Przejdź do głównej zawartości

Syrop cytrynowy na upały i nie tylko.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Lubicie cytrusy? I do tego dużoo lodu :)) szczególnie jeśli u Was też nastały takie upały jak u nas.
Szkoda tylko ze czas urlopów i wakacji od szkół się skończył i niestety mimo panujących, słonecznych dni, trzeba wracać do obowiązków. 
Ale, ale, nie ma co, ważne że jeszcze pięknie i słoneczko świeci. Przecież zawsze można jeszcze jakiś fajny wieczór... grill... i dalej jest pięknie :)).
U nas w związku z panującymi upałami nastał czas na dużaaą ilość lodu w zamrażalce :-)) i przepyszny i szybki syrop z cytrusów.
Możecie przygotować go tak jak ja, z samych cytryn lub połączyć z grejpfrutem czy pomarańczą.
W każdej wersji sprawdza się wspaniale. Wystarczy syrop gotowy przechowywać w lodówce i dodawać do napoi, ice tea, drinków czy nawet z wodą i lodem - wspaniale orzeźwia i chłodzi.
W sam raz na jeszcze trwające lato.
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



  • 2 kubki wody
  • 1 kubek cukru ( można zastąpić cukrem glukozowym - Traubenzucker )
  • 1 kubek soku z wyciśniętych cytryn - cytrusów ( u mnie 6 limonek + 8 cytryn )







Sposób przygotowania : 


Z podanych ilości wyjdzie Wam ok. 600 ml syropu skoncentrowanego, którego potem dodajecie jako koncentrat tylko trochę i rozrabiacie dowolnie.
Do garnuszka wlewamy wodę + cukier = zagotowujemy.
Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu aż zacznie całość nie co żółknieć i gęstnieć.
Trwa to kilka minut.
Jeśli macie termometr cukierniczy to syrop powinien uzyskać temperaturę 110 stop. C.
Bez termometru należy po prostu obserwować i najłatwiej przy pomocy łyżki, sprawdzać konsystencje. Na początku będzie lejąca woda, potem zacznie gęstnieć i przypominać syrop. Zgęstnieje i barwa nie co zżółknie.
Nie czekajmy jednak aż całkiem zbrązowieje - takiego efektu nie chcemy.
U mnie całość zajęła jakieś 10 - 15 minut.
Gotowe zdejmujemy z gazu i dolewamy wyciśnięty sok z cytryn.
Mieszamy dokładnie i przelewamy do naczynia najlepiej z zamknięciem - ostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do lodówki.
Gotowe.
W ciepłe, upalne dni, wspaniały dodatek do zielonej herbaty czy jako napój z lodem i wodą.
U nas rozrobiony z wodą i lodem, kilkoma plasterkami pomarańczy i listkami mięty to ulubiony wariant.
Bardzo dobrze taki syrop sprawdza się tez, jako dodatek do wypieków.
Koniecznie musicie przygotować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych