www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wyposażona w dość solidną w tym roku armie małych, soczystych, ciemnych jagód, czaruje kiedy tylko mogę i co tylko chcę z ich udziałem :)).
Moja rodzinka uwielbia wypieki, szczególnie takie śniadaniowe a więc dziś wersja drożdżówek z jagodami.
Aby nie było tylko owocowo i puszysto, wersja wzbogacona polskim - przepysznym twarogiem :)).
Zachęcam Was gorąco do upieczenia tych pychotek i zajadania czy do śniadania, czy do kolacji, czy jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnie ..... gdziekolwiek na świecie jesteście.
Jest pysznie i jest prosto - czego więcej potrzeba.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 600 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 kubka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 kostka świeżych drożdży ( 40 g )
- 2 jajka ( pokojowa temperatura )
- 90 g masła
- 1 kubek mleka
dodatkowo :
- 1 kostka świeżego twarogu ( 200 g )
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki krupczatki ( ziemniaczana )
- ok. 300 g mrożonych jagód ( jeśli macie świeże, zawsze dobrze jest na trochę je zamrozić )
- lukier = 1 kubek cukru pudru i odrobina soku z cytryny
- 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania :
Z podanej ilości wychodzi 12 szt. drożdżówek - jedna blacha.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
W mikrofali lub na kuchence w garnuszku, rozpuszczamy masło + mleko = studzimy do lekko ciepłego.
Do przestudzonej mikstury dodajemy : odrobine cukru + skruszamy drożdże = mieszamy całość i odstawiamy do wyrastania.
Do misy miksera wrzucamy : mąkę + sól + cukier + jajka + wanilię = lekko mieszamy.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, najlepiej z końcówką hak.
Wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
Przykrywamy ciasto ręcznikiem bawełnianym i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie w mikserze mieszamy : twaróg + mączkę krupczatkę + jajko + cukier waniliowy = miksujemy krótko, do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy na delikatnie podsypaną mąką stolnice i krótko wyrabiamy w dłoniach.
Dzielimy na 12 części.
Każdą rolujemy na zgrabną, okrągłą bułeczkę.
Środek każdej spłaszczamy delikatnie palcami - tworząc tzw. gniazdo, czyli miejsce dla farszu.
Układamy obok siebie, na blaszce, w lekkich odległościach.
W środek każdej układamy po ok. łyżce farszu twarogowego.
Posypujemy dowolną ilością jagód ( można lekko je docisnąć do farszu ).
Brzegi każdej drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Całość do pieca i pieczemy jakieś 20 - 25 minut.
Studzimy.
Jeśli chcemy lukrujemy = łączymy cukier puder z odrobina soku z cytryny, do uzyskania gęstej konsystencji.
Delikatnie, przy pomocy łyżeczki, polewamy po ostudzonych drożdżówkach.
Gotowe.
Zajadamy puszyste, pachnące nieziemsko i przepyszne drożdżóweczki :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz