Przejdź do głównej zawartości

Precelki z budyniem.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
W dzisiejszym moim wpisie chciałabym Was zachęcić do przygotowania czegoś pysznego dla małych i dużych. Dla dużych do kawy czy pracy na drugie śniadanie, dla małych na deser czy do szkoły.
Masa budyniowa nie jest przecież skomplikowana a w mojej dzisiejszej wersji naprawdę pyszna. Do tego ciasto mięciutkie i puszyste w środku z lekko przypieczoną skórką na zewnątrz.
Precle naprawdę warte przygotowania, dlatego dziś podaje mój sposób na nie.
Zapraszam.











Składniki : 




na ciasto : 


  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 jajko
  • odrobina miękkiego masła lub margaryny



na masę budyniowa : 



  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry )
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( możecie zastąpić extraktem )




dodatkowo :


  • lukier - odrobina cukru pudru + kilka kropli mleka 
  • opcjonalnie do posypania krokanty orzechowe








Sposób przygotowania: 




Z podanej ilości składników wychodzi u mnie 20 szt. Oczywiście zależy od rozmiarów takiego precla.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy robota kuchennego z końcówką - hak do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebów odmierzamy : mąkę + jajko = odstawiamy na sekundę.
W miseczce obok łączymy ze sobą : zimne mleko + drożdże + cukier = dobrze mieszamy.
Dokładamy roztwór drożdżowy do robota i wszystko razem wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
Masa nie będzie się kleić a ciasto będzie fajne sprężyste. 
Wyrobione ciasto przekładamy na blat ( możemy delikatnie podsypać mąką ).
Ciasto rozwałkowujemy na cienki i duży prostokąt.
Całość smarujemy cieniutko, po całości miękkim masłem.
Odmierzamy trzy części i dwie boczne składamy do środka .
Powstanie nam tym samym długi prostokąt.
Rozwałkowujemy go ponownie ale delikatnie na nie co dłuższy i szerszy.
Przecinamy na pół i każdą polowe zawijamy w folie spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
W miedzy czasie gotujemy masę budyniową.
Do garnuszka wlewamy : 300 ml mleka + cukier waniliowy = doprowadzamy całość do zagotowania.
W reszcie mleka rozprowadzamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszając, całość gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilie i mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą tak aby budyń dotykał folii ( nie będzie w ten sposób kożucha )  - zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np. gwiazdką lub do szprycy z dużą końcówką = odkładamy na chwilkę na bok.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.
Schodzone ciasto wyciągamy na blat.
Tniemy wzdłuż  na ok. 1 cm paseczki.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. spiralkę.
Układamy na przygotowanych blaszkach formując kształt precla ( jak serce - końcówkami do środka ).
Zagniatamy delikatnie końce łącząc z ciastem.
Postępujemy tak do końca z całym ciastem.
Gdy precle będą uformowane wyciskamy po odrobinie przygotowanej masy budyniowej w oby dwie dziurki do każdego precla.
Można posypać całość odrobiną krokantów.
Całość zostawiamy jakieś 20 minut do wyrośnięcia.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przed włożeniem do pieca możemy delikatnie nasze ciasto posmarować odrobina mleka.
Pieczemy ok. 10 minut - do zrumienienia.
Studzimy.
Jeśli chcemy polać całość delikatnie lukrem to mieszamy kilka łyżek cukru pudru z odrobina mleka - tutaj na wyczucie by lukier był odpowiednio gęsty.
Polewamy łyżeczką po trochu na każdy precel.
Gotowe.
Super smaczne i naprawdę warto się na nie skusić i przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...