Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczny kurczak z warzywami.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaprezentować aromatyczny, prosty i smaczny posiłek, który możecie przygotować na lunch czy obiad lub fajną kolacje.
Ten przepis przyszedł mi do głowy podczas zakupów na ryneczku. Pomyślałam ze musi być coś z warzywami, które tak pięknie, kolorowo do mnie przemawiały :) Złapałam wiec kilka z nich i powstała ta dzisiejsza propozycja.
Danie szybkie i bardzo fajne do zrobienia gdy macie średnio czas lub chęci na długie siedzenie w kuchni. Poza tym możecie tutaj wykorzystać mięso z rosołu czy pieczonego wcześniej kurczaka. 
Zapraszam po przepis.








Składniki : 



  • 1/2 kurczaka ugotowanego z rosołu ( możecie zamienić na pieczonego jeśli macie akurat z obiadu lub po prostu zastąpić świeżym filetem - należy tylko pamiętać aby chociaż 20 minut wcześniej zamarynować go przed smażeniem np. mieszanka ziół, solą, pieprzem  i odrobina oliwy)
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić ziołami prowansalskimi lub innymi dowolnymi )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru ( możecie nastąpić świeżym )
  • 1 duża czerwona papryka
  • mały pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ( kuchnia azjatycka - bez problemu dostępny w marketach )
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki sosu sojowego ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
  • 1 łyżka Worcestersauce ( dostępny w marketach )
  • 1 łyżka Oystersauce - sosu ostrygowego  ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
  • 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego Sweet Chilli Sauce ( kuchnia azjatycka  - dostępny w marketach)
  • 1/2 kubka wody








Sposób przygotowania : 



Kurczak, jeśli macie np. ugotowany z rosołu = obieramy na mniejsze cząstki i doprawiamy ziołami.
Jeżeli używacie świeżego filetu, marynujecie go w ziołach i oliwie i odstawiacie na jakieś 20 minut.
Oberżynę i cukinie myjemy i tniemy wzdłuż na długie plastry ( obieram ze skóry tylko oberżynę ). Każdy plaster tniemy na cienkie i długie paseczki = całość dość solidnie solimy i wrzucamy do dużego sitka. Odstawiamy aby puściły sok.
Paprykę myjemy i pozbawiamy środka = tniemy na cieńsze paseczki. Odkładamy
Czosnek obieramy i tniemy także w drobne paseczki. Odkładamy.
Naszą cukinie i oberżynę przekładamy na ręczniki papierowe i dociskając pozbawiamy resztek soków.
Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oliwy.
Na mocno rozgrzaną wrzucamy nasze przygotowane mięso z rosołu lub zamarynowany filet i smażymy chwilkę do nabrania kolorku - chodzi o to, aby nie smażyć zbyt długo bo mięso wysuszymy a ono i tak wróci do potrawy na koniec, wiec jak najszybciej dajemy mu tylko kolorek = odkładamy mięso na talerz na bok.
Na tej samej patelni po kurczaku ( jeśli nie zostało Wam oleju dolewamy odrobinkę ) wrzucamy nasze warzywa : paprykę, cukinie, oberżynę = całość na mocnym ogniu smażymy do zezłocenia i odparowania nadmiaru płynów.
Zmniejszamy ogień i dokładamy : czosnek + szczypiorek ( odrobine zostawiamy do dekoracji na gotowo ) + sól + pieprz + przyprawę 5 smaków + imbir = smażymy jakieś 2 minutki.
Do gotowych warzyw dokładamy : sos słodko-kwaśny + wodę + sos sojowy + sos Worcester + sos ostrygowy + sezam = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem mięso do całości i gotujemy na małym ogniu chwilkę jeszcze do zredukowania i zgęstnienia sosu.
Na gotowo oprószamy jeszcze szczypiorkiem i sezamem.
Gotowe.
Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym lub nawet z grzankami.
Pyszne danie w kilka chwil :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...