www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami weekend a do tego karnawał. Podobno jaki początek roku taki cały rok i podobno powinno się zacząć rok na wesoło czyli karnawałem i na słodko - aby cały rok był słodki i wesoły :).
Wobec tego musicie koniecznie zrobić w domkach te proste i pyszne eklery - bo kto nie lubi eklerów :)) - i poczęstować swoja rodzinkę czy gości.
A jeśli chcecie sięgnąć także po inne karnawałowe słodkości zapraszam do zaglądania do archiwum bloga gdzie znajdziecie więcej moich propozycji.
Zapraszam.
Składniki :
masa budyniowa :
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości )
- 800 ml mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 70 g masła
ciasto :
- 340 ml mleka
- 340 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 200 g masła
- 340 g maki pszennej
- 4 jajka
dodatkowo :
- odrobina kuwertury lub czekolady z odrobina masła do dekoracji ( możecie zastąpić lukrem )
Sposób przygotowania :
Dziś prosta wersja bez użycia jajek a z dobrej jakości budyniu.
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Do garnuszka odmierzamy : mleko ok. 600 ml ( resztę zostawiamy w kubeczku ) + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Pozostałą część mleka mieszamy dokładnie z budyniem do rozpuszczenia.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budyń i mieszając energicznie gotujemy jakieś 2 minutki = na gęstą, budyniową masę.
Przekładamy do misy miksera lub można wybrać metodę = ręcznie w misce.
Dodajemy po małym kawałku masła i miksujemy na małych obrotach = aż całość ładnie się połączy.
Gotową masę budyniowa przykrywamy z wierzchu folią spożywczą ( aby nie zbudowała się skórka - kożuch ) i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Zabieramy się na eklery.
Do garnuszka odmierzamy : mleko + wodę + sól + cukier + masło = zagotowujemy.
Zmniejszamy grzanie i energicznie dorzucamy mąkę = całość cały czas mieszamy drewniana łyżką.
To jest tzw. osuszanie. Masę mieszamy zostawiając na gazie tak długo aż połączy nam się ładnie w gładką kule.
Odstawiamy kilka minut do ostudzenia - nie zważymy jajek i eklerki lepiej rosną gdy ciasto jest ostudzone.
Gdy masa przestygnie wrzucamy ją do misy miksera ( lub ręcznie w misie ) i miksujemy na wolnych obrotach dodając kolejno po jajku = mieszamy całość do połączenia na gładką i gęstą masę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy sobie duży rękaw cukierniczy z dużą końcówką gwiazdką.
Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy zastąpić dużym woreczkiem spożywczym.
Możemy także masę wyciskać przez szpryce z dużą końcówką.
Napełniamy rękaw masą i wyciskamy podłużne, mniejsze paseczki - eklerki. Pamiętajmy o odstępach miedzy eklerkami.
Jeżeli końcówki ciasta będą Wam odstawały należy delikatnie zwilżyć palec woda i wyrównać - przygnieść.
Tak przygotowane blaszki wkładamy do pieca na ok. 25 minut.
Ważne ! - nie otwieramy pieca w czasie pieczenia.
Pieczemy do wyrośnięcia i niezłocenia.
Gotowe studzimy na kratce.
W miedzy czasie przestudzoną już masę budyniowa przekładamy do rękawa cukierniczego z tą sama końcówką.
Ostudzone eklery przecinamy na pół.
Wypełniamy kremem budyniowym i zamykamy górą eklera.
Do dekoracji rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła i delikatnie polewamy łyżeczką tworząc paseczki lub jeśli wolicie w całości można pędzelkiem posmarować a nawet moczyć górę eklera w czekoladzie.
Możecie także przygotować zamiast czekolady polewę kolorową z lukru - tutaj to już Wasz wybór.
Gotowe.
Prosta wersja i bardzo pyszna którą warto przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz