Przejdź do głównej zawartości

Börek - zawijany ślimak w wersji wegetariańskiej.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Prezentowałam Wam ostatnio przepis na zawijany borek z mięsem. Cieszył się on dużym powodzeniem i zainteresowaniem, wiec dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam moja wersje wegetariańską.
Jest równie pysznie, równie chrupiąco i równie prosto. 
Ciasto to samo - cieniutka Yufka, a mięso zastąpił pyszny ser feta i zdrowy szpinak.
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad lub lunch, ta propozycja powinna Wam się spodobać. U nas uwielbiana przez dzieci :).
Zapraszam serdecznie po przepis.







Składniki : 



  • 1 opakowanie ciasta typu Yufka ( duże płaty, zwinięte w opakowaniu - 470 g, znajdziecie spokojnie w marketach lub sklepach z turecką żywnością )
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 soku z cytryny i skórka z jednej całej
  • sol i pierz do smaku
  • 1 jajko
  • ok. 550 g sera typu feta ( wybierzcie dobrej jakości )
  • garść oliwek bez pestek ( zielone lub czarne )
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 150 g rozpuszczonego masła
  • garść suszonych pomidorów ( marynowane w oliwie )
  • odrobina sezamu ( opcjonalnie - do posypania na górze )











Sposób przygotowania : 




Liście szpinaku myjemy, osuszamy i pozbawiamy nie potrzebnych pędów.
Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy + w plasterki pokrojony czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakąś minutkę.
Doprawiamy sokiem z cytryny + solą i pierzem = całość mieszamy.
Szpinak zdejmujemy z patelni i studzimy.
Przestudzony odrobine siekamy nożem wraz z czosnkiem.
Wrzucamy tak przygotowany do dużej miski + starta skórka z cytryny + pokruszoną fetę + jajko + pokrojone drobniej oliwki + tymianek + oregano + kmin + cukier = całość mieszamy widelcem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Formę ( u mnie tortownica standardowa ) wykładamy dno papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną układamy na blasze i odstawiamy na sekundę.
Ciasto Yufka delikatnie rozkładamy.
Bierzemy po 2 - 3 duże płaty ciasta i rozkładamy je na stolnicy.
Połowę powierzchni smarujemy przy pomocy pędzelka, rozpuszczonym masłem.
Zamykamy ( składamy) drugą połową ciasta - tworzymy arkusz A4.
Na dłuższym brzegu ciasta układamy, wzdłuż, po odrobinie farszu.
Zawijamy w długi wałeczek.
Układamy, zaczynając od środka naszej tortownicy. 
Zwijamy jakbyśmy tworzyli ślimaka.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem i farszem aż do końca , zwijając i lekko dociskając całość do siebie, aż wypełnimy całą formę.
Na koniec smarujemy po wierzchu, rozpuszczonym masłem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do pieca na ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia.
Podajemy z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki. 
U mnie często sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu i sos barbecue.
Całość możemy zaserwować w towarzystwie chrupiącej sałaty.
Naprawdę pyszne :).
Sprobujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




Poprzedni mój Borek z mięsem znajdziecie tutaj . Tam także w opisie znajdziecie sposób na sos jogurtowo - ziołowy. 
Dla chętnych mój domowy sposób na sos barbecue znajdziecie tutaj .
Polecam!









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych