Przejdź do głównej zawartości

Pączki wiedeńskie - gniazdka.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Kochani, przed nami tłusty czwartek - według kalendarza ostatni czwartek przed wielkim postem.
Wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się a co więcej zalecane wręcz zjedzenie tłustego paczka aby w dalszym życiu każdemu się wiodło i dobrze żyło :)
W związku z tym, uważam ze tradycji nie należy lekceważyć i przygotować np. paczki , faworki albo moja dzisiejsza propozycje - gniazdka.
Paczki wiedeńskie to moje smaki dzieciństwa i dlatego mimo iż staram się unikać potraw smażonych na głębokim tłuszczu, w tym przypadku robię wyjątek :) - tradycja to tradycja a poza tym są tak pyszne ze naprawdę warte przygotowania!
Skuście się sami a nie będziecie żałować.
Zapraszam.









Składniki :




  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 1 kubek wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 2 kubki cukru pudru
  • 1 duża pomarańcz
  • 1l oleju do smażenia










Sposób przygotowania :


Do małego garnuszka odmierzamy: wodę + masło + cukier + sol + wanilia + olejek = wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia.
Gdy nasza mieszanka ładnie się rozpuści i prawie zacznie gotować = energicznie wrzucamy make i równie energicznie cały czas mieszając gotujemy ok 1 minuty do jednolitej gładkiej masy.
Zdejmujemy całość z gazu i wrzucamy do misy miksera.
Końcówką do mieszania ciasta mieszamy lekko całość i zostawiamy tak do przestudzenia.
Masa nie musi być całkowicie zimna ale lekko ciepła.
Gdy ostygnie miksujemy i dorzucamy po kolei nasze jajka. Do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Nasze ciasto będzie lekko klejące.
Jeśli chcemy aby nasze gniazdka miały ładne brzegi - karbowane, będziecie potrzebować końcówki dużej cukierniczej - tzw. tylki gwiazdki.
Ale możecie także ucinając rożek wyciskać gładkie kształty bez tylki jeśli nie macie i tez będzie równie pysznie.
Całość- ciasto przekładamy do rożka cukierniczego lub nawet zastępczo do woreczka na mrożonki - tez spełni swoja role.Odkładamy na sekundę.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie jeden arkusz papieru do pieczenia.
W garnku wlewamy olej i zaczynamy po woli go rozgrzewać.
Teraz przy pomocy przygotowanego rożka z naszym ciastem, na papierze do pieczenia wyciskamy kola. Wielkość dowolna. Pamiętajmy tylko aby zostawić odstępy miedzy krążkami.
Tak przygotowane gniazdka wycinamy razem z papierem na około - każde gniazdko ma być osobno.
Gdy nasz olej będzie już rozgrzany wrzucamy porcje gniazdek w raz z papierem na olej.
Papierem do góry!
Po sekundzie przy pomocy szczypców można ładnie zdjąć papier.
Smażymy na zloty kolor z obu stron.
Przekładamy gotowe na ręczniki papierowe do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pamiętajmy aby olej był rozgrzany ale nie smażmy na bardzo gorącym oleju bo nasze paczki zbyt szybko będą się przypalać.
Gdy nasze gniazdka będą już gotowe i przestudzone przygotowujemy lukier.
W miseczce łączymy ze sobą cukier puder + sok z pomarańczy = mieszamy dokładnie na jednolita i dość gęstą masę.
Kazdy paczek moczymy jednostronnie w przygotowanym lukrze i ostawiamy do kompletnego ostudzenia.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne i super proste w przygotowaniu.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych