Przejdź do głównej zawartości

Tort na Dzień Mamy.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Przed nami Święto Wszystkim Mam - Dzień Mamy. Jedno z najważniejszych świąt sądzę w kalendarzach, obchodzone na całym Świecie, choć nie wszędzie w tym samym dniu.
Chciałam właściwie upiec - kopiec kreta - ale pomyślałam, że to już było i dlaczego by czegoś nie zmienić i zrobić coś na jego smak tylko bardziej uroczyście.
W związku z tym chciałabym Wam dziś zaproponować upieczenie pysznego tortu.
Biszkopt puszysty, czekoladowy, a do tego wilgotny i aromatyczny za sprawą dodatku masła i bananów. Masa kremowo - śmietankowa, przełamana czekoladową nutką. Całość dopełniłam owocami w postaci truskawek i bananów.
Sądzę ze taki torcik, na tak szczególny dzień w roku pasuje i jako prezent - jeśli wybieracie się np. do swoich Mam - ale także jeśli same jesteście mamami możecie przygotować dla swoich bliskich.
Zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania w Waszych domach.







Składniki : 


na biszkopt : 

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki syropu waniliowego ( użyłam syropu barmańskiego - dostępne w różnych smakach w każdym dobrze wyposażonym sklepie )
  • 4 jajka ( temperatura pokojowa )
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany ( u mnie schmand )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
  • 3 małe, dojrzałe banany ( czym bardziej dojrzałe tym lepsze )




na krem : 

  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki San - Apart ( fix do śmietany i kremów dostępny w marketach - alternatywa dla żelatyny )
  • 100 g śmietany, gęstej kwaśnej lub jak u mnie schmand
  • 500 g quarku naturalnego (pełnotłusty )
  • 6 łyżek San - Apart
  • 1 kubek cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • skórka z cytryny




dodatkowo : 

  •  ok. 5 bananów ( tym razem mogą być twardsze )
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 100 g truskawek 
  • 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
  • 50 g masła
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka San - Apart 






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania ciasta ( biszkoptu ) i tutaj w zasadzie możecie przygotować je nawet dzień wcześniej ale nie jest to konieczne. 
Ciasto niech Was nie zniechęci bo, w miarę szybko i bardzo prosto się je przygotowuje.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C ( u mnie grzanie góra - dół).
Przygotowujemy ramę - tortownice do ciasta ( 24 cm - może być i 26 cm ).
Dno wykładamy papierem do pieczenia = odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasną , puszczystą masę.
Dokładamy kolejno jajka + syrop waniliowy + schmand ( śmietanę ) + rozgniecione widelcem miękkie banany = całość cały czas miksujemy.
W miseczce obok odmierzamy i przesypujemy przez sitko suche składniki : mąkę + cacao + mączkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + cynamon + sól = mieszamy.
Do masy w mikserze dokładamy suche składniki i razem wszystko mieszamy juz tylko do połączenia składników = najlepiej juz nie mikserem a tylko szpatułką.
Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 40 minut - pod koniec sprawdzamy patyczkiem środek czy suchy i wtedy ciasto jest gotowe.
Wyciągamy i studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem.
Do misy miksera : schmand + quark + cukier puder + skórka z pomarańczy = miksujemy chwilkę do połączenia.
Dodajemy San - Apart ( 6 łyżek ) i miksujemy chwilę do zgęstnienia masy.
Osobno w naczyniu ubijamy zimną śmietanę + 2 łyżki San - Apart ( pamietajmy ze śmietanę zawsze ubijamy zimną ! ).
Drobno siekamy czekoladę.
Do misy miksera z masa z quarku dodajemy: ubitą śmietanę + czekoladę = całość delikatnie mieszamy.
Ciasto ostudzone wyciągamy z formy.
Przekrawamy na pół.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, na pół = delikatnie wyciskamy na nie cytrynę ( nie sczernieją )
Na dolną część ciasta układamy banany = tak jak przy kopcu kreta, układamy dookoła ciasta aż całość wypełnimy kawałkami bananów.
Wykładamy przygotowaną masę quarku = wyrównujemy.
Układamy drugi spód ciasta i wyrównujemy.
Całość wkładamy na pare minut do lodówki ( jakieś 20 minut )
W miedzy czasie rozpuszczamy kuwerturę + masło = lekko studzimy.
Przestudzoną polewamy delikatnie na górę schłodzonego ciasta, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut.
Przygotowujemy śmietanę do dekoracji i truskawki.
Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Śmietanę miksujemy + 1 łyżka San - Apart = przekładamy do woreczka cukierniczego ( z ozdobną końcówką do dekoracji ) lub zwykłego, spożywczego woreczka i odcinamy małą końcówkę ( też spełni swoją role ) .
Schłodzony tort dekorujemy odrobiną śmietany i truskawkami.
Przechowujemy tort w lodówce. Przed podaniem dobrze jest chwilkę wcześniej go wyjąć.
Gotowe.
Bardzo smaczny i naprawdę nie skomplikowany ani trudny do przygotowania a na pewno warty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com

 










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych