Przejdź do głównej zawartości

Tort na Dzień Mamy.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Przed nami Święto Wszystkim Mam - Dzień Mamy. Jedno z najważniejszych świąt sądzę w kalendarzach, obchodzone na całym Świecie, choć nie wszędzie w tym samym dniu.
Chciałam właściwie upiec - kopiec kreta - ale pomyślałam, że to już było i dlaczego by czegoś nie zmienić i zrobić coś na jego smak tylko bardziej uroczyście.
W związku z tym chciałabym Wam dziś zaproponować upieczenie pysznego tortu.
Biszkopt puszysty, czekoladowy, a do tego wilgotny i aromatyczny za sprawą dodatku masła i bananów. Masa kremowo - śmietankowa, przełamana czekoladową nutką. Całość dopełniłam owocami w postaci truskawek i bananów.
Sądzę ze taki torcik, na tak szczególny dzień w roku pasuje i jako prezent - jeśli wybieracie się np. do swoich Mam - ale także jeśli same jesteście mamami możecie przygotować dla swoich bliskich.
Zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania w Waszych domach.







Składniki : 


na biszkopt : 

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki syropu waniliowego ( użyłam syropu barmańskiego - dostępne w różnych smakach w każdym dobrze wyposażonym sklepie )
  • 4 jajka ( temperatura pokojowa )
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany ( u mnie schmand )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
  • 3 małe, dojrzałe banany ( czym bardziej dojrzałe tym lepsze )




na krem : 

  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki San - Apart ( fix do śmietany i kremów dostępny w marketach - alternatywa dla żelatyny )
  • 100 g śmietany, gęstej kwaśnej lub jak u mnie schmand
  • 500 g quarku naturalnego (pełnotłusty )
  • 6 łyżek San - Apart
  • 1 kubek cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • skórka z cytryny




dodatkowo : 

  •  ok. 5 bananów ( tym razem mogą być twardsze )
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 100 g truskawek 
  • 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
  • 50 g masła
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka San - Apart 






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania ciasta ( biszkoptu ) i tutaj w zasadzie możecie przygotować je nawet dzień wcześniej ale nie jest to konieczne. 
Ciasto niech Was nie zniechęci bo, w miarę szybko i bardzo prosto się je przygotowuje.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C ( u mnie grzanie góra - dół).
Przygotowujemy ramę - tortownice do ciasta ( 24 cm - może być i 26 cm ).
Dno wykładamy papierem do pieczenia = odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasną , puszczystą masę.
Dokładamy kolejno jajka + syrop waniliowy + schmand ( śmietanę ) + rozgniecione widelcem miękkie banany = całość cały czas miksujemy.
W miseczce obok odmierzamy i przesypujemy przez sitko suche składniki : mąkę + cacao + mączkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + cynamon + sól = mieszamy.
Do masy w mikserze dokładamy suche składniki i razem wszystko mieszamy juz tylko do połączenia składników = najlepiej juz nie mikserem a tylko szpatułką.
Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 40 minut - pod koniec sprawdzamy patyczkiem środek czy suchy i wtedy ciasto jest gotowe.
Wyciągamy i studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem.
Do misy miksera : schmand + quark + cukier puder + skórka z pomarańczy = miksujemy chwilkę do połączenia.
Dodajemy San - Apart ( 6 łyżek ) i miksujemy chwilę do zgęstnienia masy.
Osobno w naczyniu ubijamy zimną śmietanę + 2 łyżki San - Apart ( pamietajmy ze śmietanę zawsze ubijamy zimną ! ).
Drobno siekamy czekoladę.
Do misy miksera z masa z quarku dodajemy: ubitą śmietanę + czekoladę = całość delikatnie mieszamy.
Ciasto ostudzone wyciągamy z formy.
Przekrawamy na pół.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, na pół = delikatnie wyciskamy na nie cytrynę ( nie sczernieją )
Na dolną część ciasta układamy banany = tak jak przy kopcu kreta, układamy dookoła ciasta aż całość wypełnimy kawałkami bananów.
Wykładamy przygotowaną masę quarku = wyrównujemy.
Układamy drugi spód ciasta i wyrównujemy.
Całość wkładamy na pare minut do lodówki ( jakieś 20 minut )
W miedzy czasie rozpuszczamy kuwerturę + masło = lekko studzimy.
Przestudzoną polewamy delikatnie na górę schłodzonego ciasta, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut.
Przygotowujemy śmietanę do dekoracji i truskawki.
Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Śmietanę miksujemy + 1 łyżka San - Apart = przekładamy do woreczka cukierniczego ( z ozdobną końcówką do dekoracji ) lub zwykłego, spożywczego woreczka i odcinamy małą końcówkę ( też spełni swoją role ) .
Schłodzony tort dekorujemy odrobiną śmietany i truskawkami.
Przechowujemy tort w lodówce. Przed podaniem dobrze jest chwilkę wcześniej go wyjąć.
Gotowe.
Bardzo smaczny i naprawdę nie skomplikowany ani trudny do przygotowania a na pewno warty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com

 










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...