Przejdź do głównej zawartości

Stromboli z kurczakiem gyros i sosem barbecue.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Wiem ze ostatnio troszkę mnie mniej tutaj z Wami co spowodowane jest i różnymi projektami, zajęciami jak i wszechogarniającą grypa która niestety i moja rodzinkę odwiedziła.
Co nie znaczy ze zapomniałam o Was  - pomiędzy tymi wszystkimi zajęciami cały czas niezmienne przygotowuje dla Wam kolejne pyszności które niebawem na blogu.
A już dziś mam Dla Wam super pychotkę którą na pewno polubicie :).
Stromboli - to typowo włoskie danie które wielu już z Was zna, a i  może nawet robiło.
W klasycznej wersji to nic innego jak ciasto na pizze wypełnione i zwinięte z serem typu np. mozzarella z dodatkami typowo włoskimi jak salami czy prosciutto.
W zasadzie nie ma tu reguły co musi być w środku. We włoskiej typowej kuchni to po prostu co co gospodyni ma w lodowce.
I tak było tym razem i u mnie :) - dodatki które lubię i miałam pod ręką. A do tego u mnie to super sposób na przemycenie warzyw dla małych niejadków :)) - sprawdzone!.
Spróbujcie sami - zapraszam.












Składniki :


na ciasto :

  • 3 1/2 kubka maki ( można zwykłą ,można typowo włoską do pizzy )
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 1/3 kubka letniej wody





do farszu:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • odrobina suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek sosu barbecue ( mój przepis tutaj  http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
  • 1 por
  • 1 główka mala świeżej brokuły
  • 200 g potartego sera ( u mnie typ mozzarella, możecie zastąpić innym ulubionym )
  • opcjonalnie kilka papryczek baby- pepperoni ( ja dodaje w wersji dla dorosłych a w wersji dla dzieci pomijam )












Sposób przygotowania :




W tym przepisie używam mojego stałego przepisu na ciasto na pizze bo nie widzę powodu żeby  zmieniać coś co wychodzi za każdym razem super :).
Jeżeli nie macie ochoty sami przygotować ciasto możecie użyć kupnego ( np. z zaprzyjaźnionej pizzerii - na pewno Wam sprzedadzą )
Polecam jednak przygotowania samemu bo jest bardzo prosto.
Z tej porcji wyjdą Wam dwa nafaszerowane pysznym farszem stromboli.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Najpierw drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i odstawiamy na sekundę.
W miedzy czasie do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i miksujemy - wyrabiamy dobrze około 7 minut do gładkiego , elastycznego ciasta.
Odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia a w miedzy czasie przygotowujemy farsz.
Kurczak myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wkładamy do miseczki.
Przyprawiamy przyprawa gyros + tymiankiem = mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na patelni na odrobinie oliwy wrzucamy mniejsze kawałki brokuły + drobniej pokrojony czosnek ( 1 ząbek ) + sol + pieprz = całość smażymy na dość dużym ogniu ale krótko. Do lekkiego niezłocenia.
Brokuła ma być al dente. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni ponownie wlewamy odrobinę tłuszczu i smażymy porę pokrojona drobniej.
Doprawiamy ja pozostałym ząbkiem czosnku - drobno pokrojonym + sol + pieprz.
Smażymy kilka minut do miękkości.
Odkładamy na talerz.
Ostatnie na patelni  z odrobina tłuszczu wrzucamy kawałki zamarynowanego kurczaka = smażymy na zloty kolor.
Gdy kurczak będzie gotowy zalewamy go sosem barbecue = gotujemy parę minut do zredukowania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice i dzielimy na 2 części.
Kazda części rozwałkowujemy tak jak na pizze - cienkie, okrągłe ciasto.
Na jednej połowie układamy : odrobina potartego sera + polowa mięsa + polowa brokuła + polowa pora + ponownie odrobina potartego sera = całość możemy teraz albo zawinąć jak roladę na końcu ściskając ciasto razem - albo ( tak czasem tez robię ) składamy na pol i zagniatamy końce razem tworząc tzw. duży pierog.
Tutaj metoda nie ma znaczenia - wybierzcie jak Wam wygodniej.
Tak przygotowane obie połówki ciasta układamy na blaszce obok siebie i nacinamy parę razy na gorze - aby podczas pieczenia para miała gdzie uciekać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 - 30 minut.
Gotowe.
Dobrze jest odczekać kilka minut po wyjęciu aby zacząć kroić na mniejsze porcje bo ciasto będzie bardzo gorące.
Serwować możecie z ulubiona mieszanka salat.
Smacznego.
Spróbujcie sami - jest pysznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com


















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...