www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pierwsze, tegoroczne zbiory jagód juz za nami :).
W drodze do domku spontanicznie powstał plan co z nich będzie.
Powstało szybkie i pyszne ciasto.
Letnie, na cienkim, chrupiącym spodzie, przepełnione jagodowym wnętrzem a góra to dopełnienie w postaci galaretki i jeszcze większej porcji jagód :).
Całość przepyszna, szybka i mega smaczna.
Koniecznie zapraszam do przygotowania w domach.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
- 200 g ciasteczek kruchych ( u mnie wielozbożowe )
- 80 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki creme fraiche
- 750 g quarku naturalnego
- 1 pomarańcz ( skórka i sok )
- 2 łyżeczki wanilii
- 1/2 kubka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g świeżych jagód
- 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe ) + 600 ml wody
- 600 g świeżych jagód
Sposób przygotowania :
Ciasto przygotowałam w 36 cm formie z wyciąganym dnem.
Możecie użyć tortownicy lub innej dowolnej formy - w mniejszej średnicy ciasto będzie po prostu wyższe.
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta.
Do food procesora ( malaksera ) wkładamy ciastka i miksujemy na kruszonkę.
Dolewamy rozpuszczone masło + brązowy cukier = miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przygotowaną masę rozsypujemy w miarę równomiernie, po dnie oraz brzegach formy i dogniatając całość tworzymy spód naszego ciasta.
Wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie przygotowujemy masę serowo - jagodową.
Do tego samego food procesora ( ułatwia zadanie - nie trzeba go specjalnie myć ) wrzucamy : creme fraiche + quark + skórka i sok z pomarańczy + wanilię + cukier puder + cukier waniliowy = miksujemy krótko, do połączenia.
Do gotowej masy dosypujemy 200 g jagód i delikatnie całość przemieszamy szpatułką.
Wykładamy przygotowaną masę do schłodzonej formy i wyrównujemy.
Ponownie do lodówki.
W miedzy czasie przygotowujemy galaretki.
Zagotowujemy 600 ml wody.
Do wrzątku dosypujemy galaretki i energicznie mieszając = rozpuszczamy całość.
Odkładamy na bok do ostygnięcia.
Zaczynamy obserwować galaretkę i jeśli zacznie po mału gęstnieć i się ścinać, znaczy że jest gotowa do użycia.
Wyciągamy przygotowaną masę z lodówki i posypujemy po całości pozostałą ilość jagód.
Delikatnie, najlepiej do trochu, zalewamy gęstniejącą galaretką.
Uwaga - jeśli macie trudność lub strach z galaretką, możecie wlać - po łyżce, tylko cienką warstwę, wsadzić do lodówki na kilka minut do stężenia i ponownie zalać resztą galaretki - wtedy macie pewność ze Wam galaretka poprawnie stężeje.
Ponownie całość ląduje w lodówce, do całkowitego schłodzenia i stężenia - najlepiej na kilka godzin.
Gotowe.
Smaczne, proste, szybkie i naprawdę pyszne ciasto na letnie dni.
Koniecznie przygotujecie, zanim lato nam ucieknie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz