Przejdź do głównej zawartości

Bajgle - Oktoberfest 2016.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Okres jesienny to start okresu dyniowego i same pyszności z nimi związane ale to także, Oktoberfest i miliony bajgli, bretzli i obwarzanek.
Jak i co roku o tej porze i u mnie, nie może się obejść od nowego przepisu na te pychotki :).
Muszę przyznać, że te bajgle stawiam jako moje ulubione. Smakiem po prostu są perfekcyjne = o taki efekt mi chodziło.
W samym przygotowaniu nie są skomplikowane, jedynie wymagają chwilkę czasu, który musicie im dać na wyrastanie ciasta ale poza tym szybkie, proste i naprawdę mega pyszne.
Jeśli sami obchodzie Oktoberfest, polecam do przygotowania, jako świetny dodatek na Wasze stoły.
Goście będą zachwyceni - zapraszam po przepis.






Składniki : 


  • 250 g mąki pszennej typu 650
  • 200 g mąki typu 450
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka miodu lub melasy jasnej ( nadaje się także syrop ryżowy )
  • opcjonalnie do posypania sezam i gruba sól himalajska

 dodatkowo : 


  • garnek z ok. 1 litrem wody
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli






Sposób przygotowania : 


Do misy miksera odmierzamy : letnią wodę + miód + sól = mieszamy lekko.
Dosypujemy: mąki + drożdże instant = wyrabiamy masę na gładką i elastyczną.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem na jakieś 5 minut, w spokoju.
Ponownie wyrabiamy mikserem kilka minut.
Oprószamy delikatnie mąką i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Po drugim wyrastaniu wyciągamy ciasto na blat i delikatnie składamy pare razy do środka - napowietrzając tym samym ciasto.
Przekładamy ponownie do miski i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na całą noc.
Gdy będziemy gotowi do dalszego przygotowania - wyciągamy ciasto z lodówki.
Wyrabiamy całość delikatnie na blacie.
Dzielimy na równe części = ok. 8 - 10 szt.
Każdą część wyrabiamy w dłoniach, na zgrabną kulkę.
Wciskamy palec do środka i miedzy dwoma palcami, ruchem obrotnym, rozciągamy, tworząc dość duży otwór.
Nie bójmy się rozciągania ciasta, bo póżniej ono bardzo szybko,przy wyrastaniu i pieczeniu się wciągnie.
Uformowane bajgle układamy, w pewnych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 1 godzinę do wystania.
W miedzy czasie przygotowujemy roztwór z sody i miodu.
Wiem, że niektórzy chcą pomijać ten etap = ale on naprawdę, w tym przypadku, tworzy ten cały smak i delikatność w konsystencji bajgla.
Do garnuszka wlewamy wodę + sodę + miód + sól = zagotowujemy.
Na delikatnie gotujący się roztwór, wrzucamy po 2 bajgle i trzymamy je ok. 1 minuty, przekładając po chwili na druga stronę.
Zauważycie różnice, bo bajgle podwoją objętość.
Przekładamy z powrotem na blaszkę.
Posypujemy sezamem i solą morską - jeśli chcemy.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Do rozgrzanego piekarnika, wkładamy przygotowane bajgle i pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Wasze domowe bajgle, którymi możecie się zajadać wraz z Waszymi gośćmi .
Sa naprawdę pyszne, dlatego zachęcam serdecznie do upieczenia w domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych