Przejdź do głównej zawartości

Tabbouleh - sałatka kuchni arabskiej.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Przed nami czas słonecznych i coraz cieplejszych dni. W naszych kuchniach tez już lżej i bardziej kolorowo. Coraz mniej mamy ochotę na gorące, syte dania a sięgamy po lżejsze przekąski z dużą ilością świeżych warzyw czy owoców.
W związku z tym, moja dzisiejsza propozycja sałatki, która u mnie w pełni zastępuje lunch, obiad, kolacje czyli pełnometrażowe danie. Swietnie nadaje się także do dań grillowanych, mięs czy ryb. Można ją także zabrać ze sobą na drugie śniadanie.
Sałatka o której dziś mowa, to klasyka kuchni arabskiej, która charakteryzuje się głownie dużą ilością pietruszki, świeżymi warzywami czy dodatkiem mięty. Dodatek kuskusu lub bulguru sprawia ze jest sycąca.
Każdy może przygotować ją pod swoje ulubione dodatki i nie co zmieniać. Ja zapraszam Was dziś na moje podejście do niej.
Zapraszam.










Składniki : 



  • 2 pęczki świeżej pietruszki
  • 1 kubek kaszy kuskus lub bulgur
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego
  • 1 kubek wrzątku
  • szczypta sypkiej papryki ( dodaje smoked paprika - ma lekko podwędzany aromat - możecie dodać słodką a nawet odrobina chilli )
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka ( można zastąpić inna ulubioną )
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 cytryna ( u mnie często nawet 1 1/2 - tutaj wedle smaku )
  • sól i pierz do smaku
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej mięty ( jeśli mam, często dodaje także świeżą )
  • ok. 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od kaszy - tutaj najlepiej najpierw przeczytać na opakowaniu sposób jej przygotowania, ponieważ niektóre kasze wymagają gotowania a niektóre tylko zaparzenia we wrzątku. U mnie kuskus i podaje Wam mój sposób na tą kasze.
Do dużej miski wsypujemy kuskus + paprykę sypką = mieszamy widelcem i zalewamy wrzątkiem + bulionem warzywnym. Mieszamy krótko całość i przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
Odstawiamy kasze do napęcznienia, a w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.
Stawiamy sobie dużą miskę do której będziemy wszystko wkrajać.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Szczypiorek kroimy w drobne paseczki = wrzucamy do miski.
Pomidory pozbawiamy wodnistego miąższu i tniemy na drobną kosteczkę = dokładamy do miski.
Ogórek przecinamy na 4 części, wzdłuż. Pozbawiamy środkowego miąższu, a resztę kroimy w drobną kosteczkę ( nie zostawiam miąższu celowo, aby sałatka nie stała się szybko mokra a warzywa pozostały w niej chrupiące ).
Paprykę także pozbawiamy nasienia i resztę kroimy w drobną kosteczkę = dokładamy do reszty.
Gdy warzywa są gotowe, dokładamy naszą, napęczniałą już kaszę.
Doprawiamy : sól + pieprz + skórka i sok z cytryny ( najpierw mniej potem można doprawić ) + mięta + drobniej posiekana pietruszka + oliwa = całość widelcem dokładnie mieszamy.
W razie konieczności doprawiamy, pamiętając ze sałatka jeszcze przejdzie.
Tak przygotowaną w zasadzie możecie podawać od razu, ja jednak szczelnie chowam na jakiś czas do lodówki, bo osobiście wole ją schłodzoną i gdy aromaty są intensywniejsze.
Podawać możemy tak jak wspomniałam we wstępie, z ulubionymi dodatkami typu mięsa , ryby, kanapki czy jakiekolwiek dania Waszego wyboru.
W tak gorące dni jakie mam nadzieje przed nami, u mnie na sałatka wystarczy podana na liściu chrupiącej sałaty lub w towarzystwie czosnkowej grzanki :).
Sprobujcie sami!
Polecam serdecznie i pozdrawiam.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...