Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki jesienne - szybkie i pyszne.




www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Czas na chrupiące ale nie twarde, za to wypełnione pysznymi orzechami rogaliki.
Ten przepis doskonale się nadaje na szybkie co nie co do kawy, ..niespodziewanych gości, ..jakąś weekendową ucztę albo po prostu na zabiegany tydzień dla dzieci do szkoły, a dla dorosłych coś pysznego do pracy.
Sposób mega prosty, który powstał jak to zwykle u mnie bywa, z miłości i ochoty do orzechów :).
Te rogaliki równie dobrze możecie przygotować i zamrozić cześć porcji. Wtedy, kiedy będziecie chcieli, wystarczy wyjąć i upiec.
Możecie także, jeśli wolicie, dowolnie polukrować czy polać czekoladą - ja tego nie robie, bo nam smakują właśnie takie rustykalne :).
Mogą być także fajnym pomysłem na halloweenowe słodycze - wystarczy troszkę twórczej wyobraźni i potworki gotowe :).
Zapraszam i naprawdę gorąco polecam do upieczenia - nie będziecie żałować.









Składniki



  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie serka naturalnego typu Philadelfia ( 200 g )
  • 200 g masła zimnego
  • 200 g cukru brązowego
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 








Sposób przygotowania : 



Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie będzie pomoc malaksera - food procesora. W wersji bez maszyny należy po prostu bardzo drobno posiekać a potem ręcznie wyrabiać.

Do food procesora wrzucamy : orzechy laskowe + migdały + brązowy cukier + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy całość na bardzo drobno. Przekładamy do miseczki.
Do tego samego food procesora po orzechach wkładamy : mąkę + masło pokrojone w kostkę + serek = całość miksujemy aż do czasu, gdy ciasto zacznie się łączyć w jedną kule.
Ponownie dosypujemy mieszankę orzechów i miksujemy wszystko kilka sekund - do połączenia.
Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnice i formujemy w dysk.
Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce na 2 - 3 godzinki.

Piekarnik nastawiamy 180 stop C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyciągamy na stolnice i dzielimy na 4 - 6 części.
Każdą część rozwałkowujemy kolejno, na okrąg - dość cienko.
Tniemy na 8 lub 12 części ( tak jak pizze - na małe trójkąciki ).
Każdy powstały trójkącik zwijamy, zaczynając od szerszej strony, na mały rogalik.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Rogaliki układamy w małych odstępach od siebie, na blaszkach.

Uwaga ! Jeżeli cześć chcemy zamrozić, to tak przygotowane wkładamy do zamrażalki i gdy całkowicie się zamrożą, możemy przełożyć do woreczka zamykanego do mrożenia.

Pieczemy ok. 12 - 15 minut. Należy obserwować.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Jeśli chcemy, możemy dekorować dowolnie.
Przechowujemy w szczelnych puszkach lub pojemnikach do ciasteczek.

Smacznego !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...