www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś na blogu, pyszne i mega szybkie trójkąciki nadziewane owocami.
Cieniutkie i chrupiące ciasto, a w nim aromatyczne, świeże brzoskwinie lub nektarynki.
Szybki deserek, który przygotujecie w dosłownie pare minut i zupełnie bez stresu. Jeśli spodziewacie się gości lub chcecie coś dla Waszych pociech, na małą przekąskę w ciagu dnia, to sądzę, ze ten przepis naprawdę Wam się spodoba. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Jest bardzo pysznie i teraz kiedy pojawiają się już świeże brzoskwinie, nektarynki czy śliwki taki owocowy trójkącik smakuje najlepiej :).
Zapraszam po przepis i składniki.
Składniki :
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 6 sztuk brzoskwiń lub nektarynek ( dojrzałe ale trzymające kształt )
- 2 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mączki migdałowej ( można zamienić na pszenną ale ja dodaje ją dla polepszenia aromatu = pamiętajcie ze migdały można samemu zmielić na mączkę )
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru typu muscovado
- opcjonalnie ( odrobina wanilii z młynka - jeśli macie )
- 1 jajko + odrobina mleka
dodatkowo :
- ok. 1 kubka cukru pudru + kilka kropli soku z cytryny ( na lukier )
Sposób przygotowania :
Z podanych proporcji wychodzi u mnie 12 sztuk trójkącików ( ich naprawdę nigdy za wiele :)).
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 200 stop. C.
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia = odkładamy na bok.
Do większej miski : obieramy z pestek, umyte brzoskwinie i kroimy na mniejsze, dowolne cząstki.
Dorzucamy : brązowy cukier + mączkę ziemniaczaną + mączkę migdałową + wanilię = mieszamy całość i odkładamy na chwilkę.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na stolnicy.
Dzielimy nożem na 3 równe części = 3 długie pasy.
Całość dzielimy na pół = tworząc 6 kwadracików.
Na każdy kwadracik układamy na środku, po ok. łyżce przygotowanego farszu z brzoskwini.
Smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Zamykamy każdy kwadracik, tworząc trójkąt.
Dobrze jest wzmocnić brzegi dogniatając mocniej widelcem ( dla pewności, że trójkąciki Wam się nie otworzą podczas pieczenia ).
Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta = gotowe trójkąciki układamy na blaszce do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy jeszcze po wierzchu, rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut = do zrumienienia.
Studzimy.
W między czasie przygotowujemy lukier = mieszamy w miseczce cukier puder i odrobinę soku z cytryny ( najlepiej zacząć od mniejszej ilości, aż do uzyskania gęstej, zadowalającej konsystencji ).
Przestudzone trójkąciki polewamy delikatnie przygotowanym lukrem.
Gotowe.
Proste, szybkie, aromatyczne i chrupiące owocowe przekąski dla małych i dużych :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz