Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe z maliną.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was kolejną propozycje na nadchodzący Dzień Mamy. 
Tym razem nie będzie to ciasto ani tort a przepyszne i proste muffiny. 
Przygotowanie to zaledwie chwilka a jeśli macie większe dzieci możecie zaprosić je do wspólnego pieczenia i dekorowania :).
W roli niespodzianki przy kęsie czekoladowego wnętrza ukarze się Wam - malina :).
Dekoracje możecie zrobić tak jak ja, za pomocą dekoracyjnej końcówki cukierniczej lub zwykłego woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub całkowicie dowolnie w/g własnych upodobań i fantazji.
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 


 na muffiny ( wychodzi z tej porcji 12 szt. )


  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt - aromat do ciast )
  • 50 g kwaśnej śmietany gęstej
  • szczypta soli
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mączki ziemniaczanej
  • 10 g cacao ( prawdziwe, nie słodzone )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. kubka mrożonych malin ( możecie użyć świeżych )




na krem :



  • 1 kubek cukru
  • 2 białka
  • 130 g miękkiego masła
  • opcjonalnie odrobina barwnika spożywczego ( jeśli chcecie kolorowy krem )









Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami. Odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + brązowy cukier = miksujemy na w miarę kremową masę.
W miseczce obok przesiewamy przez sitko : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + sól + cacao + proszek do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do zmiksowanej masy maślanej dokładamy cały czas dalej miksując : jajka + śmietanę + wanilię.
Łączymy mokre składniki z suchymi : dosypujemy do miksera suche i delikatnie, tylko do połączenia się składników mieszamy.
Porcjujemy gotowe ciasto w formę od muffinek - do 1/2 wysokości foremki.
Maliny ( tak jak są zamrożone ) wciskamy w środek każdej muffiny - np. po 2 szt.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem do dekoracji.
W małym garnuszku wlewamy trochę wody i doprowadzamy do zagotowania.
Wybieramy miskę która będzie pasowała na garnek ( tzw.  gotowanie na parze ).
Do miski wrzucamy białka + cukier = odrobine mieszamy całość.
Przekładamy na gotujący się garnek z wodą i cały czas mieszając gotujemy ( zaparzamy białka ) na parze wodnej do uzyskania jasnej, lekko puszystej konsystencji.
Bardzo ważne jest, aby cukier się rozpuścił, wiec najlepiej sprawdzić palcami czy nie czujemy granulków cukru.
Zdejmujemy z pary i przekładamy do misy miksera.
Mikser nastawiamy na szybkie obroty i miksujemy dobre 7 minut = do czasu aż masa ostygnie, a białka zamienią się na gęste i puszyste.
Na tym etapie zmniejszamy obroty miksera na wolne i dorzucamy po kawałeczku miękkiego masła.
Miksujemy całość kolejne 7 a nawet 10 minut.
Powstała masa będzie jednolita i puszysta. Bardzo dobrze trzyma formę i schłodzona w lodówce pozostaje trwała.
Jeśli chcemy przekładamy masę do miseczki i dodajemy dowolne barwniki.
Dekorujemy przekładając krem do szprycy dekoracyjnej z końcówkami lub nawet przy pomocy zwykłego woreczka śniadaniowego w którym wycinamy mniejszy różek i wyciskamy dowolnie.
Gotowe.
Super smaczne, bardzo proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...