www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Prezentowałam Wam ostatnio przepis na zawijany borek z mięsem. Cieszył się on dużym powodzeniem i zainteresowaniem, wiec dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam moja wersje wegetariańską.
Jest równie pysznie, równie chrupiąco i równie prosto.
Ciasto to samo - cieniutka Yufka, a mięso zastąpił pyszny ser feta i zdrowy szpinak.
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad lub lunch, ta propozycja powinna Wam się spodobać. U nas uwielbiana przez dzieci :).
Zapraszam serdecznie po przepis.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta typu Yufka ( duże płaty, zwinięte w opakowaniu - 470 g, znajdziecie spokojnie w marketach lub sklepach z turecką żywnością )
- 500 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- ok. 1/2 soku z cytryny i skórka z jednej całej
- sol i pierz do smaku
- 1 jajko
- ok. 550 g sera typu feta ( wybierzcie dobrej jakości )
- garść oliwek bez pestek ( zielone lub czarne )
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. 150 g rozpuszczonego masła
- garść suszonych pomidorów ( marynowane w oliwie )
- odrobina sezamu ( opcjonalnie - do posypania na górze )
Sposób przygotowania :
Liście szpinaku myjemy, osuszamy i pozbawiamy nie potrzebnych pędów.
Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy + w plasterki pokrojony czosnek.
Dorzucamy szpinak i smażymy jakąś minutkę.
Doprawiamy sokiem z cytryny + solą i pierzem = całość mieszamy.
Szpinak zdejmujemy z patelni i studzimy.
Przestudzony odrobine siekamy nożem wraz z czosnkiem.
Wrzucamy tak przygotowany do dużej miski + starta skórka z cytryny + pokruszoną fetę + jajko + pokrojone drobniej oliwki + tymianek + oregano + kmin + cukier = całość mieszamy widelcem.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Formę ( u mnie tortownica standardowa ) wykładamy dno papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną układamy na blasze i odstawiamy na sekundę.
Ciasto Yufka delikatnie rozkładamy.
Bierzemy po 2 - 3 duże płaty ciasta i rozkładamy je na stolnicy.
Połowę powierzchni smarujemy przy pomocy pędzelka, rozpuszczonym masłem.
Zamykamy ( składamy) drugą połową ciasta - tworzymy arkusz A4.
Na dłuższym brzegu ciasta układamy, wzdłuż, po odrobinie farszu.
Zawijamy w długi wałeczek.
Układamy, zaczynając od środka naszej tortownicy.
Zwijamy jakbyśmy tworzyli ślimaka.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem i farszem aż do końca , zwijając i lekko dociskając całość do siebie, aż wypełnimy całą formę.
Na koniec smarujemy po wierzchu, rozpuszczonym masłem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do pieca na ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia.
Podajemy z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki.
U mnie często sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu i sos barbecue.
Całość możemy zaserwować w towarzystwie chrupiącej sałaty.
Naprawdę pyszne :).
Sprobujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Poprzedni mój Borek z mięsem znajdziecie tutaj . Tam także w opisie znajdziecie sposób na sos jogurtowo - ziołowy.
Dla chętnych mój domowy sposób na sos barbecue znajdziecie tutaj .
Polecam!
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz