Przejdź do głównej zawartości

Warkocz z amaretto, wanilią, żurawiną i cynamonem.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Nie ma chyba nic lepszego od rozpoczęcia dnia pyszną, cieplutką herbatą czy kawą, w towarzystwie takiego, pięknego, pachnącego wypieku. Przynajmniej o tej porze roku, takie śniadanko to naprawdę pyszna uczta.
Znajdziecie w archiwum bloga poprzednie moje wersje takich warkoczy - chałek, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania. A dziś kolejne, moje podejście do tego właśnie wypieku.
Jak nadchodzi taka chwila, ze mam ochotę na coś puszystego, aromatycznego z ulubionym przeze mnie dodatkiem typu cynamon czy żurawina, to koniecznie musiałam coś wymyślić :). Zaszyłam się więc w kuchni i powstał ten przepiękny i przepyszny warkocz :).
Jeśli jesteście też zwolennikami takich wypieków = zapraszam do pieczenia :).








Składniki : 


  • 125 ml syropu barmańskiego ( podzieliłam tak : 1/3 amaretto + reszta wanilii = możecie zmienić proporcje jeśli wolicie )
  • 1 1/2 kubka suszonej żurawiny


  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 kubek letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 1/2 kubka mąki pszennej typ 450
  • 2 1/2 kubka mąki pszennej typ 630
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g rozpuszczonego masła   

  • dodatkowo jajko roztrzepane z odrobina mleka - do posmarowania góry wypieku








Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od namoczenia żurawiny - najlepiej pare godzin wcześniej.
Wsypujemy żurawinę do miseczki i zalewamy syropami.
Całość podgrzewamy ( najlepiej w mikrofali ) do gorącego ale nie koniecznie gotującego się stanu.
Mieszamy i odkładamy, dając żurawinie nasiąknąć.

W miseczce podgrzewamy delikatnie mleko i skruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + odrobine mąki = całość mieszamy o odkładamy na jakieś 5 minut.

Do misy miksera : przesiewamy obie mąki + cukier + jajka + rozpuszczone masło + cynamon + zaczyn drożdżowy = końcówką hak - do wyrabiania ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne.
W trakcie miksowania dosypujemy naszą przygotowaną żurawinę wraz z syropami.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto troszkę się klei ( zależy przeważnie od mąki ) możemy odrobinę dosypać.
Gładkie i wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 - 2 godzinki do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.


Przygotowujemy blachę = wykładamy ją papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
W miseczce mieszamy jajko z odrobina mleka i przygotowujemy pędzelek.


Wyrośnięte ciasto wyciągamy na delikatnie podsypany blat.
Dzielimy na pół. 
Każdą porcje dzielimy na 3 równe części.
Rolujemy na 3 wałeczki, które następnie zaplatamy jak warkocz.
Końcówki dociskamy dobrze do siebie i chowamy pod spód ciasta.
Układamy tak przygotowane dwa warkocze na blachę, w pewnych odległościach od siebie.
Smarujemy po górze rozmąconym jajkiem i posypujemy delikatnie cynamonem.
Możecie też oprószyć dowolnie sezamem czy tak jak w moim przypadku ziarnami Chia.

Całość do pieca na ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.

Gotowe i pachnące warkocze możecie zajadać odrazu, a gdy zostanie Wam reszta, na drugi dzień delikatnie podgrzać w mikrofali lub w tosterze a nawet w piecu.
Pysznie smakuje posmarowany masłem lub ulubionymi konfiturami :)).

Spróbujcie sami - polecam serdecznie.




Podobne proponowane przepisy : 







www.swiatmojejk.blogspot.com
 








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...