Przejdź do głównej zawartości

Syrop cytrynowy na upały i nie tylko.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Lubicie cytrusy? I do tego dużoo lodu :)) szczególnie jeśli u Was też nastały takie upały jak u nas.
Szkoda tylko ze czas urlopów i wakacji od szkół się skończył i niestety mimo panujących, słonecznych dni, trzeba wracać do obowiązków. 
Ale, ale, nie ma co, ważne że jeszcze pięknie i słoneczko świeci. Przecież zawsze można jeszcze jakiś fajny wieczór... grill... i dalej jest pięknie :)).
U nas w związku z panującymi upałami nastał czas na dużaaą ilość lodu w zamrażalce :-)) i przepyszny i szybki syrop z cytrusów.
Możecie przygotować go tak jak ja, z samych cytryn lub połączyć z grejpfrutem czy pomarańczą.
W każdej wersji sprawdza się wspaniale. Wystarczy syrop gotowy przechowywać w lodówce i dodawać do napoi, ice tea, drinków czy nawet z wodą i lodem - wspaniale orzeźwia i chłodzi.
W sam raz na jeszcze trwające lato.
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



  • 2 kubki wody
  • 1 kubek cukru ( można zastąpić cukrem glukozowym - Traubenzucker )
  • 1 kubek soku z wyciśniętych cytryn - cytrusów ( u mnie 6 limonek + 8 cytryn )







Sposób przygotowania : 


Z podanych ilości wyjdzie Wam ok. 600 ml syropu skoncentrowanego, którego potem dodajecie jako koncentrat tylko trochę i rozrabiacie dowolnie.
Do garnuszka wlewamy wodę + cukier = zagotowujemy.
Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu aż zacznie całość nie co żółknieć i gęstnieć.
Trwa to kilka minut.
Jeśli macie termometr cukierniczy to syrop powinien uzyskać temperaturę 110 stop. C.
Bez termometru należy po prostu obserwować i najłatwiej przy pomocy łyżki, sprawdzać konsystencje. Na początku będzie lejąca woda, potem zacznie gęstnieć i przypominać syrop. Zgęstnieje i barwa nie co zżółknie.
Nie czekajmy jednak aż całkiem zbrązowieje - takiego efektu nie chcemy.
U mnie całość zajęła jakieś 10 - 15 minut.
Gotowe zdejmujemy z gazu i dolewamy wyciśnięty sok z cytryn.
Mieszamy dokładnie i przelewamy do naczynia najlepiej z zamknięciem - ostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do lodówki.
Gotowe.
W ciepłe, upalne dni, wspaniały dodatek do zielonej herbaty czy jako napój z lodem i wodą.
U nas rozrobiony z wodą i lodem, kilkoma plasterkami pomarańczy i listkami mięty to ulubiony wariant.
Bardzo dobrze taki syrop sprawdza się tez, jako dodatek do wypieków.
Koniecznie musicie przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...