Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem ze szparag.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na lekką, aromatyczną i smaczną zupę - krem ze świeżych szparag.
Jeśli macie ochotę na zupkę, wystarczy wybrać właściwie dowolny rodzaj szparag ( przez Was lubianych ) i przygotować w kilka minut pyszne danie.
Takie zupy - krem są bardzo lekkie i smaczne a zarazem zdrowe.
Jako dodatek proponuje chrupiące kawałki bekonu lub grzanki czosnkowe. U mnie tym razem w wersji z aromatycznymi pizzerkami z za'tarem.
Zapraszam.








Składniki : 



  • 50 g boczku wędzonego  ( jeśli chcecie wersje wegetariańską, po prostu pomijacie )
  • 500 g szparag ( zielone, białe  - jakie wolicie )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule ( małe )
  • 2 szczypiory świeże
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki sypkiej papryki podwędzanej, czerwonej
  • ok. 1 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
  • ok. 2 łyżek creme fraiche lub śmietany kremówki
  • skórka z cytryny lub limonki ( opcjonalnie )









Sposób przygotowania : 




Obieramy cebule i czosnek = tniemy na drobno kawałeczki.
Szczypiorek i seler także drobniej kroimy. Odkładamy na bok.
Boczek kroimy w dowolne kosteczki lub paseczki - w zależności jakie chcemy mieć kawaleczki w zupie.
Przygotowujemy większy garnek.
Wrzucamy boczek i smażymy na złoto, chrupiąco - nie dodajemy oleju, chyba ze zauważymy ze jest to konieczne.
Przyrumieniony boczek wyciągamy na talerzyk z papierem kuchennym. Odkładamy.
W garnku, po boczku wrzucamy : pokrojoną cebulę + szczypiorek + czosnek + sól i pieprz + seler = całość smażymy do zeszklenia.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w ok. 4 cm kawałeczki.
Dorzucamy szparagi do zeszklone cebuli i smażymy całość jeszcze chwilkę.
Doprawiamy : sól i pieprz + papryka + tymianek = mieszamy całość.
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy kilka minut ( szparagi nie mogą się rozpadać ale przy nakłuciu widelcem powinny być miękkie ).
Całość blendujemy na krem.
Na koniec dodajemy creme fraiche i skórkę z cytryny, która świetnie się tutaj komponuje.
Na gotowo serwujemy z posypanymi na górze kawałkami usmażonego boczku i np. grzankami.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i pyszne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...