www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Czas jesieni to smaki dyni, jabłek , pretzli, kasztanów ... ale nie tylko. To tez sezon na granaty, marakuje czy figi. I właśnie o tych ostatnich będzie dzisiaj mowa.
Przepis niezwykle prosty i niebywale pyszny.
Kruche, cieniutkie ciasto, z mega kremowym, lekko cytrusowym nadzieniem a na dopełnienie królowe figi :).
Czego chcieć więcej - myśle że, juz po pierwszym kęsie zakochacie się tak jak my, w tym cieście.
A ponieważ figi teraz smakują najpyszniej, nie zmarnujcie szansy i upieczcie z nimi to cudo.
Na dopełnienie dodam ze figa = zawiera witaminę C, PP i z grupy B, karoten oraz bogata jest w sole mineralne oraz białko. Jeszcze jakieś argumenty potrzebne ? Sądzę że nie :))
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła ( można zamienić pół na pół z margaryną )
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- odrobina zimnej wody
nadzienie :
- 1 puszka mleczka skondensowanego ( 360 g)
- 1 kubek creme fraiche
- 1 jajko
- skórka i sok z cytryny
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
na górę ciasta :
- ok. 8 szt. fig
- ok. 2 - 3 łyżki dowolnego dżemu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora - malaksera wrzucamy : mąkę + zimne masło + sól + cukier = miksujemy na kruszonkę.
Pod koniec dolewamy odrobinę wody i miksujemy kilka sekund = ciasto zacznie się łączyć a przy zgniataniu w rękach trzyma formę.
Przygotowujemy formę do tartej = u mnie 36 cm do tartej z wyciąganym dnem ( możecie zastąpić tortownicą ) - smarujemy bok i dno tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką.
Ciasto wykładamy na formę i dociskając całość wyrównujemy ( dno i boki ).
Wkładamy do lodówki.
Po kilku minutach schłodzenia, przekładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 15 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie.
Do dużej miski : mleko skondensowane + jajko + creme fraiche + sok i skórka z cytryny + wanilia = mieszamy całość na gładko.
Przelewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
Wszystko z powrotem do pieca, na ok. 20 - 25 minut.
Studzimy całkowicie.
Figi tniemy w plasterki lub jeśli wolimy w ćwiartki i układamy według chęci na tartą.
Dżem wraz z sokiem z cytryny, delikatnie podgrzewamy w mikrofali = dosłownie kilka sekund.
Pędzelkiem nanosimy, po całości, cienką warstwę dżemu.
Najlepiej jeszcze ciasto schłodzić w lodówce = lepiej się kroi i jeszcze pyszniej smakuje.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbowac tego przepisu!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz