Przejdź do głównej zawartości

Bajgle - Oktoberfest 2016.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Okres jesienny to start okresu dyniowego i same pyszności z nimi związane ale to także, Oktoberfest i miliony bajgli, bretzli i obwarzanek.
Jak i co roku o tej porze i u mnie, nie może się obejść od nowego przepisu na te pychotki :).
Muszę przyznać, że te bajgle stawiam jako moje ulubione. Smakiem po prostu są perfekcyjne = o taki efekt mi chodziło.
W samym przygotowaniu nie są skomplikowane, jedynie wymagają chwilkę czasu, który musicie im dać na wyrastanie ciasta ale poza tym szybkie, proste i naprawdę mega pyszne.
Jeśli sami obchodzie Oktoberfest, polecam do przygotowania, jako świetny dodatek na Wasze stoły.
Goście będą zachwyceni - zapraszam po przepis.






Składniki : 


  • 250 g mąki pszennej typu 650
  • 200 g mąki typu 450
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka miodu lub melasy jasnej ( nadaje się także syrop ryżowy )
  • opcjonalnie do posypania sezam i gruba sól himalajska

 dodatkowo : 


  • garnek z ok. 1 litrem wody
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli






Sposób przygotowania : 


Do misy miksera odmierzamy : letnią wodę + miód + sól = mieszamy lekko.
Dosypujemy: mąki + drożdże instant = wyrabiamy masę na gładką i elastyczną.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem na jakieś 5 minut, w spokoju.
Ponownie wyrabiamy mikserem kilka minut.
Oprószamy delikatnie mąką i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Po drugim wyrastaniu wyciągamy ciasto na blat i delikatnie składamy pare razy do środka - napowietrzając tym samym ciasto.
Przekładamy ponownie do miski i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na całą noc.
Gdy będziemy gotowi do dalszego przygotowania - wyciągamy ciasto z lodówki.
Wyrabiamy całość delikatnie na blacie.
Dzielimy na równe części = ok. 8 - 10 szt.
Każdą część wyrabiamy w dłoniach, na zgrabną kulkę.
Wciskamy palec do środka i miedzy dwoma palcami, ruchem obrotnym, rozciągamy, tworząc dość duży otwór.
Nie bójmy się rozciągania ciasta, bo póżniej ono bardzo szybko,przy wyrastaniu i pieczeniu się wciągnie.
Uformowane bajgle układamy, w pewnych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 1 godzinę do wystania.
W miedzy czasie przygotowujemy roztwór z sody i miodu.
Wiem, że niektórzy chcą pomijać ten etap = ale on naprawdę, w tym przypadku, tworzy ten cały smak i delikatność w konsystencji bajgla.
Do garnuszka wlewamy wodę + sodę + miód + sól = zagotowujemy.
Na delikatnie gotujący się roztwór, wrzucamy po 2 bajgle i trzymamy je ok. 1 minuty, przekładając po chwili na druga stronę.
Zauważycie różnice, bo bajgle podwoją objętość.
Przekładamy z powrotem na blaszkę.
Posypujemy sezamem i solą morską - jeśli chcemy.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Do rozgrzanego piekarnika, wkładamy przygotowane bajgle i pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Wasze domowe bajgle, którymi możecie się zajadać wraz z Waszymi gośćmi .
Sa naprawdę pyszne, dlatego zachęcam serdecznie do upieczenia w domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...