Przejdź do głównej zawartości

Walentynkowy deser.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami święto amorków czyli Walentynki.
Z pewnością dużo osób obchodzi  to święto w wyjątkowy sposób.
No właśnie może chcecie przygotować coś pysznego i jak to mówią - przez żołądek do serca :)?
Mozecie poszukać na moim blogu w zbiorach czegoś pysznego na fajna kolacje ( gdzie niezmiennie zapraszam serdecznie ) a na deser zaserwować moja dzisiejsza propozycje którą podbijecie ten wieczór.
Ponieważ bardzo lubię cytrusy - tym razem postanowiłam połączyć je z aksamitnym serkiem mascarpone.
Efekt możecie spróbować sami poświęcając temu deserkowi kilka chwil.
Jest naprawdę fajnym ukoronowanie wieczoru.
Zapraszam.











Składniki :



  • 1 opakowanie śmietany kremówki ( 200 ml )
  • 1 opakowanie serka mascarpone  ( małe )
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka małych bezików
  • dowolne owoce świeże - ok 1/2 kubka  ( mogą być jagody, borówki , maliny, jeżyny a nawet truskawki )


do lemon curd:

  • 75 g masła
  • 3 duże jajka
  •  120 g cukru
  • 3 duże cytryny - sok
  • skorka z 3 cytryn ( możecie dać mniej )
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej


dodatkowo do posypania :

  • 3/4 kubka cukru
  • 1/4 kubka wody
  • 3 łyżki sezamu










Sposób przygotowania.




Zacznę od tego ze z podanych proporcji wychodzą 4 duże desery lub 6 mniejszych.
 Najlepiej zacząć od przygotowania lemon curd czyli naszego kremu cytrynowego.
Do małego garnuszka wrzucamy wszystkie składniki : masło + jajka + cukier + skorki i sok z cytryn + mączkę ziemniaczana = całość dokładnie mieszamy ( najlepiej trzepaczka do białek ) i wstawiamy na mały gaz. Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia masy - powstanie budyń.
Zdejmujemy z gazu i jeśli chcemy blendujemy mikserem na gładką masę pozbawiając tym samym jakichkolwiek  grudek.
Tak przygotowany krem przykrywamy folia spożywcza - folia musi dotykać kremu. Odstawiamy do ostudzenia.
W miedzy czasie robimy tzw. sezamki.
Do garnuszka wsypujemy cukier + wodę i doprowadzamy miksturę do wrzenia. Nie mieszamy.
Gotujemy parę minut aż masa zacznie gęstnieć i zacznie powstawać karmel. Należy cały czas obserwować nasz karmel aby był zloty ale nie spalił się zbyt szybko.
Gdy karmel jest już gotowy szybko i energicznie wsypujemy sezam, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Całość wylewamy np. na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Potem kruszymy na mniejsze kawałki - u mnie w mikserze kilka sekund.
Mamy nasz lemon curd i pokruszony karmel wiec nie pozostaje nic innego jak przygotować masę z mascarpone i połączyć pięknie całość.
W mikserze ubijamy na sztywna śmietanę + cukier puder.
Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy aby połączyć całość.
Pamiętajmy ze śmietana i serek powinny być zimne.
Łączymy całość - u mnie w kieliszkach ale możecie wybrać dowolne naczynia do serwowania które macie pod ręką.
Układamy najpierw odrobinę pokruszonego sezamu + odrobina lemon curd + odrobina pokruszonych bezików + mieszanka mascarpone + ponownie pokruszony sezam + owoce świeże + ponownie lemon curd + ponownie mascarpone + owoce + sezam + na koniec jeden bezik dla dekoracji.
Oczywiście to tylko moja propozycja układu - możecie zrobić jak najbardziej po swojemu.
Mozecie przygotować deser śmiało wcześniej i przechowywać w lodowce.
Gotowe.
Naprawdę warte grzechu ;)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...