Przejdź do głównej zawartości

Stromboli z kurczakiem gyros i sosem barbecue.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Wiem ze ostatnio troszkę mnie mniej tutaj z Wami co spowodowane jest i różnymi projektami, zajęciami jak i wszechogarniającą grypa która niestety i moja rodzinkę odwiedziła.
Co nie znaczy ze zapomniałam o Was  - pomiędzy tymi wszystkimi zajęciami cały czas niezmienne przygotowuje dla Wam kolejne pyszności które niebawem na blogu.
A już dziś mam Dla Wam super pychotkę którą na pewno polubicie :).
Stromboli - to typowo włoskie danie które wielu już z Was zna, a i  może nawet robiło.
W klasycznej wersji to nic innego jak ciasto na pizze wypełnione i zwinięte z serem typu np. mozzarella z dodatkami typowo włoskimi jak salami czy prosciutto.
W zasadzie nie ma tu reguły co musi być w środku. We włoskiej typowej kuchni to po prostu co co gospodyni ma w lodowce.
I tak było tym razem i u mnie :) - dodatki które lubię i miałam pod ręką. A do tego u mnie to super sposób na przemycenie warzyw dla małych niejadków :)) - sprawdzone!.
Spróbujcie sami - zapraszam.












Składniki :


na ciasto :

  • 3 1/2 kubka maki ( można zwykłą ,można typowo włoską do pizzy )
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 1/3 kubka letniej wody





do farszu:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • odrobina suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek sosu barbecue ( mój przepis tutaj  http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
  • 1 por
  • 1 główka mala świeżej brokuły
  • 200 g potartego sera ( u mnie typ mozzarella, możecie zastąpić innym ulubionym )
  • opcjonalnie kilka papryczek baby- pepperoni ( ja dodaje w wersji dla dorosłych a w wersji dla dzieci pomijam )












Sposób przygotowania :




W tym przepisie używam mojego stałego przepisu na ciasto na pizze bo nie widzę powodu żeby  zmieniać coś co wychodzi za każdym razem super :).
Jeżeli nie macie ochoty sami przygotować ciasto możecie użyć kupnego ( np. z zaprzyjaźnionej pizzerii - na pewno Wam sprzedadzą )
Polecam jednak przygotowania samemu bo jest bardzo prosto.
Z tej porcji wyjdą Wam dwa nafaszerowane pysznym farszem stromboli.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Najpierw drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i odstawiamy na sekundę.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i miksujemy - wyrabiamy dobrze około 7 minut do gładkiego , elastycznego ciasta.
Odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia a w miedzy czasie przygotowujemy farsz.
Kurczak myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wkładamy do miseczki.
Przyprawiamy przyprawa gyros + tymiankiem = mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na patelni na odrobinie oliwy wrzucamy mniejsze kawałki brokuły + drobniej pokrojony czosnek ( 1 ząbek ) + sol + pieprz = całość smażymy na dość dużym ogniu ale krótko. Do lekkiego niezłocenia.
Brokuła ma być al dente. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni ponownie wlewamy odrobinę tłuszczu i smażymy porę pokrojona drobniej.
Doprawiamy ja pozostałym ząbkiem czosnku - drobno pokrojonym + sol + pieprz.
Smażymy kilka minut do miękkości.
Odkładamy na talerz.
Ostatnie na patelni  z odrobina tłuszczu wrzucamy kawałki zamarynowanego kurczaka = smażymy na zloty kolor.
Gdy kurczak będzie gotowy zalewamy go sosem barbecue = gotujemy parę minut do zredukowania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice i dzielimy na 2 części.
Kazda części rozwałkowujemy tak jak na pizze - cienkie, okrągłe ciasto.
Na jednej połowie układamy : odrobina potartego sera + polowa mięsa + polowa brokuła + polowa pora + ponownie odrobina potartego sera = całość możemy teraz albo zawinąć jak roladę na końcu ściskając ciasto razem - albo ( tak czasem tez robię ) składamy na pol i zagniatamy końce razem tworząc tzw. duży pierog.
Tutaj metoda nie ma znaczenia - wybierzcie jak Wam wygodniej.
Tak przygotowane obie połówki ciasta układamy na blaszce obok siebie i nacinamy parę razy na gorze - aby podczas pieczenia para miała gdzie uciekać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 - 30 minut.
Gotowe.
Dobrze jest odczekać kilka minut po wyjęciu aby zacząć kroić na mniejsze porcje bo ciasto będzie bardzo gorące.
Serwować możecie z ulubiona mieszanka salat.
Smacznego.
Spróbujcie sami - jest pysznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com


















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych