Przejdź do głównej zawartości

Eklery domowe.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Przed nami weekend a do tego karnawał. Podobno jaki początek roku taki cały rok i podobno powinno się zacząć rok na wesoło czyli karnawałem i na słodko - aby cały rok był słodki i wesoły :).
Wobec tego musicie koniecznie zrobić w domkach te proste i pyszne eklery - bo kto nie lubi eklerów :)) - i poczęstować swoja rodzinkę czy gości.
A jeśli chcecie sięgnąć także po inne karnawałowe słodkości zapraszam do zaglądania do archiwum bloga gdzie znajdziecie więcej moich propozycji.
Zapraszam.











Składniki : 




masa budyniowa : 


  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości )
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 70 g masła




ciasto : 



  • 340 ml mleka
  • 340 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masła
  • 340 g maki pszennej
  • 4 jajka




dodatkowo : 


  • odrobina kuwertury lub czekolady z odrobina masła do dekoracji ( możecie zastąpić lukrem )















Sposób przygotowania : 





Dziś prosta wersja bez użycia jajek a z dobrej jakości budyniu.
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka odmierzamy : mleko ok. 600 ml ( resztę zostawiamy w kubeczku ) + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Pozostałą część mleka mieszamy dokładnie z budyniem do rozpuszczenia.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budyń i mieszając energicznie gotujemy jakieś 2 minutki = na gęstą, budyniową masę.
Przekładamy do misy miksera lub można wybrać metodę = ręcznie w misce.
Dodajemy po małym kawałku masła i miksujemy na małych obrotach = aż całość ładnie się połączy.
Gotową masę budyniowa przykrywamy z wierzchu folią spożywczą ( aby nie zbudowała się skórka - kożuch ) i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Zabieramy się na eklery.
Do garnuszka odmierzamy : mleko + wodę + sól + cukier + masło = zagotowujemy.
Zmniejszamy grzanie i energicznie dorzucamy mąkę = całość cały czas mieszamy drewniana łyżką.
To jest tzw. osuszanie. Masę mieszamy zostawiając na gazie tak długo aż połączy nam się ładnie w gładką kule.
Odstawiamy kilka minut do ostudzenia - nie zważymy jajek i eklerki lepiej rosną gdy ciasto jest ostudzone.
Gdy masa przestygnie wrzucamy ją do misy miksera ( lub ręcznie w misie ) i miksujemy na wolnych obrotach dodając kolejno po jajku = mieszamy całość do połączenia na gładką i gęstą masę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy sobie duży rękaw cukierniczy z dużą końcówką gwiazdką.
Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy zastąpić dużym woreczkiem spożywczym.
Możemy także masę wyciskać przez szpryce z dużą końcówką.
Napełniamy rękaw masą i wyciskamy podłużne, mniejsze paseczki - eklerki. Pamiętajmy o odstępach miedzy eklerkami.
Jeżeli końcówki ciasta będą Wam odstawały należy delikatnie zwilżyć palec woda i wyrównać - przygnieść.
Tak przygotowane blaszki wkładamy do pieca na ok. 25 minut.
Ważne ! - nie otwieramy pieca w czasie pieczenia.
Pieczemy do wyrośnięcia i niezłocenia.
Gotowe studzimy na kratce.
W miedzy czasie przestudzoną już masę budyniowa przekładamy do rękawa cukierniczego z tą sama końcówką.
Ostudzone eklery przecinamy na pół.
Wypełniamy kremem budyniowym i zamykamy górą eklera.
Do dekoracji rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła i delikatnie polewamy łyżeczką tworząc paseczki lub jeśli wolicie w całości można pędzelkiem posmarować a nawet moczyć górę eklera w czekoladzie.
Możecie także przygotować zamiast czekolady polewę kolorową z lukru - tutaj to już Wasz wybór.
Gotowe.
Prosta wersja i bardzo pyszna którą warto przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...