www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś serniczek.
Mega czekoladowy- kruchy spód, środek wypełnia waniliowy rozpływający się w ustach sernik a całość dopełniłam masą ze świeżych truskawek - tych już naprawdę ostatnich niestety w tym roku.
Myślę ze ta wersja jest fajna - orzeźwiająca na jeszcze letnie słońce, kiedy możemy sobie pozwolić na kawkę na tarasach czy w ogrodach.
Wykorzystujcie ten czas! - przygotujcie sobie i bliskim te pyszne ciasto i cieszcie się latem póki trwa :).
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na spód :
- 190 g ( 1 opakowanie ) herbatników mocno czekoladowych ( warto wybrać dobre)
- 100 g masła rozpuszczonego
na masę sernikową :
- 800 g twarogu ( u mnie z wiaderka )
- 250 g quarku 40 % ( możecie zamiast dać creme fresh )
- 4 jajka ( pokojowa temperatura )
- 120 g masła lub margaryny ( pokojowa temperatura )
- 1 aromat do ciast cytrynowy
- łyżeczka extraktu z wanilii
- 1 1/2 kubka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( dobrej jakości )
na górę :
- 500 g świeżych truskawek
- 1/2 kubka cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania formy - obręczy lub dowolnej formy w której będziemy ciasto piec.
U mnie obręcz lub tortownica spełnia swoja role.
Dno wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Do food procesora wrzucamy ciastka i miksujemy na kruszonkę.
Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy kilka sekund - zacznie tworzyć się tzw. mokry piasek.
Wyciągamy całość do przygotowanej formy.
Rozkładamy równomiernie po dnie dobrze dogniatając.
Wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za masę serową.
Jeśli twaróg który kupiliście ma bardzo dużo serwatki i jest dość rzadki, należy go teraz przełożyć przez sitko do jej odsączenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C grzanie góra - dól.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : masło + cukier = miksujemy.
Dokładamy jajka kolejno, cały czas mieszając.
Dorzucamy : aromat cytrynowy + wanilie + masę serową + quark + budyń - proszek = całość mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy powstała masę na przygotowany spód i całość wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Środek powinien jeszcze być ruchomy - luźny.
Wyłączamy piekarnik i najlepiej zostawić przy otwartych drzwiach jeszcze sernik w środku aby powoli stygł. Wtedy zbyt szybko nie będzie opadał.
Po chwili możemy wyciągać i studzić już na blacie do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Do wyższego naczynia wlewamy 500 ml wrzątku ( po 250 ml na każdą galaretkę ) + wsypujemy galaretki = całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie myjemy, osuszamy i obieramy z szypułki nasze truskawki.
Truskawki blendujemy na jednolitą masę + cukier.
Masę truskawkową łączymy z galaretką = mieszamy dokładnie.
Całą przygotowaną masę najlepiej przelewać etapami na sernik. Gdy lekko zacznie tężeć - przy pomocy łyżki delikatnie polewamy cienka warstwę i zostawiamy na kilka minut w lodówce. Potem druga cienką warstwę i tak samo do lodówki. Trzecia warstwa zazwyczaj już może być spokojnie przelana delikatnie w całości.
Tak przygotowany sernik zostawiamy najlepiej na cała noc do całkowitego strzeżenia w lodówce.
Gotowe.
Przepyszny, truskawkowy sernik do kawy czy herbaty na piękne słoneczne dni których Wam życzę jak najwięcej!
Polecam serdecznie i pozdrawiam gorąco.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz