Przejdź do głównej zawartości

Sos sherry - barbecue.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dziś po kolejną, moją, mega odmianę na pyszny domowy sos.
Dawno temu podawałam Wam mój sposób na sos barbecue ( przepis znajdziecie tutaj ) , wiec czas juz najwyższy na lekko odmienioną wersje.
Ten sos jest super dodatkiem do mięs,,marynaty, dań grillowanych, pizzy, stromboli, calzone, zapiekanek czy nawet kanapek i dodatków na zimno.
Jego smak naprawdę wzbogaca nie jedno danie.
Jeśli nie macie ochoty juz na niesmaczne i przepełnione chemią kupne sosy, zapraszam do przygotowania w domach własnego.
Wybierzcie jeden z dwóch, które Wam zaproponowałam, a przechowywane w lodówce będą super spełniały swoją role, a co najważniejsze - wiecie co jecie :)).
Zapraszam serdecznie.












Składniki : 



  • 2 kubki wina typu Sherry ( możecie zastąpić Marsalą )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 3 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g dobrego keczupu ( u mnie typ Włocławek pikantny - zawsze się sprawdza ).
  • 1/2 słoika wody ( słoik po keczupie )
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 3 łyżki melasy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki Worcestershire sosu
  • 1 łyżeczka sypkiej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku








Sposób przygotowania : 




Z podanych promocji wyjdzie Wam pełen litrowy słoik sosu.
Zaczynamy od przygotowania redukcji z wina.
Do garnuszka wlewamy wino Sherry+ brązowy cukier = całość zagotowujemy i gotujemy dobrych, pare minut do zredukowania całego płynu, do nawet 1/3 i powstania ciemnego i gęstego sosu.
W miedzy czasie w drugim garnku wlewamy oliwę + drobno posiekaną cebule + czosnek = smażymy całość krótko, do zeszklenia.
Do cebuli dokładamy : sól + pieprz + płatki chilli + słodka papryka = mieszamy.
Zalewamy całość keczupem + wodą + octem balsamicznym + melasą + musztardą + sos Worcestershire + zredukowane wino = całość dobrze mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jakieś 10 - 20 minut.
Sos zgęstnieje, nabierze koloru i smaku.
Przelewamy przygotowany do wyparzonego słoika i zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe.
Naprawdę smaczny i godny polecenia.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...