Przejdź do głównej zawartości

Domowa mieszanka ziół.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Często na moim blogu podaje Wam w przepisach, przy okazji marynowania mięs, czy dań obiadowych, dań z makaronem czy do sałat i dań grillowanch, że używam moją, domową mieszankę ziół. Pomyślałam że, czas najwyższy i Wam podać skład, abyście także mogli sobie taką przygotować.
Taka mieszanka jest o wiele zdrowsza niż kupna bo, po pierwsze, nie zawiera dużej ilości soli, którą możecie spotkać w kupnych, magicznych paczuszkach, a po drugie nie zawiera żadnych zastępników itd. tylko Wasze zioła i smak który lubicie.
U mnie przygodę z robieniem własnych mieszanek, zaczęłam pare ładnych lat temu, z prostych przyczyn. Nie miałam dostępu do wszystkich mieszanek które mnie interesowały i jakość tych kupnych kompletnie przestała nam smakować.
Nie widzę nic prostrzego w takiej sytuacji, jak przygotowanie własnej :).
Zapraszam i zachęcam Was do przygotowania tej dzisiejszej, bo doskonale smakuje w szczególności w połączeniu z kurczakiem, gdzie często jej używam. Możecie także marynować dania na grilla, czy teraz w okresie jesienno zimowym dodać do innych pysznych mięs, które przygotujecie. Świetny czas na jej wykorzystanie możecie także sprawdzić przy okazji nadchodzących świąt np. przy przyrządzaniu ryb.
Dużo możliwości, wiec naprawdę warto mieć taka swoją, domową przyprawę - zapraszam.







Składniki : 


( z podanych proporcji wyjdzie Wam mały słoiczek tych przypraw, wiec jeśli chcecie, możecie od razu, tak jak ja robię, podwoić czy nawet potroić tą ilość )



  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 6 łyżeczek suszonej bazylii
  • 5 łyżeczek suszonej pietruszki
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżeczki suszonej cebulki
  • 2 łyżeczki prażonej cebulki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego






Sposób przygotowania.


Tak jak wspomniałam wyżej, możecie sobie zrobić wiekszą ilość takich przypraw i przechowywać naprawdę długi czas w zamkniętym szczelnie pojemniczku na przyprawy.
Mieszanka nie zawiera dodatku soli. Jeśli wolicie, możecie jak najbardziej ją od razu dodać. Ja natomiast lubię mieć kontrolę nad słonością moich potraw i dlatego do samej mieszanki jej nie dodaje bo i tak przy okazji pieczenia, czy gotowania potrawy solimy.
Sposób przygotowania jest najprostszy na świecie. Musicie wszystkie zioła odmierzyć i wsypać do miksera i zmiksować. 
Jeśli nie posiadacie miksera ani food procesora, gdzie moglibyście miksować, możecie ręcznie całość bardo drobno i dokładnie posiekać, na dużej desce, przy pomocy ostrego noża.
Jest także możliwość wymieszania składników w moździerzy ale tutaj uważałabym, aby nie zbyt mocno całość pozbawić konsystencji - nie zamienić w pastę.
Gotową mieszankę przekładamy do czystego słoiczka na przyprawy i szczelnie zamykamy.
I mamy gotową, pachnącą i pełną aromatów przyprawę, którą możecie użyć kiedy będziecie potrzebować, a Wasze dania nabiorą przepysznego smaku i aromatu.
Koniecznie sprobujcie.



Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych