Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczny kurczak z warzywami.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaprezentować aromatyczny, prosty i smaczny posiłek, który możecie przygotować na lunch czy obiad lub fajną kolacje.
Ten przepis przyszedł mi do głowy podczas zakupów na ryneczku. Pomyślałam ze musi być coś z warzywami, które tak pięknie, kolorowo do mnie przemawiały :) Złapałam wiec kilka z nich i powstała ta dzisiejsza propozycja.
Danie szybkie i bardzo fajne do zrobienia gdy macie średnio czas lub chęci na długie siedzenie w kuchni. Poza tym możecie tutaj wykorzystać mięso z rosołu czy pieczonego wcześniej kurczaka. 
Zapraszam po przepis.








Składniki : 



  • 1/2 kurczaka ugotowanego z rosołu ( możecie zamienić na pieczonego jeśli macie akurat z obiadu lub po prostu zastąpić świeżym filetem - należy tylko pamiętać aby chociaż 20 minut wcześniej zamarynować go przed smażeniem np. mieszanka ziół, solą, pieprzem  i odrobina oliwy)
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić ziołami prowansalskimi lub innymi dowolnymi )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru ( możecie nastąpić świeżym )
  • 1 duża czerwona papryka
  • mały pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ( kuchnia azjatycka - bez problemu dostępny w marketach )
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki sosu sojowego ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
  • 1 łyżka Worcestersauce ( dostępny w marketach )
  • 1 łyżka Oystersauce - sosu ostrygowego  ( kuchnia azjatycka - dostępny w marketach )
  • 1/2 kubka sosu słodko- kwaśnego Sweet Chilli Sauce ( kuchnia azjatycka  - dostępny w marketach)
  • 1/2 kubka wody








Sposób przygotowania : 



Kurczak, jeśli macie np. ugotowany z rosołu = obieramy na mniejsze cząstki i doprawiamy ziołami.
Jeżeli używacie świeżego filetu, marynujecie go w ziołach i oliwie i odstawiacie na jakieś 20 minut.
Oberżynę i cukinie myjemy i tniemy wzdłuż na długie plastry ( obieram ze skóry tylko oberżynę ). Każdy plaster tniemy na cienkie i długie paseczki = całość dość solidnie solimy i wrzucamy do dużego sitka. Odstawiamy aby puściły sok.
Paprykę myjemy i pozbawiamy środka = tniemy na cieńsze paseczki. Odkładamy
Czosnek obieramy i tniemy także w drobne paseczki. Odkładamy.
Naszą cukinie i oberżynę przekładamy na ręczniki papierowe i dociskając pozbawiamy resztek soków.
Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oliwy.
Na mocno rozgrzaną wrzucamy nasze przygotowane mięso z rosołu lub zamarynowany filet i smażymy chwilkę do nabrania kolorku - chodzi o to, aby nie smażyć zbyt długo bo mięso wysuszymy a ono i tak wróci do potrawy na koniec, wiec jak najszybciej dajemy mu tylko kolorek = odkładamy mięso na talerz na bok.
Na tej samej patelni po kurczaku ( jeśli nie zostało Wam oleju dolewamy odrobinkę ) wrzucamy nasze warzywa : paprykę, cukinie, oberżynę = całość na mocnym ogniu smażymy do zezłocenia i odparowania nadmiaru płynów.
Zmniejszamy ogień i dokładamy : czosnek + szczypiorek ( odrobine zostawiamy do dekoracji na gotowo ) + sól + pieprz + przyprawę 5 smaków + imbir = smażymy jakieś 2 minutki.
Do gotowych warzyw dokładamy : sos słodko-kwaśny + wodę + sos sojowy + sos Worcester + sos ostrygowy + sezam = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem mięso do całości i gotujemy na małym ogniu chwilkę jeszcze do zredukowania i zgęstnienia sosu.
Na gotowo oprószamy jeszcze szczypiorkiem i sezamem.
Gotowe.
Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym lub nawet z grzankami.
Pyszne danie w kilka chwil :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...