Przejdź do głównej zawartości

Syrop cytrynowy na upały i nie tylko.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Lubicie cytrusy? I do tego dużoo lodu :)) szczególnie jeśli u Was też nastały takie upały jak u nas.
Szkoda tylko ze czas urlopów i wakacji od szkół się skończył i niestety mimo panujących, słonecznych dni, trzeba wracać do obowiązków. 
Ale, ale, nie ma co, ważne że jeszcze pięknie i słoneczko świeci. Przecież zawsze można jeszcze jakiś fajny wieczór... grill... i dalej jest pięknie :)).
U nas w związku z panującymi upałami nastał czas na dużaaą ilość lodu w zamrażalce :-)) i przepyszny i szybki syrop z cytrusów.
Możecie przygotować go tak jak ja, z samych cytryn lub połączyć z grejpfrutem czy pomarańczą.
W każdej wersji sprawdza się wspaniale. Wystarczy syrop gotowy przechowywać w lodówce i dodawać do napoi, ice tea, drinków czy nawet z wodą i lodem - wspaniale orzeźwia i chłodzi.
W sam raz na jeszcze trwające lato.
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



  • 2 kubki wody
  • 1 kubek cukru ( można zastąpić cukrem glukozowym - Traubenzucker )
  • 1 kubek soku z wyciśniętych cytryn - cytrusów ( u mnie 6 limonek + 8 cytryn )







Sposób przygotowania : 


Z podanych ilości wyjdzie Wam ok. 600 ml syropu skoncentrowanego, którego potem dodajecie jako koncentrat tylko trochę i rozrabiacie dowolnie.
Do garnuszka wlewamy wodę + cukier = zagotowujemy.
Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu aż zacznie całość nie co żółknieć i gęstnieć.
Trwa to kilka minut.
Jeśli macie termometr cukierniczy to syrop powinien uzyskać temperaturę 110 stop. C.
Bez termometru należy po prostu obserwować i najłatwiej przy pomocy łyżki, sprawdzać konsystencje. Na początku będzie lejąca woda, potem zacznie gęstnieć i przypominać syrop. Zgęstnieje i barwa nie co zżółknie.
Nie czekajmy jednak aż całkiem zbrązowieje - takiego efektu nie chcemy.
U mnie całość zajęła jakieś 10 - 15 minut.
Gotowe zdejmujemy z gazu i dolewamy wyciśnięty sok z cytryn.
Mieszamy dokładnie i przelewamy do naczynia najlepiej z zamknięciem - ostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do lodówki.
Gotowe.
W ciepłe, upalne dni, wspaniały dodatek do zielonej herbaty czy jako napój z lodem i wodą.
U nas rozrobiony z wodą i lodem, kilkoma plasterkami pomarańczy i listkami mięty to ulubiony wariant.
Bardzo dobrze taki syrop sprawdza się tez, jako dodatek do wypieków.
Koniecznie musicie przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...