Przejdź do głównej zawartości

Stromboli z kurczakiem gyros i sosem barbecue.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Wiem ze ostatnio troszkę mnie mniej tutaj z Wami co spowodowane jest i różnymi projektami, zajęciami jak i wszechogarniającą grypa która niestety i moja rodzinkę odwiedziła.
Co nie znaczy ze zapomniałam o Was  - pomiędzy tymi wszystkimi zajęciami cały czas niezmienne przygotowuje dla Wam kolejne pyszności które niebawem na blogu.
A już dziś mam Dla Wam super pychotkę którą na pewno polubicie :).
Stromboli - to typowo włoskie danie które wielu już z Was zna, a i  może nawet robiło.
W klasycznej wersji to nic innego jak ciasto na pizze wypełnione i zwinięte z serem typu np. mozzarella z dodatkami typowo włoskimi jak salami czy prosciutto.
W zasadzie nie ma tu reguły co musi być w środku. We włoskiej typowej kuchni to po prostu co co gospodyni ma w lodowce.
I tak było tym razem i u mnie :) - dodatki które lubię i miałam pod ręką. A do tego u mnie to super sposób na przemycenie warzyw dla małych niejadków :)) - sprawdzone!.
Spróbujcie sami - zapraszam.












Składniki :


na ciasto :

  • 3 1/2 kubka maki ( można zwykłą ,można typowo włoską do pizzy )
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 1/3 kubka letniej wody





do farszu:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • odrobina suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek sosu barbecue ( mój przepis tutaj  http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
  • 1 por
  • 1 główka mala świeżej brokuły
  • 200 g potartego sera ( u mnie typ mozzarella, możecie zastąpić innym ulubionym )
  • opcjonalnie kilka papryczek baby- pepperoni ( ja dodaje w wersji dla dorosłych a w wersji dla dzieci pomijam )












Sposób przygotowania :




W tym przepisie używam mojego stałego przepisu na ciasto na pizze bo nie widzę powodu żeby  zmieniać coś co wychodzi za każdym razem super :).
Jeżeli nie macie ochoty sami przygotować ciasto możecie użyć kupnego ( np. z zaprzyjaźnionej pizzerii - na pewno Wam sprzedadzą )
Polecam jednak przygotowania samemu bo jest bardzo prosto.
Z tej porcji wyjdą Wam dwa nafaszerowane pysznym farszem stromboli.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Najpierw drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i odstawiamy na sekundę.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i miksujemy - wyrabiamy dobrze około 7 minut do gładkiego , elastycznego ciasta.
Odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia a w miedzy czasie przygotowujemy farsz.
Kurczak myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wkładamy do miseczki.
Przyprawiamy przyprawa gyros + tymiankiem = mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na patelni na odrobinie oliwy wrzucamy mniejsze kawałki brokuły + drobniej pokrojony czosnek ( 1 ząbek ) + sol + pieprz = całość smażymy na dość dużym ogniu ale krótko. Do lekkiego niezłocenia.
Brokuła ma być al dente. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni ponownie wlewamy odrobinę tłuszczu i smażymy porę pokrojona drobniej.
Doprawiamy ja pozostałym ząbkiem czosnku - drobno pokrojonym + sol + pieprz.
Smażymy kilka minut do miękkości.
Odkładamy na talerz.
Ostatnie na patelni  z odrobina tłuszczu wrzucamy kawałki zamarynowanego kurczaka = smażymy na zloty kolor.
Gdy kurczak będzie gotowy zalewamy go sosem barbecue = gotujemy parę minut do zredukowania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice i dzielimy na 2 części.
Kazda części rozwałkowujemy tak jak na pizze - cienkie, okrągłe ciasto.
Na jednej połowie układamy : odrobina potartego sera + polowa mięsa + polowa brokuła + polowa pora + ponownie odrobina potartego sera = całość możemy teraz albo zawinąć jak roladę na końcu ściskając ciasto razem - albo ( tak czasem tez robię ) składamy na pol i zagniatamy końce razem tworząc tzw. duży pierog.
Tutaj metoda nie ma znaczenia - wybierzcie jak Wam wygodniej.
Tak przygotowane obie połówki ciasta układamy na blaszce obok siebie i nacinamy parę razy na gorze - aby podczas pieczenia para miała gdzie uciekać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 - 30 minut.
Gotowe.
Dobrze jest odczekać kilka minut po wyjęciu aby zacząć kroić na mniejsze porcje bo ciasto będzie bardzo gorące.
Serwować możecie z ulubiona mieszanka salat.
Smacznego.
Spróbujcie sami - jest pysznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com


















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...