Przejdź do głównej zawartości

Zupa -krem ziemniaczana.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Jakoś tak mam że najwięcej zup i ochoty na nie u mnie wypadają na styczeń. Nie licząc początku jesieni kiedy przychodzą chłody - wtedy także sięgam chętniej po rozgrzewające dania typu zupy.
Po grudniowym jedzeniu mam wrażenie ze automatycznie szuka organizm czegoś innego.
W takie zimne i nieprzyjemne dni z ochotą przychodzę do domku, nastawiam garnek i zabieram się za przygotowanie takiej ciepłej i sycącej zupki.
Rozgrzewa, jest super aromatyczna, sycąca a do tego przygotowanie jej jest super szybkie i w sam raz na zabiegane dni w tygodniu.
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.









Składniki : 



  • 5 - 6 ziemniaków surowych
  • 1 cebula żółta
  • 3 cebulki szalotki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie wędzonego boczku ( cienkie pasterki - 100 g )
  • ok. 4 łyżek mączki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 litr bulionu warzywnego ( u mnie z kostki - dobre i sprawdzone )
  • 700 ml mleka
  • 1 opakowanie ( 200 g ) sour cream - śmietany kwaśnej
  • 2 kubki potartego żółtego sera ( u mnie Ementaler - możecie użyć dowolnego )
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej











Sposób przygotowania : 




Boczek tniemy na cienkie paseczki. Odkładamy na sekundę.
Ziemniaki obieramy i tniemy na drobne kwadraciki. Odkładamy.
Cebule żółtą + szalotkę + czosnek = obieramy i drobno kroimy. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy duży garnek, wrzucamy do niego boczek i smażymy ( bez oleju ) na zloty kolor i chrupiąco.
Wyławiamy usmażony boczek na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Pozostały tłuszcz - jeśli Wam został w garnku - wylewamy.
Do garnka po boczku wrzucamy : masło + cebule żółtą + szalotkę + czosnek + doprawiamy odrobiną pieprzu i solą = smażymy chwilkę na złoty kolor.
Całość posypujemy mączką i cały czas mieszając smażymy jakąś minutkę.
Zalewamy: bulionem + mleko + śmietanę = mieszamy dokładnie.
Dorzucamy pokrojone ziemniaczki i wszystko gotujemy do miękkości ziemniaka.
Gdy ziemniaczki będą miękkie całość blendujemy na jednolity krem.
Doprawiamy połową startego sera + pieprzem + gałką muszkatołową = gotujemy jeszcze minutkę do rozpuszczenia się sera.
Na koniec dosypujemy drobno posiekany szczypiorek.
Serwujemy zupę posypując jeszcze górę potartym serem + chrupiącym boczkiem + szczypiorkiem.
Możemy także podać danie z grzankami czosnkowymi - pychotka :).
Gotowe.
Smaczne, sycące, rozgrzewające i szybkie danie które w sam raz sprawdza się w zimne i nieprzyjemne dni.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych