Przejdź do głównej zawartości

Jagodowe zbiory - letnie ciasto z jagodami.





www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Pierwsze, tegoroczne zbiory jagód juz za nami :).
W drodze do domku spontanicznie powstał plan co z nich będzie. 
Powstało szybkie i pyszne ciasto.
Letnie, na cienkim, chrupiącym spodzie, przepełnione jagodowym wnętrzem a góra to dopełnienie w postaci galaretki i jeszcze większej porcji jagód :).
Całość przepyszna, szybka i mega smaczna.
Koniecznie zapraszam do przygotowania w domach.
Zapraszam po przepis.









Składniki : 



  • 200 g ciasteczek kruchych ( u mnie wielozbożowe )
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 750 g quarku naturalnego
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g świeżych jagód
  • 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe ) + 600 ml wody
  • 600 g świeżych jagód









Sposób przygotowania : 



Ciasto przygotowałam w 36 cm formie z wyciąganym dnem.
Możecie użyć tortownicy lub innej dowolnej formy - w mniejszej średnicy ciasto będzie po prostu wyższe.
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta.
Do food procesora ( malaksera ) wkładamy ciastka i miksujemy na kruszonkę.
Dolewamy rozpuszczone masło + brązowy cukier = miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przygotowaną masę rozsypujemy w miarę równomiernie, po dnie oraz brzegach formy i dogniatając całość tworzymy spód naszego ciasta.
Wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie przygotowujemy masę serowo - jagodową.
Do tego samego food procesora ( ułatwia zadanie - nie trzeba go specjalnie myć ) wrzucamy : creme fraiche + quark + skórka i sok z pomarańczy + wanilię + cukier puder + cukier waniliowy = miksujemy krótko, do połączenia.
Do gotowej masy dosypujemy 200 g jagód i delikatnie całość przemieszamy szpatułką.
Wykładamy przygotowaną masę do schłodzonej formy i wyrównujemy.
Ponownie do lodówki.
W miedzy czasie przygotowujemy galaretki.
Zagotowujemy 600 ml wody.
Do wrzątku dosypujemy galaretki i energicznie mieszając = rozpuszczamy całość.
Odkładamy na bok do ostygnięcia.
Zaczynamy obserwować galaretkę i jeśli zacznie po mału gęstnieć i się ścinać, znaczy że jest gotowa do użycia.
Wyciągamy przygotowaną masę z lodówki i posypujemy po całości pozostałą ilość jagód.
Delikatnie, najlepiej do trochu, zalewamy gęstniejącą galaretką.
Uwaga - jeśli macie trudność lub strach z galaretką, możecie wlać  - po łyżce, tylko cienką warstwę, wsadzić do lodówki na kilka minut do stężenia i ponownie zalać resztą galaretki - wtedy macie pewność ze Wam galaretka poprawnie stężeje.
Ponownie całość ląduje w lodówce, do całkowitego schłodzenia i stężenia - najlepiej na kilka godzin.
Gotowe.
Smaczne, proste, szybkie i naprawdę pyszne ciasto na letnie dni.
Koniecznie przygotujecie, zanim lato nam ucieknie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...