Przejdź do głównej zawartości

Quiche.





www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Quiche = czyli obiad podany w postaci placka z kruchego ciasta i farszu który, może zawierać Wasze ulubione warzywa, sery czy mięsa.
Danie fajne na obiad, lunch, kolacje czy nawet jak czasem u mnie w postaci resztek na śniadanko :).
Fajne danie, proste i szybkie. 
Jeśli nie dodacie żadnych mięs, w pełni będzie to danie wegetariańskie.
Na moim blogu juz wcześniej podawałam Wam moje inne wersje takiego quiche ( zapraszam do przegladania archiwum bloga ) a dziś zapraszam Was po właśnie tą - jest pyszna.
Sprobujcie sami w Waszych domach :).









Składniki : 




  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 por
  • 10 jajek
  • 1 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1 kubka potartego parmezanu 
  • 1 kubek creme fraiche
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie 100 g cienkich plasterków boczku wędzonego
  • opcjonalnie garść oliwek







Sposób przygotowania : 


U mnie Quiche przygotowałam w dużej formie do tartej ( 36 cm ). Możecie też spokojnie użyć tortownicy czy mniejszej formy tylko jeśli nie jest zbyt wysoka zmniejszyłabym ilość farszu.

Zaczynamy od wyłożenia ciastem formy.
Formę lekko natłuszczamy i oprószamy mąką = nadmiar mąki usuwamy.
Wykładamy dno i boki formy ciastem = możemy lekko ponakłuwać dno widelcem.
Tak przygotowany spód ciasta, schładzamy w lodówce.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stop. C.
Gdy się nagrzeje, podpiekamy spód ciasta = 20 minut.
Wyciągamy i studzimy.

Zabieramy się za farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Drobno kroimy czosnek.
Na dużej patelni z odrobiną oliwy, podsmażamy delikatnie czosnek.
Dokładamy szpinak i doprawiamy : sól + pieprz + skórka i sok z cytryny = smażymy całość 1-2 minutki.
Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nastawiamy teraz na 160 stop. C.

Na tej samej patelni po szpinaku smażymy na chrupiąco, drobno pokrojone kawałki boczku.
Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ponownie na patelnie, odrobina oliwy i smażymy na złoty kolor : pokrojony w talarki por + czerwoną cebule.
Doprawiamy : sól + pieprz + oregano + tymianek.
Odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misce łączymy: jajka + parmezan + creme fraiche + sól + pieprz + oliwki pokrojone w talarki = wszystko mieszamy do połączenia.

Przestudzony szpinak tniemy nożem na mniejsze cząstki i dokładamy do masy jajecznej.
Dokładamy także pozostałe składniki : boczek + por z cebulą = całość mieszamy i wykładamy na przygotowane ciasto w formie.

Do pieca na ok. 30 minut.
Tarta powinna być ścięta a boki lekko zrumienione.
Studzimy zanim pokroimy.
Podajemy w towarzystwie np. chrupiącej, świeżej sałaty czy ulubionych waszych surówek.
U mnie podawana także do zup - kremów.

Gotowe.
Smaczne i proste danie które, serdecznie Wam polecam i do którego serdecznie Was zapraszam do przygotowania w Waszych kuchniach.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych