Przejdź do głównej zawartości

Crumble z rabarbarem i truskawkami.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Maj już prawie za nami i mija pachnąco, kwitnąco i kolorowo. Świat rozkwitł pełnią barw. W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się kolory i smaki lata.
Sezon na rabarbar juz w pełni i truskawki też już po malutku są.
Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i nie skorzystać by wymyślić ponownie coś pysznego.
W tak ciepłe, a czasem już nawet gorące dni, ten rodzaj deseru na prawdę u nas znika w zaskakującym tempie. 
Dziś kolejna moja odmiana na pyszne crumble - kto jeszcze nie próbował to koniecznie musi, bo nie sposób się oprzeć. 
Soczyste owoce przykryte pod chrupiącą kruszonką - to musi być pysznie :).
Zapraszam.









Składniki : 


  • 500 g truskawek świeżych
  • 300 g świeżego rabarbaru
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt lub pasta )



na kruszonkę : 


  • 1 kubek mąki 
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 100 g zimnego masła
  • 1 kubek cukru
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka przypraw do piernika lub mieszankę mixed spice lub cynamonu ( jeśli nie lubicie możecie pominąć całkowicie )
  • szczypta soli








Sposób przygotowywania : 



Zaczynamy od przygotowania rabarbaru : obieramy go z wierzchniej skóry i tniemy na mniejsze kawałeczki.
Układamy do miski i posypujemy 2 łyżkami cukru = mieszamy i odstawiamy aby nadmiar soków wypłynął.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać - u mnie normalna forma, szklana do tartej.
Smarujemy dobrze dół i boki masłem. Odkładamy na bok.
Do dużej miski : wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki + dokładamy rabarbar ale staramy się bez powstałych na dnie płynów + wsypujemy cukier + mączkę ziemniaczaną + wanilię = całość mieszamy.
Przekładamy mieszankę do przygotowanej formy i wyrównujemy. Odstawiamy na sekundę.
W tej samej misce po owocach rozrabiamy kruszonkę.
Wsypujemy: mąkę + płatki owsiane + odrobina soli + przyprawy ( jeśli dajemy ) + cukier = mieszamy całość.
Dokładamy pokrojone w mniejsze kostki masło i wyrabiamy najlepiej rękoma na kruszonkę.
Przygotowaną kruszonkę, przesypujemy na nasze owoce i delikatnie wyrównujemy.
Całość do pieca na ok. 35 minut. Do zrumienienia z wierzchu.
Studzimy i najlepiej podajemy jeszcze lekko cieple, z gałką lodów waniliowych lub jeśli ktoś lubi bitą śmietaną.
Kruszonka doskonale smakuje także na zimno.
Gotowe.
Bardzo smaczny i bardzo prosty deser, który z całą pewnością podbije Wasze serca i podniebienia.
Sprobujcie koniecznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych