Przejdź do głównej zawartości

Börek - zawijany ślimak mięsny.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać.
Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach.
Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana. 
To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym.
Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryginalną ale za to bardzo pyszna i prosta.
Dla lubiących przygotować coś innego i lubiących kuchnie zapraszam po przepis.












Składniki : 



  • 1 opakowanie ciasta Yufka ( 470 g - płaty cienkiego ciasta - dostępne w każdym większym markecie i sklepach z śródziemnomorską żywnością )
  • 500 g mięsa mielonego ( dowolne lubiane przez Was : wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięcina lub nawet baranina )
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka sypkiej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminu
  • ok. 100 g sera typu feta ( możecie zastąpić innym serem białym lub nawet żółtym )
  • 1 kubek marynowanych oliwek w oliwie ( opcjonalnie - ja miałam taką sałatkę z posiekanych oliwek   którą kupuje w sklepie tureckim i stosuje do dań mięsnych i surówek ale nie jest to w żadnym wypadku dodatek konieczny ).
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • odrobina cukru
  • ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 100 g masła









Sposób przygotowania : 




Drobno kroimy cebule + czosnek = odkładamy.
Paprykę pozbywamy miąższu i także drobno kroimy = odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy do zeszklenia cebule + sól i pieprz.
Dokładamy : czosnek + paprykę = smażymy jakąś minutkę.
Dorzucamy mięso mielone i smażymy starając się drobno rozdzielić mięso.
Doprawiamy : sól i pierz + tymianek + kmin + pasta pomidorowa + cukier + płatki chilli = smażymy całość kilka minut - nie zbyt długo aby nie przesuszyć mięsa ale na tyle żeby nadmiar płynów odparował.
Ściągamy mięso z ognia i dokładamy do niego : oliwki + pokruszony ser feta = mieszamy delikatnie całość ( jeśli trzeba doprawiamy jeszcze w/g smaku ) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Rozpuszczamy masło = odkładamy do miseczki z pędzelkiem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy blaszkę o wysokich brzegach - u mnie tortownica standardowa.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy lekko masłem.Odkładamy na bok.
Ciasto Yufka rozkładamy na blat.
Zabieramy po 2 cienkie płaty ciasta razem i smarujemy na połowie masłem.
Składamy na pół ( jak książkę ) masłem do środka.
Powstanie nam arkusz A4.
Na jego dłuższy brzegu układamy po odrobinie farszu.
Całość zwijamy w wałek.
Układamy ciasto w formie, zaczynając od środka - zwijamy wokół siebie na tzw. ślimaka.
Smarujemy delikatnie masłem po górze.
Tak zwijamy płaty ciasta i formujemy ślimaka aż do wypełnienia formy.
Powstanie nam efekt ślimaczka.
Tak przygotowane danie układamy najlepiej na blaszce, bo mogą wypłynać lekko płyny.
Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 minut.
Lekko przestudzone kroimy i podajemy jeszcze ciepłe i chrupiące.
Jako dodatek świetnie pasuje sałata np. lodowa i dip jogurtowo - ziołowy ( u mnie : 2 łyżki jogurtu + sok z cytryny + koperek + oregano + suszona mięta + pietruszka + czosnek + odrobina cukru + sól i pieprz ).
Dodatków możecie użyć dowolnych. Pasuje tutaj każda świeża surówka.
Gotowe.
Pyszne danie, na prawdę proste i smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych