Przejdź do głównej zawartości

Donaty na tłusty czwartek.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to super Donaty aromatyzowane mandarynka.
Przepis prosty i wykonanie tez nie sprawi Wam trudności.
Te donaty bardzo fajnie zastąpią Wam np. tłuste paczki smażone na głębokim oleju - są pieczone a nie smażone.
Mozecie je przygotować właśnie na ostatki karnawału i cieszyć się super smakiem bez zbędnych myśli ile to tłuszczu ma :)
Wypróbujcie sami - zapraszam :).











Składniki :


  • 1 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skorka z mandarynki ( nawet z dwóch nie zaszkodzi :))
  • 2 jajka
  • 5 szklanek maki
  • szczypta soli
  • odrobina aromatu rumowego



dodatkowo do ozdoby:

  • 150 g kuwertury z białej czekolady
  • 150 g kuwertury z ciemnej czekolady
  • 1 kubek uprażonych orzechów zmiksowanych z odrobina brązowego cukru ( opcjonalnie )











 Sposób przygotowania :



Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier + cukier waniliowy + skórkę z mandarynki + aromat = miksujemy całość na jednolita masę.
W miseczce obok podgrzewamy lekko mleko i wkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy na sekundę na bok.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy nasze drożdże zaczną już pracować dolewamy je do misy miksera + rozpuszczone i przestudzone masło = całość mieszamy do połączenia.
Dosypujemy make + sol + cynamon = miksujemy całość i wyrabiamy parę minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto powinno przestać się kleić.
Całość przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odkładamy w cieple miejsce do podwojenia objętości - ok. 1-2 godziny.
Teraz możemy sobie przygotować -jeśli będziemy chcieli użyć - posypkę z orzechów.
Najlepiej najpierw lekko na suchej patelni uprażyć nasze orzechy a potem zmiksować w blenderze razem z brązowym cukrem.Odkładamy.
Gdy ciasto już pięknie wyrosło, nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze ciasto wyciągamy na podsypana stolnice i rozwałkowujemy dość grubo.
Przy pomocy okrągłej dużej foremki wyciskamy kola.
W środku każdej wyciskamy przy pomocy malej foremki małe kolka.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Wycięte donaty układamy na przygotowanych blaszkach.
Możemy ponownie chwilkę przykryć bawełnianym ręcznikiem zanim zrobimy wszystkie donaty i nagrzejemy piekarnik  aby sobie ponownie rosły.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 8 minut.
Studzimy.
Podczas gdy donaty stygną możemy przygotować kuwerturę - czyli rozpuszczamy ja na parze.
Na gotowe donaty możemy polewać dowolnie kuwerturę - np. zygzaki z niej albo po prostu każdy donat moczyć jednostronnie chwilkę w czekoladzie .
Dodatkowo posypujemy przygotowana wcześniej posypka orzechowa.
Gotowe.
Zycze smacznego !
Pozdrawiam i polecam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...