Przejdź do głównej zawartości

Serniko - browne z brzoskwiniami i śliwką.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Weekendowy czas, to czas relaksu ale tez czas na jakąś, małą ucztę i pieczenie :).
Zachęcam i zapraszam dziś do przygotowania tego pysznego ciasta z owocami, których teraz na straganach pełno i o tej porze roku są najsłodsze.
Połączyłam smak głębokiej czekolady czyli browne i smak sernika w jednym. Owoce nadały całemu ciastu lekkości i owocowej, soczystej nutki.
Ciasto naprawdę pyszne, nie skomplikowane a warte grzechu :)).
Zapraszam po przepis.







Składniki : 



na ciasto - spód : 

  • 1 kubek cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki prawdziwego cacao ( nie słodzone, dobrej jakości )


owoce : 

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 -3 śliwki
  • 2 łyżki mąki pszennej



na masę serowa : 


  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 500 g quarku ( pełnotłusty ) 
  • 1 opakowanie ( kubeczek ) creme fraiche
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok ) 
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem do ciast )
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kubek mleka ( 200 ml )
  • 1/4 kubka oleju słonecznikowego


na kruszonkę : 


  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cacao
  • 80 g masła








Sposób przygotowania :



Ciasto piekę w blasze o wymiarach 25 cm / 35 cm. 
Blasze natłuszczamy i oprószamy mąką - brzegi i dno. Odstawiamy na bok.
Brzoskwinie i śliwki dobrze myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze, dowolne kawałki.
Owoce przygotowane posypujemy mąką i całość delikatnie mieszamy. Ostawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do food procesora wrzucamy wszystkie składniki spodu : mąkę + cukier + cacao + sól + jajka + masło + proszek do pieczenia = miksujemy do czasu aż ciasto zacznie wyraźnie się łączyć.
Wyciągamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.
Posypujemy sobie ręce w mące ( tak łatwiej jest rozprowadzać ciasto ) i staramy się równomiernie rozłożyć warstwę ciasta po dnie blaszki.
Wykładamy na ciasto przygotowane owoce = rozprowadzamy po całosci.Odkladamy na sekundę.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysto.
Dokładamy : sok i skórkę z pomarańczy + amaretto + wanilie + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia.
Na koniec dokładamy: quark + budyń waniliowy + creme fraiche = mieszamy do połączenia.
Przygotowaną masę wylewamy na owoce i ciasto.
Całość do nagrzanego pieca na 15 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę ( najlepiej w tym samym food procesorze co przygotowaliśmy ciasto ale zawsze można tez ręcznie w misce ).
Łączymy ze sobą : mąkę + cacao + masło = aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę.
Po upływie 15 minut wyciągamy delikatnie ciasto z pieca - będzie tylko delikatnie ścięte z wierzchu.
Posypujemy górę ciasta przygotowaną kruszonką.
Całość z powrotem do pieca na ok. 35 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Pyszne ciasto a co za tym idzie pyszna uczta dla Was i waszych najbliższych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...