Przejdź do głównej zawartości

Sos sherry - barbecue.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dziś po kolejną, moją, mega odmianę na pyszny domowy sos.
Dawno temu podawałam Wam mój sposób na sos barbecue ( przepis znajdziecie tutaj ) , wiec czas juz najwyższy na lekko odmienioną wersje.
Ten sos jest super dodatkiem do mięs,,marynaty, dań grillowanych, pizzy, stromboli, calzone, zapiekanek czy nawet kanapek i dodatków na zimno.
Jego smak naprawdę wzbogaca nie jedno danie.
Jeśli nie macie ochoty juz na niesmaczne i przepełnione chemią kupne sosy, zapraszam do przygotowania w domach własnego.
Wybierzcie jeden z dwóch, które Wam zaproponowałam, a przechowywane w lodówce będą super spełniały swoją role, a co najważniejsze - wiecie co jecie :)).
Zapraszam serdecznie.












Składniki : 



  • 2 kubki wina typu Sherry ( możecie zastąpić Marsalą )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 3 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g dobrego keczupu ( u mnie typ Włocławek pikantny - zawsze się sprawdza ).
  • 1/2 słoika wody ( słoik po keczupie )
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 3 łyżki melasy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki Worcestershire sosu
  • 1 łyżeczka sypkiej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku








Sposób przygotowania : 




Z podanych promocji wyjdzie Wam pełen litrowy słoik sosu.
Zaczynamy od przygotowania redukcji z wina.
Do garnuszka wlewamy wino Sherry+ brązowy cukier = całość zagotowujemy i gotujemy dobrych, pare minut do zredukowania całego płynu, do nawet 1/3 i powstania ciemnego i gęstego sosu.
W miedzy czasie w drugim garnku wlewamy oliwę + drobno posiekaną cebule + czosnek = smażymy całość krótko, do zeszklenia.
Do cebuli dokładamy : sól + pieprz + płatki chilli + słodka papryka = mieszamy.
Zalewamy całość keczupem + wodą + octem balsamicznym + melasą + musztardą + sos Worcestershire + zredukowane wino = całość dobrze mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jakieś 10 - 20 minut.
Sos zgęstnieje, nabierze koloru i smaku.
Przelewamy przygotowany do wyparzonego słoika i zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe.
Naprawdę smaczny i godny polecenia.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...