Przejdź do głównej zawartości

Rollsy z wiśniami i waniliowym serkiem.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Przed nami kolejny weekend, który u niektórych pewnie zakończy się grillem, a u niektórych być może jakimiś wypiekami.
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na coś pysznego do kawy - zapraszam na mój dzisiejszy przepis.
Tym razem po-eksperymentowałam z wiśniami i wyszło pysznie. Puszyste i mięciutkie ciasto w połączeniu ze świeżością wiśni, przecięłam serkiem waniliowym, który dodaje całości fajnego kremowego, waniliowego smaku.
Taka chwilka z kawą czy herbatką i kawałkiem tej pychotki na pewno każdemu się przyda.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto : 

  • 1 kostka świeżych drożdży ( u mnie 42 g )
  • 1/ 4 kubka letniej wody
  • 3/ 4 kubka mleka
  • 3 i 1/ 2 kubka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/ 2 kubka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



na masę : 


  • 250 g serka homogenizowanego ( dobry , gesty )
  • 1/ 2 kubka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 kubków mrożonych wiśni ( możecie zastąpić świeżymi, wypestkowanymi )









Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od ciasta.
W kubeczku rozkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = zalewamy letnią wodą i mieszamy całość. Zostawiamy chwilkę aby zaczyn rozpoczął prace.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie mikser z końcówką hakiem do wyrabiania ciast.
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + cukier + budyń waniliowy = mieszamy chwilkę.
Dokładamy pozostałe składniki : zaczyn drożdżowy + mleko + jajko + wanilię + rozpuszczone masło = wyrabiamy ciasto kilka minut na gładkie i jednolite.
Ciasto nie będzie się kleić i będzie bardzo plastyczne i wdzięczne do pracy.
Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę - do podwojenia objętości.
W miedzy czasie w misce łączymy składniki masy do naszych rollsów : serek homogenizowany + cukier + wanilia + mączka ziemniaczana + jajko = mieszamy do połączenia.
Przygotowujemy naczynie - formę o wyższych brzegach. U mnie 25 cm / 35 cm. = smarujemy brzegi i dół tluszczem.Odkladamy na sekundę na bok.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice - jeśli chcecie możecie podsypać delikatnie mąką ale to ciasto zazwyczaj tego nie wymaga.
Przy pomocy rąk lub wałka delikatnie rozkładamy ciasto na duży prostokąt - ok. 30 cm / 50 cm.
Rozsmarowujemy po całości ( zostawiajac brzegi wolne ) masą z serka homogenizowanego.
Rozkładamy po całości wiśnie.
Zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy ciasto, delikatnie unosząc aby nie ściskać zbyt mocno całości.
Tak przygotowaną roladę tniemy zaczynając od środka, za każdym razem przecinając na pół każdy powstały kawałek, aż do uzyskania ok. 2 cm paseczków.
Każdy paseczek - ślimaczek układamy w naczyniu w pewnych odstępach od siebie ( jeszcze wyrosną ). Jeśli podczas układania wypłynie Wam odrobina serka, nie należy się tym przejmować i na koniec dołożyć do Waszych ślimaczków na górę. Całość i tak pięknie się upiecze.
Tak przygotowane ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut. Do zrumienienia.
Studzimy i najlepiej jeszcze lekko ciepłe zajadamy.
U mnie często na drugi dzień gdy coś zostanie podgrzewamy w mikrofali na kilka sekund i zajadamy na śniadanie :).
Pozdrawiam i polecam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...