Przejdź do głównej zawartości

Börek - zawijany ślimak mięsny.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać.
Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach.
Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana. 
To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym.
Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryginalną ale za to bardzo pyszna i prosta.
Dla lubiących przygotować coś innego i lubiących kuchnie zapraszam po przepis.












Składniki : 



  • 1 opakowanie ciasta Yufka ( 470 g - płaty cienkiego ciasta - dostępne w każdym większym markecie i sklepach z śródziemnomorską żywnością )
  • 500 g mięsa mielonego ( dowolne lubiane przez Was : wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięcina lub nawet baranina )
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka sypkiej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminu
  • ok. 100 g sera typu feta ( możecie zastąpić innym serem białym lub nawet żółtym )
  • 1 kubek marynowanych oliwek w oliwie ( opcjonalnie - ja miałam taką sałatkę z posiekanych oliwek   którą kupuje w sklepie tureckim i stosuje do dań mięsnych i surówek ale nie jest to w żadnym wypadku dodatek konieczny ).
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • odrobina cukru
  • ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 100 g masła









Sposób przygotowania : 




Drobno kroimy cebule + czosnek = odkładamy.
Paprykę pozbywamy miąższu i także drobno kroimy = odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy do zeszklenia cebule + sól i pieprz.
Dokładamy : czosnek + paprykę = smażymy jakąś minutkę.
Dorzucamy mięso mielone i smażymy starając się drobno rozdzielić mięso.
Doprawiamy : sól i pierz + tymianek + kmin + pasta pomidorowa + cukier + płatki chilli = smażymy całość kilka minut - nie zbyt długo aby nie przesuszyć mięsa ale na tyle żeby nadmiar płynów odparował.
Ściągamy mięso z ognia i dokładamy do niego : oliwki + pokruszony ser feta = mieszamy delikatnie całość ( jeśli trzeba doprawiamy jeszcze w/g smaku ) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Rozpuszczamy masło = odkładamy do miseczki z pędzelkiem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy blaszkę o wysokich brzegach - u mnie tortownica standardowa.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy lekko masłem.Odkładamy na bok.
Ciasto Yufka rozkładamy na blat.
Zabieramy po 2 cienkie płaty ciasta razem i smarujemy na połowie masłem.
Składamy na pół ( jak książkę ) masłem do środka.
Powstanie nam arkusz A4.
Na jego dłuższy brzegu układamy po odrobinie farszu.
Całość zwijamy w wałek.
Układamy ciasto w formie, zaczynając od środka - zwijamy wokół siebie na tzw. ślimaka.
Smarujemy delikatnie masłem po górze.
Tak zwijamy płaty ciasta i formujemy ślimaka aż do wypełnienia formy.
Powstanie nam efekt ślimaczka.
Tak przygotowane danie układamy najlepiej na blaszce, bo mogą wypłynać lekko płyny.
Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 minut.
Lekko przestudzone kroimy i podajemy jeszcze ciepłe i chrupiące.
Jako dodatek świetnie pasuje sałata np. lodowa i dip jogurtowo - ziołowy ( u mnie : 2 łyżki jogurtu + sok z cytryny + koperek + oregano + suszona mięta + pietruszka + czosnek + odrobina cukru + sól i pieprz ).
Dodatków możecie użyć dowolnych. Pasuje tutaj każda świeża surówka.
Gotowe.
Pyszne danie, na prawdę proste i smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...