www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kochani, przed nami tłusty czwartek - według kalendarza ostatni czwartek przed wielkim postem.
Wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się a co więcej zalecane wręcz zjedzenie tłustego paczka aby w dalszym życiu każdemu się wiodło i dobrze żyło :)
W związku z tym, uważam ze tradycji nie należy lekceważyć i przygotować np. paczki , faworki albo moja dzisiejsza propozycje - gniazdka.
Paczki wiedeńskie to moje smaki dzieciństwa i dlatego mimo iż staram się unikać potraw smażonych na głębokim tłuszczu, w tym przypadku robię wyjątek :) - tradycja to tradycja a poza tym są tak pyszne ze naprawdę warte przygotowania!
Skuście się sami a nie będziecie żałować.
Zapraszam.
Składniki :
- 200 g maki
- 100 g masła
- 1 kubek wody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 2 kubki cukru pudru
- 1 duża pomarańcz
- 1l oleju do smażenia
Sposób przygotowania :
Do małego garnuszka odmierzamy: wodę + masło + cukier + sol + wanilia + olejek = wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia.
Gdy nasza mieszanka ładnie się rozpuści i prawie zacznie gotować = energicznie wrzucamy make i równie energicznie cały czas mieszając gotujemy ok 1 minuty do jednolitej gładkiej masy.
Zdejmujemy całość z gazu i wrzucamy do misy miksera.
Końcówką do mieszania ciasta mieszamy lekko całość i zostawiamy tak do przestudzenia.
Masa nie musi być całkowicie zimna ale lekko ciepła.
Gdy ostygnie miksujemy i dorzucamy po kolei nasze jajka. Do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Nasze ciasto będzie lekko klejące.
Jeśli chcemy aby nasze gniazdka miały ładne brzegi - karbowane, będziecie potrzebować końcówki dużej cukierniczej - tzw. tylki gwiazdki.
Ale możecie także ucinając rożek wyciskać gładkie kształty bez tylki jeśli nie macie i tez będzie równie pysznie.
Całość- ciasto przekładamy do rożka cukierniczego lub nawet zastępczo do woreczka na mrożonki - tez spełni swoja role.Odkładamy na sekundę.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie jeden arkusz papieru do pieczenia.
W garnku wlewamy olej i zaczynamy po woli go rozgrzewać.
Teraz przy pomocy przygotowanego rożka z naszym ciastem, na papierze do pieczenia wyciskamy kola. Wielkość dowolna. Pamiętajmy tylko aby zostawić odstępy miedzy krążkami.
Tak przygotowane gniazdka wycinamy razem z papierem na około - każde gniazdko ma być osobno.
Gdy nasz olej będzie już rozgrzany wrzucamy porcje gniazdek w raz z papierem na olej.
Papierem do góry!
Po sekundzie przy pomocy szczypców można ładnie zdjąć papier.
Smażymy na zloty kolor z obu stron.
Przekładamy gotowe na ręczniki papierowe do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pamiętajmy aby olej był rozgrzany ale nie smażmy na bardzo gorącym oleju bo nasze paczki zbyt szybko będą się przypalać.
Gdy nasze gniazdka będą już gotowe i przestudzone przygotowujemy lukier.
W miseczce łączymy ze sobą cukier puder + sok z pomarańczy = mieszamy dokładnie na jednolita i dość gęstą masę.
Kazdy paczek moczymy jednostronnie w przygotowanym lukrze i ostawiamy do kompletnego ostudzenia.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne i super proste w przygotowaniu.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz