Przejdź do głównej zawartości

Börek - zawijany ślimak w wersji wegetariańskiej.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Prezentowałam Wam ostatnio przepis na zawijany borek z mięsem. Cieszył się on dużym powodzeniem i zainteresowaniem, wiec dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam moja wersje wegetariańską.
Jest równie pysznie, równie chrupiąco i równie prosto. 
Ciasto to samo - cieniutka Yufka, a mięso zastąpił pyszny ser feta i zdrowy szpinak.
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad lub lunch, ta propozycja powinna Wam się spodobać. U nas uwielbiana przez dzieci :).
Zapraszam serdecznie po przepis.







Składniki : 



  • 1 opakowanie ciasta typu Yufka ( duże płaty, zwinięte w opakowaniu - 470 g, znajdziecie spokojnie w marketach lub sklepach z turecką żywnością )
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 soku z cytryny i skórka z jednej całej
  • sol i pierz do smaku
  • 1 jajko
  • ok. 550 g sera typu feta ( wybierzcie dobrej jakości )
  • garść oliwek bez pestek ( zielone lub czarne )
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 150 g rozpuszczonego masła
  • garść suszonych pomidorów ( marynowane w oliwie )
  • odrobina sezamu ( opcjonalnie - do posypania na górze )











Sposób przygotowania : 




Liście szpinaku myjemy, osuszamy i pozbawiamy nie potrzebnych pędów.
Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy + w plasterki pokrojony czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakąś minutkę.
Doprawiamy sokiem z cytryny + solą i pierzem = całość mieszamy.
Szpinak zdejmujemy z patelni i studzimy.
Przestudzony odrobine siekamy nożem wraz z czosnkiem.
Wrzucamy tak przygotowany do dużej miski + starta skórka z cytryny + pokruszoną fetę + jajko + pokrojone drobniej oliwki + tymianek + oregano + kmin + cukier = całość mieszamy widelcem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Formę ( u mnie tortownica standardowa ) wykładamy dno papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną układamy na blasze i odstawiamy na sekundę.
Ciasto Yufka delikatnie rozkładamy.
Bierzemy po 2 - 3 duże płaty ciasta i rozkładamy je na stolnicy.
Połowę powierzchni smarujemy przy pomocy pędzelka, rozpuszczonym masłem.
Zamykamy ( składamy) drugą połową ciasta - tworzymy arkusz A4.
Na dłuższym brzegu ciasta układamy, wzdłuż, po odrobinie farszu.
Zawijamy w długi wałeczek.
Układamy, zaczynając od środka naszej tortownicy. 
Zwijamy jakbyśmy tworzyli ślimaka.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem i farszem aż do końca , zwijając i lekko dociskając całość do siebie, aż wypełnimy całą formę.
Na koniec smarujemy po wierzchu, rozpuszczonym masłem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do pieca na ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia.
Podajemy z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki. 
U mnie często sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu i sos barbecue.
Całość możemy zaserwować w towarzystwie chrupiącej sałaty.
Naprawdę pyszne :).
Sprobujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




Poprzedni mój Borek z mięsem znajdziecie tutaj . Tam także w opisie znajdziecie sposób na sos jogurtowo - ziołowy. 
Dla chętnych mój domowy sposób na sos barbecue znajdziecie tutaj .
Polecam!









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...