www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami Święto Wszystkim Mam - Dzień Mamy. Jedno z najważniejszych świąt sądzę w kalendarzach, obchodzone na całym Świecie, choć nie wszędzie w tym samym dniu.
Chciałam właściwie upiec - kopiec kreta - ale pomyślałam, że to już było i dlaczego by czegoś nie zmienić i zrobić coś na jego smak tylko bardziej uroczyście.
W związku z tym chciałabym Wam dziś zaproponować upieczenie pysznego tortu.
Biszkopt puszysty, czekoladowy, a do tego wilgotny i aromatyczny za sprawą dodatku masła i bananów. Masa kremowo - śmietankowa, przełamana czekoladową nutką. Całość dopełniłam owocami w postaci truskawek i bananów.
Sądzę ze taki torcik, na tak szczególny dzień w roku pasuje i jako prezent - jeśli wybieracie się np. do swoich Mam - ale także jeśli same jesteście mamami możecie przygotować dla swoich bliskich.
Zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania w Waszych domach.
Składniki :
na biszkopt :
- 200 g miękkiego masła
- 1 kubek cukru
- 2 łyżki syropu waniliowego ( użyłam syropu barmańskiego - dostępne w różnych smakach w każdym dobrze wyposażonym sklepie )
- 4 jajka ( temperatura pokojowa )
- 100 g gęstej, kwaśnej śmietany ( u mnie schmand )
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 20 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
- 3 małe, dojrzałe banany ( czym bardziej dojrzałe tym lepsze )
na krem :
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki San - Apart ( fix do śmietany i kremów dostępny w marketach - alternatywa dla żelatyny )
- 100 g śmietany, gęstej kwaśnej lub jak u mnie schmand
- 500 g quarku naturalnego (pełnotłusty )
- 6 łyżek San - Apart
- 1 kubek cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- skórka z cytryny
dodatkowo :
- ok. 5 bananów ( tym razem mogą być twardsze )
- odrobina soku z cytryny
- ok. 100 g truskawek
- 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
- 50 g masła
- 100 g śmietany kremówki
- 1 łyżka San - Apart
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania ciasta ( biszkoptu ) i tutaj w zasadzie możecie przygotować je nawet dzień wcześniej ale nie jest to konieczne.
Ciasto niech Was nie zniechęci bo, w miarę szybko i bardzo prosto się je przygotowuje.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C ( u mnie grzanie góra - dół).
Przygotowujemy ramę - tortownice do ciasta ( 24 cm - może być i 26 cm ).
Dno wykładamy papierem do pieczenia = odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasną , puszczystą masę.
Dokładamy kolejno jajka + syrop waniliowy + schmand ( śmietanę ) + rozgniecione widelcem miękkie banany = całość cały czas miksujemy.
W miseczce obok odmierzamy i przesypujemy przez sitko suche składniki : mąkę + cacao + mączkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia + cynamon + sól = mieszamy.
Do masy w mikserze dokładamy suche składniki i razem wszystko mieszamy juz tylko do połączenia składników = najlepiej juz nie mikserem a tylko szpatułką.
Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 40 minut - pod koniec sprawdzamy patyczkiem środek czy suchy i wtedy ciasto jest gotowe.
Wyciągamy i studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem.
Do misy miksera : schmand + quark + cukier puder + skórka z pomarańczy = miksujemy chwilkę do połączenia.
Dodajemy San - Apart ( 6 łyżek ) i miksujemy chwilę do zgęstnienia masy.
Osobno w naczyniu ubijamy zimną śmietanę + 2 łyżki San - Apart ( pamietajmy ze śmietanę zawsze ubijamy zimną ! ).
Drobno siekamy czekoladę.
Do misy miksera z masa z quarku dodajemy: ubitą śmietanę + czekoladę = całość delikatnie mieszamy.
Ciasto ostudzone wyciągamy z formy.
Przekrawamy na pół.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, na pół = delikatnie wyciskamy na nie cytrynę ( nie sczernieją )
Na dolną część ciasta układamy banany = tak jak przy kopcu kreta, układamy dookoła ciasta aż całość wypełnimy kawałkami bananów.
Wykładamy przygotowaną masę quarku = wyrównujemy.
Układamy drugi spód ciasta i wyrównujemy.
Całość wkładamy na pare minut do lodówki ( jakieś 20 minut )
W miedzy czasie rozpuszczamy kuwerturę + masło = lekko studzimy.
Przestudzoną polewamy delikatnie na górę schłodzonego ciasta, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut.
Przygotowujemy śmietanę do dekoracji i truskawki.
Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
Śmietanę miksujemy + 1 łyżka San - Apart = przekładamy do woreczka cukierniczego ( z ozdobną końcówką do dekoracji ) lub zwykłego, spożywczego woreczka i odcinamy małą końcówkę ( też spełni swoją role ) .
Schłodzony tort dekorujemy odrobiną śmietany i truskawkami.
Przechowujemy tort w lodówce. Przed podaniem dobrze jest chwilkę wcześniej go wyjąć.
Gotowe.
Bardzo smaczny i naprawdę nie skomplikowany ani trudny do przygotowania a na pewno warty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz