Przejdź do głównej zawartości

Serniko - browne z brzoskwiniami i śliwką.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Weekendowy czas, to czas relaksu ale tez czas na jakąś, małą ucztę i pieczenie :).
Zachęcam i zapraszam dziś do przygotowania tego pysznego ciasta z owocami, których teraz na straganach pełno i o tej porze roku są najsłodsze.
Połączyłam smak głębokiej czekolady czyli browne i smak sernika w jednym. Owoce nadały całemu ciastu lekkości i owocowej, soczystej nutki.
Ciasto naprawdę pyszne, nie skomplikowane a warte grzechu :)).
Zapraszam po przepis.







Składniki : 



na ciasto - spód : 

  • 1 kubek cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki prawdziwego cacao ( nie słodzone, dobrej jakości )


owoce : 

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 -3 śliwki
  • 2 łyżki mąki pszennej



na masę serowa : 


  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 500 g quarku ( pełnotłusty ) 
  • 1 opakowanie ( kubeczek ) creme fraiche
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok ) 
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem do ciast )
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kubek mleka ( 200 ml )
  • 1/4 kubka oleju słonecznikowego


na kruszonkę : 


  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cacao
  • 80 g masła








Sposób przygotowania :



Ciasto piekę w blasze o wymiarach 25 cm / 35 cm. 
Blasze natłuszczamy i oprószamy mąką - brzegi i dno. Odstawiamy na bok.
Brzoskwinie i śliwki dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze, dowolne kawałki.
Owoce przygotowane posypujemy mąką i całość delikatnie mieszamy. Ostawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora wrzucamy wszystkie składniki spodu : mąkę + cukier + cacao + sól + jajka + masło + proszek do pieczenia = miksujemy do czasu aż ciasto zacznie wyraźnie się łączyć.
Wyciągamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.
Posypujemy sobie ręce w mące ( tak łatwiej jest rozprowadzać ciasto ) i staramy się równomiernie rozłożyć warstwę ciasta po dnie blaszki.
Wykładamy na ciasto przygotowane owoce = rozprowadzamy po całosci.Odkladamy na sekundę.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysto.
Dokładamy : sok i skórkę z pomarańczy + amaretto + wanilie + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia.
Na koniec dokładamy: quark + budyń waniliowy + creme fraiche = mieszamy do połączenia.
Przygotowaną masę wylewamy na owoce i ciasto.
Całość do nagrzanego pieca na 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę ( najlepiej w tym samym food procesorze co przygotowaliśmy ciasto ale zawsze można tez ręcznie w misce ).
Łączymy ze sobą : mąkę + cacao + masło = aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
Po upływie 15 minut wyciągamy delikatnie ciasto z pieca - będzie tylko delikatnie ścięte z wierzchu.
Posypujemy górę ciasta przygotowaną kruszonką.
Całość z powrotem do pieca na ok. 35 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Pyszne ciasto a co za tym idzie pyszna uczta dla Was i waszych najbliższych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...