Przejdź do głównej zawartości

Börek - zawijany ślimak w wersji wegetariańskiej.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Prezentowałam Wam ostatnio przepis na zawijany borek z mięsem. Cieszył się on dużym powodzeniem i zainteresowaniem, wiec dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam moja wersje wegetariańską.
Jest równie pysznie, równie chrupiąco i równie prosto. 
Ciasto to samo - cieniutka Yufka, a mięso zastąpił pyszny ser feta i zdrowy szpinak.
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad lub lunch, ta propozycja powinna Wam się spodobać. U nas uwielbiana przez dzieci :).
Zapraszam serdecznie po przepis.







Składniki : 



  • 1 opakowanie ciasta typu Yufka ( duże płaty, zwinięte w opakowaniu - 470 g, znajdziecie spokojnie w marketach lub sklepach z turecką żywnością )
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 soku z cytryny i skórka z jednej całej
  • sol i pierz do smaku
  • 1 jajko
  • ok. 550 g sera typu feta ( wybierzcie dobrej jakości )
  • garść oliwek bez pestek ( zielone lub czarne )
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 150 g rozpuszczonego masła
  • garść suszonych pomidorów ( marynowane w oliwie )
  • odrobina sezamu ( opcjonalnie - do posypania na górze )











Sposób przygotowania : 




Liście szpinaku myjemy, osuszamy i pozbawiamy nie potrzebnych pędów.
Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy + w plasterki pokrojony czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakąś minutkę.
Doprawiamy sokiem z cytryny + solą i pierzem = całość mieszamy.
Szpinak zdejmujemy z patelni i studzimy.
Przestudzony odrobine siekamy nożem wraz z czosnkiem.
Wrzucamy tak przygotowany do dużej miski + starta skórka z cytryny + pokruszoną fetę + jajko + pokrojone drobniej oliwki + tymianek + oregano + kmin + cukier = całość mieszamy widelcem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Formę ( u mnie tortownica standardowa ) wykładamy dno papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną układamy na blasze i odstawiamy na sekundę.
Ciasto Yufka delikatnie rozkładamy.
Bierzemy po 2 - 3 duże płaty ciasta i rozkładamy je na stolnicy.
Połowę powierzchni smarujemy przy pomocy pędzelka, rozpuszczonym masłem.
Zamykamy ( składamy) drugą połową ciasta - tworzymy arkusz A4.
Na dłuższym brzegu ciasta układamy, wzdłuż, po odrobinie farszu.
Zawijamy w długi wałeczek.
Układamy, zaczynając od środka naszej tortownicy. 
Zwijamy jakbyśmy tworzyli ślimaka.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem i farszem aż do końca , zwijając i lekko dociskając całość do siebie, aż wypełnimy całą formę.
Na koniec smarujemy po wierzchu, rozpuszczonym masłem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do pieca na ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia.
Podajemy z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki. 
U mnie często sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu i sos barbecue.
Całość możemy zaserwować w towarzystwie chrupiącej sałaty.
Naprawdę pyszne :).
Sprobujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




Poprzedni mój Borek z mięsem znajdziecie tutaj . Tam także w opisie znajdziecie sposób na sos jogurtowo - ziołowy. 
Dla chętnych mój domowy sposób na sos barbecue znajdziecie tutaj .
Polecam!









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...