www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Czas na chrupiące ale nie twarde, za to wypełnione pysznymi orzechami rogaliki.
Ten przepis doskonale się nadaje na szybkie co nie co do kawy, ..niespodziewanych gości, ..jakąś weekendową ucztę albo po prostu na zabiegany tydzień dla dzieci do szkoły, a dla dorosłych coś pysznego do pracy.
Sposób mega prosty, który powstał jak to zwykle u mnie bywa, z miłości i ochoty do orzechów :).
Te rogaliki równie dobrze możecie przygotować i zamrozić cześć porcji. Wtedy, kiedy będziecie chcieli, wystarczy wyjąć i upiec.
Możecie także, jeśli wolicie, dowolnie polukrować czy polać czekoladą - ja tego nie robie, bo nam smakują właśnie takie rustykalne :).
Mogą być także fajnym pomysłem na halloweenowe słodycze - wystarczy troszkę twórczej wyobraźni i potworki gotowe :).
Zapraszam i naprawdę gorąco polecam do upieczenia - nie będziecie żałować.
Składniki :
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie serka naturalnego typu Philadelfia ( 200 g )
- 200 g masła zimnego
- 200 g cukru brązowego
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania :
Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie będzie pomoc malaksera - food procesora. W wersji bez maszyny należy po prostu bardzo drobno posiekać a potem ręcznie wyrabiać.
Do food procesora wrzucamy : orzechy laskowe + migdały + brązowy cukier + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy całość na bardzo drobno. Przekładamy do miseczki.
Do tego samego food procesora po orzechach wkładamy : mąkę + masło pokrojone w kostkę + serek = całość miksujemy aż do czasu, gdy ciasto zacznie się łączyć w jedną kule.
Ponownie dosypujemy mieszankę orzechów i miksujemy wszystko kilka sekund - do połączenia.
Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnice i formujemy w dysk.
Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce na 2 - 3 godzinki.
Piekarnik nastawiamy 180 stop C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na 4 - 6 części.
Każdą część rozwałkowujemy kolejno, na okrąg - dość cienko.
Tniemy na 8 lub 12 części ( tak jak pizze - na małe trójkąciki ).
Każdy powstały trójkącik zwijamy, zaczynając od szerszej strony, na mały rogalik.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Rogaliki układamy w małych odstępach od siebie, na blaszkach.
Uwaga ! Jeżeli cześć chcemy zamrozić, to tak przygotowane wkładamy do zamrażalki i gdy całkowicie się zamrożą, możemy przełożyć do woreczka zamykanego do mrożenia.
Pieczemy ok. 12 - 15 minut. Należy obserwować.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Jeśli chcemy, możemy dekorować dowolnie.
Przechowujemy w szczelnych puszkach lub pojemnikach do ciasteczek.
Smacznego !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz