Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe z maliną.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was kolejną propozycje na nadchodzący Dzień Mamy. 
Tym razem nie będzie to ciasto ani tort a przepyszne i proste muffiny. 
Przygotowanie to zaledwie chwilka a jeśli macie większe dzieci możecie zaprosić je do wspólnego pieczenia i dekorowania :).
W roli niespodzianki przy kęsie czekoladowego wnętrza ukarze się Wam - malina :).
Dekoracje możecie zrobić tak jak ja, za pomocą dekoracyjnej końcówki cukierniczej lub zwykłego woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub całkowicie dowolnie w/g własnych upodobań i fantazji.
Zapraszam serdecznie.










Składniki : 


 na muffiny ( wychodzi z tej porcji 12 szt. )


  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt - aromat do ciast )
  • 50 g kwaśnej śmietany gęstej
  • szczypta soli
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mączki ziemniaczanej
  • 10 g cacao ( prawdziwe, nie słodzone )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. kubka mrożonych malin ( możecie użyć świeżych )




na krem :



  • 1 kubek cukru
  • 2 białka
  • 130 g miękkiego masła
  • opcjonalnie odrobina barwnika spożywczego ( jeśli chcecie kolorowy krem )









Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami. Odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : masło + brązowy cukier = miksujemy na w miarę kremową masę.
W miseczce obok przesiewamy przez sitko : mąkę pszenną + mąkę ziemniaczaną + sól + cacao + proszek do pieczenia = odstawiamy na bok.
Do zmiksowanej masy maślanej dokładamy cały czas dalej miksując : jajka + śmietanę + wanilię.
Łączymy mokre składniki z suchymi : dosypujemy do miksera suche i delikatnie, tylko do połączenia się składników mieszamy.
Porcjujemy gotowe ciasto w formę od muffinek - do 1/2 wysokości foremki.
Maliny ( tak jak są zamrożone ) wciskamy w środek każdej muffiny - np. po 2 szt.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy krem do dekoracji.
W małym garnuszku wlewamy trochę wody i doprowadzamy do zagotowania.
Wybieramy miskę która będzie pasowała na garnek ( tzw.  gotowanie na parze ).
Do miski wrzucamy białka + cukier = odrobine mieszamy całość.
Przekładamy na gotujący się garnek z wodą i cały czas mieszając gotujemy ( zaparzamy białka ) na parze wodnej do uzyskania jasnej, lekko puszystej konsystencji.
Bardzo ważne jest, aby cukier się rozpuścił, wiec najlepiej sprawdzić palcami czy nie czujemy granulków cukru.
Zdejmujemy z pary i przekładamy do misy miksera.
Mikser nastawiamy na szybkie obroty i miksujemy dobre 7 minut = do czasu aż masa ostygnie, a białka zamienią się na gęste i puszyste.
Na tym etapie zmniejszamy obroty miksera na wolne i dorzucamy po kawałeczku miękkiego masła.
Miksujemy całość kolejne 7 a nawet 10 minut.
Powstała masa będzie jednolita i puszysta. Bardzo dobrze trzyma formę i schłodzona w lodówce pozostaje trwała.
Jeśli chcemy przekładamy masę do miseczki i dodajemy dowolne barwniki.
Dekorujemy przekładając krem do szprycy dekoracyjnej z końcówkami lub nawet przy pomocy zwykłego woreczka śniadaniowego w którym wycinamy mniejszy różek i wyciskamy dowolnie.
Gotowe.
Super smaczne, bardzo proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych