www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam Was dzisiaj do przygotowania pysznego ciasta z rabarbarem.
Przepis powstał w ciagu kilku minut, w mojej głowie gdy miałam po prostu ochotę na pyszny deser który nie będzie wymagał pieczenia. I musze przyznać, że równie szybko się go robi :).
Taki kawałek schodzonego ciasta z orzeźwiającym rabarbarem i kremowym wnętrzem był jak dla nas strzałem w dziesiątkę.
Nadchodzi weekend, więc wystarczy że poświecicie kilka minut i sami będziecie mogli cieszyć się tą pychotką.
Zachęcam, póki jeszcze trwa sezon na rabarbar.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na spód :
- 1 opakowanie kruchych ciasteczek - 250 g ( u mnie ciasteczka zbożowe )
- 60 g rozpuszczonego masła
na masę waniliową :
- 500 g quarku naturalnego
- 200 g śmietany kremówki
- 7 łyżek Sahn Apart ( fix do śmietany - zastępuje żelatynę )
- 1/2 kubka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
na masę rabarbarową :
- 500 g rabarbaru
- 1 kubek cukru
- 1 opakowanie aga - aga ( żelatyna pochodzenia roślinnego )
- odrobina wody
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania rabarbaru.
Obieramy łodygi z zewnętrznej skórki i całość tniemy na mniejsze kawałeczki.
Przekładamy do garnuszka + cukier + żelatyna aga aga + odrobina wody = całość mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jakieś 3 - 4 minutki = rabarbar zmięknie a masa zżeluje się.
Uwaga ! Jeśli użyjemy żelatyny zwykłej, pamietajmy że, nie możemy jej gotować, bo straci ona swoje substancje żelujące. Wtedy najpierw gotujemy rabarbar, a żelatynę namaczamy osobno w wodzie = całość łączymy mieszając już tylko w gorącej masie zdjętej z gazu.
Odkładamy do przestudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy formę - tortownice. Wykładamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Do food procesora lub ręcznie w misce, wrzucamy ciastka i rozgniatamy na drobną kruszonkę.
Dokładamy rozpuszczone masło i całość łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Mieszankę przekładamy na dno tortownicy i dociskając wyrównujemy.
Wkładamy do lodówki.
W mikserze ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę + 2 łyżki Sahn Apart = odkładamy na bok.
W tej samej misce miksera wrzucamy : quark + cukier waniliowy + cukier puder + 5 łyżek Sahn Apart = miksujemy chwilkę do połączenia i zgęstnienia masy.
Łączymy ze sobą obie masy ( śmietanę + quark ) = wystarczy juz tylko szpatułką.
Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony kruchy spód i wyrównujemy.
Ponownie całość do lodówki na schłodzenie.
Gdy masa rabarbarowa nam całkowicie ostygła, przelewamy ją na górę schłodzonego ciasta i wyrównujemy całość.
Zostawiamy w lodówce na co najmniej 3 - 4 godzinki.
Po tym czasie jest nasze ciasto gotowe do krojenia i zajadania.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz