Przejdź do głównej zawartości

Bajgle - Oktoberfest 2016.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Okres jesienny to start okresu dyniowego i same pyszności z nimi związane ale to także, Oktoberfest i miliony bajgli, bretzli i obwarzanek.
Jak i co roku o tej porze i u mnie, nie może się obejść od nowego przepisu na te pychotki :).
Muszę przyznać, że te bajgle stawiam jako moje ulubione. Smakiem po prostu są perfekcyjne = o taki efekt mi chodziło.
W samym przygotowaniu nie są skomplikowane, jedynie wymagają chwilkę czasu, który musicie im dać na wyrastanie ciasta ale poza tym szybkie, proste i naprawdę mega pyszne.
Jeśli sami obchodzie Oktoberfest, polecam do przygotowania, jako świetny dodatek na Wasze stoły.
Goście będą zachwyceni - zapraszam po przepis.






Składniki : 


  • 250 g mąki pszennej typu 650
  • 200 g mąki typu 450
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka miodu lub melasy jasnej ( nadaje się także syrop ryżowy )
  • opcjonalnie do posypania sezam i gruba sól himalajska

 dodatkowo : 


  • garnek z ok. 1 litrem wody
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli






Sposób przygotowania : 


Do misy miksera odmierzamy : letnią wodę + miód + sól = mieszamy lekko.
Dosypujemy: mąki + drożdże instant = wyrabiamy masę na gładką i elastyczną.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem na jakieś 5 minut, w spokoju.
Ponownie wyrabiamy mikserem kilka minut.
Oprószamy delikatnie mąką i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Po drugim wyrastaniu wyciągamy ciasto na blat i delikatnie składamy pare razy do środka - napowietrzając tym samym ciasto.
Przekładamy ponownie do miski i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na całą noc.
Gdy będziemy gotowi do dalszego przygotowania - wyciągamy ciasto z lodówki.
Wyrabiamy całość delikatnie na blacie.
Dzielimy na równe części = ok. 8 - 10 szt.
Każdą część wyrabiamy w dłoniach, na zgrabną kulkę.
Wciskamy palec do środka i miedzy dwoma palcami, ruchem obrotnym, rozciągamy, tworząc dość duży otwór.
Nie bójmy się rozciągania ciasta, bo póżniej ono bardzo szybko,przy wyrastaniu i pieczeniu się wciągnie.
Uformowane bajgle układamy, w pewnych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 1 godzinę do wystania.
W miedzy czasie przygotowujemy roztwór z sody i miodu.
Wiem, że niektórzy chcą pomijać ten etap = ale on naprawdę, w tym przypadku, tworzy ten cały smak i delikatność w konsystencji bajgla.
Do garnuszka wlewamy wodę + sodę + miód + sól = zagotowujemy.
Na delikatnie gotujący się roztwór, wrzucamy po 2 bajgle i trzymamy je ok. 1 minuty, przekładając po chwili na druga stronę.
Zauważycie różnice, bo bajgle podwoją objętość.
Przekładamy z powrotem na blaszkę.
Posypujemy sezamem i solą morską - jeśli chcemy.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Do rozgrzanego piekarnika, wkładamy przygotowane bajgle i pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Wasze domowe bajgle, którymi możecie się zajadać wraz z Waszymi gośćmi .
Sa naprawdę pyszne, dlatego zachęcam serdecznie do upieczenia w domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...