www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
W koło coraz bardziej zielono. Przyroda budzi się do życia i pięknie zakwita. Właściwie z dnia na dzień te same krajobrazy zmieniają się.
Ludzie także spragnieni już wiosny i słoneczka zabierają się za swoje ogrody, tarasy i balkony.
Tak to zwykle bywa o tej porze roku że stęsknieni jesteśmy za słoneczkiem i ciepłem po zimowych szarościach i chłodach.
Skoro zielono w koło to i dziś zielono na moim talerzu.
Serdecznie Was zapraszam na szybką, wiosenną sałatkę z zielonych warzyw.
Seler naciowy - nawet jeśli nie przepadacie - w tej sałatce powinniście koniecznie spróbować bo daje niesamowity aromat. A do tego mój ostatnio ulubiony koper włoski. Jest świetnym dodatkiem który ostatnio gości u mnie właśnie w postaci surowej - w sałatkach, czy jako przekąska - z dipem ale także uwielbiam zapiekany w piekarniku.
Sałatka naprawdę w wersji light bo na jogurcie greckim.
Dodatkowo wzbogacona ziarnami dyni i słonecznika - czasem dodaje także orzechy.
Jest pysznie i dlatego polecam Wam ją dzisiaj i na Wasze stoły.
A jeśli będziecie robić grilla to możecie jak najbardziej wykorzystać to i do sałatki dorzucić grillowaną pierś z kurczaka - Pycha!
Zapraszam.
Składniki :
- 1 filet z kurczaka ( duży)
- 2 łyżeczki przyprawy ziołowej ( u mnie moja domowej roboty ale możecie użyć swojej lub np. ziół prowansalskich które także swietnie tu pasują )
- sól i pierz do smaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mniejszy korzeń kopru włoskiego
- 2 zielone, twarde i soczyste jabłka
- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren dyni
- odrobina soku z cytryny
dresing :
- 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pierz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania mięska. I tutaj tak jak wspomniałam wcześniej we wstępie - możecie wykorzystać i usmażyć filet na grillu a sałatka będzie super dodatkiem do grilla.
Filet dobrze osuszamy i doprawiamy ziołami + sól + pieprz. Odstawiamy na kilka minut.
W miedzy czasie możecie przygotować sobie juz dresing.
Do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + musztardę + majonez + sól i pieprz do smaku + cukier + czosnek przeciśnięty przez praskę = całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy sokiem z cytryny - tutaj zawsze wedle każdego upodobań co do smaku.
Odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy.
Smażymy filet z kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Odstawiamy aby odpoczął na talerz.
Przygotowujemy dużą miskę w której będziemy wszystko łączyć.
Seler dobrze myjemy i kromy w drobniejsze cząstki = wrzucamy do miski.
Koper myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Pozbawiamy twardego środka a resztę kroimy np. w cieńsze piórka = dokładamy do miski.
Jabłka myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Tak jak są ( ze skórką ) kroimy w drobniejsze kawałeczki = dokładamy do reszty.
Dodajemy do miski ziarna ( zostawiajac odrobine do dekoracji ) i skrapiamy całość sokiem z cytryny = mieszamy.
Nasz odłożony filet kroimy w mniejsze cząstki i dokładamy do reszty.
Całość polewamy naszym dresingiem i doprawiamy jeśli będzie potrzeba solą i pieprzem.
Posypujemy jeszcze ziarnami.
Gotowe.
Serwujemy np. w towarzystwie grzanek lub możemy zapakować w szczelne pojemniki i zabrać ze sobą na lunch do pracy czy do szkoły.
Koniecznie spróbujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz