Przejdź do głównej zawartości

Donaty na tłusty czwartek.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to super Donaty aromatyzowane mandarynka.
Przepis prosty i wykonanie tez nie sprawi Wam trudności.
Te donaty bardzo fajnie zastąpią Wam np. tłuste paczki smażone na głębokim oleju - są pieczone a nie smażone.
Mozecie je przygotować właśnie na ostatki karnawału i cieszyć się super smakiem bez zbędnych myśli ile to tłuszczu ma :)
Wypróbujcie sami - zapraszam :).











Składniki :


  • 1 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skorka z mandarynki ( nawet z dwóch nie zaszkodzi :))
  • 2 jajka
  • 5 szklanek maki
  • szczypta soli
  • odrobina aromatu rumowego



dodatkowo do ozdoby:

  • 150 g kuwertury z białej czekolady
  • 150 g kuwertury z ciemnej czekolady
  • 1 kubek uprażonych orzechów zmiksowanych z odrobina brązowego cukru ( opcjonalnie )











 Sposób przygotowania :



Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier + cukier waniliowy + skórkę z mandarynki + aromat = miksujemy całość na jednolita masę.
W miseczce obok podgrzewamy lekko mleko i wkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy na sekundę na bok.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy nasze drożdże zaczną już pracować dolewamy je do misy miksera + rozpuszczone i przestudzone masło = całość mieszamy do połączenia.
Dosypujemy make + sol + cynamon = miksujemy całość i wyrabiamy parę minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto powinno przestać się kleić.
Całość przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odkładamy w cieple miejsce do podwojenia objętości - ok. 1-2 godziny.
Teraz możemy sobie przygotować -jeśli będziemy chcieli użyć - posypkę z orzechów.
Najlepiej najpierw lekko na suchej patelni uprażyć nasze orzechy a potem zmiksować w blenderze razem z brązowym cukrem.Odkładamy.
Gdy ciasto już pięknie wyrosło, nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze ciasto wyciągamy na podsypana stolnice i rozwałkowujemy dość grubo.
Przy pomocy okrągłej dużej foremki wyciskamy kola.
W środku każdej wyciskamy przy pomocy malej foremki małe kolka.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Wycięte donaty układamy na przygotowanych blaszkach.
Możemy ponownie chwilkę przykryć bawełnianym ręcznikiem zanim zrobimy wszystkie donaty i nagrzejemy piekarnik  aby sobie ponownie rosły.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 8 minut.
Studzimy.
Podczas gdy donaty stygną możemy przygotować kuwerturę - czyli rozpuszczamy ja na parze.
Na gotowe donaty możemy polewać dowolnie kuwerturę - np. zygzaki z niej albo po prostu każdy donat moczyć jednostronnie chwilkę w czekoladzie .
Dodatkowo posypujemy przygotowana wcześniej posypka orzechowa.
Gotowe.
Zycze smacznego !
Pozdrawiam i polecam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych