Przejdź do głównej zawartości

Wonton - mega smaczne!








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com
  












Witam serdecznie.

Nowy rok, nowe potrawy, nowe przepisy, nowe wyzwania i projekty do zrealizowania.
Czas biegnie nieubłaganie i my pędzimy razem z nim.
W całej tej zabieganej codzienności jednego nie jesteśmy sobie w stanie odmówić albo inaczej bez tego nie możemy przeżyć  i to czy lubimy gotować czy tez nie - a mianowicie bez jedzenia i przyjemności obcowania z różnorodnością smaków. 
Mam nadzieje ze w tym roku jeszcze bardziej Was skusze do zaglądania i jeszcze bardziej zachęcę do  przygotowywania pysznych potraw prezentowanych na moim blogu.
A póki co dziś coś z kuchni chińskiej. 
Propozycja małych, pierożków z pysznym farszem, a co najlepsze nie smażonych tradycyjnie na oleju tylko jak to zwykle u mnie bywa pieczonych w piekarniku.
W mojej wersji znajdziecie dziś filet z drobiu zamiast mięsa mielonego wołowego czy ryby ale jeśli bardzo będziecie chcieli nie widzę przeszkód w przygotowaniu własnej odmiany :).
Zapraszam po przepis.










Składniki : 



  • 300 g filetu z drobiu
  • 2 łyżeczki pasty curry zielonej ( dostępna w marketach na działach z azjatycką żywnością )
  • 2 łyżeczki imbiru ( u mnie także w paście )
  • 1 łyżeczka kolendry ( pasta )
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 300 g koziej fety
  • sól i pierz do smaku
  • opakowanie ciasta Filo ( u mnie duże płaty które tnę na małe kwadraciki - jakieś 200 g )
  • ok. 150 g rozpuszczonego masła
  • dodatkowo jeśli chcecie jako dip - u mnie sos domowej roboty barbecue z odrobina ostrego sosu Sriracha ( możecie użyć dowolnego ulubionego )












Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od mięsa.
Filet myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy dowolną mieszanką ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić np. ziołami prowansalskimi lub pójść w kierunku azjatyckim i doprawić mieszanką 5 smaków )
Odstawiamy na jakieś 20 minut.
Zamarynowane filety smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy na sekundę.
Do misy food procesora wrzucamy : przygotowane mięso + fetę + pastę curry + imbir + kolendra + sos Worcestershire + szczypiorek + sól i pieprz = miksujemy całość na gęstą pastę.
Przekładamy naszą masę do pojemnika z pokrywką i zostawiamy na jakąś godzinkę w lodówce - smaki lepiej przejdą.
Zabieramy się za ciasto.
Jeśli macie dostępne małe, pocięte już kawałki ciasta filo to macie ten etap wycinania z głowy.
U mnie dostępne duże arkusze wiec przecinam je na zgrabne, małe kwadraty. 
Układamy na boku na talerzu.
W miedzy czasie rozpuszczamy masło i przygotujemy pędzelek do smarowania.
Przygotowujemy sobie jeszcze blachę na której będziemy piec = wykładamy ja papierem do pieczenia.
Zabieramy się za składanie wszystkiego w całość.
Każdy kwadracik smarujemy delikatnie masłem.
Na jeden pierożek układamy na siebie jakieś 3 warstwy ciasta ( kwadraciki ).
Na środku każdego układamy po ok. łyżeczce farszu.
Zamykamy pierożka łącząc wszystkie brzegi do środka.
Ponieważ smarowaliśmy masłem, pierożki ładnie same się skleja.
Tak przygotowujemy pozostałe pierożki i układamy obok siebie na przygotowanej blaszce do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. (U mnie termoobieg).
Pieczemy jakieś 25 minut.
Podajemy z ulubionym sosem i zajadamy :).
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...