www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Okres jesienny to start okresu dyniowego i same pyszności z nimi związane ale to także, Oktoberfest i miliony bajgli, bretzli i obwarzanek.
Jak i co roku o tej porze i u mnie, nie może się obejść od nowego przepisu na te pychotki :).
Muszę przyznać, że te bajgle stawiam jako moje ulubione. Smakiem po prostu są perfekcyjne = o taki efekt mi chodziło.
W samym przygotowaniu nie są skomplikowane, jedynie wymagają chwilkę czasu, który musicie im dać na wyrastanie ciasta ale poza tym szybkie, proste i naprawdę mega pyszne.
Jeśli sami obchodzie Oktoberfest, polecam do przygotowania, jako świetny dodatek na Wasze stoły.
Goście będą zachwyceni - zapraszam po przepis.
Składniki :
- 250 g mąki pszennej typu 650
- 200 g mąki typu 450
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżka miodu lub melasy jasnej ( nadaje się także syrop ryżowy )
- opcjonalnie do posypania sezam i gruba sól himalajska
- garnek z ok. 1 litrem wody
- 2 łyżki sody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania :
Do misy miksera odmierzamy : letnią wodę + miód + sól = mieszamy lekko.
Dosypujemy: mąki + drożdże instant = wyrabiamy masę na gładką i elastyczną.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem na jakieś 5 minut, w spokoju.
Ponownie wyrabiamy mikserem kilka minut.
Oprószamy delikatnie mąką i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Po drugim wyrastaniu wyciągamy ciasto na blat i delikatnie składamy pare razy do środka - napowietrzając tym samym ciasto.
Przekładamy ponownie do miski i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na całą noc.
Gdy będziemy gotowi do dalszego przygotowania - wyciągamy ciasto z lodówki.
Wyrabiamy całość delikatnie na blacie.
Dzielimy na równe części = ok. 8 - 10 szt.
Każdą część wyrabiamy w dłoniach, na zgrabną kulkę.
Wciskamy palec do środka i miedzy dwoma palcami, ruchem obrotnym, rozciągamy, tworząc dość duży otwór.
Nie bójmy się rozciągania ciasta, bo póżniej ono bardzo szybko,przy wyrastaniu i pieczeniu się wciągnie.
Uformowane bajgle układamy, w pewnych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 1 godzinę do wystania.
W miedzy czasie przygotowujemy roztwór z sody i miodu.
Wiem, że niektórzy chcą pomijać ten etap = ale on naprawdę, w tym przypadku, tworzy ten cały smak i delikatność w konsystencji bajgla.
Do garnuszka wlewamy wodę + sodę + miód + sól = zagotowujemy.
Na delikatnie gotujący się roztwór, wrzucamy po 2 bajgle i trzymamy je ok. 1 minuty, przekładając po chwili na druga stronę.
Zauważycie różnice, bo bajgle podwoją objętość.
Przekładamy z powrotem na blaszkę.
Posypujemy sezamem i solą morską - jeśli chcemy.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Do rozgrzanego piekarnika, wkładamy przygotowane bajgle i pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Wasze domowe bajgle, którymi możecie się zajadać wraz z Waszymi gośćmi .
Sa naprawdę pyszne, dlatego zachęcam serdecznie do upieczenia w domach.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz