www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam Was dziś po kolejną, moją, mega odmianę na pyszny domowy sos.
Dawno temu podawałam Wam mój sposób na sos barbecue ( przepis znajdziecie tutaj ) , wiec czas juz najwyższy na lekko odmienioną wersje.
Ten sos jest super dodatkiem do mięs,,marynaty, dań grillowanych, pizzy, stromboli, calzone, zapiekanek czy nawet kanapek i dodatków na zimno.
Jego smak naprawdę wzbogaca nie jedno danie.
Jeśli nie macie ochoty juz na niesmaczne i przepełnione chemią kupne sosy, zapraszam do przygotowania w domach własnego.
Wybierzcie jeden z dwóch, które Wam zaproponowałam, a przechowywane w lodówce będą super spełniały swoją role, a co najważniejsze - wiecie co jecie :)).
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 2 kubki wina typu Sherry ( możecie zastąpić Marsalą )
- 1 kubek brązowego cukru
- 3 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 700 g dobrego keczupu ( u mnie typ Włocławek pikantny - zawsze się sprawdza ).
- 1/2 słoika wody ( słoik po keczupie )
- 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
- 3 łyżki melasy
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki Worcestershire sosu
- 1 łyżeczka sypkiej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Z podanych promocji wyjdzie Wam pełen litrowy słoik sosu.
Zaczynamy od przygotowania redukcji z wina.
Do garnuszka wlewamy wino Sherry+ brązowy cukier = całość zagotowujemy i gotujemy dobrych, pare minut do zredukowania całego płynu, do nawet 1/3 i powstania ciemnego i gęstego sosu.
W miedzy czasie w drugim garnku wlewamy oliwę + drobno posiekaną cebule + czosnek = smażymy całość krótko, do zeszklenia.
Do cebuli dokładamy : sól + pieprz + płatki chilli + słodka papryka = mieszamy.
Zalewamy całość keczupem + wodą + octem balsamicznym + melasą + musztardą + sos Worcestershire + zredukowane wino = całość dobrze mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jakieś 10 - 20 minut.
Sos zgęstnieje, nabierze koloru i smaku.
Przelewamy przygotowany do wyparzonego słoika i zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe.
Naprawdę smaczny i godny polecenia.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz