Przejdź do głównej zawartości

Owocowe trójkąciki.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Dziś na blogu, pyszne i mega szybkie trójkąciki nadziewane owocami. 
Cieniutkie i chrupiące ciasto, a w nim aromatyczne, świeże brzoskwinie lub nektarynki.
Szybki deserek, który przygotujecie w dosłownie pare minut i zupełnie bez stresu. Jeśli spodziewacie się gości lub chcecie coś dla Waszych pociech, na małą przekąskę w ciagu dnia, to sądzę, ze ten przepis naprawdę Wam się spodoba. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Jest bardzo pysznie i teraz kiedy pojawiają się już świeże brzoskwinie, nektarynki czy śliwki taki owocowy trójkącik smakuje najlepiej :).
Zapraszam po przepis i składniki.










Składniki : 



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 sztuk brzoskwiń lub nektarynek ( dojrzałe ale trzymające kształt )
  • 2 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mączki migdałowej ( można zamienić na pszenną ale ja dodaje ją dla polepszenia aromatu = pamiętajcie ze migdały można samemu zmielić na mączkę )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru typu muscovado
  • opcjonalnie ( odrobina wanilii z młynka - jeśli macie )
  • 1 jajko + odrobina mleka



dodatkowo : 

  • ok. 1 kubka cukru pudru + kilka kropli soku z cytryny ( na lukier )











Sposób przygotowania : 




Z podanych proporcji wychodzi u mnie 12 sztuk trójkącików ( ich naprawdę nigdy za wiele :)).
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 200 stop. C.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odkładamy na bok.
Do większej miski : obieramy z pestek, umyte brzoskwinie i kroimy na mniejsze, dowolne cząstki.
Dorzucamy : brązowy cukier + mączkę ziemniaczaną + mączkę migdałową + wanilię = mieszamy całość i odkładamy na chwilkę.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na stolnicy.
Dzielimy nożem na 3 równe części = 3 długie pasy.
Całość dzielimy na pół = tworząc 6 kwadracików.
Na każdy kwadracik układamy na środku, po ok. łyżce przygotowanego farszu z brzoskwini.
Smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Zamykamy każdy kwadracik, tworząc trójkąt.
Dobrze jest wzmocnić brzegi dogniatając mocniej widelcem ( dla pewności, że trójkąciki Wam się nie otworzą podczas pieczenia ).
Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta = gotowe trójkąciki układamy na blaszce do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy jeszcze po wierzchu, rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut = do zrumienienia.
Studzimy.
W między czasie przygotowujemy lukier = mieszamy w miseczce cukier puder i odrobinę soku z cytryny ( najlepiej zacząć od mniejszej ilości, aż do uzyskania gęstej, zadowalającej konsystencji ).
Przestudzone trójkąciki polewamy delikatnie przygotowanym lukrem.
Gotowe.
Proste, szybkie, aromatyczne i chrupiące owocowe przekąski dla małych i dużych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...