Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki jesienne - szybkie i pyszne.




www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Czas na chrupiące ale nie twarde, za to wypełnione pysznymi orzechami rogaliki.
Ten przepis doskonale się nadaje na szybkie co nie co do kawy, ..niespodziewanych gości, ..jakąś weekendową ucztę albo po prostu na zabiegany tydzień dla dzieci do szkoły, a dla dorosłych coś pysznego do pracy.
Sposób mega prosty, który powstał jak to zwykle u mnie bywa, z miłości i ochoty do orzechów :).
Te rogaliki równie dobrze możecie przygotować i zamrozić cześć porcji. Wtedy, kiedy będziecie chcieli, wystarczy wyjąć i upiec.
Możecie także, jeśli wolicie, dowolnie polukrować czy polać czekoladą - ja tego nie robie, bo nam smakują właśnie takie rustykalne :).
Mogą być także fajnym pomysłem na halloweenowe słodycze - wystarczy troszkę twórczej wyobraźni i potworki gotowe :).
Zapraszam i naprawdę gorąco polecam do upieczenia - nie będziecie żałować.









Składniki



  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie serka naturalnego typu Philadelfia ( 200 g )
  • 200 g masła zimnego
  • 200 g cukru brązowego
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 








Sposób przygotowania : 



Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie będzie pomoc malaksera - food procesora. W wersji bez maszyny należy po prostu bardzo drobno posiekać a potem ręcznie wyrabiać.

Do food procesora wrzucamy : orzechy laskowe + migdały + brązowy cukier + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy całość na bardzo drobno. Przekładamy do miseczki.
Do tego samego food procesora po orzechach wkładamy : mąkę + masło pokrojone w kostkę + serek = całość miksujemy aż do czasu, gdy ciasto zacznie się łączyć w jedną kule.
Ponownie dosypujemy mieszankę orzechów i miksujemy wszystko kilka sekund - do połączenia.
Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnice i formujemy w dysk.
Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce na 2 - 3 godzinki.

Piekarnik nastawiamy 180 stop C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na 4 - 6 części.
Każdą część rozwałkowujemy kolejno, na okrąg - dość cienko.
Tniemy na 8 lub 12 części ( tak jak pizze - na małe trójkąciki ).
Każdy powstały trójkącik zwijamy, zaczynając od szerszej strony, na mały rogalik.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Rogaliki układamy w małych odstępach od siebie, na blaszkach.

Uwaga ! Jeżeli cześć chcemy zamrozić, to tak przygotowane wkładamy do zamrażalki i gdy całkowicie się zamrożą, możemy przełożyć do woreczka zamykanego do mrożenia.

Pieczemy ok. 12 - 15 minut. Należy obserwować.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Jeśli chcemy, możemy dekorować dowolnie.
Przechowujemy w szczelnych puszkach lub pojemnikach do ciasteczek.

Smacznego !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...