Przejdź do głównej zawartości

Eklery domowe.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Przed nami weekend a do tego karnawał. Podobno jaki początek roku taki cały rok i podobno powinno się zacząć rok na wesoło czyli karnawałem i na słodko - aby cały rok był słodki i wesoły :).
Wobec tego musicie koniecznie zrobić w domkach te proste i pyszne eklery - bo kto nie lubi eklerów :)) - i poczęstować swoja rodzinkę czy gości.
A jeśli chcecie sięgnąć także po inne karnawałowe słodkości zapraszam do zaglądania do archiwum bloga gdzie znajdziecie więcej moich propozycji.
Zapraszam.











Składniki : 




masa budyniowa : 


  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości )
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 70 g masła




ciasto : 



  • 340 ml mleka
  • 340 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masła
  • 340 g maki pszennej
  • 4 jajka




dodatkowo : 


  • odrobina kuwertury lub czekolady z odrobina masła do dekoracji ( możecie zastąpić lukrem )















Sposób przygotowania : 





Dziś prosta wersja bez użycia jajek a z dobrej jakości budyniu.
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka odmierzamy : mleko ok. 600 ml ( resztę zostawiamy w kubeczku ) + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Pozostałą część mleka mieszamy dokładnie z budyniem do rozpuszczenia.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budyń i mieszając energicznie gotujemy jakieś 2 minutki = na gęstą, budyniową masę.
Przekładamy do misy miksera lub można wybrać metodę = ręcznie w misce.
Dodajemy po małym kawałku masła i miksujemy na małych obrotach = aż całość ładnie się połączy.
Gotową masę budyniowa przykrywamy z wierzchu folią spożywczą ( aby nie zbudowała się skórka - kożuch ) i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Zabieramy się na eklery.
Do garnuszka odmierzamy : mleko + wodę + sól + cukier + masło = zagotowujemy.
Zmniejszamy grzanie i energicznie dorzucamy mąkę = całość cały czas mieszamy drewniana łyżką.
To jest tzw. osuszanie. Masę mieszamy zostawiając na gazie tak długo aż połączy nam się ładnie w gładką kule.
Odstawiamy kilka minut do ostudzenia - nie zważymy jajek i eklerki lepiej rosną gdy ciasto jest ostudzone.
Gdy masa przestygnie wrzucamy ją do misy miksera ( lub ręcznie w misie ) i miksujemy na wolnych obrotach dodając kolejno po jajku = mieszamy całość do połączenia na gładką i gęstą masę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy sobie duży rękaw cukierniczy z dużą końcówką gwiazdką.
Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy zastąpić dużym woreczkiem spożywczym.
Możemy także masę wyciskać przez szpryce z dużą końcówką.
Napełniamy rękaw masą i wyciskamy podłużne, mniejsze paseczki - eklerki. Pamiętajmy o odstępach miedzy eklerkami.
Jeżeli końcówki ciasta będą Wam odstawały należy delikatnie zwilżyć palec woda i wyrównać - przygnieść.
Tak przygotowane blaszki wkładamy do pieca na ok. 25 minut.
Ważne ! - nie otwieramy pieca w czasie pieczenia.
Pieczemy do wyrośnięcia i niezłocenia.
Gotowe studzimy na kratce.
W miedzy czasie przestudzoną już masę budyniowa przekładamy do rękawa cukierniczego z tą sama końcówką.
Ostudzone eklery przecinamy na pół.
Wypełniamy kremem budyniowym i zamykamy górą eklera.
Do dekoracji rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła i delikatnie polewamy łyżeczką tworząc paseczki lub jeśli wolicie w całości można pędzelkiem posmarować a nawet moczyć górę eklera w czekoladzie.
Możecie także przygotować zamiast czekolady polewę kolorową z lukru - tutaj to już Wasz wybór.
Gotowe.
Prosta wersja i bardzo pyszna którą warto przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...