Przejdź do głównej zawartości

Zupa -krem ziemniaczana.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Jakoś tak mam że najwięcej zup i ochoty na nie u mnie wypadają na styczeń. Nie licząc początku jesieni kiedy przychodzą chłody - wtedy także sięgam chętniej po rozgrzewające dania typu zupy.
Po grudniowym jedzeniu mam wrażenie ze automatycznie szuka organizm czegoś innego.
W takie zimne i nieprzyjemne dni z ochotą przychodzę do domku, nastawiam garnek i zabieram się za przygotowanie takiej ciepłej i sycącej zupki.
Rozgrzewa, jest super aromatyczna, sycąca a do tego przygotowanie jej jest super szybkie i w sam raz na zabiegane dni w tygodniu.
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.









Składniki : 



  • 5 - 6 ziemniaków surowych
  • 1 cebula żółta
  • 3 cebulki szalotki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie wędzonego boczku ( cienkie pasterki - 100 g )
  • ok. 4 łyżek mączki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 litr bulionu warzywnego ( u mnie z kostki - dobre i sprawdzone )
  • 700 ml mleka
  • 1 opakowanie ( 200 g ) sour cream - śmietany kwaśnej
  • 2 kubki potartego żółtego sera ( u mnie Ementaler - możecie użyć dowolnego )
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej











Sposób przygotowania : 




Boczek tniemy na cienkie paseczki. Odkładamy na sekundę.
Ziemniaki obieramy i tniemy na drobne kwadraciki. Odkładamy.
Cebule żółtą + szalotkę + czosnek = obieramy i drobno kroimy. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy duży garnek, wrzucamy do niego boczek i smażymy ( bez oleju ) na zloty kolor i chrupiąco.
Wyławiamy usmażony boczek na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Pozostały tłuszcz - jeśli Wam został w garnku - wylewamy.
Do garnka po boczku wrzucamy : masło + cebule żółtą + szalotkę + czosnek + doprawiamy odrobiną pieprzu i solą = smażymy chwilkę na złoty kolor.
Całość posypujemy mączką i cały czas mieszając smażymy jakąś minutkę.
Zalewamy: bulionem + mleko + śmietanę = mieszamy dokładnie.
Dorzucamy pokrojone ziemniaczki i wszystko gotujemy do miękkości ziemniaka.
Gdy ziemniaczki będą miękkie całość blendujemy na jednolity krem.
Doprawiamy połową startego sera + pieprzem + gałką muszkatołową = gotujemy jeszcze minutkę do rozpuszczenia się sera.
Na koniec dosypujemy drobno posiekany szczypiorek.
Serwujemy zupę posypując jeszcze górę potartym serem + chrupiącym boczkiem + szczypiorkiem.
Możemy także podać danie z grzankami czosnkowymi - pychotka :).
Gotowe.
Smaczne, sycące, rozgrzewające i szybkie danie które w sam raz sprawdza się w zimne i nieprzyjemne dni.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...