Przejdź do głównej zawartości

Sos sherry - barbecue.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dziś po kolejną, moją, mega odmianę na pyszny domowy sos.
Dawno temu podawałam Wam mój sposób na sos barbecue ( przepis znajdziecie tutaj ) , wiec czas juz najwyższy na lekko odmienioną wersje.
Ten sos jest super dodatkiem do mięs,,marynaty, dań grillowanych, pizzy, stromboli, calzone, zapiekanek czy nawet kanapek i dodatków na zimno.
Jego smak naprawdę wzbogaca nie jedno danie.
Jeśli nie macie ochoty juz na niesmaczne i przepełnione chemią kupne sosy, zapraszam do przygotowania w domach własnego.
Wybierzcie jeden z dwóch, które Wam zaproponowałam, a przechowywane w lodówce będą super spełniały swoją role, a co najważniejsze - wiecie co jecie :)).
Zapraszam serdecznie.












Składniki : 



  • 2 kubki wina typu Sherry ( możecie zastąpić Marsalą )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 3 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g dobrego keczupu ( u mnie typ Włocławek pikantny - zawsze się sprawdza ).
  • 1/2 słoika wody ( słoik po keczupie )
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 3 łyżki melasy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki Worcestershire sosu
  • 1 łyżeczka sypkiej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku








Sposób przygotowania : 




Z podanych promocji wyjdzie Wam pełen litrowy słoik sosu.
Zaczynamy od przygotowania redukcji z wina.
Do garnuszka wlewamy wino Sherry+ brązowy cukier = całość zagotowujemy i gotujemy dobrych, pare minut do zredukowania całego płynu, do nawet 1/3 i powstania ciemnego i gęstego sosu.
W miedzy czasie w drugim garnku wlewamy oliwę + drobno posiekaną cebule + czosnek = smażymy całość krótko, do zeszklenia.
Do cebuli dokładamy : sól + pieprz + płatki chilli + słodka papryka = mieszamy.
Zalewamy całość keczupem + wodą + octem balsamicznym + melasą + musztardą + sos Worcestershire + zredukowane wino = całość dobrze mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jakieś 10 - 20 minut.
Sos zgęstnieje, nabierze koloru i smaku.
Przelewamy przygotowany do wyparzonego słoika i zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe.
Naprawdę smaczny i godny polecenia.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...