www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami kolejny weekend, który u niektórych pewnie zakończy się grillem, a u niektórych być może jakimiś wypiekami.
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na coś pysznego do kawy - zapraszam na mój dzisiejszy przepis.
Tym razem po-eksperymentowałam z wiśniami i wyszło pysznie. Puszyste i mięciutkie ciasto w połączeniu ze świeżością wiśni, przecięłam serkiem waniliowym, który dodaje całości fajnego kremowego, waniliowego smaku.
Taka chwilka z kawą czy herbatką i kawałkiem tej pychotki na pewno każdemu się przyda.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 1 kostka świeżych drożdży ( u mnie 42 g )
- 1/ 4 kubka letniej wody
- 3/ 4 kubka mleka
- 3 i 1/ 2 kubka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/ 2 kubka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na masę :
- 250 g serka homogenizowanego ( dobry , gesty )
- 1/ 2 kubka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ok. 2 kubków mrożonych wiśni ( możecie zastąpić świeżymi, wypestkowanymi )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta.
W kubeczku rozkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = zalewamy letnią wodą i mieszamy całość. Zostawiamy chwilkę aby zaczyn rozpoczął prace.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie mikser z końcówką hakiem do wyrabiania ciast.
Do misy miksera odmierzamy : mąkę + sól + cukier + budyń waniliowy = mieszamy chwilkę.
Dokładamy pozostałe składniki : zaczyn drożdżowy + mleko + jajko + wanilię + rozpuszczone masło = wyrabiamy ciasto kilka minut na gładkie i jednolite.
Ciasto nie będzie się kleić i będzie bardzo plastyczne i wdzięczne do pracy.
Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę - do podwojenia objętości.
W miedzy czasie w misce łączymy składniki masy do naszych rollsów : serek homogenizowany + cukier + wanilia + mączka ziemniaczana + jajko = mieszamy do połączenia.
Przygotowujemy naczynie - formę o wyższych brzegach. U mnie 25 cm / 35 cm. = smarujemy brzegi i dół tluszczem.Odkladamy na sekundę na bok.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice - jeśli chcecie możecie podsypać delikatnie mąką ale to ciasto zazwyczaj tego nie wymaga.
Przy pomocy rąk lub wałka delikatnie rozkładamy ciasto na duży prostokąt - ok. 30 cm / 50 cm.
Rozsmarowujemy po całości ( zostawiajac brzegi wolne ) masą z serka homogenizowanego.
Rozkładamy po całości wiśnie.
Zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy ciasto, delikatnie unosząc aby nie ściskać zbyt mocno całości.
Tak przygotowaną roladę tniemy zaczynając od środka, za każdym razem przecinając na pół każdy powstały kawałek, aż do uzyskania ok. 2 cm paseczków.
Każdy paseczek - ślimaczek układamy w naczyniu w pewnych odstępach od siebie ( jeszcze wyrosną ). Jeśli podczas układania wypłynie Wam odrobina serka, nie należy się tym przejmować i na koniec dołożyć do Waszych ślimaczków na górę. Całość i tak pięknie się upiecze.
Tak przygotowane ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut. Do zrumienienia.
Studzimy i najlepiej jeszcze lekko ciepłe zajadamy.
U mnie często na drugi dzień gdy coś zostanie podgrzewamy w mikrofali na kilka sekund i zajadamy na śniadanie :).
Pozdrawiam i polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz