Przejdź do głównej zawartości

Tarta z figami.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Czas jesieni to smaki dyni, jabłek , pretzli, kasztanów ... ale nie tylko. To tez sezon na granaty, marakuje czy figi. I właśnie o tych ostatnich będzie dzisiaj mowa.
Przepis niezwykle prosty i niebywale pyszny.
Kruche, cieniutkie ciasto, z mega kremowym, lekko cytrusowym nadzieniem a na dopełnienie królowe figi :).
Czego chcieć więcej - myśle że, juz po pierwszym kęsie zakochacie się tak jak my, w tym cieście.
A ponieważ figi teraz smakują najpyszniej, nie zmarnujcie szansy i upieczcie z nimi to cudo.
Na dopełnienie dodam ze figa = zawiera witaminę C, PP i z grupy B, karoten oraz bogata jest w sole mineralne oraz białko. Jeszcze jakieś argumenty potrzebne ? Sądzę że nie :))
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła ( można zamienić pół na pół z margaryną )
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina zimnej wody



nadzienie : 


  • 1 puszka mleczka skondensowanego ( 360 g)
  • 1 kubek creme fraiche
  • 1 jajko
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii


na górę ciasta : 


  • ok. 8 szt. fig
  • ok. 2 - 3 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 łyżka soku z cytryny







Sposób przygotowania : 



Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora - malaksera wrzucamy : mąkę + zimne masło + sól + cukier = miksujemy na kruszonkę.
Pod koniec dolewamy odrobinę wody i miksujemy kilka sekund = ciasto zacznie się łączyć a przy zgniataniu w rękach trzyma formę.
Przygotowujemy formę do tartej = u mnie 36 cm do tartej z wyciąganym dnem ( możecie zastąpić tortownicą ) - smarujemy bok i dno tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką.
Ciasto wykładamy na formę i dociskając całość wyrównujemy ( dno i boki ).
Wkładamy do lodówki.
Po kilku minutach schłodzenia, przekładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 15 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie.
Do dużej miski : mleko skondensowane + jajko + creme fraiche + sok i skórka z cytryny + wanilia = mieszamy całość na gładko.
Przelewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
Wszystko z powrotem do pieca, na ok. 20 - 25 minut.
Studzimy całkowicie.
Figi tniemy w plasterki lub jeśli wolimy w ćwiartki i układamy według chęci na tartą.
Dżem wraz z sokiem z cytryny, delikatnie podgrzewamy w mikrofali = dosłownie kilka sekund.
Pędzelkiem nanosimy, po całości, cienką warstwę dżemu.
Najlepiej jeszcze ciasto schłodzić w lodówce = lepiej się kroi i jeszcze pyszniej smakuje.
Gotowe.
Koniecznie musicie spróbowac tego przepisu!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...