Przejdź do głównej zawartości

Fit ciasteczka - przekąski z ziarnami.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was do wypróbowania ciasteczek fit. Dlaczego fit - bo zawierają mieszankę zdrowych ziaren i płatki owsiane, a zamiast białego cukru postawiłam na brązowy, który jest nie co zdrowszy. Całość bardzo szybka. łatwa i przyjemna w przygotowaniu i bardzo pyszna.
Takie przekąski, to u mnie sposób na dodatek do drugiego śniadania dla dzieci do szkoły ale też często zabieramy ze sobą, gdy wybieramy się na jakąś wycieczkę czy wypad za miasto. Sprawdzają się świetnie do pracy czy jako małe co-nie-co na podwieczorek - do kawki.
Poświećcie chwilkę a będziecie mieli i w Waszych domkach pyszne i zdrowe fit ciasteczka.
Zapraszam po przepis.







Składniki:



  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jasnej melasy ( możecie zastąpić miodem )
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki wrzątku
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 kubek płatków owsianych 
  • 4 łyżki pestek dyni 
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii








Sposób przygotowania : 




Zaznaczę, że jeśli macie w domku innego typu ziarna i chcecie je użyć to śmiało możecie zastąpić - Wasza kuchnia i wasze reguły :).U mnie czasem dodaje zmiksowane drobniej migdały czy orzechy włoskie, siemie lniane i ziarna chia, rodzinki czy żurawinę - kto co ma pod ręką i lubi.
Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 180 stop. C.
Będziecie potrzebować także 2 blachy = wykładamy je papierem do pieczenia i odkładamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy: masło + brązowy cukier + melasę = nie musi się gotować, wystarczy że cukier i pozostałe składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia.
W kubku mieszamy wrzątek + sodę = mieszamy ( zauważyłam ze potraktowana w ten sposób soda bardzo fajnie sprawdza się przy kruchych ciastach i ciastkach - wszędzie tam gdzie chcemy uzyskać dużo powietrza i chrupkość ).
Teraz pozostaje nam połączyć wszystkie składniki.
Do misy miksera wrzucamy : mąkę + płatki owiane + wiórki kokosowe + sól + pestki dyni + słonecznik + sezam + sezam czarny = całość mieszamy.
Dokładamy pozostałe składniki : przestudzoną miksturę z masła i melasy + wanilię + sodę z wodą = całość mieszamy do połączenia składników.
Przy pomocy łyżki lub dla uzyskania równych porcji - przy użyciu gałki do lodów, porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach, zachowując pewne odstępy.
Tak przygotowane blaszki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 6 - 7 minut.
Jeśli chcemy by ciastka były bardziej chrupiące to zostawiamy minutkę dłużej, jeśli wolimy bardziej   miękkie - wyciągamy nie co szybciej.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.
Smaczne, proste, chrupiące i zdrowe przekąski.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...