www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Maj już prawie za nami i mija pachnąco, kwitnąco i kolorowo. Świat rozkwitł pełnią barw. W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się kolory i smaki lata.
Sezon na rabarbar juz w pełni i truskawki też już po malutku są.
Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i nie skorzystać by wymyślić ponownie coś pysznego.
W tak ciepłe, a czasem już nawet gorące dni, ten rodzaj deseru na prawdę u nas znika w zaskakującym tempie.
Dziś kolejna moja odmiana na pyszne crumble - kto jeszcze nie próbował to koniecznie musi, bo nie sposób się oprzeć.
Soczyste owoce przykryte pod chrupiącą kruszonką - to musi być pysznie :).
Zapraszam.
Składniki :
- 500 g truskawek świeżych
- 300 g świeżego rabarbaru
- 1/2 kubka cukru
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt lub pasta )
na kruszonkę :
- 1 kubek mąki
- 1 kubek płatków owsianych
- 100 g zimnego masła
- 1 kubek cukru
- opcjonalnie : 1 łyżeczka przypraw do piernika lub mieszankę mixed spice lub cynamonu ( jeśli nie lubicie możecie pominąć całkowicie )
- szczypta soli
Sposób przygotowywania :
Zaczynamy od przygotowania rabarbaru : obieramy go z wierzchniej skóry i tniemy na mniejsze kawałeczki.
Układamy do miski i posypujemy 2 łyżkami cukru = mieszamy i odstawiamy aby nadmiar soków wypłynął.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać - u mnie normalna forma, szklana do tartej.
Smarujemy dobrze dół i boki masłem. Odkładamy na bok.
Do dużej miski : wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki + dokładamy rabarbar ale staramy się bez powstałych na dnie płynów + wsypujemy cukier + mączkę ziemniaczaną + wanilię = całość mieszamy.
Przekładamy mieszankę do przygotowanej formy i wyrównujemy. Odstawiamy na sekundę.
W tej samej misce po owocach rozrabiamy kruszonkę.
Wsypujemy: mąkę + płatki owsiane + odrobina soli + przyprawy ( jeśli dajemy ) + cukier = mieszamy całość.
Dokładamy pokrojone w mniejsze kostki masło i wyrabiamy najlepiej rękoma na kruszonkę.
Przygotowaną kruszonkę, przesypujemy na nasze owoce i delikatnie wyrównujemy.
Całość do pieca na ok. 35 minut. Do zrumienienia z wierzchu.
Studzimy i najlepiej podajemy jeszcze lekko cieple, z gałką lodów waniliowych lub jeśli ktoś lubi bitą śmietaną.
Kruszonka doskonale smakuje także na zimno.
Gotowe.
Bardzo smaczny i bardzo prosty deser, który z całą pewnością podbije Wasze serca i podniebienia.
Sprobujcie koniecznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz