Przejdź do głównej zawartości

Ciasto rabarbarowo - waniliowe.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj do przygotowania pysznego ciasta z rabarbarem.
Przepis powstał w ciagu kilku minut, w mojej głowie gdy miałam po prostu ochotę na pyszny deser który nie będzie wymagał pieczenia. I musze przyznać, że równie szybko się go robi :).
Taki kawałek schodzonego ciasta z orzeźwiającym rabarbarem i kremowym wnętrzem był jak dla nas strzałem w dziesiątkę.
Nadchodzi weekend, więc wystarczy że poświecicie kilka minut i sami będziecie mogli cieszyć się tą pychotką.
Zachęcam, póki jeszcze trwa sezon na rabarbar.
Zapraszam po przepis.









Składniki : 



na spód :


  • 1 opakowanie kruchych ciasteczek - 250 g ( u mnie ciasteczka zbożowe )
  • 60 g rozpuszczonego masła



na masę waniliową : 


  • 500 g quarku naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 7 łyżek Sahn Apart ( fix do śmietany - zastępuje żelatynę )
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego



na masę rabarbarową : 

  • 500 g rabarbaru
  • 1 kubek cukru
  • 1 opakowanie aga - aga ( żelatyna pochodzenia roślinnego )
  • odrobina wody









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania rabarbaru.
Obieramy łodygi z zewnętrznej skórki i całość tniemy na mniejsze kawałeczki.
Przekładamy do garnuszka + cukier + żelatyna aga aga + odrobina wody = całość mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jakieś 3 - 4 minutki = rabarbar zmięknie a masa zżeluje się.
Uwaga ! Jeśli użyjemy żelatyny zwykłej, pamietajmy że, nie możemy jej gotować, bo straci ona swoje substancje żelujące. Wtedy najpierw gotujemy rabarbar,  a żelatynę namaczamy osobno w wodzie = całość łączymy mieszając już tylko w gorącej masie zdjętej z gazu.
Odkładamy do przestudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy formę - tortownice. Wykładamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Do food procesora lub ręcznie w misce, wrzucamy ciastka i rozgniatamy na drobną kruszonkę.
Dokładamy rozpuszczone masło i całość łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Mieszankę przekładamy na dno tortownicy i dociskając wyrównujemy.
Wkładamy do lodówki.
W mikserze ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę + 2 łyżki Sahn Apart = odkładamy na bok.
W tej samej misce miksera wrzucamy : quark + cukier waniliowy + cukier puder + 5 łyżek Sahn Apart = miksujemy chwilkę do połączenia i zgęstnienia masy.
Łączymy ze sobą obie masy ( śmietanę + quark ) = wystarczy juz tylko szpatułką.
Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony kruchy spód i wyrównujemy.
Ponownie całość do lodówki na schłodzenie.
Gdy masa rabarbarowa nam całkowicie ostygła, przelewamy ją na górę schłodzonego ciasta i wyrównujemy całość.
Zostawiamy w lodówce na co najmniej 3 - 4 godzinki.
Po tym czasie jest nasze ciasto gotowe do krojenia i zajadania.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...