Przejdź do głównej zawartości

Chleb domowy.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od domu pachnącego chlebem.
Taki świeży, chrupiący kawałek prosto z pieca wystarczy posmarować odrobina masła i już jest przepysznie.
Moja dzisiejsza propozycja powstała z mojej wielkiej ochoty na chleb ze smażoną cebulka.
Jest mięciutki i aromatyczny w środku a na zewnątrz bardzo fajny chrupiący.
Zakwas - zaczyn drożdżowy w tym przypadku potrzebuje jednego dnia wiec w sam raz propozycja na nadchodzący weekend.
Poświęcicie mu dosłownie kilka chwil i dużo miłości :) a sam pięknie wyrośnie i odwdzięczy się swoim niepowtarzalnym smakiem podczas leniwego śniadania lub pysznej kolacji.
Musicie spróbować !
Zapraszam.










Składniki :


na zaczyn:

  •  200 g maki chlebowej ( u mnie Chleb Polski - maka chlebowa Podhalańska owsiana )
  • 200 ml cieplej wody
  • 5 g drożdży świeżych




ciasto właściwe:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 ml cieplej wody
  • 400 g maki chlebowej ( u mnie ta sama maka co wyżej - każda chlebowa się nadaje )
  • 2 łyżki soli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 1 łyżeczka cukru











Sposób przygotowania :




Zacznę od tego ze przepis podaje na jedne duży bochenek który u mnie podzieliłam jednak na pol i upiekłam dwa mniejsze chlebki w sam raz na kanapki. Zdecydujecie sami - a może podwoicie porcje i upieczenia od razu dwa duże bochenki? :)
Zaczynamy od przygotowania zaczynu dzień wcześniej.
U mnie zaczyn zrobiony rano a chlebek pieczony następnego dnia wieczorem.
 Do miski - może być np. gliniana lub szklana - nie polecam w metalowych wyrabiania chlebów.
Wrzucamy składniki zaczynu : make + wodę + drożdże = mieszamy całość i przykrywamy np. folia spożywcza i ręcznikiem bawełnianym. Odkładamy w cieple , nie przewiewne miejsce na 1 dzień.
Mozecie wstawić do zamkniętego piekarnika lub mikrofali - tam ciasto bynajmniej u mnie najlepiej wyrasta w spokoju :).
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 40 stop. C.
Wkładamy na kilka chwil nasz już ładnie dojrzewający zaczyn.
W miedzy czasie na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekana cebulkę.
Doprawiamy sola i pieprzem = osmażoną przekładamy na talerz na chwilkę.
Do misy miksera wrzucamy pozostałe drożdże ( 25 g ) i letnia wodę = mieszamy i zostawiamy chwilkę.
Dokładamy do tego : make + sol + cukier + usmażoną cebulkę + płatki owsiane + ocet winny + nasz dzień wcześniej przygotowany zaczyn = wszystko razem dobrze i dość długo wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy do miski oprószonej maka i pod przykryciem zostawiamy do podwojenia objętości - ok. 2 godzin.
Gdy nasze ciasto ładnie już wyrośnie wykładamy całość na podsypana stolnice i  lekko chwilkę wyrabiamy składając ciasto parę razy.
Przygotowujemy blaszkę na której będziemy piec - możemy posypać lekko maka.
Jeśli chcemy możemy upiec w foremce i wtedy natłuszczamy ja najlepiej smalcem i oprószamy lekko maka.
Ciasto formujemy w bochenek - układamy w formie lub jeśli pieczemy na blaszce możemy zostawić ponownie w misce której wyrastało aby trzymało kształt.
Ponownie zostawiamy chlebek do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Jeśli robicie w formie to ciasto powinno  ładnie wyrosnąć aż do brzegów.
Nagrzewamy piekarnik na 220 stop. C.
Na dno piekarnika możemy ułożyć małe naczynie z woda lub przed włożeniem chleba dobrze spryskać piekarnik.
Przed włożeniem nasz chlebek także spryskujemy woda i jeśli chcemy oprószamy np. sezamem, ziołami, czy makiem.
Pieczemy ok. 45 minut.
Chlebek będzie gotowy gdy nabierze kolorów i przy opukaniu nabierze głuchego dźwięku.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszny chrupiący i najlepszy bo domowy :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...