Przejdź do głównej zawartości

Quiche.





www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Quiche = czyli obiad podany w postaci placka z kruchego ciasta i farszu który, może zawierać Wasze ulubione warzywa, sery czy mięsa.
Danie fajne na obiad, lunch, kolacje czy nawet jak czasem u mnie w postaci resztek na śniadanko :).
Fajne danie, proste i szybkie. 
Jeśli nie dodacie żadnych mięs, w pełni będzie to danie wegetariańskie.
Na moim blogu juz wcześniej podawałam Wam moje inne wersje takiego quiche ( zapraszam do przegladania archiwum bloga ) a dziś zapraszam Was po właśnie tą - jest pyszna.
Sprobujcie sami w Waszych domach :).









Składniki : 




  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 por
  • 10 jajek
  • 1 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1 kubka potartego parmezanu 
  • 1 kubek creme fraiche
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie 100 g cienkich plasterków boczku wędzonego
  • opcjonalnie garść oliwek







Sposób przygotowania : 


U mnie Quiche przygotowałam w dużej formie do tartej ( 36 cm ). Możecie też spokojnie użyć tortownicy czy mniejszej formy tylko jeśli nie jest zbyt wysoka zmniejszyłabym ilość farszu.

Zaczynamy od wyłożenia ciastem formy.
Formę lekko natłuszczamy i oprószamy mąką = nadmiar mąki usuwamy.
Wykładamy dno i boki formy ciastem = możemy lekko ponakłuwać dno widelcem.
Tak przygotowany spód ciasta, schładzamy w lodówce.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stop. C.
Gdy się nagrzeje, podpiekamy spód ciasta = 20 minut.
Wyciągamy i studzimy.

Zabieramy się za farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Drobno kroimy czosnek.
Na dużej patelni z odrobiną oliwy, podsmażamy delikatnie czosnek.
Dokładamy szpinak i doprawiamy : sól + pieprz + skórka i sok z cytryny = smażymy całość 1-2 minutki.
Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nastawiamy teraz na 160 stop. C.

Na tej samej patelni po szpinaku smażymy na chrupiąco, drobno pokrojone kawałki boczku.
Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ponownie na patelnie, odrobina oliwy i smażymy na złoty kolor : pokrojony w talarki por + czerwoną cebule.
Doprawiamy : sól + pieprz + oregano + tymianek.
Odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misce łączymy: jajka + parmezan + creme fraiche + sól + pieprz + oliwki pokrojone w talarki = wszystko mieszamy do połączenia.

Przestudzony szpinak tniemy nożem na mniejsze cząstki i dokładamy do masy jajecznej.
Dokładamy także pozostałe składniki : boczek + por z cebulą = całość mieszamy i wykładamy na przygotowane ciasto w formie.

Do pieca na ok. 30 minut.
Tarta powinna być ścięta a boki lekko zrumienione.
Studzimy zanim pokroimy.
Podajemy w towarzystwie np. chrupiącej, świeżej sałaty czy ulubionych waszych surówek.
U mnie podawana także do zup - kremów.

Gotowe.
Smaczne i proste danie które, serdecznie Wam polecam i do którego serdecznie Was zapraszam do przygotowania w Waszych kuchniach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...