Przejdź do głównej zawartości

Gefüllte paprika - czyli mini papryczki z serkiem i ziołami.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Dzis chce Was zachęcić do zrobienia małych i fajnych w smaku przekąsek.
Tak naprawdę pasują zarówno do śniadania , obiadu jak i  kolacji. Dobre jako dodatek do mięsa grillowanego czy nawet na szwedzki stół gdzie możecie je zaserwować swoim gościom pośród innych kolorowych kanapek czy koreczków.
Sa bardzo fajne i przyjemne w jedzeniu i bardzo proste w wykonaniu. A ponieważ są malutkie to w sam raz na jeden kęs - no może dwa ;).
Zapraszam po przepis.
Spróbujcie sami.









Składniki :



  • 1 opakowanie świeżych mini papryczek ( u mnie około 20 szt. )
  •  1 opakowanie serka typu Frischkase ( dowolny ulubiony serek naturalny )
  • 1 opakowanie serka twarogowego - ziołowego ( u mnie Bresso ziołowy ale możecie zastąpić Almette lub innym dowolnym )
  • 1 ząbek czosnku ( dla lubiących można dać więcej )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • kilka listków świeżej pietruszki
  • garść świeżego szczypiorku
  • sol i pieprz do smaku
  • opcjonalnie papryczka chilli ( jeśli ktoś woli całość na ostro proponuje dodać )











Sposób przygotowania :




Najpierw zaczynamy od przygotowania sobie papryczek.
Myjemy i odcinamy końce ( góry ) każdej papryczki i delikatnie wydrążamy środki.
Układamy je najlepiej w jakim naczynku obok siebie - tak aby stały. Odkładamy na chwilkę.
Zabieramy się za farsz.
Najlepiej i najszybciej użyć food-procesora ale jeśli nie macie możecie po prostu wszystko bardzo drobno posiekać ręcznie.
Zaczynamy od wrzucenia:  czosnku + bazylii + pietruszki + szczypiorku = miksujemy całość kilka sekund na bardzo drobno.
Dorzucamy resztę składników : świeży serek + serek twarogowy + musztardę + sok z cytryny + oliwę z oliwek + sol + pieprz + jeśli dodajemy - papryczkę chilli = całość miksujemy ponownie kilka sekund.
Na koniec smakujemy i doprawiamy jeśli potrzeba według własnego gustu pieprzem i sola.
Tak przygotowana mieszankę możecie teraz przy pomocy malej łyżeczki delikatnie wypełniać każdą papryczkę lub ułatwić sobie zadanie przy pomocy szprycy do tortów.
Udekorować możecie na górze świeżym drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami jeśli wolicie.
Tak przygotowane papryczki smakują już super ale będą jeszcze lepsze jeśli włożycie je na jakiś czas do lodówki aby jeszcze bardziej przeszły smakiem.
Gotowe.
Smaczne , szybkie i super proste.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...