Przejdź do głównej zawartości

Makaron zapiekany z porami.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na prosty i myślę fajny pomysł na makaron podany w formie zapiekanki. 
Danie które, bardzo smakuje dzieciom i śmiało możecie nakarmić wygłodniałą gromadkę.
W zabieganym tygodniu, przygotowany wcześniej, wrzucacie tylko do piekarnika i gotowe.
Jeśli lubicie makarony i dania z nim, sądzę że i to danie przypadnie Wam do gustu - spróbujcie sami.
Zapraszam po przepis.








Składniki : 



  • 2 - 3 duże pory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kubek wody
  • 1 kubek białego wina ( jeśli nie chcecie dodawać, możecie zastąpić wodą lub nawet bulionem warzywnym )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 500 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 kubek potartego sera ( mozarella lub inny ulubiony )
  • odrobina potartego parmezanu ( daje go dla smaku- możecie pominąć jeśli nie macie )
  • 1 opakowanie ( 500 g ) makaronu rosołowego - drobne nitki







Sposób przygotowania : 


Pory myjemy i obieramy. Tniemy w 1 cm talarki.
Na dużej patelni rozpuszczamy odrobine oliwy i smażymy pory = do zeszklenia.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy wodą + wino = gotujemy do odparowania płynów. Odstawiamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy masło.
Dosypujemy mąkę i mieszając drewnianą łyżką, smażymy kilka sekund.
Zalewamy odrobiną mleka = mieszamy, cały czas starając się pozbyć wszelkich grudek.
Dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy.
Doprawiamy: sól + pieprz + gałka muszkatołowa + odrobina parmezanu = gotujemy jakieś 5 minut. Odstawiamy na bok.
W dużym garnku gotujemy makaron - postępujcie według informacji na opakowaniu.
Pod koniec gotowania makaronu odlewamy do kubka, na bok, tą gotującą się wodę ( w razie konieczności do sosu ).
Gotowy makaron przecedzamy przez sitko i wrzucamy z powrotem do garnka.
Dokładamy przygotowane pory + sos beszamelowy + 3/4 z sera potartego + kukurydze ( odcedzoną ) + musztardę + majeranek = całość mieszamy dokładnie.
Jeśli stwierdzimy, że całość jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę z pozostawionej wody w kubku.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy naczynie ( może być forma większa, prostokątna , brytfanka lub żaroodporne naczynie  - co macie ) = smarujemy po całości masłem.
Przekładamy do naczynia przygotowany makaron.
Posypujemy na górze resztą potartego sera.
Zapiekamy całość w piekarniku jakieś 20 minut.
Po wyjęciu, zostawiamy do przestudzenia.
Gotowe.
Prosta i smaczna zapiekanka, która mam nadzieje zasmakuje również Wam :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych