Przejdź do głównej zawartości

Jabłkowe deserki.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Te aromatyczne, chrupiące, małe zawiniątka, które dziś Wam prezentuje z całą pewnością podbiją serca Waszych bliskich i gości.Nie dość tego że są bardzo pyszne, to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
A co najlepsze kilka składników które w zasadzie pewnie już macie w domach i kilka minut, a nieoczekiwani goście lub nagła chęć na coś pysznego to tylko chwilka.
Koniecznie sprobujcie - zapraszam po przepis.










Składniki ( na ok.12 szt ):



  • 2 opakowania ciasta francuskiego

na farsz : 

  • 1/2 kubka mielonych migdałów 
  • 1/4 kubka cukru
  • skórka z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • garść płatków migdałów


na masę jabłkową :


  • 5 jabłek
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


  • dodatkowo odrobina cukru pudru do posypania na gotowo








Sposób przygotowania : 



Jabłka obieramy, pozbawiamy nasienia i kroimy w mniejszą kosteczkę. 
Układamy do garnuszka + sok z pomarańczy + cukier + cynamon = gotujemy do zredukowania płynów - jakieś 3 minutki. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera : cukier + jajko + masło + wanilia + skórka z pomarańczy = miksujemy całość.
Dokładamy suche składniki : mielone migdały + mąkę = mieszamy tylko do połączenia.
Całość przekładamy do lodówki na kilka minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C = termoobieg.
Przygotowujemy 2 blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy na blacie i tniemy na dowolnej wielkości kwadraty - u mnie z jednego blatu gotowego ciasta ( 40 cm/ 24 cm ) wychodzi 6 kwadracików.
Każdy kwadracik układamy na blaszce.
Na każdym kawałku, na środku, układamy po ok. łyżeczce farszu, a na górę po ok. łyżce masy jabłkowej.
Posypujemy odrobina płatków migdałowych.
Składamy dwa przeciwległe brzegi ze sobą - zagniatamy końcówki ze sobą palcami.
Pieczemy ok. 20 minut = do zrumienienia.
Na gotowo oprószamy cukrem pudrem.
Serwujemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe.
Gotowe.
Naprawdę super smaczne i godne przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...