www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Quiche = czyli obiad podany w postaci placka z kruchego ciasta i farszu który, może zawierać Wasze ulubione warzywa, sery czy mięsa.
Danie fajne na obiad, lunch, kolacje czy nawet jak czasem u mnie w postaci resztek na śniadanko :).
Fajne danie, proste i szybkie.
Jeśli nie dodacie żadnych mięs, w pełni będzie to danie wegetariańskie.
Na moim blogu juz wcześniej podawałam Wam moje inne wersje takiego quiche ( zapraszam do przegladania archiwum bloga ) a dziś zapraszam Was po właśnie tą - jest pyszna.
Sprobujcie sami w Waszych domach :).
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- skórka i sok z cytryny
- 1 por
- 10 jajek
- 1 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- ok. 1 kubka potartego parmezanu
- 1 kubek creme fraiche
- 1 czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- opcjonalnie 100 g cienkich plasterków boczku wędzonego
- opcjonalnie garść oliwek
Sposób przygotowania :
U mnie Quiche przygotowałam w dużej formie do tartej ( 36 cm ). Możecie też spokojnie użyć tortownicy czy mniejszej formy tylko jeśli nie jest zbyt wysoka zmniejszyłabym ilość farszu.
Zaczynamy od wyłożenia ciastem formy.
Formę lekko natłuszczamy i oprószamy mąką = nadmiar mąki usuwamy.
Wykładamy dno i boki formy ciastem = możemy lekko ponakłuwać dno widelcem.
Tak przygotowany spód ciasta, schładzamy w lodówce.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stop. C.
Gdy się nagrzeje, podpiekamy spód ciasta = 20 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Zabieramy się za farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Drobno kroimy czosnek.
Na dużej patelni z odrobiną oliwy, podsmażamy delikatnie czosnek.
Dokładamy szpinak i doprawiamy : sól + pieprz + skórka i sok z cytryny = smażymy całość 1-2 minutki.
Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy teraz na 160 stop. C.
Na tej samej patelni po szpinaku smażymy na chrupiąco, drobno pokrojone kawałki boczku.
Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ponownie na patelnie, odrobina oliwy i smażymy na złoty kolor : pokrojony w talarki por + czerwoną cebule.
Doprawiamy : sól + pieprz + oregano + tymianek.
Odstawiamy do przestudzenia.
W dużej misce łączymy: jajka + parmezan + creme fraiche + sól + pieprz + oliwki pokrojone w talarki = wszystko mieszamy do połączenia.
Przestudzony szpinak tniemy nożem na mniejsze cząstki i dokładamy do masy jajecznej.
Dokładamy także pozostałe składniki : boczek + por z cebulą = całość mieszamy i wykładamy na przygotowane ciasto w formie.
Do pieca na ok. 30 minut.
Tarta powinna być ścięta a boki lekko zrumienione.
Studzimy zanim pokroimy.
Podajemy w towarzystwie np. chrupiącej, świeżej sałaty czy ulubionych waszych surówek.
U mnie podawana także do zup - kremów.
Gotowe.
Smaczne i proste danie które, serdecznie Wam polecam i do którego serdecznie Was zapraszam do przygotowania w Waszych kuchniach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz