www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wiem ze ostatnio troszkę mnie mniej tutaj z Wami co spowodowane jest i różnymi projektami, zajęciami jak i wszechogarniającą grypa która niestety i moja rodzinkę odwiedziła.
Co nie znaczy ze zapomniałam o Was - pomiędzy tymi wszystkimi zajęciami cały czas niezmienne przygotowuje dla Wam kolejne pyszności które niebawem na blogu.
A już dziś mam Dla Wam super pychotkę którą na pewno polubicie :).
Stromboli - to typowo włoskie danie które wielu już z Was zna, a i może nawet robiło.
W klasycznej wersji to nic innego jak ciasto na pizze wypełnione i zwinięte z serem typu np. mozzarella z dodatkami typowo włoskimi jak salami czy prosciutto.
W zasadzie nie ma tu reguły co musi być w środku. We włoskiej typowej kuchni to po prostu co co gospodyni ma w lodowce.
I tak było tym razem i u mnie :) - dodatki które lubię i miałam pod ręką. A do tego u mnie to super sposób na przemycenie warzyw dla małych niejadków :)) - sprawdzone!.
Spróbujcie sami - zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 3 1/2 kubka maki ( można zwykłą ,można typowo włoską do pizzy )
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g drożdży świeżych
- 1 1/3 kubka letniej wody
do farszu:
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- odrobina suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 kubek sosu barbecue ( mój przepis tutaj http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
- 1 por
- 1 główka mala świeżej brokuły
- 200 g potartego sera ( u mnie typ mozzarella, możecie zastąpić innym ulubionym )
- opcjonalnie kilka papryczek baby- pepperoni ( ja dodaje w wersji dla dorosłych a w wersji dla dzieci pomijam )
Sposób przygotowania :
W tym przepisie używam mojego stałego przepisu na ciasto na pizze bo nie widzę powodu żeby zmieniać coś co wychodzi za każdym razem super :).
Jeżeli nie macie ochoty sami przygotować ciasto możecie użyć kupnego ( np. z zaprzyjaźnionej pizzerii - na pewno Wam sprzedadzą )
Polecam jednak przygotowania samemu bo jest bardzo prosto.
Z tej porcji wyjdą Wam dwa nafaszerowane pysznym farszem stromboli.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Najpierw drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i odstawiamy na sekundę.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i miksujemy - wyrabiamy dobrze około 7 minut do gładkiego , elastycznego ciasta.
Odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia a w miedzy czasie przygotowujemy farsz.
Kurczak myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wkładamy do miseczki.
Przyprawiamy przyprawa gyros + tymiankiem = mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na patelni na odrobinie oliwy wrzucamy mniejsze kawałki brokuły + drobniej pokrojony czosnek ( 1 ząbek ) + sol + pieprz = całość smażymy na dość dużym ogniu ale krótko. Do lekkiego niezłocenia.
Brokuła ma być al dente. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni ponownie wlewamy odrobinę tłuszczu i smażymy porę pokrojona drobniej.
Doprawiamy ja pozostałym ząbkiem czosnku - drobno pokrojonym + sol + pieprz.
Smażymy kilka minut do miękkości.
Odkładamy na talerz.
Ostatnie na patelni z odrobina tłuszczu wrzucamy kawałki zamarynowanego kurczaka = smażymy na zloty kolor.
Gdy kurczak będzie gotowy zalewamy go sosem barbecue = gotujemy parę minut do zredukowania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice i dzielimy na 2 części.
Kazda części rozwałkowujemy tak jak na pizze - cienkie, okrągłe ciasto.
Na jednej połowie układamy : odrobina potartego sera + polowa mięsa + polowa brokuła + polowa pora + ponownie odrobina potartego sera = całość możemy teraz albo zawinąć jak roladę na końcu ściskając ciasto razem - albo ( tak czasem tez robię ) składamy na pol i zagniatamy końce razem tworząc tzw. duży pierog.
Tutaj metoda nie ma znaczenia - wybierzcie jak Wam wygodniej.
Tak przygotowane obie połówki ciasta układamy na blaszce obok siebie i nacinamy parę razy na gorze - aby podczas pieczenia para miała gdzie uciekać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 - 30 minut.
Gotowe.
Dobrze jest odczekać kilka minut po wyjęciu aby zacząć kroić na mniejsze porcje bo ciasto będzie bardzo gorące.
Serwować możecie z ulubiona mieszanka salat.
Smacznego.
Spróbujcie sami - jest pysznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz