Przejdź do głównej zawartości

Fit ciasteczka - przekąski z ziarnami.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was do wypróbowania ciasteczek fit. Dlaczego fit - bo zawierają mieszankę zdrowych ziaren i płatki owsiane, a zamiast białego cukru postawiłam na brązowy, który jest nie co zdrowszy. Całość bardzo szybka. łatwa i przyjemna w przygotowaniu i bardzo pyszna.
Takie przekąski, to u mnie sposób na dodatek do drugiego śniadania dla dzieci do szkoły ale też często zabieramy ze sobą, gdy wybieramy się na jakąś wycieczkę czy wypad za miasto. Sprawdzają się świetnie do pracy czy jako małe co-nie-co na podwieczorek - do kawki.
Poświećcie chwilkę a będziecie mieli i w Waszych domkach pyszne i zdrowe fit ciasteczka.
Zapraszam po przepis.







Składniki:



  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jasnej melasy ( możecie zastąpić miodem )
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki wrzątku
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 kubek płatków owsianych 
  • 4 łyżki pestek dyni 
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii








Sposób przygotowania : 




Zaznaczę, że jeśli macie w domku innego typu ziarna i chcecie je użyć to śmiało możecie zastąpić - Wasza kuchnia i wasze reguły :).U mnie czasem dodaje zmiksowane drobniej migdały czy orzechy włoskie, siemie lniane i ziarna chia, rodzinki czy żurawinę - kto co ma pod ręką i lubi.
Zaczynamy od ustawienia piekarnika na 180 stop. C.
Będziecie potrzebować także 2 blachy = wykładamy je papierem do pieczenia i odkładamy na bok.
W garnuszku rozpuszczamy: masło + brązowy cukier + melasę = nie musi się gotować, wystarczy że cukier i pozostałe składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia.
W kubku mieszamy wrzątek + sodę = mieszamy ( zauważyłam ze potraktowana w ten sposób soda bardzo fajnie sprawdza się przy kruchych ciastach i ciastkach - wszędzie tam gdzie chcemy uzyskać dużo powietrza i chrupkość ).
Teraz pozostaje nam połączyć wszystkie składniki.
Do misy miksera wrzucamy : mąkę + płatki owiane + wiórki kokosowe + sól + pestki dyni + słonecznik + sezam + sezam czarny = całość mieszamy.
Dokładamy pozostałe składniki : przestudzoną miksturę z masła i melasy + wanilię + sodę z wodą = całość mieszamy do połączenia składników.
Przy pomocy łyżki lub dla uzyskania równych porcji - przy użyciu gałki do lodów, porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach, zachowując pewne odstępy.
Tak przygotowane blaszki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 6 - 7 minut.
Jeśli chcemy by ciastka były bardziej chrupiące to zostawiamy minutkę dłużej, jeśli wolimy bardziej   miękkie - wyciągamy nie co szybciej.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.
Smaczne, proste, chrupiące i zdrowe przekąski.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...