Przejdź do głównej zawartości

Zielona sałatka z selera, kurczaka i kopru włoskiego.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

W koło coraz bardziej zielono. Przyroda budzi się do życia i pięknie zakwita. Właściwie z dnia na dzień te same krajobrazy zmieniają się.
Ludzie także spragnieni już wiosny i słoneczka zabierają się za swoje ogrody, tarasy i balkony.
Tak to zwykle bywa o tej porze roku że stęsknieni jesteśmy za słoneczkiem i ciepłem po zimowych szarościach i chłodach.
Skoro zielono w koło to i dziś zielono na moim talerzu.
Serdecznie Was zapraszam na szybką, wiosenną sałatkę z zielonych warzyw.
Seler naciowy - nawet jeśli nie przepadacie - w tej sałatce powinniście koniecznie spróbować bo daje niesamowity aromat. A do tego mój ostatnio ulubiony koper włoski. Jest świetnym dodatkiem który ostatnio gości u mnie właśnie w postaci surowej - w sałatkach, czy jako przekąska - z dipem ale także uwielbiam zapiekany w piekarniku.
Sałatka naprawdę w wersji light bo na jogurcie greckim. 
Dodatkowo wzbogacona ziarnami dyni i słonecznika - czasem dodaje także orzechy.
Jest pysznie i dlatego polecam Wam ją dzisiaj i na Wasze stoły. 
A jeśli będziecie robić grilla to możecie jak najbardziej wykorzystać to i do sałatki dorzucić grillowaną pierś z kurczaka - Pycha!
Zapraszam.










Składniki : 



  • 1 filet z kurczaka ( duży)
  • 2 łyżeczki przyprawy ziołowej ( u mnie moja domowej roboty ale możecie użyć swojej lub np. ziół prowansalskich które także swietnie tu pasują )
  • sól i pierz do smaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mniejszy korzeń kopru włoskiego
  • 2 zielone, twarde i soczyste jabłka
  • garść ziaren słonecznika
  • garść ziaren dyni
  • odrobina soku z cytryny





dresing : 


  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pierz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania mięska. I tutaj tak jak wspomniałam wcześniej we wstępie - możecie wykorzystać i usmażyć filet na grillu a sałatka będzie super dodatkiem do grilla. 
Filet dobrze osuszamy i doprawiamy ziołami + sól + pieprz. Odstawiamy na kilka minut.
W miedzy czasie możecie przygotować sobie juz dresing.
Do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + musztardę + majonez + sól i pieprz do smaku + cukier + czosnek przeciśnięty przez praskę = całość dokładnie mieszamy.
Doprawiamy sokiem z cytryny - tutaj zawsze wedle każdego upodobań co do smaku.
Odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy.
Smażymy filet z kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Odstawiamy aby odpoczął na talerz.
Przygotowujemy dużą miskę w której będziemy wszystko łączyć.
Seler dobrze myjemy i kromy w drobniejsze cząstki = wrzucamy do miski.
Koper myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Pozbawiamy twardego środka a resztę kroimy np. w cieńsze piórka = dokładamy do miski.
Jabłka myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Tak jak są ( ze skórką ) kroimy w drobniejsze kawałeczki = dokładamy do reszty.
Dodajemy do miski ziarna ( zostawiajac odrobine do dekoracji ) i skrapiamy całość sokiem z cytryny = mieszamy.
Nasz odłożony filet kroimy w mniejsze cząstki i dokładamy do reszty.
Całość polewamy naszym dresingiem i doprawiamy jeśli będzie potrzeba solą i pieprzem.
Posypujemy jeszcze ziarnami.
Gotowe.
Serwujemy np. w towarzystwie grzanek lub możemy zapakować w szczelne pojemniki i zabrać ze sobą na lunch do pracy czy do szkoły.
Koniecznie spróbujcie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...