Przejdź do głównej zawartości

Jabłkowe deserki.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Te aromatyczne, chrupiące, małe zawiniątka, które dziś Wam prezentuje z całą pewnością podbiją serca Waszych bliskich i gości.Nie dość tego że są bardzo pyszne, to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
A co najlepsze kilka składników które w zasadzie pewnie już macie w domach i kilka minut, a nieoczekiwani goście lub nagła chęć na coś pysznego to tylko chwilka.
Koniecznie sprobujcie - zapraszam po przepis.










Składniki ( na ok.12 szt ):



  • 2 opakowania ciasta francuskiego

na farsz : 

  • 1/2 kubka mielonych migdałów 
  • 1/4 kubka cukru
  • skórka z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • garść płatków migdałów


na masę jabłkową :


  • 5 jabłek
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


  • dodatkowo odrobina cukru pudru do posypania na gotowo








Sposób przygotowania : 



Jabłka obieramy, pozbawiamy nasienia i kroimy w mniejszą kosteczkę. 
Układamy do garnuszka + sok z pomarańczy + cukier + cynamon = gotujemy do zredukowania płynów - jakieś 3 minutki. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera : cukier + jajko + masło + wanilia + skórka z pomarańczy = miksujemy całość.
Dokładamy suche składniki : mielone migdały + mąkę = mieszamy tylko do połączenia.
Całość przekładamy do lodówki na kilka minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C = termoobieg.
Przygotowujemy 2 blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy na blacie i tniemy na dowolnej wielkości kwadraty - u mnie z jednego blatu gotowego ciasta ( 40 cm/ 24 cm ) wychodzi 6 kwadracików.
Każdy kwadracik układamy na blaszce.
Na każdym kawałku, na środku, układamy po ok. łyżeczce farszu, a na górę po ok. łyżce masy jabłkowej.
Posypujemy odrobina płatków migdałowych.
Składamy dwa przeciwległe brzegi ze sobą - zagniatamy końcówki ze sobą palcami.
Pieczemy ok. 20 minut = do zrumienienia.
Na gotowo oprószamy cukrem pudrem.
Serwujemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe.
Gotowe.
Naprawdę super smaczne i godne przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...