Przejdź do głównej zawartości

Serniko - browne z brzoskwiniami i śliwką.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Weekendowy czas, to czas relaksu ale tez czas na jakąś, małą ucztę i pieczenie :).
Zachęcam i zapraszam dziś do przygotowania tego pysznego ciasta z owocami, których teraz na straganach pełno i o tej porze roku są najsłodsze.
Połączyłam smak głębokiej czekolady czyli browne i smak sernika w jednym. Owoce nadały całemu ciastu lekkości i owocowej, soczystej nutki.
Ciasto naprawdę pyszne, nie skomplikowane a warte grzechu :)).
Zapraszam po przepis.







Składniki : 



na ciasto - spód : 

  • 1 kubek cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki prawdziwego cacao ( nie słodzone, dobrej jakości )


owoce : 

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 -3 śliwki
  • 2 łyżki mąki pszennej



na masę serowa : 


  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 500 g quarku ( pełnotłusty ) 
  • 1 opakowanie ( kubeczek ) creme fraiche
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok ) 
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem do ciast )
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kubek mleka ( 200 ml )
  • 1/4 kubka oleju słonecznikowego


na kruszonkę : 


  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cacao
  • 80 g masła








Sposób przygotowania :



Ciasto piekę w blasze o wymiarach 25 cm / 35 cm. 
Blasze natłuszczamy i oprószamy mąką - brzegi i dno. Odstawiamy na bok.
Brzoskwinie i śliwki dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze, dowolne kawałki.
Owoce przygotowane posypujemy mąką i całość delikatnie mieszamy. Ostawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora wrzucamy wszystkie składniki spodu : mąkę + cukier + cacao + sól + jajka + masło + proszek do pieczenia = miksujemy do czasu aż ciasto zacznie wyraźnie się łączyć.
Wyciągamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.
Posypujemy sobie ręce w mące ( tak łatwiej jest rozprowadzać ciasto ) i staramy się równomiernie rozłożyć warstwę ciasta po dnie blaszki.
Wykładamy na ciasto przygotowane owoce = rozprowadzamy po całosci.Odkladamy na sekundę.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysto.
Dokładamy : sok i skórkę z pomarańczy + amaretto + wanilie + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia.
Na koniec dokładamy: quark + budyń waniliowy + creme fraiche = mieszamy do połączenia.
Przygotowaną masę wylewamy na owoce i ciasto.
Całość do nagrzanego pieca na 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę ( najlepiej w tym samym food procesorze co przygotowaliśmy ciasto ale zawsze można tez ręcznie w misce ).
Łączymy ze sobą : mąkę + cacao + masło = aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
Po upływie 15 minut wyciągamy delikatnie ciasto z pieca - będzie tylko delikatnie ścięte z wierzchu.
Posypujemy górę ciasta przygotowaną kruszonką.
Całość z powrotem do pieca na ok. 35 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Pyszne ciasto a co za tym idzie pyszna uczta dla Was i waszych najbliższych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych