Przejdź do głównej zawartości

Muszelki mięsne z dipem jogurtowo - czosnkowo - ziołowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Muszę się przyznać, że troszkę mnie mniej, z racji dużej ilości spraw i obowiązków. Postaram się jednak wraz ze zbliżającą się jesienią nadrobić zaległości i dalej kontynuować i wrzucać Wam kolejne moje pomysły i przepisy.
W końcu odchodzące lato to, może i lekki smutek ale szczerze mówiąc, mnie juz cieszą nowe pomysły na aromatyczne zupy z dyni,kremy z pomidorów, pachnące kasztany, zapiekane aromatyczne warzywa czy desery z zapiekanych jabłek i cynamonu .... ojj dużo by wymieniać :).
Pomysłów wiele, inspiracji wiele i obiecuje ze będę się starać sukcesywnie Wam je prezentować.
Póki co, dziś mam dla Was przepyszną i fajną sądzę, propozycje obiadu czy kolacji.
Pomyślałam ze ciasto drożdżowe jest wdzięczne w pracy i szybkie do obróbki. Zamiast faszerować pierogi czy stromboli, ułożyłam ciasto i farsz w małe, zgrabne muszelki.
Całość wyszła pysznie i każdy mógł sobie oderwać ile muszelek chciał :).
A do tego, jako uzupełnienie prosty, szybki i mój niezawodny do wszelakich dań dip jogurtowy.
Starczy pisania - zapraszam po składniki i przepis - biegnijcie do Waszych kuchni przygotować te pyszne danie w Waszych domach.
Zapraszam.








Składniki : 



na farsz : 

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane - możecie użyć dowolnego )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka kropli Worcestershire sosu
  • pęczek zielonej pietruszki
  • odrobina drobno potartego sera na górę, do posypania ( u mnie parmezan )


na ciasto : 


  • 3/4 kubka letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kostki świeżych droższy ( 20 g )
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli morskiej ( zwykłej soli dajcie mniej, jakieś 1/2 lyżeczki )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



na dip : 


  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pęczek pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka cukru








Sposób przygotowania .




Zaczynamy od farszu.
Przygotowujemy sobie warzywa : cebulę kroimy w kosteczkę + czosnek bardzo drobno + papryki pozbawiamy nasienia i resztę kroimy w drobne kosteczki.
Rozgrzewamy na patelni odrobine oliwy.
Smażymy do zeszklenia cebule i czosnek.
Dokładamy paprykę i całość doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + oregano = smażymy aż zmięknie lekko papryka.
Dorzucamy mięso mielone i smażymy, mieszając do czasu aż nadmiar płynów z patelni nam odparuje.
Doprawiamy całość : koncentrat pomidorowy + musztarda + sos Worcestershire + drobniej posiekana pietruszka.
Zalewamy mięso bulionem i gotujemy do zredukowania i odparowania prawie całości płynów ( jakieś 10 - 15 minut ).
W razie konieczności na koniec smakujemy i doprawiamy.
Odkładamy farsz na bok.
Przygotowujemy ciasto.
Do misy robota kuchennego z końcówka hak, do wyrabiania ciast : skruszamy drożdże + cukier + woda = mieszamy całość i zostawiamy aż drożdże zaczną pracować.
Dosypujemy mąkę + sól + oliwę + zioła prowansalskie = wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczną i gładką masę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Przykrywamy wyrobione ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do wyrastania, na jakieś 1 - 2 h. Latem trwa to nawet 30 minut, w okresie zimowym nawet 2 h, dlatego należy brać pod uwagę ciepło w pomieszczeniach i ogólne warunki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Formę ( tortownice ) - dno, wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy. 
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy koła np. foremka lub szklanką.
Na każde kółko rozkładamy po ok. łyżeczce farszu.
Składamy całość na pół i jeszcze raz na pół, formując kształt uszka - muszelki.
Tak przygotowane, po kolei układamy, obok siebie w formie, w okręgu, tworząc coś na wzór kwiatu.
Na gotowo - przed włożeniem do pieca, posypujemy delikatnie po górze potartym serem.
Pieczemy 25 - 30 minut.
Studzimy lekko.
Wszystkie składniki dipu łączymy w miseczce i podajemy z naszym daniem.
Jeśli chcemy, pasuje także, świeża mieszanka sałat jako dodatek.
Gotowe.
Smaczne, proste a do tego cieszące oko danie - koniecznie spróbujcie :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...