ze mam ochotę na coś puszystego, aromatycznego z ulubionym przeze mnie dodatkiem typu cynamon czy żurawina, to koniecznie musiałam coś wymyślić :). Zaszyłam się więc w kuchni i powstał ten przepiękny i przepyszny warkocz :).
Jeśli jesteście też zwolennikami takich wypieków = zapraszam do pieczenia :).








Składniki : 


  • 125 ml syropu barmańskiego ( podzieliłam tak : 1/3 amaretto + reszta wanilii = możecie zmienić proporcje jeśli wolicie )
  • 1 1/2 kubka suszonej żurawiny


  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 kubek letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 1/2 kubka mąki pszennej typ 450
  • 2 1/2 kubka mąki pszennej typ 630
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g rozpuszczonego masła   

  • dodatkowo jajko roztrzepane z odrobina mleka - do posmarowania góry wypieku








Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od namoczenia żurawiny - najlepiej pare godzin wcześniej.
Wsypujemy żurawinę do miseczki i zalewamy syropami.
Całość podgrzewamy ( najlepiej w mikrofali ) do gorącego ale nie koniecznie gotującego się stanu.
Mieszamy i odkładamy, dając żurawinie nasiąknąć.

W miseczce podgrzewamy delikatnie mleko i skruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + odrobine mąki = całość mieszamy o odkładamy na jakieś 5 minut.

Do misy miksera : przesiewamy obie mąki + cukier + jajka + rozpuszczone masło + cynamon + zaczyn drożdżowy = końcówką hak - do wyrabiania ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne.
W trakcie miksowania dosypujemy naszą przygotowaną żurawinę wraz z syropami.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto troszkę się klei ( zależy przeważnie od mąki ) możemy odrobinę dosypać.
Gładkie i wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 - 2 godzinki do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.


Przygotowujemy blachę = wykładamy ją papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
W miseczce mieszamy jajko z odrobina mleka i przygotowujemy pędzelek.


Wyrośnięte ciasto wyciągamy na delikatnie podsypany blat.
Dzielimy na pół. 
Każdą porcje dzielimy na 3 równe części.
Rolujemy na 3 wałeczki, które następnie zaplatamy jak warkocz.
Końcówki dociskamy dobrze do siebie i chowamy pod spód ciasta.
Układamy tak przygotowane dwa warkocze na blachę, w pewnych odległościach od siebie.
Smarujemy po górze rozmąconym jajkiem i posypujemy delikatnie cynamonem.
Możecie też oprószyć dowolnie sezamem czy tak jak w moim przypadku ziarnami Chia.

Całość do pieca na ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.

Gotowe i pachnące warkocze możecie zajadać odrazu, a gdy zostanie Wam reszta, na drugi dzień delikatnie podgrzać w mikrofali lub w tosterze a nawet w piecu.
Pysznie smakuje posmarowany masłem lub ulubionymi konfiturami :)).

Spróbujcie sami - polecam serdecznie.




Podobne proponowane przepisy : 







www.swiatmojejk.blogspot.com
 








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych