Przejdź do głównej zawartości

Botwinka - zupa z młodych buraczków.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszną zupkę z młodych buraczków.
Jest zdrowa, szybka do przygotowania i pyszna.
Z racji tego że, u mnie jakoś gorzej z dostępem do botwinki, jak tylko miałam okazje ją zdobyć, zaraz przyszła mi na myśl ta pyszna zupka.
Za oknami - przynajmniej u nas juz chłodno i bliżej jesieni wiec, taka zupka rozgrzewa i jeszcze daje poczucie ze lato jednak przed nami  :).
Koniecznie sprobujcie sami tej pysznej zupki.
Zapraszam.











Składniki : 



  • solidny pęczek młodych buraczków wraz z listkami
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka octu
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • pierz i sól do smaku
  • odrobina śmietany + 1 łyżka płaska mączki ziemniaczanej ( opcjonalnie do zagęszczenia - jeśli nie chcecie nie musicie zagęszczać )
  • 1 łyżka cukru








Sposób przygotowania : 




Buraczki wraz z liśćmi najlepiej wrzucić do zlewu kuchennego i zalać dużą ilością, zimnej wody.
Poszorować dobrze całość i zostawić na kilka minut w wodzie.
Umyte buraczki obieramy ze skóry i kroimy w drobniejszą kosteczkę.
Listki i gałązki też dość drobno kroimy.
Przygotowujemy w garnku bulion = zagotowujemy.
Do bulionu wrzucamy przygotowane buraczki +liście i łodygi + ocet + cytryna + cukier = całość, na wolnym ogniu gotujemy do miękkości buraka.
Doprawiamy pieprzem i sola do smaku.
Jeśli chcemy zabielamy na koniec śmietanką wymieszaną z odrobina mączki ziemniaczanej.
Na gotowo możemy podać z odrobiną oliwy lub octem balsamicznym w towarzystwie grzanek czosnkowych lub dowolnych ulubionych Waszych dodatków.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które mam nadzieje zasmakuje również Wam
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych