www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam dziś na lekką, aromatyczną i smaczną zupę - krem ze świeżych szparag.
Jeśli macie ochotę na zupkę, wystarczy wybrać właściwie dowolny rodzaj szparag ( przez Was lubianych ) i przygotować w kilka minut pyszne danie.
Takie zupy - krem są bardzo lekkie i smaczne a zarazem zdrowe.
Jako dodatek proponuje chrupiące kawałki bekonu lub grzanki czosnkowe. U mnie tym razem w wersji z aromatycznymi pizzerkami z za'tarem.
Zapraszam.
Składniki :
- 50 g boczku wędzonego ( jeśli chcecie wersje wegetariańską, po prostu pomijacie )
- 500 g szparag ( zielone, białe - jakie wolicie )
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule ( małe )
- 2 szczypiory świeże
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego
- sol i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki sypkiej papryki podwędzanej, czerwonej
- ok. 1 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
- ok. 2 łyżek creme fraiche lub śmietany kremówki
- skórka z cytryny lub limonki ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Obieramy cebule i czosnek = tniemy na drobno kawałeczki.
Szczypiorek i seler także drobniej kroimy. Odkładamy na bok.
Boczek kroimy w dowolne kosteczki lub paseczki - w zależności jakie chcemy mieć kawaleczki w zupie.
Przygotowujemy większy garnek.
Wrzucamy boczek i smażymy na złoto, chrupiąco - nie dodajemy oleju, chyba ze zauważymy ze jest to konieczne.
Przyrumieniony boczek wyciągamy na talerzyk z papierem kuchennym. Odkładamy.
W garnku, po boczku wrzucamy : pokrojoną cebulę + szczypiorek + czosnek + sól i pieprz + seler = całość smażymy do zeszklenia.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w ok. 4 cm kawałeczki.
Dorzucamy szparagi do zeszklone cebuli i smażymy całość jeszcze chwilkę.
Doprawiamy : sól i pieprz + papryka + tymianek = mieszamy całość.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy kilka minut ( szparagi nie mogą się rozpadać ale przy nakłuciu widelcem powinny być miękkie ).
Całość blendujemy na krem.
Na koniec dodajemy creme fraiche i skórkę z cytryny, która świetnie się tutaj komponuje.
Na gotowo serwujemy z posypanymi na górze kawałkami usmażonego boczku i np. grzankami.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i pyszne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz