Przejdź do głównej zawartości

Wonton - mega smaczne!








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com
  












Witam serdecznie.

Nowy rok, nowe potrawy, nowe przepisy, nowe wyzwania i projekty do zrealizowania.
Czas biegnie nieubłaganie i my pędzimy razem z nim.
W całej tej zabieganej codzienności jednego nie jesteśmy sobie w stanie odmówić albo inaczej bez tego nie możemy przeżyć  i to czy lubimy gotować czy tez nie - a mianowicie bez jedzenia i przyjemności obcowania z różnorodnością smaków. 
Mam nadzieje ze w tym roku jeszcze bardziej Was skusze do zaglądania i jeszcze bardziej zachęcę do  przygotowywania pysznych potraw prezentowanych na moim blogu.
A póki co dziś coś z kuchni chińskiej. 
Propozycja małych, pierożków z pysznym farszem, a co najlepsze nie smażonych tradycyjnie na oleju tylko jak to zwykle u mnie bywa pieczonych w piekarniku.
W mojej wersji znajdziecie dziś filet z drobiu zamiast mięsa mielonego wołowego czy ryby ale jeśli bardzo będziecie chcieli nie widzę przeszkód w przygotowaniu własnej odmiany :).
Zapraszam po przepis.










Składniki : 



  • 300 g filetu z drobiu
  • 2 łyżeczki pasty curry zielonej ( dostępna w marketach na działach z azjatycką żywnością )
  • 2 łyżeczki imbiru ( u mnie także w paście )
  • 1 łyżeczka kolendry ( pasta )
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 300 g koziej fety
  • sól i pierz do smaku
  • opakowanie ciasta Filo ( u mnie duże płaty które tnę na małe kwadraciki - jakieś 200 g )
  • ok. 150 g rozpuszczonego masła
  • dodatkowo jeśli chcecie jako dip - u mnie sos domowej roboty barbecue z odrobina ostrego sosu Sriracha ( możecie użyć dowolnego ulubionego )












Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od mięsa.
Filet myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy dowolną mieszanką ziół ( u mnie moja domowa mieszanka ale możecie zastąpić np. ziołami prowansalskimi lub pójść w kierunku azjatyckim i doprawić mieszanką 5 smaków )
Odstawiamy na jakieś 20 minut.
Zamarynowane filety smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy na sekundę.
Do misy food procesora wrzucamy : przygotowane mięso + fetę + pastę curry + imbir + kolendra + sos Worcestershire + szczypiorek + sól i pieprz = miksujemy całość na gęstą pastę.
Przekładamy naszą masę do pojemnika z pokrywką i zostawiamy na jakąś godzinkę w lodówce - smaki lepiej przejdą.
Zabieramy się za ciasto.
Jeśli macie dostępne małe, pocięte już kawałki ciasta filo to macie ten etap wycinania z głowy.
U mnie dostępne duże arkusze wiec przecinam je na zgrabne, małe kwadraty. 
Układamy na boku na talerzu.
W miedzy czasie rozpuszczamy masło i przygotujemy pędzelek do smarowania.
Przygotowujemy sobie jeszcze blachę na której będziemy piec = wykładamy ja papierem do pieczenia.
Zabieramy się za składanie wszystkiego w całość.
Każdy kwadracik smarujemy delikatnie masłem.
Na jeden pierożek układamy na siebie jakieś 3 warstwy ciasta ( kwadraciki ).
Na środku każdego układamy po ok. łyżeczce farszu.
Zamykamy pierożka łącząc wszystkie brzegi do środka.
Ponieważ smarowaliśmy masłem, pierożki ładnie same się skleja.
Tak przygotowujemy pozostałe pierożki i układamy obok siebie na przygotowanej blaszce do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. (U mnie termoobieg).
Pieczemy jakieś 25 minut.
Podajemy z ulubionym sosem i zajadamy :).
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych