Przejdź do głównej zawartości

Gefüllte paprika - czyli mini papryczki z serkiem i ziołami.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Dzis chce Was zachęcić do zrobienia małych i fajnych w smaku przekąsek.
Tak naprawdę pasują zarówno do śniadania , obiadu jak i  kolacji. Dobre jako dodatek do mięsa grillowanego czy nawet na szwedzki stół gdzie możecie je zaserwować swoim gościom pośród innych kolorowych kanapek czy koreczków.
Sa bardzo fajne i przyjemne w jedzeniu i bardzo proste w wykonaniu. A ponieważ są malutkie to w sam raz na jeden kęs - no może dwa ;).
Zapraszam po przepis.
Spróbujcie sami.









Składniki :



  • 1 opakowanie świeżych mini papryczek ( u mnie około 20 szt. )
  •  1 opakowanie serka typu Frischkase ( dowolny ulubiony serek naturalny )
  • 1 opakowanie serka twarogowego - ziołowego ( u mnie Bresso ziołowy ale możecie zastąpić Almette lub innym dowolnym )
  • 1 ząbek czosnku ( dla lubiących można dać więcej )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • kilka listków świeżej pietruszki
  • garść świeżego szczypiorku
  • sol i pieprz do smaku
  • opcjonalnie papryczka chilli ( jeśli ktoś woli całość na ostro proponuje dodać )











Sposób przygotowania :




Najpierw zaczynamy od przygotowania sobie papryczek.
Myjemy i odcinamy końce ( góry ) każdej papryczki i delikatnie wydrążamy środki.
Układamy je najlepiej w jakim naczynku obok siebie - tak aby stały. Odkładamy na chwilkę.
Zabieramy się za farsz.
Najlepiej i najszybciej użyć food-procesora ale jeśli nie macie możecie po prostu wszystko bardzo drobno posiekać ręcznie.
Zaczynamy od wrzucenia:  czosnku + bazylii + pietruszki + szczypiorku = miksujemy całość kilka sekund na bardzo drobno.
Dorzucamy resztę składników : świeży serek + serek twarogowy + musztardę + sok z cytryny + oliwę z oliwek + sol + pieprz + jeśli dodajemy - papryczkę chilli = całość miksujemy ponownie kilka sekund.
Na koniec smakujemy i doprawiamy jeśli potrzeba według własnego gustu pieprzem i sola.
Tak przygotowana mieszankę możecie teraz przy pomocy malej łyżeczki delikatnie wypełniać każdą papryczkę lub ułatwić sobie zadanie przy pomocy szprycy do tortów.
Udekorować możecie na górze świeżym drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami jeśli wolicie.
Tak przygotowane papryczki smakują już super ale będą jeszcze lepsze jeśli włożycie je na jakiś czas do lodówki aby jeszcze bardziej przeszły smakiem.
Gotowe.
Smaczne , szybkie i super proste.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...