Przejdź do głównej zawartości

Warkocz z amaretto, wanilią, żurawiną i cynamonem.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Nie ma chyba nic lepszego od rozpoczęcia dnia pyszną, cieplutką herbatą czy kawą, w towarzystwie takiego, pięknego, pachnącego wypieku. Przynajmniej o tej porze roku, takie śniadanko to naprawdę pyszna uczta.
Znajdziecie w archiwum bloga poprzednie moje wersje takich warkoczy - chałek, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania. A dziś kolejne, moje podejście do tego właśnie wypieku.
Jak nadchodzi taka chwila, ze mam ochotę na coś puszystego, aromatycznego z ulubionym przeze mnie dodatkiem typu cynamon czy żurawina, to koniecznie musiałam coś wymyślić :). Zaszyłam się więc w kuchni i powstał ten przepiękny i przepyszny warkocz :).
Jeśli jesteście też zwolennikami takich wypieków = zapraszam do pieczenia :).








Składniki : 


  • 125 ml syropu barmańskiego ( podzieliłam tak : 1/3 amaretto + reszta wanilii = możecie zmienić proporcje jeśli wolicie )
  • 1 1/2 kubka suszonej żurawiny


  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 kubek letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 1/2 kubka mąki pszennej typ 450
  • 2 1/2 kubka mąki pszennej typ 630
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g rozpuszczonego masła   

  • dodatkowo jajko roztrzepane z odrobina mleka - do posmarowania góry wypieku








Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od namoczenia żurawiny - najlepiej pare godzin wcześniej.
Wsypujemy żurawinę do miseczki i zalewamy syropami.
Całość podgrzewamy ( najlepiej w mikrofali ) do gorącego ale nie koniecznie gotującego się stanu.
Mieszamy i odkładamy, dając żurawinie nasiąknąć.

W miseczce podgrzewamy delikatnie mleko i skruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + odrobine mąki = całość mieszamy o odkładamy na jakieś 5 minut.

Do misy miksera : przesiewamy obie mąki + cukier + jajka + rozpuszczone masło + cynamon + zaczyn drożdżowy = końcówką hak - do wyrabiania ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne.
W trakcie miksowania dosypujemy naszą przygotowaną żurawinę wraz z syropami.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto troszkę się klei ( zależy przeważnie od mąki ) możemy odrobinę dosypać.
Gładkie i wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 - 2 godzinki do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.


Przygotowujemy blachę = wykładamy ją papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
W miseczce mieszamy jajko z odrobina mleka i przygotowujemy pędzelek.


Wyrośnięte ciasto wyciągamy na delikatnie podsypany blat.
Dzielimy na pół. 
Każdą porcje dzielimy na 3 równe części.
Rolujemy na 3 wałeczki, które następnie zaplatamy jak warkocz.
Końcówki dociskamy dobrze do siebie i chowamy pod spód ciasta.
Układamy tak przygotowane dwa warkocze na blachę, w pewnych odległościach od siebie.
Smarujemy po górze rozmąconym jajkiem i posypujemy delikatnie cynamonem.
Możecie też oprószyć dowolnie sezamem czy tak jak w moim przypadku ziarnami Chia.

Całość do pieca na ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.

Gotowe i pachnące warkocze możecie zajadać odrazu, a gdy zostanie Wam reszta, na drugi dzień delikatnie podgrzać w mikrofali lub w tosterze a nawet w piecu.
Pysznie smakuje posmarowany masłem lub ulubionymi konfiturami :)).

Spróbujcie sami - polecam serdecznie.




Podobne proponowane przepisy : 







www.swiatmojejk.blogspot.com
 








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...