www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to super Donaty aromatyzowane mandarynka.
Przepis prosty i wykonanie tez nie sprawi Wam trudności.
Te donaty bardzo fajnie zastąpią Wam np. tłuste paczki smażone na głębokim oleju - są pieczone a nie smażone.
Mozecie je przygotować właśnie na ostatki karnawału i cieszyć się super smakiem bez zbędnych myśli ile to tłuszczu ma :)
Wypróbujcie sami - zapraszam :).
Składniki :
- 1 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 90 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- skorka z mandarynki ( nawet z dwóch nie zaszkodzi :))
- 2 jajka
- 5 szklanek maki
- szczypta soli
- odrobina aromatu rumowego
dodatkowo do ozdoby:
- 150 g kuwertury z białej czekolady
- 150 g kuwertury z ciemnej czekolady
- 1 kubek uprażonych orzechów zmiksowanych z odrobina brązowego cukru ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier + cukier waniliowy + skórkę z mandarynki + aromat = miksujemy całość na jednolita masę.
W miseczce obok podgrzewamy lekko mleko i wkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy na sekundę na bok.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy nasze drożdże zaczną już pracować dolewamy je do misy miksera + rozpuszczone i przestudzone masło = całość mieszamy do połączenia.
Dosypujemy make + sol + cynamon = miksujemy całość i wyrabiamy parę minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto powinno przestać się kleić.
Całość przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odkładamy w cieple miejsce do podwojenia objętości - ok. 1-2 godziny.
Teraz możemy sobie przygotować -jeśli będziemy chcieli użyć - posypkę z orzechów.
Najlepiej najpierw lekko na suchej patelni uprażyć nasze orzechy a potem zmiksować w blenderze razem z brązowym cukrem.Odkładamy.
Gdy ciasto już pięknie wyrosło, nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze ciasto wyciągamy na podsypana stolnice i rozwałkowujemy dość grubo.
Przy pomocy okrągłej dużej foremki wyciskamy kola.
W środku każdej wyciskamy przy pomocy malej foremki małe kolka.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Wycięte donaty układamy na przygotowanych blaszkach.
Możemy ponownie chwilkę przykryć bawełnianym ręcznikiem zanim zrobimy wszystkie donaty i nagrzejemy piekarnik aby sobie ponownie rosły.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 8 minut.
Studzimy.
Podczas gdy donaty stygną możemy przygotować kuwerturę - czyli rozpuszczamy ja na parze.
Na gotowe donaty możemy polewać dowolnie kuwerturę - np. zygzaki z niej albo po prostu każdy donat moczyć jednostronnie chwilkę w czekoladzie .
Dodatkowo posypujemy przygotowana wcześniej posypka orzechowa.
Gotowe.
Zycze smacznego !
Pozdrawiam i polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz