Przejdź do głównej zawartości

Precelki z budyniem.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
W dzisiejszym moim wpisie chciałabym Was zachęcić do przygotowania czegoś pysznego dla małych i dużych. Dla dużych do kawy czy pracy na drugie śniadanie, dla małych na deser czy do szkoły.
Masa budyniowa nie jest przecież skomplikowana a w mojej dzisiejszej wersji naprawdę pyszna. Do tego ciasto mięciutkie i puszyste w środku z lekko przypieczoną skórką na zewnątrz.
Precle naprawdę warte przygotowania, dlatego dziś podaje mój sposób na nie.
Zapraszam.











Składniki : 




na ciasto : 


  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 jajko
  • odrobina miękkiego masła lub margaryny



na masę budyniowa : 



  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry )
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( możecie zastąpić extraktem )




dodatkowo :


  • lukier - odrobina cukru pudru + kilka kropli mleka 
  • opcjonalnie do posypania krokanty orzechowe








Sposób przygotowania: 




Z podanej ilości składników wychodzi u mnie 20 szt. Oczywiście zależy od rozmiarów takiego precla.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy robota kuchennego z końcówką - hak do wyrabiania ciast drożdżowych i chlebów odmierzamy : mąkę + jajko = odstawiamy na sekundę.
W miseczce obok łączymy ze sobą : zimne mleko + drożdże + cukier = dobrze mieszamy.
Dokładamy roztwór drożdżowy do robota i wszystko razem wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
Masa nie będzie się kleić a ciasto będzie fajne sprężyste. 
Wyrobione ciasto przekładamy na blat ( możemy delikatnie podsypać mąką ).
Ciasto rozwałkowujemy na cienki i duży prostokąt.
Całość smarujemy cieniutko, po całości miękkim masłem.
Odmierzamy trzy części i dwie boczne składamy do środka .
Powstanie nam tym samym długi prostokąt.
Rozwałkowujemy go ponownie ale delikatnie na nie co dłuższy i szerszy.
Przecinamy na pół i każdą polowe zawijamy w folie spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
W miedzy czasie gotujemy masę budyniową.
Do garnuszka wlewamy : 300 ml mleka + cukier waniliowy = doprowadzamy całość do zagotowania.
W reszcie mleka rozprowadzamy budyń.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszając, całość gotujemy jeszcze jakieś 2 - 3 minutki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilie i mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą tak aby budyń dotykał folii ( nie będzie w ten sposób kożucha )  - zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzony budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką np. gwiazdką lub do szprycy z dużą końcówką = odkładamy na chwilkę na bok.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odstawiamy na bok.
Schodzone ciasto wyciągamy na blat.
Tniemy wzdłuż  na ok. 1 cm paseczki.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. spiralkę.
Układamy na przygotowanych blaszkach formując kształt precla ( jak serce - końcówkami do środka ).
Zagniatamy delikatnie końce łącząc z ciastem.
Postępujemy tak do końca z całym ciastem.
Gdy precle będą uformowane wyciskamy po odrobinie przygotowanej masy budyniowej w oby dwie dziurki do każdego precla.
Można posypać całość odrobiną krokantów.
Całość zostawiamy jakieś 20 minut do wyrośnięcia.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 220 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przed włożeniem do pieca możemy delikatnie nasze ciasto posmarować odrobina mleka.
Pieczemy ok. 10 minut - do zrumienienia.
Studzimy.
Jeśli chcemy polać całość delikatnie lukrem to mieszamy kilka łyżek cukru pudru z odrobina mleka - tutaj na wyczucie by lukier był odpowiednio gęsty.
Polewamy łyżeczką po trochu na każdy precel.
Gotowe.
Super smaczne i naprawdę warto się na nie skusić i przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych