Przejdź do głównej zawartości

Smoothie - energia przez cały dzień.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Pomyślałam że podzielę się z Wami moim jednym z ulubionych witaminowym bomb :). 
Tak naprawdę to po prostu moje ulubione ostatnio składniki na smoothie które dają niezłego kopa do działania w ciągu zabieganego dnia i porządną dawkę energii.
Obojętnie czy biegniecie do pracy czy na siłownie czy tez macie przed sobą ciężki i intensywny dzień - poświećcie kilka minut i popijajcie w ciągu całego dnia.
Pamiętajcie ze w owocach i warzywach jest masa witamin i minerałów które organizm potrzebuje a podanie ich w fajny i smaczny sposób to cała filozofia wiec zachęcam gorąco !
Zapraszam po przepis.









 Składniki : 




  • kilka liści - gałązek jarmużu ( ok. 200 - 300 g )
  • 500 ml maślanki
  • ok. 1 - 2 kubki mleka
  • 1 grejpfrut
  • 3 dojrzale banany
  • 1 dojrzale mango
  • 4 łyżki ziaren Chia ( bardzo zdrowe i dobrze jest nabyć ale jeśli nie macie nie musicie dodawać )
  • 4 łyżki brązowego cukru ( można zamienić na miód )










Sposób przygotowania :




Podaje proporcje na dużą porcje którą popijamy w ciągu dnia.
Liście jarmużu dobrze myjemy i osuszamy.
Obieramy same liście - łodygi są twarde i nie będą nam potrzebne.
Przygotowujemy sobie blender.
Do blendera wlewamy maślankę + liście jarmużu = miksujemy do zblendowania liści.
Dokładamy : sok z grejpfruta + banany + miąższ z mango + ziarna Chia + brązowy cukier = miksujemy całość na gęstą masę.
Pod koniec dolewamy mleka - tutaj w zależności od Waszych upodobań co do konsystencji. Jeśli lubicie mniej gęstą dolewacie więcej mleka.
Gotowe smoothie przelewamy do dużego dzbanka i przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem wymieszać.
Pijemy w ciągu dnia.
Można także przelać do przenośnych kubeczków i zabrać ze sobą w drogę.
Gotowe.
Naprawdę smaczne i bardzo zdrowe - koniecznie musicie przygotować w Waszych domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...