www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Wam zaprezentować aromatyczny, prosty i smaczny posiłek, który możecie przygotować na lunch czy obiad lub fajną kolacje.
Ten przepis przyszedł mi do głowy podczas zakupów na ryneczku. Pomyślałam ze musi być coś z warzywami, które tak pięknie, kolorowo do mnie przemawiały :) Złapałam wiec kilka z nich i powstała ta dzisiejsza propozycja.
Danie szybkie i bardzo fajne do zrobienia gdy macie średnio czas lub chęci na długie siedzenie w kuchni. Poza tym możecie tutaj wykorzystać mięso z rosołu czy pieczonego wcześniej kurczaka.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
- 1/2 kurczaka ugotowanego z rosołu ( możecie zamienić na pieczonego jeśli macie akurat z obiadu lub po prostu zastąpić świeżym filetem - należy tylko pamiętać aby chociaż 20 minut wcześniej zamarynować go przed smażeniem np. mieszanka ziół, solą, pieprzem i odrobina oliwy)
- 2 łyżeczki mieszanki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić ziołami prowansalskimi lub innymi dowolnymi )
- sól i pieprz do smaku
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru ( możecie nastąpić świeżym )
- 1 duża czerwona papryka
- mały pęczek świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ( kuchnia azjatycka - bez problemu dostępny w marketach )
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 2 łyżeczki czarnego sezamu ( opcjonalnie )
- 3 łyżki sosu sojowego ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
- 1 łyżka Worcestersauce ( dostępny w marketach )
- 1 łyżka Oystersauce - sosu ostrygowego ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
- 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego Sweet Chilli Sauce ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach)
- 1/2 kubka wody
Sposób przygotowania :
Kurczak, jeśli macie np. ugotowany z rosołu = obieramy na mniejsze cząstki i doprawiamy ziołami.
Jeżeli używacie świeżego filetu, marynujecie go w ziołach i oliwie i odstawiacie na jakieś 20 minut.
Oberżynę i cukinie myjemy i tniemy wzdłuż na długie plastry ( obieram ze skóry tylko oberżynę ). Każdy plaster tniemy na cienkie i długie paseczki = całość dość solidnie solimy i wrzucamy do dużego sitka. Odstawiamy aby puściły sok.
Paprykę myjemy i pozbawiamy środka = tniemy na cieńsze paseczki. Odkładamy
Czosnek obieramy i tniemy także w drobne paseczki. Odkładamy.
Naszą cukinie i oberżynę przekładamy na ręczniki papierowe i dociskając pozbawiamy resztek soków.
Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oliwy.
Na mocno rozgrzaną wrzucamy nasze przygotowane mięso z rosołu lub zamarynowany filet i smażymy chwilkę do nabrania kolorku - chodzi o to, aby nie smażyć zbyt długo bo mięso wysuszymy a ono i tak wróci do potrawy na koniec, wiec jak najszybciej dajemy mu tylko kolorek = odkładamy mięso na talerz na bok.
Na tej samej patelni po kurczaku ( jeśli nie zostało Wam oleju dolewamy odrobinkę ) wrzucamy nasze warzywa : paprykę, cukinie, oberżynę = całość na mocnym ogniu smażymy do zezłocenia i odparowania nadmiaru płynów.
Zmniejszamy ogień i dokładamy : czosnek + szczypiorek ( odrobine zostawiamy do dekoracji na gotowo ) + sól + pieprz + przyprawę 5 smaków + imbir = smażymy jakieś 2 minutki.
Do gotowych warzyw dokładamy : sos słodko-kwaśny + wodę + sos sojowy + sos Worcester + sos ostrygowy + sezam = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem mięso do całości i gotujemy na małym ogniu chwilkę jeszcze do zredukowania i zgęstnienia sosu.
Na gotowo oprószamy jeszcze szczypiorkiem i sezamem.
Gotowe.
Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym lub nawet z grzankami.
Pyszne danie w kilka chwil :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz