Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki serowe z jagodami.




www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Wyposażona w dość solidną w tym roku armie małych, soczystych, ciemnych jagód, czaruje kiedy tylko mogę i co tylko chcę z ich udziałem :)).
Moja rodzinka uwielbia wypieki, szczególnie takie śniadaniowe a więc dziś wersja drożdżówek z jagodami. 
Aby nie było tylko owocowo i puszysto, wersja wzbogacona polskim - przepysznym twarogiem :)).
Zachęcam Was gorąco do upieczenia tych pychotek i zajadania czy do śniadania, czy do kolacji, czy jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnie ..... gdziekolwiek na świecie jesteście.
Jest pysznie i jest prosto - czego więcej potrzeba.
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 

  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kostka świeżych drożdży ( 40 g )
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 90 g masła
  • 1 kubek mleka


dodatkowo :


  • 1 kostka świeżego twarogu ( 200 g )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki krupczatki ( ziemniaczana )
  • ok. 300 g mrożonych jagód ( jeśli macie świeże, zawsze dobrze jest na trochę je zamrozić )
  • lukier = 1 kubek cukru pudru i odrobina soku z cytryny
  • 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania ciasta







Sposób przygotowania : 



Z podanej ilości wychodzi 12 szt. drożdżówek - jedna blacha.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
W mikrofali lub na kuchence w garnuszku, rozpuszczamy masło + mleko = studzimy do lekko ciepłego.
Do przestudzonej mikstury dodajemy : odrobine cukru + skruszamy drożdże = mieszamy całość i odstawiamy do wyrastania.
Do misy miksera wrzucamy : mąkę + sól + cukier + jajka + wanilię = lekko mieszamy.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, najlepiej z końcówką hak. 
Wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
Przykrywamy ciasto ręcznikiem bawełnianym i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie w mikserze mieszamy : twaróg + mączkę krupczatkę + jajko + cukier waniliowy = miksujemy krótko, do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy na delikatnie podsypaną mąką stolnice i krótko wyrabiamy w dłoniach.
Dzielimy na 12 części.
Każdą rolujemy na zgrabną, okrągłą bułeczkę.
Środek każdej spłaszczamy delikatnie palcami - tworząc tzw. gniazdo, czyli miejsce dla farszu.
Układamy obok siebie, na blaszce, w lekkich odległościach.
W środek każdej układamy po ok. łyżce farszu twarogowego.
Posypujemy dowolną ilością jagód ( można lekko je docisnąć do farszu ).
Brzegi każdej drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Całość do pieca i pieczemy jakieś 20 - 25 minut.
Studzimy.
Jeśli chcemy lukrujemy = łączymy cukier puder z odrobina soku z cytryny, do uzyskania gęstej konsystencji.
Delikatnie, przy pomocy łyżeczki, polewamy po ostudzonych drożdżówkach.
Gotowe.
Zajadamy puszyste, pachnące nieziemsko i przepyszne drożdżóweczki :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...