Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem ze szparag.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na lekką, aromatyczną i smaczną zupę - krem ze świeżych szparag.
Jeśli macie ochotę na zupkę, wystarczy wybrać właściwie dowolny rodzaj szparag ( przez Was lubianych ) i przygotować w kilka minut pyszne danie.
Takie zupy - krem są bardzo lekkie i smaczne a zarazem zdrowe.
Jako dodatek proponuje chrupiące kawałki bekonu lub grzanki czosnkowe. U mnie tym razem w wersji z aromatycznymi pizzerkami z za'tarem.
Zapraszam.








Składniki : 



  • 50 g boczku wędzonego  ( jeśli chcecie wersje wegetariańską, po prostu pomijacie )
  • 500 g szparag ( zielone, białe  - jakie wolicie )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule ( małe )
  • 2 szczypiory świeże
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki sypkiej papryki podwędzanej, czerwonej
  • ok. 1 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
  • ok. 2 łyżek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • skórka z cytryny lub limonki ( opcjonalnie )









Sposób przygotowania : 




Obieramy cebule i czosnek = tniemy na drobno kawałeczki.
Szczypiorek i seler także drobniej kroimy. Odkładamy na bok.
Boczek kroimy w dowolne kosteczki lub paseczki - w zależności jakie chcemy mieć kawaleczki w zupie.
Przygotowujemy większy garnek.
Wrzucamy boczek i smażymy na złoto, chrupiąco - nie dodajemy oleju, chyba ze zauważymy ze jest to konieczne.
Przyrumieniony boczek wyciągamy na talerzyk z papierem kuchennym. Odkładamy.
W garnku, po boczku wrzucamy : pokrojoną cebulę + szczypiorek + czosnek + sól i pieprz + seler = całość smażymy do zeszklenia.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w ok. 4 cm kawałeczki.
Dorzucamy szparagi do zeszklone cebuli i smażymy całość jeszcze chwilkę.
Doprawiamy : sól i pieprz + papryka + tymianek = mieszamy całość.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy kilka minut ( szparagi nie mogą się rozpadać ale przy nakłuciu widelcem powinny być miękkie ).
Całość blendujemy na krem.
Na koniec dodajemy creme fraiche i skórkę z cytryny, która świetnie się tutaj komponuje.
Na gotowo serwujemy z posypanymi na górze kawałkami usmażonego boczku i np. grzankami.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i pyszne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...