Przejdź do głównej zawartości

Rollsy z wiśniami i waniliowym serkiem.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Przed nami kolejny weekend, który u niektórych pewnie zakończy się grillem, a u niektórych być może jakimiś wypiekami.
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na coś pysznego do kawy - zapraszam na mój dzisiejszy przepis.
Tym razem po-eksperymentowałam z wiśniami i wyszło pysznie. Puszyste i mięciutkie ciasto w połączeniu ze świeżością wiśni, przecięłam serkiem waniliowym, który dodaje całości fajnego kremowego, waniliowego smaku.
Taka chwilka z kawą czy herbatką i kawałkiem tej pychotki na pewno każdemu się przyda.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto : 

  • 1 kostka świeżych drożdży ( u mnie 42 g )
  • 1/ 4 kubka letniej wody
  • 3/ 4 kubka mleka
  • 3 i 1/ 2 kubka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/ 2 kubka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



na masę : 


  • 250 g serka homogenizowanego ( dobry , gesty )
  • 1/ 2 kubka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 kubków mrożonych wiśni ( możecie zastąpić świeżymi, wypestkowanymi )









Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od ciasta.
W kubeczku rozkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = zalewamy letnią wodą i mieszamy całość. Zostawiamy chwilkę aby zaczyn rozpoczął prace.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie mikser z końcówką hakiem do wyrabiania ciast.
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + cukier + budyń waniliowy = mieszamy chwilkę.
Dokładamy pozostałe składniki : zaczyn drożdżowy + mleko + jajko + wanilię + rozpuszczone masło = wyrabiamy ciasto kilka minut na gładkie i jednolite.
Ciasto nie będzie się kleić i będzie bardzo plastyczne i wdzięczne do pracy.
Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę - do podwojenia objętości.
W miedzy czasie w misce łączymy składniki masy do naszych rollsów : serek homogenizowany + cukier + wanilia + mączka ziemniaczana + jajko = mieszamy do połączenia.
Przygotowujemy naczynie - formę o wyższych brzegach. U mnie 25 cm / 35 cm. = smarujemy brzegi i dół tluszczem.Odkladamy na sekundę na bok.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice - jeśli chcecie możecie podsypać delikatnie mąką ale to ciasto zazwyczaj tego nie wymaga.
Przy pomocy rąk lub wałka delikatnie rozkładamy ciasto na duży prostokąt - ok. 30 cm / 50 cm.
Rozsmarowujemy po całości ( zostawiajac brzegi wolne ) masą z serka homogenizowanego.
Rozkładamy po całości wiśnie.
Zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy ciasto, delikatnie unosząc aby nie ściskać zbyt mocno całości.
Tak przygotowaną roladę tniemy zaczynając od środka, za każdym razem przecinając na pół każdy powstały kawałek, aż do uzyskania ok. 2 cm paseczków.
Każdy paseczek - ślimaczek układamy w naczyniu w pewnych odstępach od siebie ( jeszcze wyrosną ). Jeśli podczas układania wypłynie Wam odrobina serka, nie należy się tym przejmować i na koniec dołożyć do Waszych ślimaczków na górę. Całość i tak pięknie się upiecze.
Tak przygotowane ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut. Do zrumienienia.
Studzimy i najlepiej jeszcze lekko ciepłe zajadamy.
U mnie często na drugi dzień gdy coś zostanie podgrzewamy w mikrofali na kilka sekund i zajadamy na śniadanie :).
Pozdrawiam i polecam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych