Przejdź do głównej zawartości

Crumble z rabarbarem i truskawkami.





www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Maj już prawie za nami i mija pachnąco, kwitnąco i kolorowo. Świat rozkwitł pełnią barw. W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się kolory i smaki lata.
Sezon na rabarbar juz w pełni i truskawki też już po malutku są.
Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i nie skorzystać by wymyślić ponownie coś pysznego.
W tak ciepłe, a czasem już nawet gorące dni, ten rodzaj deseru na prawdę u nas znika w zaskakującym tempie. 
Dziś kolejna moja odmiana na pyszne crumble - kto jeszcze nie próbował to koniecznie musi, bo nie sposób się oprzeć. 
Soczyste owoce przykryte pod chrupiącą kruszonką - to musi być pysznie :).
Zapraszam.









Składniki : 


  • 500 g truskawek świeżych
  • 300 g świeżego rabarbaru
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wanilii ( ekstrakt lub pasta )



na kruszonkę : 


  • 1 kubek mąki 
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 100 g zimnego masła
  • 1 kubek cukru
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka przypraw do piernika lub mieszankę mixed spice lub cynamonu ( jeśli nie lubicie możecie pominąć całkowicie )
  • szczypta soli








Sposób przygotowywania : 



Zaczynamy od przygotowania rabarbaru : obieramy go z wierzchniej skóry i tniemy na mniejsze kawałeczki.
Układamy do miski i posypujemy 2 łyżkami cukru = mieszamy i odstawiamy aby nadmiar soków wypłynął.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać - u mnie normalna forma, szklana do tartej.
Smarujemy dobrze dół i boki masłem. Odkładamy na bok.
Do dużej miski : wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki + dokładamy rabarbar ale staramy się bez powstałych na dnie płynów + wsypujemy cukier + mączkę ziemniaczaną + wanilię = całość mieszamy.
Przekładamy mieszankę do przygotowanej formy i wyrównujemy. Odstawiamy na sekundę.
W tej samej misce po owocach rozrabiamy kruszonkę.
Wsypujemy: mąkę + płatki owsiane + odrobina soli + przyprawy ( jeśli dajemy ) + cukier = mieszamy całość.
Dokładamy pokrojone w mniejsze kostki masło i wyrabiamy najlepiej rękoma na kruszonkę.
Przygotowaną kruszonkę, przesypujemy na nasze owoce i delikatnie wyrównujemy.
Całość do pieca na ok. 35 minut. Do zrumienienia z wierzchu.
Studzimy i najlepiej podajemy jeszcze lekko cieple, z gałką lodów waniliowych lub jeśli ktoś lubi bitą śmietaną.
Kruszonka doskonale smakuje także na zimno.
Gotowe.
Bardzo smaczny i bardzo prosty deser, który z całą pewnością podbije Wasze serca i podniebienia.
Sprobujcie koniecznie!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...