Przejdź do głównej zawartości

Jagodowe zbiory - letnie ciasto z jagodami.





www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Pierwsze, tegoroczne zbiory jagód juz za nami :).
W drodze do domku spontanicznie powstał plan co z nich będzie. 
Powstało szybkie i pyszne ciasto.
Letnie, na cienkim, chrupiącym spodzie, przepełnione jagodowym wnętrzem a góra to dopełnienie w postaci galaretki i jeszcze większej porcji jagód :).
Całość przepyszna, szybka i mega smaczna.
Koniecznie zapraszam do przygotowania w domach.
Zapraszam po przepis.









Składniki : 



  • 200 g ciasteczek kruchych ( u mnie wielozbożowe )
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 750 g quarku naturalnego
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g świeżych jagód
  • 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe ) + 600 ml wody
  • 600 g świeżych jagód









Sposób przygotowania : 



Ciasto przygotowałam w 36 cm formie z wyciąganym dnem.
Możecie użyć tortownicy lub innej dowolnej formy - w mniejszej średnicy ciasto będzie po prostu wyższe.
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta.
Do food procesora ( malaksera ) wkładamy ciastka i miksujemy na kruszonkę.
Dolewamy rozpuszczone masło + brązowy cukier = miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przygotowaną masę rozsypujemy w miarę równomiernie, po dnie oraz brzegach formy i dogniatając całość tworzymy spód naszego ciasta.
Wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie przygotowujemy masę serowo - jagodową.
Do tego samego food procesora ( ułatwia zadanie - nie trzeba go specjalnie myć ) wrzucamy : creme fraiche + quark + skórka i sok z pomarańczy + wanilię + cukier puder + cukier waniliowy = miksujemy krótko, do połączenia.
Do gotowej masy dosypujemy 200 g jagód i delikatnie całość przemieszamy szpatułką.
Wykładamy przygotowaną masę do schłodzonej formy i wyrównujemy.
Ponownie do lodówki.
W miedzy czasie przygotowujemy galaretki.
Zagotowujemy 600 ml wody.
Do wrzątku dosypujemy galaretki i energicznie mieszając = rozpuszczamy całość.
Odkładamy na bok do ostygnięcia.
Zaczynamy obserwować galaretkę i jeśli zacznie po mału gęstnieć i się ścinać, znaczy że jest gotowa do użycia.
Wyciągamy przygotowaną masę z lodówki i posypujemy po całości pozostałą ilość jagód.
Delikatnie, najlepiej do trochu, zalewamy gęstniejącą galaretką.
Uwaga - jeśli macie trudność lub strach z galaretką, możecie wlać  - po łyżce, tylko cienką warstwę, wsadzić do lodówki na kilka minut do stężenia i ponownie zalać resztą galaretki - wtedy macie pewność ze Wam galaretka poprawnie stężeje.
Ponownie całość ląduje w lodówce, do całkowitego schłodzenia i stężenia - najlepiej na kilka godzin.
Gotowe.
Smaczne, proste, szybkie i naprawdę pyszne ciasto na letnie dni.
Koniecznie przygotujecie, zanim lato nam ucieknie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...