Przejdź do głównej zawartości

Chleb domowy.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od domu pachnącego chlebem.
Taki świeży, chrupiący kawałek prosto z pieca wystarczy posmarować odrobina masła i już jest przepysznie.
Moja dzisiejsza propozycja powstała z mojej wielkiej ochoty na chleb ze smażoną cebulka.
Jest mięciutki i aromatyczny w środku a na zewnątrz bardzo fajny chrupiący.
Zakwas - zaczyn drożdżowy w tym przypadku potrzebuje jednego dnia wiec w sam raz propozycja na nadchodzący weekend.
Poświęcicie mu dosłownie kilka chwil i dużo miłości :) a sam pięknie wyrośnie i odwdzięczy się swoim niepowtarzalnym smakiem podczas leniwego śniadania lub pysznej kolacji.
Musicie spróbować !
Zapraszam.










Składniki :


na zaczyn:

  •  200 g maki chlebowej ( u mnie Chleb Polski - maka chlebowa Podhalańska owsiana )
  • 200 ml cieplej wody
  • 5 g drożdży świeżych




ciasto właściwe:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 ml cieplej wody
  • 400 g maki chlebowej ( u mnie ta sama maka co wyżej - każda chlebowa się nadaje )
  • 2 łyżki soli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 1 łyżeczka cukru











Sposób przygotowania :




Zacznę od tego ze przepis podaje na jedne duży bochenek który u mnie podzieliłam jednak na pol i upiekłam dwa mniejsze chlebki w sam raz na kanapki. Zdecydujecie sami - a może podwoicie porcje i upieczenia od razu dwa duże bochenki? :)
Zaczynamy od przygotowania zaczynu dzień wcześniej.
U mnie zaczyn zrobiony rano a chlebek pieczony następnego dnia wieczorem.
 Do miski - może być np. gliniana lub szklana - nie polecam w metalowych wyrabiania chlebów.
Wrzucamy składniki zaczynu : make + wodę + drożdże = mieszamy całość i przykrywamy np. folia spożywcza i ręcznikiem bawełnianym. Odkładamy w cieple , nie przewiewne miejsce na 1 dzień.
Mozecie wstawić do zamkniętego piekarnika lub mikrofali - tam ciasto bynajmniej u mnie najlepiej wyrasta w spokoju :).
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 40 stop. C.
Wkładamy na kilka chwil nasz już ładnie dojrzewający zaczyn.
W miedzy czasie na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekana cebulkę.
Doprawiamy sola i pieprzem = osmażoną przekładamy na talerz na chwilkę.
Do misy miksera wrzucamy pozostałe drożdże ( 25 g ) i letnia wodę = mieszamy i zostawiamy chwilkę.
Dokładamy do tego : make + sol + cukier + usmażoną cebulkę + płatki owsiane + ocet winny + nasz dzień wcześniej przygotowany zaczyn = wszystko razem dobrze i dość długo wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy do miski oprószonej maka i pod przykryciem zostawiamy do podwojenia objętości - ok. 2 godzin.
Gdy nasze ciasto ładnie już wyrośnie wykładamy całość na podsypana stolnice i  lekko chwilkę wyrabiamy składając ciasto parę razy.
Przygotowujemy blaszkę na której będziemy piec - możemy posypać lekko maka.
Jeśli chcemy możemy upiec w foremce i wtedy natłuszczamy ja najlepiej smalcem i oprószamy lekko maka.
Ciasto formujemy w bochenek - układamy w formie lub jeśli pieczemy na blaszce możemy zostawić ponownie w misce której wyrastało aby trzymało kształt.
Ponownie zostawiamy chlebek do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Jeśli robicie w formie to ciasto powinno  ładnie wyrosnąć aż do brzegów.
Nagrzewamy piekarnik na 220 stop. C.
Na dno piekarnika możemy ułożyć małe naczynie z woda lub przed włożeniem chleba dobrze spryskać piekarnik.
Przed włożeniem nasz chlebek także spryskujemy woda i jeśli chcemy oprószamy np. sezamem, ziołami, czy makiem.
Pieczemy ok. 45 minut.
Chlebek będzie gotowy gdy nabierze kolorów i przy opukaniu nabierze głuchego dźwięku.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszny chrupiący i najlepszy bo domowy :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...