www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis chce Was zachęcić do zrobienia małych i fajnych w smaku przekąsek.
Tak naprawdę pasują zarówno do śniadania , obiadu jak i kolacji. Dobre jako dodatek do mięsa grillowanego czy nawet na szwedzki stół gdzie możecie je zaserwować swoim gościom pośród innych kolorowych kanapek czy koreczków.
Sa bardzo fajne i przyjemne w jedzeniu i bardzo proste w wykonaniu. A ponieważ są malutkie to w sam raz na jeden kęs - no może dwa ;).
Zapraszam po przepis.
Spróbujcie sami.
Składniki :
- 1 opakowanie świeżych mini papryczek ( u mnie około 20 szt. )
- 1 opakowanie serka typu Frischkase ( dowolny ulubiony serek naturalny )
- 1 opakowanie serka twarogowego - ziołowego ( u mnie Bresso ziołowy ale możecie zastąpić Almette lub innym dowolnym )
- 1 ząbek czosnku ( dla lubiących można dać więcej )
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżych liści bazylii
- kilka listków świeżej pietruszki
- garść świeżego szczypiorku
- sol i pieprz do smaku
- opcjonalnie papryczka chilli ( jeśli ktoś woli całość na ostro proponuje dodać )
Sposób przygotowania :
Najpierw zaczynamy od przygotowania sobie papryczek.
Myjemy i odcinamy końce ( góry ) każdej papryczki i delikatnie wydrążamy środki.
Układamy je najlepiej w jakim naczynku obok siebie - tak aby stały. Odkładamy na chwilkę.
Zabieramy się za farsz.
Najlepiej i najszybciej użyć food-procesora ale jeśli nie macie możecie po prostu wszystko bardzo drobno posiekać ręcznie.
Zaczynamy od wrzucenia: czosnku + bazylii + pietruszki + szczypiorku = miksujemy całość kilka sekund na bardzo drobno.
Dorzucamy resztę składników : świeży serek + serek twarogowy + musztardę + sok z cytryny + oliwę z oliwek + sol + pieprz + jeśli dodajemy - papryczkę chilli = całość miksujemy ponownie kilka sekund.
Na koniec smakujemy i doprawiamy jeśli potrzeba według własnego gustu pieprzem i sola.
Tak przygotowana mieszankę możecie teraz przy pomocy malej łyżeczki delikatnie wypełniać każdą papryczkę lub ułatwić sobie zadanie przy pomocy szprycy do tortów.
Udekorować możecie na górze świeżym drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami jeśli wolicie.
Tak przygotowane papryczki smakują już super ale będą jeszcze lepsze jeśli włożycie je na jakiś czas do lodówki aby jeszcze bardziej przeszły smakiem.
Gotowe.
Smaczne , szybkie i super proste.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz