Przejdź do głównej zawartości

Muszelki mięsne z dipem jogurtowo - czosnkowo - ziołowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Muszę się przyznać, że troszkę mnie mniej, z racji dużej ilości spraw i obowiązków. Postaram się jednak wraz ze zbliżającą się jesienią nadrobić zaległości i dalej kontynuować i wrzucać Wam kolejne moje pomysły i przepisy.
W końcu odchodzące lato to, może i lekki smutek ale szczerze mówiąc, mnie juz cieszą nowe pomysły na aromatyczne zupy z dyni,kremy z pomidorów, pachnące kasztany, zapiekane aromatyczne warzywa czy desery z zapiekanych jabłek i cynamonu .... ojj dużo by wymieniać :).
Pomysłów wiele, inspiracji wiele i obiecuje ze będę się starać sukcesywnie Wam je prezentować.
Póki co, dziś mam dla Was przepyszną i fajną sądzę, propozycje obiadu czy kolacji.
Pomyślałam ze ciasto drożdżowe jest wdzięczne w pracy i szybkie do obróbki. Zamiast faszerować pierogi czy stromboli, ułożyłam ciasto i farsz w małe, zgrabne muszelki.
Całość wyszła pysznie i każdy mógł sobie oderwać ile muszelek chciał :).
A do tego, jako uzupełnienie prosty, szybki i mój niezawodny do wszelakich dań dip jogurtowy.
Starczy pisania - zapraszam po składniki i przepis - biegnijcie do Waszych kuchni przygotować te pyszne danie w Waszych domach.
Zapraszam.








Składniki : 



na farsz : 

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane - możecie użyć dowolnego )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka kropli Worcestershire sosu
  • pęczek zielonej pietruszki
  • odrobina drobno potartego sera na górę, do posypania ( u mnie parmezan )


na ciasto : 


  • 3/4 kubka letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kostki świeżych droższy ( 20 g )
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli morskiej ( zwykłej soli dajcie mniej, jakieś 1/2 lyżeczki )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



na dip : 


  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pęczek pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka cukru








Sposób przygotowania .




Zaczynamy od farszu.
Przygotowujemy sobie warzywa : cebulę kroimy w kosteczkę + czosnek bardzo drobno + papryki pozbawiamy nasienia i resztę kroimy w drobne kosteczki.
Rozgrzewamy na patelni odrobine oliwy.
Smażymy do zeszklenia cebule i czosnek.
Dokładamy paprykę i całość doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + oregano = smażymy aż zmięknie lekko papryka.
Dorzucamy mięso mielone i smażymy, mieszając do czasu aż nadmiar płynów z patelni nam odparuje.
Doprawiamy całość : koncentrat pomidorowy + musztarda + sos Worcestershire + drobniej posiekana pietruszka.
Zalewamy mięso bulionem i gotujemy do zredukowania i odparowania prawie całości płynów ( jakieś 10 - 15 minut ).
W razie konieczności na koniec smakujemy i doprawiamy.
Odkładamy farsz na bok.
Przygotowujemy ciasto.
Do misy robota kuchennego z końcówka hak, do wyrabiania ciast : skruszamy drożdże + cukier + woda = mieszamy całość i zostawiamy aż drożdże zaczną pracować.
Dosypujemy mąkę + sól + oliwę + zioła prowansalskie = wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczną i gładką masę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Przykrywamy wyrobione ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do wyrastania, na jakieś 1 - 2 h. Latem trwa to nawet 30 minut, w okresie zimowym nawet 2 h, dlatego należy brać pod uwagę ciepło w pomieszczeniach i ogólne warunki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Formę ( tortownice ) - dno, wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy. 
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy koła np. foremka lub szklanką.
Na każde kółko rozkładamy po ok. łyżeczce farszu.
Składamy całość na pół i jeszcze raz na pół, formując kształt uszka - muszelki.
Tak przygotowane, po kolei układamy, obok siebie w formie, w okręgu, tworząc coś na wzór kwiatu.
Na gotowo - przed włożeniem do pieca, posypujemy delikatnie po górze potartym serem.
Pieczemy 25 - 30 minut.
Studzimy lekko.
Wszystkie składniki dipu łączymy w miseczce i podajemy z naszym daniem.
Jeśli chcemy, pasuje także, świeża mieszanka sałat jako dodatek.
Gotowe.
Smaczne, proste a do tego cieszące oko danie - koniecznie spróbujcie :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych