Przejdź do głównej zawartości

Fingerfood = sajgonki z warzywami, grzybami Shimeji i kurczakiem.















Witam serdecznie.

Przychodzę dziś do Was, z super przepisem. 
Kolejna, moja odsłona kuchni azjatyckiej. Nie jest to oczywiście żaden autentyk, a tylko moje podejście do tej kuchni. 
Bardzo lubimy tego typu dania a moje dzieci uwielbiają w ten sposób warzywa.
Danie bardzo proste i smaczne. Możecie je sobie przygotować wcześniej i przed podaniem usmażyć. Wszystko idzie bardzo sprawnie i szybko. 
Sajgonki są cudownie chrupiące i aromatyczne.
Możecie oczywiście dodać swoje dodatki i warzywka jakie akurat macie pod ręką. U mnie są to najczęściej zakupy w azjatyckim sklepie i warzywka, które akurat są dostępne. Często też sajgonki przygotowuje z tych warzyw, które akurat mam w lodówce czyli np. pieczarki, biała kapusta, czerwona, marchewka czy szczypiorek .... tutaj naprawdę nie ma stresu.
Takie typu danie to też bardzo dobry pomysł na przyjecie czy danie typu szwedzki stół.
Spróbujcie sami - zapraszam.







Składniki : 


  • 1 opakowanie pasty typu Wonton ( 500 g ) = juz pokrojone w kwadraty ciasto, bez większych problemów dostępne jest w dobrze wyposażonych marketach lub w sklepach z kuchnią azjatycką
  • opakowanie grzybków Shimeji (200 g ) = możecie zastąpić pieczarkami
  • kawałek białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki
  • pęczek Guichai Leaf - czosnkowy szczypiorek ( składnik kuchni azjatyckiej ale możecie zastąpić szczypiorkiem zielonym lub świeżą kolendrą )
  • 100 g baby corn - kukurydza malutka ( kupuje ją w puszkach lub w paczuszkach świeżą )
  • 500 g filetu z kurczaka ( możecie pominąć jeśli chcecie danie bez mięsne )
  • kawałek świeżego imbiru
  • olej do smażenia 
  • odrobina oleju sezamowego
  • 1 duża łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu słodko - kwaśnego

dodatkowo

  • 1 jajko do sklejania sajgonek
  • sos słodko - kwaśny do podania na boku




Sposób przygotowania.


Z podanych porcji, w zależności od wielkości, wyjdzie Wam na pewno spory talerz sajgonek a jeśli zostanie Wam nawet farsz, to jest super daniem samym w sobie i możecie zajadać nawet z ryżem czy makaronem ryżowym.

Jeżeli robicie danie wegetariańskie ten etap pomijacie = w mięsnej wersji marynujemy mięso.
Moja marynata : 2 ząbki czosnku + pieprz i sól + odrobina oliwy z winogron + odrobina sosu sojowego + odrobina sosu Worcestershire + 1 łyżeczka mojej mieszaki ziół + odrobina gęstego sosu balsamicznego = wszystko mieszam i zostawiam na jakieś pare minut, w miedzy czasie przygotowujemy inne produkty. Możecie zamarynować kurczaka w Wasz sposób lub użyć gotowej mieszanki do dań azjatyckich.

Zabieramy się za przygotowanie warzyw.
Czosnek, imbir, szalotki = drobno siekamy.
Białą kapustę tniemy na cieniutkie paseczki lub jeśli mamy maszynkę, dajemy jej odwalić brudną robotę :).
Tak samo na wiórki tniemy marchewkę = tutaj możecie użyć obieraczki do warzyw aby uzyskać cieńszy efekt.
Grzybki - jeżeli Shimeji : są oczyszczone i tylko odcinamy od dołu.
 - jeżeli pieczarki : oczyszczamy i tniemy na mniejsze paseczki.
Baby kukurydze tniemy wzdłuż na paseczki.
Drobno siekamy szczypiorek = Guichai Leaf.

Gdy wszystko mamy przygotowane zaczynamy smażyć farsz.

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobine oliwy.
Wrzucamy filet z kurczaka = smażymy z obu stron, bardzo krótko ok. 2 minuty = ostawiamy na talerz.
Jeśli trzeba dokładamy odrobine tłuszczu na patelnie po kurczaku.
Wkładamy czosnek + imbir +szalotki = smażymy 1-2 minutki.
Cały czas podczas smażenia mieszamy składniki.
Dorzucamy kapustę + marchewkę = smażymy dalej jakieś 3 minutki.
Dokładamy kukurydze = smażymy 1 minutkę.
Pod koniec sosy : sojowy + sezamowy + słodko - kwaśny = mieszamy.
Dodajemy po chwili grzybki + pocięty w mniejsze paseczki kurczak = całość mieszamy jeszcze i po 5 minutach wyłączamy grzanie.
Posypujemy szczypiorkiem.
Smakujemy, gdy trzeba doprawiamy pod własny gust.

Farsz studzimy.

W miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną wody.

Zaczynamy zawijać sajgonki = każdy blat ciasta smarujemy po brzegach jajkiem. 
Układamy sobie, najlepiej kątem ciasta do siebie = na kształt rombu.
Bliżej naszej strony układamy porcje farszu.
Zaginamy kąt od siebie, potem brzegi do środka i rolujemy całość do końca, na zasadzie cygara.

Tak postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.

Przygotowane sajgonki możecie od razu usmażyć, na rozgrzanym oleju = z obu stron, po kilka sekund na złoto - brązowy kolor, lub przykryć folią i schować do lodówki - usmażyć krótko przed podaniem.

Po usmażeniu dobrze jest, układać je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy w towarzystwie sosu słodko - kwaśnego lub innych lubianych przez Was np. czosnkowego, ziołowego, chrzanowego czy nawet keczupu.

Gotowe.

Pyszne, mega chrupiące i aromatyczne sajgonki, którym cieżko się oprzeć.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Podobne przepisy : 



















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych