Przejdź do głównej zawartości

Wonton - mega smaczne!








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com
  












Witam serdecznie.

Nowy rok, nowe potrawy, nowe przepisy, nowe wyzwania i projekty do zrealizowania.
Czas biegnie nieubłaganie i my pędzimy razem z nim.
W całej tej zabieganej codzienności jednego nie jesteśmy sobie w stanie odmówić albo inaczej bez tego nie możemy przeżyć  i to czy lubimy gotować czy tez nie - a mianowicie bez jedzenia i przyjemności obcowania z różnorodnością smaków. 
Mam nadzieje ze w tym roku jeszcze bardziej Was skusze do zaglądania i jeszcze bardziej zachęcę do  przygotowywania pysznych potraw prezentowanych na moim blogu.
A póki co dziś coś z kuchni chińskiej. 
Propozycja małych, pierożków z pysznym farszem, a co najlepsze nie smażonych tradycyjnie na oleju tylko jak to zwykle u mnie bywa pieczonych w piekarniku.
W mojej wersji znajdziecie dziś filet z drobiu zamiast mięsa mielonego wołowego czy ryby ale jeśli bardzo będziecie chcieli nie widzę przeszkód w przygotowaniu własnej odmiany :).
Zapraszam po przepis.










Składniki : 



  • 300 g filetu z drobiu
  • 2 łyżeczki pasty curry zielonej ( dostępna w marketach na działach z azjatycką żywnością )
  • 2 łyżeczki imbiru ( u mnie także w paście )
  • 1 łyżeczka kolendry ( pasta )
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 300 g koziej fety
  • sól i pierz do smaku
  • opakowanie ciasta Filo ( u mnie duże płaty które tnę na małe kwadraciki - jakieś 200 g )
  • ok. 150 g rozpuszczonego masła
  • dodatkowo jeśli chcecie jako dip - u mnie sos domowej roboty barbecue z odrobina ostrego sosu Sriracha ( możecie użyć dowolnego ulubionego )












Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od mięsa.
Filet myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy dowolną mieszanką ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić np. ziołami prowansalskimi lub pójść w kierunku azjatyckim i doprawić mieszanką 5 smaków )
Odstawiamy na jakieś 20 minut.
Zamarynowane filety smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy na sekundę.
Do misy food procesora wrzucamy : przygotowane mięso + fetę + pastę curry + imbir + kolendra + sos Worcestershire + szczypiorek + sól i pieprz = miksujemy całość na gęstą pastę.
Przekładamy naszą masę do pojemnika z pokrywką i zostawiamy na jakąś godzinkę w lodówce - smaki lepiej przejdą.
Zabieramy się za ciasto.
Jeśli macie dostępne małe, pocięte już kawałki ciasta filo to macie ten etap wycinania z głowy.
U mnie dostępne duże arkusze wiec przecinam je na zgrabne, małe kwadraty. 
Układamy na boku na talerzu.
W miedzy czasie rozpuszczamy masło i przygotujemy pędzelek do smarowania.
Przygotowujemy sobie jeszcze blachę na której będziemy piec = wykładamy ja papierem do pieczenia.
Zabieramy się za składanie wszystkiego w całość.
Każdy kwadracik smarujemy delikatnie masłem.
Na jeden pierożek układamy na siebie jakieś 3 warstwy ciasta ( kwadraciki ).
Na środku każdego układamy po ok. łyżeczce farszu.
Zamykamy pierożka łącząc wszystkie brzegi do środka.
Ponieważ smarowaliśmy masłem, pierożki ładnie same się skleja.
Tak przygotowujemy pozostałe pierożki i układamy obok siebie na przygotowanej blaszce do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. (U mnie termoobieg).
Pieczemy jakieś 25 minut.
Podajemy z ulubionym sosem i zajadamy :).
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...