Przejdź do głównej zawartości

Crumble z rabarbarem i truskawkami.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Maj już prawie za nami i mija pachnąco, kwitnąco i kolorowo. Świat rozkwitł pełnią barw. W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się kolory i smaki lata.
Sezon na rabarbar juz w pełni i truskawki też już po malutku są.
Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i nie skorzystać by wymyślić ponownie coś pysznego.
W tak ciepłe, a czasem już nawet gorące dni, ten rodzaj deseru na prawdę u nas znika w zaskakującym tempie. 
Dziś kolejna moja odmiana na pyszne crumble - kto jeszcze nie próbował to koniecznie musi, bo nie sposób się oprzeć. 
Soczyste owoce przykryte pod chrupiącą kruszonką - to musi być pysznie :).
Zapraszam.









Składniki : 


  • 500 g truskawek świeżych
  • 300 g świeżego rabarbaru
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt lub pasta )



na kruszonkę : 


  • 1 kubek mąki 
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 100 g zimnego masła
  • 1 kubek cukru
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka przypraw do piernika lub mieszankę mixed spice lub cynamonu ( jeśli nie lubicie możecie pominąć całkowicie )
  • szczypta soli








Sposób przygotowywania : 



Zaczynamy od przygotowania rabarbaru : obieramy go z wierzchniej skóry i tniemy na mniejsze kawałeczki.
Układamy do miski i posypujemy 2 łyżkami cukru = mieszamy i odstawiamy aby nadmiar soków wypłynął.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać - u mnie normalna forma, szklana do tartej.
Smarujemy dobrze dół i boki masłem. Odkładamy na bok.
Do dużej miski : wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki + dokładamy rabarbar ale staramy się bez powstałych na dnie płynów + wsypujemy cukier + mączkę ziemniaczaną + wanilię = całość mieszamy.
Przekładamy mieszankę do przygotowanej formy i wyrównujemy. Odstawiamy na sekundę.
W tej samej misce po owocach rozrabiamy kruszonkę.
Wsypujemy: mąkę + płatki owsiane + odrobina soli + przyprawy ( jeśli dajemy ) + cukier = mieszamy całość.
Dokładamy pokrojone w mniejsze kostki masło i wyrabiamy najlepiej rękoma na kruszonkę.
Przygotowaną kruszonkę, przesypujemy na nasze owoce i delikatnie wyrównujemy.
Całość do pieca na ok. 35 minut. Do zrumienienia z wierzchu.
Studzimy i najlepiej podajemy jeszcze lekko cieple, z gałką lodów waniliowych lub jeśli ktoś lubi bitą śmietaną.
Kruszonka doskonale smakuje także na zimno.
Gotowe.
Bardzo smaczny i bardzo prosty deser, który z całą pewnością podbije Wasze serca i podniebienia.
Sprobujcie koniecznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...