Przejdź do głównej zawartości

Walentynkowy deser.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami święto amorków czyli Walentynki.
Z pewnością dużo osób obchodzi  to święto w wyjątkowy sposób.
No właśnie może chcecie przygotować coś pysznego i jak to mówią - przez żołądek do serca :)?
Mozecie poszukać na moim blogu w zbiorach czegoś pysznego na fajna kolacje ( gdzie niezmiennie zapraszam serdecznie ) a na deser zaserwować moja dzisiejsza propozycje którą podbijecie ten wieczór.
Ponieważ bardzo lubię cytrusy - tym razem postanowiłam połączyć je z aksamitnym serkiem mascarpone.
Efekt możecie spróbować sami poświęcając temu deserkowi kilka chwil.
Jest naprawdę fajnym ukoronowanie wieczoru.
Zapraszam.











Składniki :



  • 1 opakowanie śmietany kremówki ( 200 ml )
  • 1 opakowanie serka mascarpone  ( małe )
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka małych bezików
  • dowolne owoce świeże - ok 1/2 kubka  ( mogą być jagody, borówki , maliny, jeżyny a nawet truskawki )


do lemon curd:

  • 75 g masła
  • 3 duże jajka
  •  120 g cukru
  • 3 duże cytryny - sok
  • skorka z 3 cytryn ( możecie dać mniej )
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej


dodatkowo do posypania :

  • 3/4 kubka cukru
  • 1/4 kubka wody
  • 3 łyżki sezamu










Sposób przygotowania.




Zacznę od tego ze z podanych proporcji wychodzą 4 duże desery lub 6 mniejszych.
 Najlepiej zacząć od przygotowania lemon curd czyli naszego kremu cytrynowego.
Do małego garnuszka wrzucamy wszystkie składniki : masło + jajka + cukier + skorki i sok z cytryn + mączkę ziemniaczana = całość dokładnie mieszamy ( najlepiej trzepaczka do białek ) i wstawiamy na mały gaz. Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia masy - powstanie budyń.
Zdejmujemy z gazu i jeśli chcemy blendujemy mikserem na gładką masę pozbawiając tym samym jakichkolwiek  grudek.
Tak przygotowany krem przykrywamy folia spożywcza - folia musi dotykać kremu. Odstawiamy do ostudzenia.
W miedzy czasie robimy tzw. sezamki.
Do garnuszka wsypujemy cukier + wodę i doprowadzamy miksturę do wrzenia. Nie mieszamy.
Gotujemy parę minut aż masa zacznie gęstnieć i zacznie powstawać karmel. Należy cały czas obserwować nasz karmel aby był zloty ale nie spalił się zbyt szybko.
Gdy karmel jest już gotowy szybko i energicznie wsypujemy sezam, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Całość wylewamy np. na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Potem kruszymy na mniejsze kawałki - u mnie w mikserze kilka sekund.
Mamy nasz lemon curd i pokruszony karmel wiec nie pozostaje nic innego jak przygotować masę z mascarpone i połączyć pięknie całość.
W mikserze ubijamy na sztywna śmietanę + cukier puder.
Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy aby połączyć całość.
Pamiętajmy ze śmietana i serek powinny być zimne.
Łączymy całość - u mnie w kieliszkach ale możecie wybrać dowolne naczynia do serwowania które macie pod ręką.
Układamy najpierw odrobinę pokruszonego sezamu + odrobina lemon curd + odrobina pokruszonych bezików + mieszanka mascarpone + ponownie pokruszony sezam + owoce świeże + ponownie lemon curd + ponownie mascarpone + owoce + sezam + na koniec jeden bezik dla dekoracji.
Oczywiście to tylko moja propozycja układu - możecie zrobić jak najbardziej po swojemu.
Mozecie przygotować deser śmiało wcześniej i przechowywać w lodowce.
Gotowe.
Naprawdę warte grzechu ;)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...