Przejdź do głównej zawartości

Precelki z budyniem.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
W dzisiejszym moim wpisie chciałabym Was zachęcić do przygotowania czegoś pysznego dla małych i dużych. Dla dużych do kawy czy pracy na drugie śniadanie, dla małych na deser czy do szkoły.
Masa budyniowa nie jest przecież skomplikowana a w mojej dzisiejszej wersji naprawdę pyszna. Do tego ciasto mięciutkie i puszyste w środku z lekko przypieczoną skórką na zewnątrz.
Precle naprawdę warte przygotowania, dlatego dziś podaje mój sposób na nie.
Zapraszam.











Składniki : 




na ciasto : 


  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 jajko
  • odrobina miękkiego masła lub margaryny



na masę budyniowa : 



  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry )
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( możecie zastąpić extraktem )




dodatkowo :


  • lukier - odrobina cukru pudru + kilka kropli mleka 
  • opcjonalnie do posypania krokanty orzechowe








Sposób przygotowania: 




Z podanej ilości składników wychodzi u mnie 20 szt. Oczywiście zależy od rozmiarów takiego precla.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy robota kuchennego z końcówką - hak do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebów odmierzamy : mąkę + jajko = odstawiamy na sekundę.
W miseczce obok łączymy ze sobą : zimne mleko + drożdże + cukier = dobrze mieszamy.
Dokładamy roztwór drożdżowy do robota i wszystko razem wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
Masa nie będzie się kleić a ciasto będzie fajne sprężyste. 
Wyrobione ciasto przekładamy na blat ( możemy delikatnie podsypać mąką ).
Ciasto rozwałkowujemy na cienki i duży prostokąt.
Całość smarujemy cieniutko, po całości miękkim masłem.
Odmierzamy trzy części i dwie boczne składamy do środka .
Powstanie nam tym samym długi prostokąt.
Rozwałkowujemy go ponownie ale delikatnie na nie co dłuższy i szerszy.
Przecinamy na pół i każdą polowe zawijamy w folie spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
W miedzy czasie gotujemy masę budyniową.
Do garnuszka wlewamy : 300 ml mleka + cukier waniliowy = doprowadzamy całość do zagotowania.
W reszcie mleka rozprowadzamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszając, całość gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilie i mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą tak aby budyń dotykał folii ( nie będzie w ten sposób kożucha )  - zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np. gwiazdką lub do szprycy z dużą końcówką = odkładamy na chwilkę na bok.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.
Schodzone ciasto wyciągamy na blat.
Tniemy wzdłuż  na ok. 1 cm paseczki.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. spiralkę.
Układamy na przygotowanych blaszkach formując kształt precla ( jak serce - końcówkami do środka ).
Zagniatamy delikatnie końce łącząc z ciastem.
Postępujemy tak do końca z całym ciastem.
Gdy precle będą uformowane wyciskamy po odrobinie przygotowanej masy budyniowej w oby dwie dziurki do każdego precla.
Można posypać całość odrobiną krokantów.
Całość zostawiamy jakieś 20 minut do wyrośnięcia.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przed włożeniem do pieca możemy delikatnie nasze ciasto posmarować odrobina mleka.
Pieczemy ok. 10 minut - do zrumienienia.
Studzimy.
Jeśli chcemy polać całość delikatnie lukrem to mieszamy kilka łyżek cukru pudru z odrobina mleka - tutaj na wyczucie by lukier był odpowiednio gęsty.
Polewamy łyżeczką po trochu na każdy precel.
Gotowe.
Super smaczne i naprawdę warto się na nie skusić i przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...