Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczny kurczak z warzywami.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaprezentować aromatyczny, prosty i smaczny posiłek, który możecie przygotować na lunch czy obiad lub fajną kolacje.
Ten przepis przyszedł mi do głowy podczas zakupów na ryneczku. Pomyślałam ze musi być coś z warzywami, które tak pięknie, kolorowo do mnie przemawiały :) Złapałam wiec kilka z nich i powstała ta dzisiejsza propozycja.
Danie szybkie i bardzo fajne do zrobienia gdy macie średnio czas lub chęci na długie siedzenie w kuchni. Poza tym możecie tutaj wykorzystać mięso z rosołu czy pieczonego wcześniej kurczaka. 
Zapraszam po przepis.








Składniki : 



  • 1/2 kurczaka ugotowanego z rosołu ( możecie zamienić na pieczonego jeśli macie akurat z obiadu lub po prostu zastąpić świeżym filetem - należy tylko pamiętać aby chociaż 20 minut wcześniej zamarynować go przed smażeniem np. mieszanka ziół, solą, pieprzem  i odrobina oliwy)
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić ziołami prowansalskimi lub innymi dowolnymi )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru ( możecie nastąpić świeżym )
  • 1 duża czerwona papryka
  • mały pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ( kuchnia azjatycka - bez problemu dostępny w marketach )
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki sosu sojowego ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
  • 1 łyżka Worcestersauce ( dostępny w marketach )
  • 1 łyżka Oystersauce - sosu ostrygowego  ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
  • 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego Sweet Chilli Sauce ( kuchnia azjatycka  - dostępny w marketach)
  • 1/2 kubka wody








Sposób przygotowania : 



Kurczak, jeśli macie np. ugotowany z rosołu = obieramy na mniejsze cząstki i doprawiamy ziołami.
Jeżeli używacie świeżego filetu, marynujecie go w ziołach i oliwie i odstawiacie na jakieś 20 minut.
Oberżynę i cukinie myjemy i tniemy wzdłuż na długie plastry ( obieram ze skóry tylko oberżynę ). Każdy plaster tniemy na cienkie i długie paseczki = całość dość solidnie solimy i wrzucamy do dużego sitka. Odstawiamy aby puściły sok.
Paprykę myjemy i pozbawiamy środka = tniemy na cieńsze paseczki. Odkładamy
Czosnek obieramy i tniemy także w drobne paseczki. Odkładamy.
Naszą cukinie i oberżynę przekładamy na ręczniki papierowe i dociskając pozbawiamy resztek soków.
Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oliwy.
Na mocno rozgrzaną wrzucamy nasze przygotowane mięso z rosołu lub zamarynowany filet i smażymy chwilkę do nabrania kolorku - chodzi o to, aby nie smażyć zbyt długo bo mięso wysuszymy a ono i tak wróci do potrawy na koniec, wiec jak najszybciej dajemy mu tylko kolorek = odkładamy mięso na talerz na bok.
Na tej samej patelni po kurczaku ( jeśli nie zostało Wam oleju dolewamy odrobinkę ) wrzucamy nasze warzywa : paprykę, cukinie, oberżynę = całość na mocnym ogniu smażymy do zezłocenia i odparowania nadmiaru płynów.
Zmniejszamy ogień i dokładamy : czosnek + szczypiorek ( odrobine zostawiamy do dekoracji na gotowo ) + sól + pieprz + przyprawę 5 smaków + imbir = smażymy jakieś 2 minutki.
Do gotowych warzyw dokładamy : sos słodko-kwaśny + wodę + sos sojowy + sos Worcester + sos ostrygowy + sezam = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem mięso do całości i gotujemy na małym ogniu chwilkę jeszcze do zredukowania i zgęstnienia sosu.
Na gotowo oprószamy jeszcze szczypiorkiem i sezamem.
Gotowe.
Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym lub nawet z grzankami.
Pyszne danie w kilka chwil :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych