Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe rollsy dla małych i dużych.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Czas na nudne, zwyczajne tosty minął nieubłaganie, baa nawet czas na nudne, zwyczajne śniadania to już przeszłość. 
Prezentowałam Wam już, na blogu, przepis na tosty ( lub ciasto francuskie ) faszerowane jajkiem, szynką i serem w formie muffinek - które u nas często goszczą w domku - Przepis tutaj.
A dzisiaj wersja na słodko, w postaci zawiniętych rollsów, które możecie wypełnić czekoladą, powidłami, owocami, białym serem i czym tylko chcecie i co lubicie.
Taki rodzaj śniadania swietnie się sprawdza na leniwe, weekendowe poranki, a w okresie letnim, w czasie ferii na miłą przekąskę dla dzieci. :)
Zapraszam do wypróbowania.







Składniki : 


  • kilka kawałków chleba tostowego ( biały pszenny lub wieloziarnisty - ilość zależy od tego ile chcecie zrobić sztuk )
  • odrobina nutelli
  • odrobina konfitur  ( u mnie domowe z jabłek z cynamonem ale zastąpcie na co chcecie )
  • odrobina konfitury śliwkowej
  • 3 jajka 
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii - nie jest konieczne ale dodaje aromatu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • odrobina masła









Sposób przygotowania : 


Zaznaczę na wstępie, że te proporcje są u mnie na jakieś 1 opakowanie chlebka tostowego, czyli wyjdzie Wam 18 sztuk rollów. Jeśli zrobicie mniejszą ilość, po prostu zmniejszcie proporcje jajek, mleka itd. Prezentuje je także w 3 wersjach smakowych czyli nutellą , konfiturą jabłkową i konfiturą śliwkową ale możecie całkowicie nadzienie dostosować do Waszych upodobań.
Zaczynamy od przygotowania chlebka.
Każdy kawałek chleba, ostrym nożem, pozbawiamy całej skórki dookoła.( Nie będzie nam potrzebna ale możecie wykorzystać ją do innego dania np. jako tartą bułkę lub nadzienie.)
Przygotowujemy sobie w pobliżu, nadzienia jakie będziemy używać.
Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem - odstawiamy na bok.
Zabieramy się za zwijanie rollsów.
Każdy kawałeczek chleba, rozwałkowujemy wałkiem na bardzo cienko .
Po całej powierzchni cienko rozsmarowujemy odrobinę nadzienia np. nutelli.
Zwijamy dość ciasno i układamy na talerzu na bok - najlepiej łączeniem do dołu alby się nic nam nie rozwijało.
Tak postępujemy z wszystkimi kawałkami chlebka.
Gdy rollsy będą zwinięte, przygotowujemy miskę lub głęboki talerz  i wrzucamy : jajka + wanilię + mleko = całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina masła.
Każdy rolls zamaczamy w miksturze z jajka i mleka = wrzucamy po pare sztuk na patelnie i smażymy z każdej strony na złoto - brązowy kolor. 
Jeszcze gorące - prosto z patelni = wrzucamy do mieszanki z cynamonu i cukru i obtaczamy.
Gotowe układamy na talerzu i serwujemy np. ze świeżymi owocami.
Dobrze smakuja w towarzystwie maślanki lub smoothe :)).
Gotowe.
Smacznego!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych