www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
W dzisiejszym moim wpisie chciałabym Was zachęcić do przygotowania czegoś pysznego dla małych i dużych. Dla dużych do kawy czy pracy na drugie śniadanie, dla małych na deser czy do szkoły.
Masa budyniowa nie jest przecież skomplikowana a w mojej dzisiejszej wersji naprawdę pyszna. Do tego ciasto mięciutkie i puszyste w środku z lekko przypieczoną skórką na zewnątrz.
Precle naprawdę warte przygotowania, dlatego dziś podaje mój sposób na nie.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 125 ml zimnego mleka
- 1 jajko
- odrobina miękkiego masła lub margaryny
na masę budyniowa :
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry )
- 400 ml mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii ( możecie zastąpić extraktem )
dodatkowo :
- lukier - odrobina cukru pudru + kilka kropli mleka
- opcjonalnie do posypania krokanty orzechowe
Sposób przygotowania:
Z podanej ilości składników wychodzi u mnie 20 szt. Oczywiście zależy od rozmiarów takiego precla.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy robota kuchennego z końcówką - hak do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebów odmierzamy : mąkę + jajko = odstawiamy na sekundę.
W miseczce obok łączymy ze sobą : zimne mleko + drożdże + cukier = dobrze mieszamy.
Dokładamy roztwór drożdżowy do robota i wszystko razem wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
Masa nie będzie się kleić a ciasto będzie fajne sprężyste.
Wyrobione ciasto przekładamy na blat ( możemy delikatnie podsypać mąką ).
Ciasto rozwałkowujemy na cienki i duży prostokąt.
Całość smarujemy cieniutko, po całości miękkim masłem.
Odmierzamy trzy części i dwie boczne składamy do środka .
Powstanie nam tym samym długi prostokąt.
Rozwałkowujemy go ponownie ale delikatnie na nie co dłuższy i szerszy.
Przecinamy na pół i każdą polowe zawijamy w folie spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
W miedzy czasie gotujemy masę budyniową.
Do garnuszka wlewamy : 300 ml mleka + cukier waniliowy = doprowadzamy całość do zagotowania.
W reszcie mleka rozprowadzamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszając, całość gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilie i mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą tak aby budyń dotykał folii ( nie będzie w ten sposób kożucha ) - zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np. gwiazdką lub do szprycy z dużą końcówką = odkładamy na chwilkę na bok.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.
Schodzone ciasto wyciągamy na blat.
Tniemy wzdłuż na ok. 1 cm paseczki.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. spiralkę.
Układamy na przygotowanych blaszkach formując kształt precla ( jak serce - końcówkami do środka ).
Zagniatamy delikatnie końce łącząc z ciastem.
Postępujemy tak do końca z całym ciastem.
Gdy precle będą uformowane wyciskamy po odrobinie przygotowanej masy budyniowej w oby dwie dziurki do każdego precla.
Można posypać całość odrobiną krokantów.
Całość zostawiamy jakieś 20 minut do wyrośnięcia.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przed włożeniem do pieca możemy delikatnie nasze ciasto posmarować odrobina mleka.
Pieczemy ok. 10 minut - do zrumienienia.
Studzimy.
Jeśli chcemy polać całość delikatnie lukrem to mieszamy kilka łyżek cukru pudru z odrobina mleka - tutaj na wyczucie by lukier był odpowiednio gęsty.
Polewamy łyżeczką po trochu na każdy precel.
Gotowe.
Super smaczne i naprawdę warto się na nie skusić i przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz