www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od domu pachnącego chlebem.
Taki świeży, chrupiący kawałek prosto z pieca wystarczy posmarować odrobina masła i już jest przepysznie.
Moja dzisiejsza propozycja powstała z mojej wielkiej ochoty na chleb ze smażoną cebulka.
Jest mięciutki i aromatyczny w środku a na zewnątrz bardzo fajny chrupiący.
Zakwas - zaczyn drożdżowy w tym przypadku potrzebuje jednego dnia wiec w sam raz propozycja na nadchodzący weekend.
Poświęcicie mu dosłownie kilka chwil i dużo miłości :) a sam pięknie wyrośnie i odwdzięczy się swoim niepowtarzalnym smakiem podczas leniwego śniadania lub pysznej kolacji.
Musicie spróbować !
Zapraszam.
Składniki :
na zaczyn:
- 200 g maki chlebowej ( u mnie Chleb Polski - maka chlebowa Podhalańska owsiana )
- 200 ml cieplej wody
- 5 g drożdży świeżych
ciasto właściwe:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka octu winnego
- 200 ml cieplej wody
- 400 g maki chlebowej ( u mnie ta sama maka co wyżej - każda chlebowa się nadaje )
- 2 łyżki soli
- 2 cebule
- 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania :
Zacznę od tego ze przepis podaje na jedne duży bochenek który u mnie podzieliłam jednak na pol i upiekłam dwa mniejsze chlebki w sam raz na kanapki. Zdecydujecie sami - a może podwoicie porcje i upieczenia od razu dwa duże bochenki? :)
Zaczynamy od przygotowania zaczynu dzień wcześniej.
U mnie zaczyn zrobiony rano a chlebek pieczony następnego dnia wieczorem.
Do miski - może być np. gliniana lub szklana - nie polecam w metalowych wyrabiania chlebów.
Wrzucamy składniki zaczynu : make + wodę + drożdże = mieszamy całość i przykrywamy np. folia spożywcza i ręcznikiem bawełnianym. Odkładamy w cieple , nie przewiewne miejsce na 1 dzień.
Mozecie wstawić do zamkniętego piekarnika lub mikrofali - tam ciasto bynajmniej u mnie najlepiej wyrasta w spokoju :).
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 40 stop. C.
Wkładamy na kilka chwil nasz już ładnie dojrzewający zaczyn.
W miedzy czasie na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekana cebulkę.
Doprawiamy sola i pieprzem = osmażoną przekładamy na talerz na chwilkę.
Do misy miksera wrzucamy pozostałe drożdże ( 25 g ) i letnia wodę = mieszamy i zostawiamy chwilkę.
Dokładamy do tego : make + sol + cukier + usmażoną cebulkę + płatki owsiane + ocet winny + nasz dzień wcześniej przygotowany zaczyn = wszystko razem dobrze i dość długo wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy do miski oprószonej maka i pod przykryciem zostawiamy do podwojenia objętości - ok. 2 godzin.
Gdy nasze ciasto ładnie już wyrośnie wykładamy całość na podsypana stolnice i lekko chwilkę wyrabiamy składając ciasto parę razy.
Przygotowujemy blaszkę na której będziemy piec - możemy posypać lekko maka.
Jeśli chcemy możemy upiec w foremce i wtedy natłuszczamy ja najlepiej smalcem i oprószamy lekko maka.
Ciasto formujemy w bochenek - układamy w formie lub jeśli pieczemy na blaszce możemy zostawić ponownie w misce której wyrastało aby trzymało kształt.
Ponownie zostawiamy chlebek do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Jeśli robicie w formie to ciasto powinno ładnie wyrosnąć aż do brzegów.
Nagrzewamy piekarnik na 220 stop. C.
Na dno piekarnika możemy ułożyć małe naczynie z woda lub przed włożeniem chleba dobrze spryskać piekarnik.
Przed włożeniem nasz chlebek także spryskujemy woda i jeśli chcemy oprószamy np. sezamem, ziołami, czy makiem.
Pieczemy ok. 45 minut.
Chlebek będzie gotowy gdy nabierze kolorów i przy opukaniu nabierze głuchego dźwięku.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszny chrupiący i najlepszy bo domowy :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz