www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać.
Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach.
Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być: szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.
To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym.
Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryginalną ale za to bardzo pyszna i prosta.
Dla lubiących przygotować coś innego i lubiących kuchnie zapraszam po przepis.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta Yufka ( 470 g - płaty cienkiego ciasta - dostępne w każdym większym markecie i sklepach z śródziemnomorską żywnością )
- 500 g mięsa mielonego ( dowolne lubiane przez Was : wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięcina lub nawet baranina )
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka sypkiej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminu
- ok. 100 g sera typu feta ( możecie zastąpić innym serem białym lub nawet żółtym )
- 1 kubek marynowanych oliwek w oliwie ( opcjonalnie - ja miałam taką sałatkę z posiekanych oliwek którą kupuje w sklepie tureckim i stosuje do dań mięsnych i surówek ale nie jest to w żadnym wypadku dodatek konieczny ).
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- odrobina cukru
- ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli
- ok. 100 g masła
Sposób przygotowania :
Drobno kroimy cebule + czosnek = odkładamy.
Paprykę pozbywamy miąższu i także drobno kroimy = odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy do zeszklenia cebule + sól i pieprz.
Dokładamy : czosnek + paprykę = smażymy jakąś minutkę.
Dorzucamy mięso mielone i smażymy starając się drobno rozdzielić mięso.
Doprawiamy : sól i pierz + tymianek + kmin + pasta pomidorowa + cukier + płatki chilli = smażymy całość kilka minut - nie zbyt długo aby nie przesuszyć mięsa ale na tyle żeby nadmiar płynów odparował.
Ściągamy mięso z ognia i dokładamy do niego : oliwki + pokruszony ser feta = mieszamy delikatnie całość ( jeśli trzeba doprawiamy jeszcze w/g smaku ) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Rozpuszczamy masło = odkładamy do miseczki z pędzelkiem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy blaszkę o wysokich brzegach - u mnie tortownica standardowa.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy lekko masłem.Odkładamy na bok.
Ciasto Yufka rozkładamy na blat.
Zabieramy po 2 cienkie płaty ciasta razem i smarujemy na połowie masłem.
Składamy na pół ( jak książkę ) masłem do środka.
Powstanie nam arkusz A4.
Na jego dłuższy brzegu układamy po odrobinie farszu.
Całość zwijamy w wałek.
Układamy ciasto w formie, zaczynając od środka - zwijamy wokół siebie na tzw. ślimaka.
Smarujemy delikatnie masłem po górze.
Tak zwijamy płaty ciasta i formujemy ślimaka aż do wypełnienia formy.
Powstanie nam efekt ślimaczka.
Tak przygotowane danie układamy najlepiej na blaszce, bo mogą wypłynać lekko płyny.
Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 minut.
Lekko przestudzone kroimy i podajemy jeszcze ciepłe i chrupiące.
Jako dodatek świetnie pasuje sałata np. lodowa i dip jogurtowo - ziołowy ( u mnie : 2 łyżki jogurtu + sok z cytryny + koperek + oregano + suszona mięta + pietruszka + czosnek + odrobina cukru + sól i pieprz ).
Dodatków możecie użyć dowolnych. Pasuje tutaj każda świeża surówka.
Gotowe.
Pyszne danie, na prawdę proste i smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz