www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam Was do wypróbowania ciasteczek fit. Dlaczego fit - bo zawierają mieszankę zdrowych ziaren i płatki owsiane, a zamiast białego cukru postawiłam na brązowy, który jest nie co zdrowszy. Całość bardzo szybka. łatwa i przyjemna w przygotowaniu i bardzo pyszna.
Takie przekąski, to u mnie sposób na dodatek do drugiego śniadania dla dzieci do szkoły ale też często zabieramy ze sobą, gdy wybieramy się na jakąś wycieczkę czy wypad za miasto. Sprawdzają się świetnie do pracy czy jako małe co-nie-co na podwieczorek - do kawki.
Poświećcie chwilkę a będziecie mieli i w Waszych domkach pyszne i zdrowe fit ciasteczka.
Zapraszam po przepis.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 kubka brązowego cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki jasnej melasy ( możecie zastąpić miodem )
- 3/4 łyżeczki sody
- 3 łyżki wrzątku
- 250 g mąki pszennej
- 1 kubek płatków owsianych
- 4 łyżki pestek dyni
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Sposób przygotowania :
Zaznaczę, że jeśli macie w domku innego typu ziarna i chcecie je użyć to śmiało możecie zastąpić - Wasza kuchnia i wasze reguły :).U mnie czasem dodaje zmiksowane drobniej migdały czy orzechy włoskie, siemie lniane i ziarna chia, rodzinki czy żurawinę - kto co ma pod ręką i lubi.
Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 180 stop. C.
Będziecie potrzebować także 2 blachy = wykładamy je papierem do pieczenia i odkładamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy: masło + brązowy cukier + melasę = nie musi się gotować, wystarczy że cukier i pozostałe składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia.
W kubku mieszamy wrzątek + sodę = mieszamy ( zauważyłam ze potraktowana w ten sposób soda bardzo fajnie sprawdza się przy kruchych ciastach i ciastkach - wszędzie tam gdzie chcemy uzyskać dużo powietrza i chrupkość ).
Teraz pozostaje nam połączyć wszystkie składniki.
Do misy miksera wrzucamy : mąkę + płatki owiane + wiórki kokosowe + sól + pestki dyni + słonecznik + sezam + sezam czarny = całość mieszamy.
Dokładamy pozostałe składniki : przestudzoną miksturę z masła i melasy + wanilię + sodę z wodą = całość mieszamy do połączenia składników.
Przy pomocy łyżki lub dla uzyskania równych porcji - przy użyciu gałki do lodów, porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach, zachowując pewne odstępy.
Tak przygotowane blaszki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 6 - 7 minut.
Jeśli chcemy by ciastka były bardziej chrupiące to zostawiamy minutkę dłużej, jeśli wolimy bardziej miękkie - wyciągamy nie co szybciej.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.
Smaczne, proste, chrupiące i zdrowe przekąski.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz