www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie ma chyba nic lepszego od rozpoczęcia dnia pyszną, cieplutką herbatą czy kawą, w towarzystwie takiego, pięknego, pachnącego wypieku. Przynajmniej o tej porze roku, takie śniadanko to naprawdę pyszna uczta.
Znajdziecie w archiwum bloga poprzednie moje wersje takich warkoczy - chałek, gdzie serdecznie zachęcam do przegladania. A dziś kolejne, moje podejście do tego właśnie wypieku.
Jak nadchodzi taka chwila, ze mam ochotę na coś puszystego, aromatycznego z ulubionym przeze mnie dodatkiem typu cynamon czy żurawina, to koniecznie musiałam coś wymyślić :). Zaszyłam się więc w kuchni i powstał ten przepiękny i przepyszny warkocz :).
Jeśli jesteście też zwolennikami takich wypieków = zapraszam do pieczenia :).
Składniki :
- 125 ml syropu barmańskiego ( podzieliłam tak : 1/3 amaretto + reszta wanilii = możecie zmienić proporcje jeśli wolicie )
- 1 1/2 kubka suszonej żurawiny
- 40 g drożdży świeżych
- 1 kubek letniego mleka
- 2 jajka
- 1/2 kubka cukru
- 1 1/2 kubka mąki pszennej typ 450
- 2 1/2 kubka mąki pszennej typ 630
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 g rozpuszczonego masła
- dodatkowo jajko roztrzepane z odrobina mleka - do posmarowania góry wypieku
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od namoczenia żurawiny - najlepiej pare godzin wcześniej.
Wsypujemy żurawinę do miseczki i zalewamy syropami.
Całość podgrzewamy ( najlepiej w mikrofali ) do gorącego ale nie koniecznie gotującego się stanu.
Mieszamy i odkładamy, dając żurawinie nasiąknąć.
W miseczce podgrzewamy delikatnie mleko i skruszamy do niego drożdże + łyżeczka cukru + odrobine mąki = całość mieszamy o odkładamy na jakieś 5 minut.
Do misy miksera : przesiewamy obie mąki + cukier + jajka + rozpuszczone masło + cynamon + zaczyn drożdżowy = końcówką hak - do wyrabiania ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne.
W trakcie miksowania dosypujemy naszą przygotowaną żurawinę wraz z syropami.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto troszkę się klei ( zależy przeważnie od mąki ) możemy odrobinę dosypać.
Gładkie i wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 - 2 godzinki do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy blachę = wykładamy ją papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
W miseczce mieszamy jajko z odrobina mleka i przygotowujemy pędzelek.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na delikatnie podsypany blat.
Dzielimy na pół.
Każdą porcje dzielimy na 3 równe części.
Rolujemy na 3 wałeczki, które następnie zaplatamy jak warkocz.
Końcówki dociskamy dobrze do siebie i chowamy pod spód ciasta.
Układamy tak przygotowane dwa warkocze na blachę, w pewnych odległościach od siebie.
Smarujemy po górze rozmąconym jajkiem i posypujemy delikatnie cynamonem.
Możecie też oprószyć dowolnie sezamem czy tak jak w moim przypadku ziarnami Chia.
Całość do pieca na ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
Gotowe i pachnące warkocze możecie zajadać odrazu, a gdy zostanie Wam reszta, na drugi dzień delikatnie podgrzać w mikrofali lub w tosterze a nawet w piecu.
Pysznie smakuje posmarowany masłem lub ulubionymi konfiturami :)).
Spróbujcie sami - polecam serdecznie.
Podobne proponowane przepisy :
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz