Przejdź do głównej zawartości

Donaty na tłusty czwartek.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Moja dzisiejsza propozycja to super Donaty aromatyzowane mandarynka.
Przepis prosty i wykonanie tez nie sprawi Wam trudności.
Te donaty bardzo fajnie zastąpią Wam np. tłuste paczki smażone na głębokim oleju - są pieczone a nie smażone.
Mozecie je przygotować właśnie na ostatki karnawału i cieszyć się super smakiem bez zbędnych myśli ile to tłuszczu ma :)
Wypróbujcie sami - zapraszam :).











Składniki :


  • 1 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skorka z mandarynki ( nawet z dwóch nie zaszkodzi :))
  • 2 jajka
  • 5 szklanek maki
  • szczypta soli
  • odrobina aromatu rumowego



dodatkowo do ozdoby:

  • 150 g kuwertury z białej czekolady
  • 150 g kuwertury z ciemnej czekolady
  • 1 kubek uprażonych orzechów zmiksowanych z odrobina brązowego cukru ( opcjonalnie )











 Sposób przygotowania :



Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier + cukier waniliowy + skórkę z mandarynki + aromat = miksujemy całość na jednolita masę.
W miseczce obok podgrzewamy lekko mleko i wkruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość mieszamy i odstawiamy na sekundę na bok.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy nasze drożdże zaczną już pracować dolewamy je do misy miksera + rozpuszczone i przestudzone masło = całość mieszamy do połączenia.
Dosypujemy make + sol + cynamon = miksujemy całość i wyrabiamy parę minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto powinno przestać się kleić.
Całość przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odkładamy w cieple miejsce do podwojenia objętości - ok. 1-2 godziny.
Teraz możemy sobie przygotować -jeśli będziemy chcieli użyć - posypkę z orzechów.
Najlepiej najpierw lekko na suchej patelni uprażyć nasze orzechy a potem zmiksować w blenderze razem z brązowym cukrem.Odkładamy.
Gdy ciasto już pięknie wyrosło, nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze ciasto wyciągamy na podsypana stolnice i rozwałkowujemy dość grubo.
Przy pomocy okrągłej dużej foremki wyciskamy kola.
W środku każdej wyciskamy przy pomocy malej foremki małe kolka.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Wycięte donaty układamy na przygotowanych blaszkach.
Możemy ponownie chwilkę przykryć bawełnianym ręcznikiem zanim zrobimy wszystkie donaty i nagrzejemy piekarnik  aby sobie ponownie rosły.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 8 minut.
Studzimy.
Podczas gdy donaty stygną możemy przygotować kuwerturę - czyli rozpuszczamy ja na parze.
Na gotowe donaty możemy polewać dowolnie kuwerturę - np. zygzaki z niej albo po prostu każdy donat moczyć jednostronnie chwilkę w czekoladzie .
Dodatkowo posypujemy przygotowana wcześniej posypka orzechowa.
Gotowe.
Zycze smacznego !
Pozdrawiam i polecam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...