Przejdź do głównej zawartości

Walentynkowy deser.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami święto amorków czyli Walentynki.
Z pewnością dużo osób obchodzi  to święto w wyjątkowy sposób.
No właśnie może chcecie przygotować coś pysznego i jak to mówią - przez żołądek do serca :)?
Mozecie poszukać na moim blogu w zbiorach czegoś pysznego na fajna kolacje ( gdzie niezmiennie zapraszam serdecznie ) a na deser zaserwować moja dzisiejsza propozycje którą podbijecie ten wieczór.
Ponieważ bardzo lubię cytrusy - tym razem postanowiłam połączyć je z aksamitnym serkiem mascarpone.
Efekt możecie spróbować sami poświęcając temu deserkowi kilka chwil.
Jest naprawdę fajnym ukoronowanie wieczoru.
Zapraszam.











Składniki :



  • 1 opakowanie śmietany kremówki ( 200 ml )
  • 1 opakowanie serka mascarpone  ( małe )
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka małych bezików
  • dowolne owoce świeże - ok 1/2 kubka  ( mogą być jagody, borówki , maliny, jeżyny a nawet truskawki )


do lemon curd:

  • 75 g masła
  • 3 duże jajka
  •  120 g cukru
  • 3 duże cytryny - sok
  • skorka z 3 cytryn ( możecie dać mniej )
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej


dodatkowo do posypania :

  • 3/4 kubka cukru
  • 1/4 kubka wody
  • 3 łyżki sezamu










Sposób przygotowania.




Zacznę od tego ze z podanych proporcji wychodzą 4 duże desery lub 6 mniejszych.
 Najlepiej zacząć od przygotowania lemon curd czyli naszego kremu cytrynowego.
Do małego garnuszka wrzucamy wszystkie składniki : masło + jajka + cukier + skorki i sok z cytryn + mączkę ziemniaczana = całość dokładnie mieszamy ( najlepiej trzepaczka do białek ) i wstawiamy na mały gaz. Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia masy - powstanie budyń.
Zdejmujemy z gazu i jeśli chcemy blendujemy mikserem na gładką masę pozbawiając tym samym jakichkolwiek  grudek.
Tak przygotowany krem przykrywamy folia spożywcza - folia musi dotykać kremu. Odstawiamy do ostudzenia.
W miedzy czasie robimy tzw. sezamki.
Do garnuszka wsypujemy cukier + wodę i doprowadzamy miksturę do wrzenia. Nie mieszamy.
Gotujemy parę minut aż masa zacznie gęstnieć i zacznie powstawać karmel. Należy cały czas obserwować nasz karmel aby był zloty ale nie spalił się zbyt szybko.
Gdy karmel jest już gotowy szybko i energicznie wsypujemy sezam, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Całość wylewamy np. na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Potem kruszymy na mniejsze kawałki - u mnie w mikserze kilka sekund.
Mamy nasz lemon curd i pokruszony karmel wiec nie pozostaje nic innego jak przygotować masę z mascarpone i połączyć pięknie całość.
W mikserze ubijamy na sztywna śmietanę + cukier puder.
Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy aby połączyć całość.
Pamiętajmy ze śmietana i serek powinny być zimne.
Łączymy całość - u mnie w kieliszkach ale możecie wybrać dowolne naczynia do serwowania które macie pod ręką.
Układamy najpierw odrobinę pokruszonego sezamu + odrobina lemon curd + odrobina pokruszonych bezików + mieszanka mascarpone + ponownie pokruszony sezam + owoce świeże + ponownie lemon curd + ponownie mascarpone + owoce + sezam + na koniec jeden bezik dla dekoracji.
Oczywiście to tylko moja propozycja układu - możecie zrobić jak najbardziej po swojemu.
Mozecie przygotować deser śmiało wcześniej i przechowywać w lodowce.
Gotowe.
Naprawdę warte grzechu ;)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych