Przejdź do głównej zawartości

Makaron zapiekany z porami.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na prosty i myślę fajny pomysł na makaron podany w formie zapiekanki. 
Danie które, bardzo smakuje dzieciom i śmiało możecie nakarmić wygłodniałą gromadkę.
W zabieganym tygodniu, przygotowany wcześniej, wrzucacie tylko do piekarnika i gotowe.
Jeśli lubicie makarony i dania z nim, sądzę że i to danie przypadnie Wam do gustu - spróbujcie sami.
Zapraszam po przepis.








Składniki : 



  • 2 - 3 duże pory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kubek wody
  • 1 kubek białego wina ( jeśli nie chcecie dodawać, możecie zastąpić wodą lub nawet bulionem warzywnym )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 500 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 kubek potartego sera ( mozarella lub inny ulubiony )
  • odrobina potartego parmezanu ( daje go dla smaku- możecie pominąć jeśli nie macie )
  • 1 opakowanie ( 500 g ) makaronu rosołowego - drobne nitki







Sposób przygotowania : 


Pory myjemy i obieramy. Tniemy w 1 cm talarki.
Na dużej patelni rozpuszczamy odrobine oliwy i smażymy pory = do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy wodą + wino = gotujemy do odparowania płynów. Odstawiamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy masło.
Dosypujemy mąkę i mieszając drewnianą łyżką, smażymy kilka sekund.
Zalewamy odrobiną mleka = mieszamy, cały czas starając się pozbyć wszelkich grudek.
Dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy.
Doprawiamy: sól + pieprz + gałka muszkatołowa + odrobina parmezanu = gotujemy jakieś 5 minut. Odstawiamy na bok.
W dużym garnku gotujemy makaron - postępujcie według informacji na opakowaniu.
Pod koniec gotowania makaronu odlewamy do kubka, na bok, tą gotującą się wodę ( w razie konieczności do sosu ).
Gotowy makaron przecedzamy przez sitko i wrzucamy z powrotem do garnka.
Dokładamy przygotowane pory + sos beszamelowy + 3/4 z sera potartego + kukurydze ( odcedzoną ) + musztardę + majeranek = całość mieszamy dokładnie.
Jeśli stwierdzimy, że całość jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę z pozostawionej wody w kubku.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy naczynie ( może być forma większa, prostokątna , brytfanka lub żaroodporne naczynie  - co macie ) = smarujemy po całości masłem.
Przekładamy do naczynia przygotowany makaron.
Posypujemy na górze resztą potartego sera.
Zapiekamy całość w piekarniku jakieś 20 minut.
Po wyjęciu, zostawiamy do przestudzenia.
Gotowe.
Prosta i smaczna zapiekanka, która mam nadzieje zasmakuje również Wam :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...