Przejdź do głównej zawartości

Tarta z figami.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Czas jesieni to smaki dyni, jabłek , pretzli, kasztanów ... ale nie tylko. To tez sezon na granaty, marakuje czy figi. I właśnie o tych ostatnich będzie dzisiaj mowa.
Przepis niezwykle prosty i niebywale pyszny.
Kruche, cieniutkie ciasto, z mega kremowym, lekko cytrusowym nadzieniem a na dopełnienie królowe figi :).
Czego chcieć więcej - myśle że, juz po pierwszym kęsie zakochacie się tak jak my, w tym cieście.
A ponieważ figi teraz smakują najpyszniej, nie zmarnujcie szansy i upieczcie z nimi to cudo.
Na dopełnienie dodam ze figa = zawiera witaminę C, PP i z grupy B, karoten oraz bogata jest w sole mineralne oraz białko. Jeszcze jakieś argumenty potrzebne ? Sądzę że nie :))
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła ( można zamienić pół na pół z margaryną )
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina zimnej wody



nadzienie : 


  • 1 puszka mleczka skondensowanego ( 360 g)
  • 1 kubek creme fraiche
  • 1 jajko
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii


na górę ciasta : 


  • ok. 8 szt. fig
  • ok. 2 - 3 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 łyżka soku z cytryny







Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora - malaksera wrzucamy : mąkę + zimne masło + sól + cukier = miksujemy na kruszonkę.
Pod koniec dolewamy odrobinę wody i miksujemy kilka sekund = ciasto zacznie się łączyć a przy zgniataniu w rękach trzyma formę.
Przygotowujemy formę do tartej = u mnie 36 cm do tartej z wyciąganym dnem ( możecie zastąpić tortownicą ) - smarujemy bok i dno tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką.
Ciasto wykładamy na formę i dociskając całość wyrównujemy ( dno i boki ).
Wkładamy do lodówki.
Po kilku minutach schłodzenia, przekładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 15 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie.
Do dużej miski : mleko skondensowane + jajko + creme fraiche + sok i skórka z cytryny + wanilia = mieszamy całość na gładko.
Przelewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
Wszystko z powrotem do pieca, na ok. 20 - 25 minut.
Studzimy całkowicie.
Figi tniemy w plasterki lub jeśli wolimy w ćwiartki i układamy według chęci na tartą.
Dżem wraz z sokiem z cytryny, delikatnie podgrzewamy w mikrofali = dosłownie kilka sekund.
Pędzelkiem nanosimy, po całości, cienką warstwę dżemu.
Najlepiej jeszcze ciasto schłodzić w lodówce = lepiej się kroi i jeszcze pyszniej smakuje.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbowac tego przepisu!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...