www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was kolejną propozycje na nadchodzący Dzień Mamy.
Tym razem nie będzie to ciasto ani tort a przepyszne i proste muffiny.
Przygotowanie to zaledwie chwilka a jeśli macie większe dzieci możecie zaprosić je do wspólnego pieczenia i dekorowania :).
W roli niespodzianki przy kęsie czekoladowego wnętrza ukarze się Wam - malina :).
Dekoracje możecie zrobić tak jak ja, za pomocą dekoracyjnej końcówki cukierniczej lub zwykłego woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub całkowicie dowolnie w/g własnych upodobań i fantazji.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
na muffiny ( wychodzi z tej porcji 12 szt. ) :
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 kubka brązowego cukru
- 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt - aromat do ciast )
- 50 g kwaśnej śmietany gęstej
- szczypta soli
- 2 jajka ( pokojowa temperatura )
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mączki ziemniaczanej
- 10 g cacao ( prawdziwe, nie słodzone )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. kubka mrożonych malin ( możecie użyć świeżych )
na krem :
- 1 kubek cukru
- 2 białka
- 130 g miękkiego masła
- opcjonalnie odrobina barwnika spożywczego ( jeśli chcecie kolorowy krem )
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami. Odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + brązowy cukier = miksujemy na w miarę kremową masę.
W miseczce obok przesiewamy przez sitko : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + sól + cacao + proszek do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do zmiksowanej masy maślanej dokładamy cały czas dalej miksując : jajka + śmietanę + wanilię.
Łączymy mokre składniki z suchymi : dosypujemy do miksera suche i delikatnie, tylko do połączenia się składników mieszamy.
Porcjujemy gotowe ciasto w formę od muffinek - do 1/2 wysokości foremki.
Maliny ( tak jak są zamrożone ) wciskamy w środek każdej muffiny - np. po 2 szt.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem do dekoracji.
W małym garnuszku wlewamy trochę wody i doprowadzamy do zagotowania.
Wybieramy miskę która będzie pasowała na garnek ( tzw. gotowanie na parze ).
Do miski wrzucamy białka + cukier = odrobine mieszamy całość.
Przekładamy na gotujący się garnek z wodą i cały czas mieszając gotujemy ( zaparzamy białka ) na parze wodnej do uzyskania jasnej, lekko puszystej konsystencji.
Bardzo ważne jest, aby cukier się rozpuścił, wiec najlepiej sprawdzić palcami czy nie czujemy granulków cukru.
Zdejmujemy z pary i przekładamy do misy miksera.
Mikser nastawiamy na szybkie obroty i miksujemy dobre 7 minut = do czasu aż masa ostygnie, a białka zamienią się na gęste i puszyste.
Na tym etapie zmniejszamy obroty miksera na wolne i dorzucamy po kawałeczku miękkiego masła.
Miksujemy całość kolejne 7 a nawet 10 minut.
Powstała masa będzie jednolita i puszysta. Bardzo dobrze trzyma formę i schłodzona w lodówce pozostaje trwała.
Jeśli chcemy przekładamy masę do miseczki i dodajemy dowolne barwniki.
Dekorujemy przekładając krem do szprycy dekoracyjnej z końcówkami lub nawet przy pomocy zwykłego woreczka śniadaniowego w którym wycinamy mniejszy różek i wyciskamy dowolnie.
Gotowe.
Super smaczne, bardzo proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz