Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki serowe z jagodami.




www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Wyposażona w dość solidną w tym roku armie małych, soczystych, ciemnych jagód, czaruje kiedy tylko mogę i co tylko chcę z ich udziałem :)).
Moja rodzinka uwielbia wypieki, szczególnie takie śniadaniowe a więc dziś wersja drożdżówek z jagodami. 
Aby nie było tylko owocowo i puszysto, wersja wzbogacona polskim - przepysznym twarogiem :)).
Zachęcam Was gorąco do upieczenia tych pychotek i zajadania czy do śniadania, czy do kolacji, czy jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnie ..... gdziekolwiek na świecie jesteście.
Jest pysznie i jest prosto - czego więcej potrzeba.
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 

  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kostka świeżych drożdży ( 40 g )
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 90 g masła
  • 1 kubek mleka


dodatkowo :


  • 1 kostka świeżego twarogu ( 200 g )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki krupczatki ( ziemniaczana )
  • ok. 300 g mrożonych jagód ( jeśli macie świeże, zawsze dobrze jest na trochę je zamrozić )
  • lukier = 1 kubek cukru pudru i odrobina soku z cytryny
  • 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania ciasta







Sposób przygotowania : 



Z podanej ilości wychodzi 12 szt. drożdżówek - jedna blacha.
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
W mikrofali lub na kuchence w garnuszku, rozpuszczamy masło + mleko = studzimy do lekko ciepłego.
Do przestudzonej mikstury dodajemy : odrobine cukru + skruszamy drożdże = mieszamy całość i odstawiamy do wyrastania.
Do misy miksera wrzucamy : mąkę + sól + cukier + jajka + wanilię = lekko mieszamy.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, najlepiej z końcówką hak. 
Wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
Przykrywamy ciasto ręcznikiem bawełnianym i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie w mikserze mieszamy : twaróg + mączkę krupczatkę + jajko + cukier waniliowy = miksujemy krótko, do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy na delikatnie podsypaną mąką stolnice i krótko wyrabiamy w dłoniach.
Dzielimy na 12 części.
Każdą rolujemy na zgrabną, okrągłą bułeczkę.
Środek każdej spłaszczamy delikatnie palcami - tworząc tzw. gniazdo, czyli miejsce dla farszu.
Układamy obok siebie, na blaszce, w lekkich odległościach.
W środek każdej układamy po ok. łyżce farszu twarogowego.
Posypujemy dowolną ilością jagód ( można lekko je docisnąć do farszu ).
Brzegi każdej drożdżówki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Całość do pieca i pieczemy jakieś 20 - 25 minut.
Studzimy.
Jeśli chcemy lukrujemy = łączymy cukier puder z odrobina soku z cytryny, do uzyskania gęstej konsystencji.
Delikatnie, przy pomocy łyżeczki, polewamy po ostudzonych drożdżówkach.
Gotowe.
Zajadamy puszyste, pachnące nieziemsko i przepyszne drożdżóweczki :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...