Przejdź do głównej zawartości

Zielona sałatka z selera, kurczaka i kopru włoskiego.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

W koło coraz bardziej zielono. Przyroda budzi się do życia i pięknie zakwita. Właściwie z dnia na dzień te same krajobrazy zmieniają się.
Ludzie także spragnieni już wiosny i słoneczka zabierają się za swoje ogrody, tarasy i balkony.
Tak to zwykle bywa o tej porze roku że stęsknieni jesteśmy za słoneczkiem i ciepłem po zimowych szarościach i chłodach.
Skoro zielono w koło to i dziś zielono na moim talerzu.
Serdecznie Was zapraszam na szybką, wiosenną sałatkę z zielonych warzyw.
Seler naciowy - nawet jeśli nie przepadacie - w tej sałatce powinniście koniecznie spróbować bo daje niesamowity aromat. A do tego mój ostatnio ulubiony koper włoski. Jest świetnym dodatkiem który ostatnio gości u mnie właśnie w postaci surowej - w sałatkach, czy jako przekąska - z dipem ale także uwielbiam zapiekany w piekarniku.
Sałatka naprawdę w wersji light bo na jogurcie greckim. 
Dodatkowo wzbogacona ziarnami dyni i słonecznika - czasem dodaje także orzechy.
Jest pysznie i dlatego polecam Wam ją dzisiaj i na Wasze stoły. 
A jeśli będziecie robić grilla to możecie jak najbardziej wykorzystać to i do sałatki dorzucić grillowaną pierś z kurczaka - Pycha!
Zapraszam.










Składniki : 



  • 1 filet z kurczaka ( duży)
  • 2 łyżeczki przyprawy ziołowej ( u mnie moja domowej roboty ale możecie użyć swojej lub np. ziół prowansalskich które także swietnie tu pasują )
  • sól i pierz do smaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mniejszy korzeń kopru włoskiego
  • 2 zielone, twarde i soczyste jabłka
  • garść ziaren słonecznika
  • garść ziaren dyni
  • odrobina soku z cytryny





dresing : 


  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pierz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania mięska. I tutaj tak jak wspomniałam wcześniej we wstępie - możecie wykorzystać i usmażyć filet na grillu a sałatka będzie super dodatkiem do grilla. 
Filet dobrze osuszamy i doprawiamy ziołami + sól + pieprz. Odstawiamy na kilka minut.
W miedzy czasie możecie przygotować sobie juz dresing.
Do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + musztardę + majonez + sól i pieprz do smaku + cukier + czosnek przeciśnięty przez praskę = całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy sokiem z cytryny - tutaj zawsze wedle każdego upodobań co do smaku.
Odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy.
Smażymy filet z kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Odstawiamy aby odpoczął na talerz.
Przygotowujemy dużą miskę w której będziemy wszystko łączyć.
Seler dobrze myjemy i kromy w drobniejsze cząstki = wrzucamy do miski.
Koper myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Pozbawiamy twardego środka a resztę kroimy np. w cieńsze piórka = dokładamy do miski.
Jabłka myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Tak jak są ( ze skórką ) kroimy w drobniejsze kawałeczki = dokładamy do reszty.
Dodajemy do miski ziarna ( zostawiajac odrobine do dekoracji ) i skrapiamy całość sokiem z cytryny = mieszamy.
Nasz odłożony filet kroimy w mniejsze cząstki i dokładamy do reszty.
Całość polewamy naszym dresingiem i doprawiamy jeśli będzie potrzeba solą i pieprzem.
Posypujemy jeszcze ziarnami.
Gotowe.
Serwujemy np. w towarzystwie grzanek lub możemy zapakować w szczelne pojemniki i zabrać ze sobą na lunch do pracy czy do szkoły.
Koniecznie spróbujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych