Przejdź do głównej zawartości

Sernik z truskawkami.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Dziś serniczek. 
Mega czekoladowy- kruchy spód, środek wypełnia waniliowy rozpływający się w ustach sernik a całość dopełniłam masą ze świeżych truskawek - tych już naprawdę ostatnich niestety w tym roku.
Myślę ze ta wersja jest fajna - orzeźwiająca na jeszcze letnie słońce, kiedy możemy sobie pozwolić na kawkę na tarasach czy w ogrodach. 
Wykorzystujcie ten czas! - przygotujcie sobie i bliskim te pyszne ciasto i cieszcie się latem póki trwa :).
Zapraszam po przepis.
















Składniki : 



na spód : 

  • 190 g ( 1 opakowanie ) herbatników mocno czekoladowych ( warto wybrać dobre)
  • 100 g masła rozpuszczonego 




na masę sernikową : 


  • 800 g twarogu ( u mnie z wiaderka )
  • 250 g quarku 40 %  ( możecie zamiast dać creme fresh )
  • 4 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 120 g masła lub margaryny ( pokojowa temperatura )
  • 1 aromat do ciast cytrynowy
  • łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( dobrej jakości )






na górę : 



  • 500 g świeżych truskawek
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 galaretki truskawkowe















Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania formy - obręczy lub dowolnej formy w której będziemy ciasto piec.
U mnie obręcz lub tortownica spełnia swoja role.
Dno wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Do food procesora wrzucamy ciastka i miksujemy na kruszonkę.
Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy kilka sekund - zacznie tworzyć się tzw. mokry piasek.
Wyciągamy całość do przygotowanej formy.
Rozkładamy równomiernie po dnie dobrze dogniatając.
Wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za masę serową.
Jeśli twaróg który kupiliście ma bardzo dużo serwatki i jest dość rzadki, należy go teraz przełożyć przez sitko do jej odsączenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C grzanie góra - dól.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : masło + cukier = miksujemy.
Dokładamy jajka kolejno, cały czas mieszając.
Dorzucamy : aromat cytrynowy + wanilie + masę serową + quark + budyń - proszek = całość mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy powstała masę na przygotowany spód i całość wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Środek powinien jeszcze być ruchomy - luźny.
Wyłączamy piekarnik i najlepiej zostawić przy otwartych drzwiach jeszcze sernik w środku aby powoli stygł. Wtedy zbyt szybko nie będzie opadał.
Po chwili możemy wyciągać i studzić już na blacie do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Do wyższego naczynia wlewamy 500 ml wrzątku ( po 250 ml na każdą galaretkę ) + wsypujemy galaretki = całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie myjemy, osuszamy i obieramy z szypułki nasze truskawki.
Truskawki blendujemy na jednolitą masę + cukier.
Masę truskawkową łączymy z galaretką = mieszamy dokładnie.
Całą przygotowaną masę najlepiej przelewać etapami na sernik. Gdy lekko zacznie tężeć - przy pomocy łyżki delikatnie polewamy cienka warstwę i zostawiamy na kilka minut w lodówce. Potem druga cienką warstwę i tak samo do lodówki. Trzecia warstwa zazwyczaj już może być spokojnie przelana delikatnie w całości.
Tak przygotowany sernik zostawiamy najlepiej na cała noc do całkowitego strzeżenia w lodówce.
Gotowe.
Przepyszny, truskawkowy sernik do kawy czy herbaty na piękne słoneczne dni których Wam życzę jak najwięcej!
Polecam serdecznie i pozdrawiam gorąco.














www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...