Przejdź do głównej zawartości

Gefüllte paprika - czyli mini papryczki z serkiem i ziołami.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Dzis chce Was zachęcić do zrobienia małych i fajnych w smaku przekąsek.
Tak naprawdę pasują zarówno do śniadania , obiadu jak i  kolacji. Dobre jako dodatek do mięsa grillowanego czy nawet na szwedzki stół gdzie możecie je zaserwować swoim gościom pośród innych kolorowych kanapek czy koreczków.
Sa bardzo fajne i przyjemne w jedzeniu i bardzo proste w wykonaniu. A ponieważ są malutkie to w sam raz na jeden kęs - no może dwa ;).
Zapraszam po przepis.
Spróbujcie sami.









Składniki :



  • 1 opakowanie świeżych mini papryczek ( u mnie około 20 szt. )
  •  1 opakowanie serka typu Frischkase ( dowolny ulubiony serek naturalny )
  • 1 opakowanie serka twarogowego - ziołowego ( u mnie Bresso ziołowy ale możecie zastąpić Almette lub innym dowolnym )
  • 1 ząbek czosnku ( dla lubiących można dać więcej )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • kilka listków świeżej pietruszki
  • garść świeżego szczypiorku
  • sol i pieprz do smaku
  • opcjonalnie papryczka chilli ( jeśli ktoś woli całość na ostro proponuje dodać )











Sposób przygotowania :




Najpierw zaczynamy od przygotowania sobie papryczek.
Myjemy i odcinamy końce ( góry ) każdej papryczki i delikatnie wydrążamy środki.
Układamy je najlepiej w jakim naczynku obok siebie - tak aby stały. Odkładamy na chwilkę.
Zabieramy się za farsz.
Najlepiej i najszybciej użyć food-procesora ale jeśli nie macie możecie po prostu wszystko bardzo drobno posiekać ręcznie.
Zaczynamy od wrzucenia:  czosnku + bazylii + pietruszki + szczypiorku = miksujemy całość kilka sekund na bardzo drobno.
Dorzucamy resztę składników : świeży serek + serek twarogowy + musztardę + sok z cytryny + oliwę z oliwek + sol + pieprz + jeśli dodajemy - papryczkę chilli = całość miksujemy ponownie kilka sekund.
Na koniec smakujemy i doprawiamy jeśli potrzeba według własnego gustu pieprzem i sola.
Tak przygotowana mieszankę możecie teraz przy pomocy malej łyżeczki delikatnie wypełniać każdą papryczkę lub ułatwić sobie zadanie przy pomocy szprycy do tortów.
Udekorować możecie na górze świeżym drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami jeśli wolicie.
Tak przygotowane papryczki smakują już super ale będą jeszcze lepsze jeśli włożycie je na jakiś czas do lodówki aby jeszcze bardziej przeszły smakiem.
Gotowe.
Smaczne , szybkie i super proste.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych