Przejdź do głównej zawartości

Owocowe trójkąciki.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Dziś na blogu, pyszne i mega szybkie trójkąciki nadziewane owocami. 
Cieniutkie i chrupiące ciasto, a w nim aromatyczne, świeże brzoskwinie lub nektarynki.
Szybki deserek, który przygotujecie w dosłownie pare minut i zupełnie bez stresu. Jeśli spodziewacie się gości lub chcecie coś dla Waszych pociech, na małą przekąskę w ciagu dnia, to sądzę, ze ten przepis naprawdę Wam się spodoba. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Jest bardzo pysznie i teraz kiedy pojawiają się już świeże brzoskwinie, nektarynki czy śliwki taki owocowy trójkącik smakuje najlepiej :).
Zapraszam po przepis i składniki.










Składniki : 



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 sztuk brzoskwiń lub nektarynek ( dojrzałe ale trzymające kształt )
  • 2 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mączki migdałowej ( można zamienić na pszenną ale ja dodaje ją dla polepszenia aromatu = pamiętajcie ze migdały można samemu zmielić na mączkę )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru typu muscovado
  • opcjonalnie ( odrobina wanilii z młynka - jeśli macie )
  • 1 jajko + odrobina mleka



dodatkowo : 

  • ok. 1 kubka cukru pudru + kilka kropli soku z cytryny ( na lukier )











Sposób przygotowania : 




Z podanych proporcji wychodzi u mnie 12 sztuk trójkącików ( ich naprawdę nigdy za wiele :)).
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 200 stop. C.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odkładamy na bok.
Do większej miski : obieramy z pestek, umyte brzoskwinie i kroimy na mniejsze, dowolne cząstki.
Dorzucamy : brązowy cukier + mączkę ziemniaczaną + mączkę migdałową + wanilię = mieszamy całość i odkładamy na chwilkę.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na stolnicy.
Dzielimy nożem na 3 równe części = 3 długie pasy.
Całość dzielimy na pół = tworząc 6 kwadracików.
Na każdy kwadracik układamy na środku, po ok. łyżce przygotowanego farszu z brzoskwini.
Smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Zamykamy każdy kwadracik, tworząc trójkąt.
Dobrze jest wzmocnić brzegi dogniatając mocniej widelcem ( dla pewności, że trójkąciki Wam się nie otworzą podczas pieczenia ).
Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta = gotowe trójkąciki układamy na blaszce do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy jeszcze po wierzchu, rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut = do zrumienienia.
Studzimy.
W między czasie przygotowujemy lukier = mieszamy w miseczce cukier puder i odrobinę soku z cytryny ( najlepiej zacząć od mniejszej ilości, aż do uzyskania gęstej, zadowalającej konsystencji ).
Przestudzone trójkąciki polewamy delikatnie przygotowanym lukrem.
Gotowe.
Proste, szybkie, aromatyczne i chrupiące owocowe przekąski dla małych i dużych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...