Przejdź do głównej zawartości

Chleb domowy.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od domu pachnącego chlebem.
Taki świeży, chrupiący kawałek prosto z pieca wystarczy posmarować odrobina masła i już jest przepysznie.
Moja dzisiejsza propozycja powstała z mojej wielkiej ochoty na chleb ze smażoną cebulka.
Jest mięciutki i aromatyczny w środku a na zewnątrz bardzo fajny chrupiący.
Zakwas - zaczyn drożdżowy w tym przypadku potrzebuje jednego dnia wiec w sam raz propozycja na nadchodzący weekend.
Poświęcicie mu dosłownie kilka chwil i dużo miłości :) a sam pięknie wyrośnie i odwdzięczy się swoim niepowtarzalnym smakiem podczas leniwego śniadania lub pysznej kolacji.
Musicie spróbować !
Zapraszam.










Składniki :


na zaczyn:

  •  200 g maki chlebowej ( u mnie Chleb Polski - maka chlebowa Podhalańska owsiana )
  • 200 ml cieplej wody
  • 5 g drożdży świeżych




ciasto właściwe:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 ml cieplej wody
  • 400 g maki chlebowej ( u mnie ta sama maka co wyżej - każda chlebowa się nadaje )
  • 2 łyżki soli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 1 łyżeczka cukru











Sposób przygotowania :




Zacznę od tego ze przepis podaje na jedne duży bochenek który u mnie podzieliłam jednak na pol i upiekłam dwa mniejsze chlebki w sam raz na kanapki. Zdecydujecie sami - a może podwoicie porcje i upieczenia od razu dwa duże bochenki? :)
Zaczynamy od przygotowania zaczynu dzień wcześniej.
U mnie zaczyn zrobiony rano a chlebek pieczony następnego dnia wieczorem.
 Do miski - może być np. gliniana lub szklana - nie polecam w metalowych wyrabiania chlebów.
Wrzucamy składniki zaczynu : make + wodę + drożdże = mieszamy całość i przykrywamy np. folia spożywcza i ręcznikiem bawełnianym. Odkładamy w cieple , nie przewiewne miejsce na 1 dzień.
Mozecie wstawić do zamkniętego piekarnika lub mikrofali - tam ciasto bynajmniej u mnie najlepiej wyrasta w spokoju :).
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 40 stop. C.
Wkładamy na kilka chwil nasz już ładnie dojrzewający zaczyn.
W miedzy czasie na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekana cebulkę.
Doprawiamy sola i pieprzem = osmażoną przekładamy na talerz na chwilkę.
Do misy miksera wrzucamy pozostałe drożdże ( 25 g ) i letnia wodę = mieszamy i zostawiamy chwilkę.
Dokładamy do tego : make + sol + cukier + usmażoną cebulkę + płatki owsiane + ocet winny + nasz dzień wcześniej przygotowany zaczyn = wszystko razem dobrze i dość długo wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy do miski oprószonej maka i pod przykryciem zostawiamy do podwojenia objętości - ok. 2 godzin.
Gdy nasze ciasto ładnie już wyrośnie wykładamy całość na podsypana stolnice i  lekko chwilkę wyrabiamy składając ciasto parę razy.
Przygotowujemy blaszkę na której będziemy piec - możemy posypać lekko maka.
Jeśli chcemy możemy upiec w foremce i wtedy natłuszczamy ja najlepiej smalcem i oprószamy lekko maka.
Ciasto formujemy w bochenek - układamy w formie lub jeśli pieczemy na blaszce możemy zostawić ponownie w misce której wyrastało aby trzymało kształt.
Ponownie zostawiamy chlebek do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Jeśli robicie w formie to ciasto powinno  ładnie wyrosnąć aż do brzegów.
Nagrzewamy piekarnik na 220 stop. C.
Na dno piekarnika możemy ułożyć małe naczynie z woda lub przed włożeniem chleba dobrze spryskać piekarnik.
Przed włożeniem nasz chlebek także spryskujemy woda i jeśli chcemy oprószamy np. sezamem, ziołami, czy makiem.
Pieczemy ok. 45 minut.
Chlebek będzie gotowy gdy nabierze kolorów i przy opukaniu nabierze głuchego dźwięku.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszny chrupiący i najlepszy bo domowy :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych