www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Czas na nudne, zwyczajne tosty minął nieubłaganie, baa nawet czas na nudne, zwyczajne śniadania to już przeszłość.
Prezentowałam Wam już, na blogu, przepis na tosty ( lub ciasto francuskie ) faszerowane jajkiem, szynką i serem w formie muffinek - które u nas często goszczą w domku - Przepis tutaj.
A dzisiaj wersja na słodko, w postaci zawiniętych rollsów, które możecie wypełnić czekoladą, powidłami, owocami, białym serem i czym tylko chcecie i co lubicie.
Taki rodzaj śniadania swietnie się sprawdza na leniwe, weekendowe poranki, a w okresie letnim, w czasie ferii na miłą przekąskę dla dzieci. :)
Zapraszam do wypróbowania.
Składniki :
- kilka kawałków chleba tostowego ( biały pszenny lub wieloziarnisty - ilość zależy od tego ile chcecie zrobić sztuk )
- odrobina nutelli
- odrobina konfitur ( u mnie domowe z jabłek z cynamonem ale zastąpcie na co chcecie )
- odrobina konfitury śliwkowej
- 3 jajka
- 1/2 kubka mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii - nie jest konieczne ale dodaje aromatu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cynamonu
- odrobina masła
Sposób przygotowania :
Zaznaczę na wstępie, że te proporcje są u mnie na jakieś 1 opakowanie chlebka tostowego, czyli wyjdzie Wam 18 sztuk rollów. Jeśli zrobicie mniejszą ilość, po prostu zmniejszcie proporcje jajek, mleka itd. Prezentuje je także w 3 wersjach smakowych czyli nutellą , konfiturą jabłkową i konfiturą śliwkową ale możecie całkowicie nadzienie dostosować do Waszych upodobań.
Zaczynamy od przygotowania chlebka.
Każdy kawałek chleba, ostrym nożem, pozbawiamy całej skórki dookoła.( Nie będzie nam potrzebna ale możecie wykorzystać ją do innego dania np. jako tartą bułkę lub nadzienie.)
Przygotowujemy sobie w pobliżu, nadzienia jakie będziemy używać.
Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem - odstawiamy na bok.
Zabieramy się za zwijanie rollsów.
Każdy kawałeczek chleba, rozwałkowujemy wałkiem na bardzo cienko .
Po całej powierzchni cienko rozsmarowujemy odrobinę nadzienia np. nutelli.
Zwijamy dość ciasno i układamy na talerzu na bok - najlepiej łączeniem do dołu alby się nic nam nie rozwijało.
Tak postępujemy z wszystkimi kawałkami chlebka.
Gdy rollsy będą zwinięte, przygotowujemy miskę lub głęboki talerz i wrzucamy : jajka + wanilię + mleko = całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina masła.
Każdy rolls zamaczamy w miksturze z jajka i mleka = wrzucamy po pare sztuk na patelnie i smażymy z każdej strony na złoto - brązowy kolor.
Jeszcze gorące - prosto z patelni = wrzucamy do mieszanki z cynamonu i cukru i obtaczamy.
Gotowe układamy na talerzu i serwujemy np. ze świeżymi owocami.
Dobrze smakuja w towarzystwie maślanki lub smoothe :)).
Gotowe.
Smacznego!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz