Przejdź do głównej zawartości

Ciasto rabarbarowo - waniliowe.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj do przygotowania pysznego ciasta z rabarbarem.
Przepis powstał w ciagu kilku minut, w mojej głowie gdy miałam po prostu ochotę na pyszny deser który nie będzie wymagał pieczenia. I musze przyznać, że równie szybko się go robi :).
Taki kawałek schodzonego ciasta z orzeźwiającym rabarbarem i kremowym wnętrzem był jak dla nas strzałem w dziesiątkę.
Nadchodzi weekend, więc wystarczy że poświecicie kilka minut i sami będziecie mogli cieszyć się tą pychotką.
Zachęcam, póki jeszcze trwa sezon na rabarbar.
Zapraszam po przepis.









Składniki : 



na spód :


  • 1 opakowanie kruchych ciasteczek - 250 g ( u mnie ciasteczka zbożowe )
  • 60 g rozpuszczonego masła



na masę waniliową : 


  • 500 g quarku naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 7 łyżek Sahn Apart ( fix do śmietany - zastępuje żelatynę )
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego



na masę rabarbarową : 

  • 500 g rabarbaru
  • 1 kubek cukru
  • 1 opakowanie aga - aga ( żelatyna pochodzenia roślinnego )
  • odrobina wody









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania rabarbaru.
Obieramy łodygi z zewnętrznej skórki i całość tniemy na mniejsze kawałeczki.
Przekładamy do garnuszka + cukier + żelatyna aga aga + odrobina wody = całość mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jakieś 3 - 4 minutki = rabarbar zmięknie a masa zżeluje się.
Uwaga ! Jeśli użyjemy żelatyny zwykłej, pamietajmy że, nie możemy jej gotować, bo straci ona swoje substancje żelujące. Wtedy najpierw gotujemy rabarbar,  a żelatynę namaczamy osobno w wodzie = całość łączymy mieszając już tylko w gorącej masie zdjętej z gazu.
Odkładamy do przestudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy formę - tortownice. Wykładamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Do food procesora lub ręcznie w misce, wrzucamy ciastka i rozgniatamy na drobną kruszonkę.
Dokładamy rozpuszczone masło i całość łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Mieszankę przekładamy na dno tortownicy i dociskając wyrównujemy.
Wkładamy do lodówki.
W mikserze ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę + 2 łyżki Sahn Apart = odkładamy na bok.
W tej samej misce miksera wrzucamy : quark + cukier waniliowy + cukier puder + 5 łyżek Sahn Apart = miksujemy chwilkę do połączenia i zgęstnienia masy.
Łączymy ze sobą obie masy ( śmietanę + quark ) = wystarczy juz tylko szpatułką.
Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony kruchy spód i wyrównujemy.
Ponownie całość do lodówki na schłodzenie.
Gdy masa rabarbarowa nam całkowicie ostygła, przelewamy ją na górę schłodzonego ciasta i wyrównujemy całość.
Zostawiamy w lodówce na co najmniej 3 - 4 godzinki.
Po tym czasie jest nasze ciasto gotowe do krojenia i zajadania.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...