www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Weekendowy czas, to czas relaksu ale tez czas na jakąś, małą ucztę i pieczenie :).
Zachęcam i zapraszam dziś do przygotowania tego pysznego ciasta z owocami, których teraz na straganach pełno i o tej porze roku są najsłodsze.
Połączyłam smak głębokiej czekolady czyli browne i smak sernika w jednym. Owoce nadały całemu ciastu lekkości i owocowej, soczystej nutki.
Ciasto naprawdę pyszne, nie skomplikowane a warte grzechu :)).
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na ciasto - spód :
- 1 kubek cukru
- 70 g zimnego masła
- 2 jajka ( pokojowa temperatura )
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki prawdziwego cacao ( nie słodzone, dobrej jakości )
owoce :
- 1 kg brzoskwiń
- 2 -3 śliwki
- 2 łyżki mąki pszennej
na masę serowa :
- 1 kubek cukru
- 2 jajka ( pokojowa temperatura )
- 500 g quarku ( pełnotłusty )
- 1 opakowanie ( kubeczek ) creme fraiche
- 1 pomarańcz ( skórka i sok )
- 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem do ciast )
- 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 kubek mleka ( 200 ml )
- 1/4 kubka oleju słonecznikowego
na kruszonkę :
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżki cacao
- 80 g masła
Sposób przygotowania :
Ciasto piekę w blasze o wymiarach 25 cm / 35 cm.
Blasze natłuszczamy i oprószamy mąką - brzegi i dno. Odstawiamy na bok.
Brzoskwinie i śliwki dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze, dowolne kawałki.
Owoce przygotowane posypujemy mąką i całość delikatnie mieszamy. Ostawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora wrzucamy wszystkie składniki spodu : mąkę + cukier + cacao + sól + jajka + masło + proszek do pieczenia = miksujemy do czasu aż ciasto zacznie wyraźnie się łączyć.
Wyciągamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.
Posypujemy sobie ręce w mące ( tak łatwiej jest rozprowadzać ciasto ) i staramy się równomiernie rozłożyć warstwę ciasta po dnie blaszki.
Wykładamy na ciasto przygotowane owoce = rozprowadzamy po całosci.Odkladamy na sekundę.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysto.
Dokładamy : sok i skórkę z pomarańczy + amaretto + wanilie + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia.
Na koniec dokładamy: quark + budyń waniliowy + creme fraiche = mieszamy do połączenia.
Przygotowaną masę wylewamy na owoce i ciasto.
Całość do nagrzanego pieca na 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę ( najlepiej w tym samym food procesorze co przygotowaliśmy ciasto ale zawsze można tez ręcznie w misce ).
Łączymy ze sobą : mąkę + cacao + masło = aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
Po upływie 15 minut wyciągamy delikatnie ciasto z pieca - będzie tylko delikatnie ścięte z wierzchu.
Posypujemy górę ciasta przygotowaną kruszonką.
Całość z powrotem do pieca na ok. 35 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Pyszne ciasto a co za tym idzie pyszna uczta dla Was i waszych najbliższych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz