Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem ze szparag.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na lekką, aromatyczną i smaczną zupę - krem ze świeżych szparag.
Jeśli macie ochotę na zupkę, wystarczy wybrać właściwie dowolny rodzaj szparag ( przez Was lubianych ) i przygotować w kilka minut pyszne danie.
Takie zupy - krem są bardzo lekkie i smaczne a zarazem zdrowe.
Jako dodatek proponuje chrupiące kawałki bekonu lub grzanki czosnkowe. U mnie tym razem w wersji z aromatycznymi pizzerkami z za'tarem.
Zapraszam.








Składniki : 



  • 50 g boczku wędzonego  ( jeśli chcecie wersje wegetariańską, po prostu pomijacie )
  • 500 g szparag ( zielone, białe  - jakie wolicie )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule ( małe )
  • 2 szczypiory świeże
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki sypkiej papryki podwędzanej, czerwonej
  • ok. 1 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
  • ok. 2 łyżek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • skórka z cytryny lub limonki ( opcjonalnie )









Sposób przygotowania : 




Obieramy cebule i czosnek = tniemy na drobno kawałeczki.
Szczypiorek i seler także drobniej kroimy. Odkładamy na bok.
Boczek kroimy w dowolne kosteczki lub paseczki - w zależności jakie chcemy mieć kawaleczki w zupie.
Przygotowujemy większy garnek.
Wrzucamy boczek i smażymy na złoto, chrupiąco - nie dodajemy oleju, chyba ze zauważymy ze jest to konieczne.
Przyrumieniony boczek wyciągamy na talerzyk z papierem kuchennym. Odkładamy.
W garnku, po boczku wrzucamy : pokrojoną cebulę + szczypiorek + czosnek + sól i pieprz + seler = całość smażymy do zeszklenia.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w ok. 4 cm kawałeczki.
Dorzucamy szparagi do zeszklone cebuli i smażymy całość jeszcze chwilkę.
Doprawiamy : sól i pieprz + papryka + tymianek = mieszamy całość.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy kilka minut ( szparagi nie mogą się rozpadać ale przy nakłuciu widelcem powinny być miękkie ).
Całość blendujemy na krem.
Na koniec dodajemy creme fraiche i skórkę z cytryny, która świetnie się tutaj komponuje.
Na gotowo serwujemy z posypanymi na górze kawałkami usmażonego boczku i np. grzankami.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i pyszne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych