www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Muszę się przyznać, że troszkę mnie mniej, z racji dużej ilości spraw i obowiązków. Postaram się jednak wraz ze zbliżającą się jesienią nadrobić zaległości i dalej kontynuować i wrzucać Wam kolejne moje pomysły i przepisy.
W końcu odchodzące lato to, może i lekki smutek ale szczerze mówiąc, mnie juz cieszą nowe pomysły na aromatyczne zupy z dyni,kremy z pomidorów, pachnące kasztany, zapiekane aromatyczne warzywa czy desery z zapiekanych jabłek i cynamonu .... ojj dużo by wymieniać :).
Pomysłów wiele, inspiracji wiele i obiecuje ze będę się starać sukcesywnie Wam je prezentować.
Póki co, dziś mam dla Was przepyszną i fajną sądzę, propozycje obiadu czy kolacji.
Pomyślałam ze ciasto drożdżowe jest wdzięczne w pracy i szybkie do obróbki. Zamiast faszerować pierogi czy stromboli, ułożyłam ciasto i farsz w małe, zgrabne muszelki.
Całość wyszła pysznie i każdy mógł sobie oderwać ile muszelek chciał :).
A do tego, jako uzupełnienie prosty, szybki i mój niezawodny do wszelakich dań dip jogurtowy.
Starczy pisania - zapraszam po składniki i przepis - biegnijcie do Waszych kuchni przygotować te pyszne danie w Waszych domach.
Zapraszam.
Składniki :
na farsz :
- 500 g mięsa mielonego (u mnie mieszane - możecie użyć dowolnego )
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka kropli Worcestershire sosu
- pęczek zielonej pietruszki
- odrobina drobno potartego sera na górę, do posypania ( u mnie parmezan )
na ciasto :
- 3/4 kubka letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 kostki świeżych droższy ( 20 g )
- 2 kubki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli morskiej ( zwykłej soli dajcie mniej, jakieś 1/2 lyżeczki )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
na dip :
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pęczek pietruszki
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania .
Zaczynamy od farszu.
Przygotowujemy sobie warzywa : cebulę kroimy w kosteczkę + czosnek bardzo drobno + papryki pozbawiamy nasienia i resztę kroimy w drobne kosteczki.
Rozgrzewamy na patelni odrobine oliwy.
Smażymy do zeszklenia cebule i czosnek.
Dokładamy paprykę i całość doprawiamy : sól + pieprz + tymianek + oregano = smażymy aż zmięknie lekko papryka.
Dorzucamy mięso mielone i smażymy, mieszając do czasu aż nadmiar płynów z patelni nam odparuje.
Doprawiamy całość : koncentrat pomidorowy + musztarda + sos Worcestershire + drobniej posiekana pietruszka.
Zalewamy mięso bulionem i gotujemy do zredukowania i odparowania prawie całości płynów ( jakieś 10 - 15 minut ).
W razie konieczności na koniec smakujemy i doprawiamy.
Odkładamy farsz na bok.
Przygotowujemy ciasto.
Do misy robota kuchennego z końcówka hak, do wyrabiania ciast : skruszamy drożdże + cukier + woda = mieszamy całość i zostawiamy aż drożdże zaczną pracować.
Dosypujemy mąkę + sól + oliwę + zioła prowansalskie = wyrabiamy ciasto dokładnie, na elastyczną i gładką masę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Przykrywamy wyrobione ciasto ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do wyrastania, na jakieś 1 - 2 h. Latem trwa to nawet 30 minut, w okresie zimowym nawet 2 h, dlatego należy brać pod uwagę ciepło w pomieszczeniach i ogólne warunki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Formę ( tortownice ) - dno, wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy koła np. foremka lub szklanką.
Na każde kółko rozkładamy po ok. łyżeczce farszu.
Składamy całość na pół i jeszcze raz na pół, formując kształt uszka - muszelki.
Tak przygotowane, po kolei układamy, obok siebie w formie, w okręgu, tworząc coś na wzór kwiatu.
Na gotowo - przed włożeniem do pieca, posypujemy delikatnie po górze potartym serem.
Pieczemy 25 - 30 minut.
Studzimy lekko.
Wszystkie składniki dipu łączymy w miseczce i podajemy z naszym daniem.
Jeśli chcemy, pasuje także, świeża mieszanka sałat jako dodatek.
Gotowe.
Smaczne, proste a do tego cieszące oko danie - koniecznie spróbujcie :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz