Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe z maliną.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was kolejną propozycje na nadchodzący Dzień Mamy. 
Tym razem nie będzie to ciasto ani tort a przepyszne i proste muffiny. 
Przygotowanie to zaledwie chwilka a jeśli macie większe dzieci możecie zaprosić je do wspólnego pieczenia i dekorowania :).
W roli niespodzianki przy kęsie czekoladowego wnętrza ukarze się Wam - malina :).
Dekoracje możecie zrobić tak jak ja, za pomocą dekoracyjnej końcówki cukierniczej lub zwykłego woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub całkowicie dowolnie w/g własnych upodobań i fantazji.
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 


 na muffiny ( wychodzi z tej porcji 12 szt. )


  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt - aromat do ciast )
  • 50 g kwaśnej śmietany gęstej
  • szczypta soli
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mączki ziemniaczanej
  • 10 g cacao ( prawdziwe, nie słodzone )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. kubka mrożonych malin ( możecie użyć świeżych )




na krem :



  • 1 kubek cukru
  • 2 białka
  • 130 g miękkiego masła
  • opcjonalnie odrobina barwnika spożywczego ( jeśli chcecie kolorowy krem )









Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami. Odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + brązowy cukier = miksujemy na w miarę kremową masę.
W miseczce obok przesiewamy przez sitko : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + sól + cacao + proszek do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do zmiksowanej masy maślanej dokładamy cały czas dalej miksując : jajka + śmietanę + wanilię.
Łączymy mokre składniki z suchymi : dosypujemy do miksera suche i delikatnie, tylko do połączenia się składników mieszamy.
Porcjujemy gotowe ciasto w formę od muffinek - do 1/2 wysokości foremki.
Maliny ( tak jak są zamrożone ) wciskamy w środek każdej muffiny - np. po 2 szt.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem do dekoracji.
W małym garnuszku wlewamy trochę wody i doprowadzamy do zagotowania.
Wybieramy miskę która będzie pasowała na garnek ( tzw.  gotowanie na parze ).
Do miski wrzucamy białka + cukier = odrobine mieszamy całość.
Przekładamy na gotujący się garnek z wodą i cały czas mieszając gotujemy ( zaparzamy białka ) na parze wodnej do uzyskania jasnej, lekko puszystej konsystencji.
Bardzo ważne jest, aby cukier się rozpuścił, wiec najlepiej sprawdzić palcami czy nie czujemy granulków cukru.
Zdejmujemy z pary i przekładamy do misy miksera.
Mikser nastawiamy na szybkie obroty i miksujemy dobre 7 minut = do czasu aż masa ostygnie, a białka zamienią się na gęste i puszyste.
Na tym etapie zmniejszamy obroty miksera na wolne i dorzucamy po kawałeczku miękkiego masła.
Miksujemy całość kolejne 7 a nawet 10 minut.
Powstała masa będzie jednolita i puszysta. Bardzo dobrze trzyma formę i schłodzona w lodówce pozostaje trwała.
Jeśli chcemy przekładamy masę do miseczki i dodajemy dowolne barwniki.
Dekorujemy przekładając krem do szprycy dekoracyjnej z końcówkami lub nawet przy pomocy zwykłego woreczka śniadaniowego w którym wycinamy mniejszy różek i wyciskamy dowolnie.
Gotowe.
Super smaczne, bardzo proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...