Przejdź do głównej zawartości

Sernik z truskawkami.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Dziś serniczek. 
Mega czekoladowy- kruchy spód, środek wypełnia waniliowy rozpływający się w ustach sernik a całość dopełniłam masą ze świeżych truskawek - tych już naprawdę ostatnich niestety w tym roku.
Myślę ze ta wersja jest fajna - orzeźwiająca na jeszcze letnie słońce, kiedy możemy sobie pozwolić na kawkę na tarasach czy w ogrodach. 
Wykorzystujcie ten czas! - przygotujcie sobie i bliskim te pyszne ciasto i cieszcie się latem póki trwa :).
Zapraszam po przepis.
















Składniki : 



na spód : 

  • 190 g ( 1 opakowanie ) herbatników mocno czekoladowych ( warto wybrać dobre)
  • 100 g masła rozpuszczonego 




na masę sernikową : 


  • 800 g twarogu ( u mnie z wiaderka )
  • 250 g quarku 40 %  ( możecie zamiast dać creme fresh )
  • 4 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 120 g masła lub margaryny ( pokojowa temperatura )
  • 1 aromat do ciast cytrynowy
  • łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( dobrej jakości )






na górę : 



  • 500 g świeżych truskawek
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 galaretki truskawkowe















Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania formy - obręczy lub dowolnej formy w której będziemy ciasto piec.
U mnie obręcz lub tortownica spełnia swoja role.
Dno wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Do food procesora wrzucamy ciastka i miksujemy na kruszonkę.
Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy kilka sekund - zacznie tworzyć się tzw. mokry piasek.
Wyciągamy całość do przygotowanej formy.
Rozkładamy równomiernie po dnie dobrze dogniatając.
Wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za masę serową.
Jeśli twaróg który kupiliście ma bardzo dużo serwatki i jest dość rzadki, należy go teraz przełożyć przez sitko do jej odsączenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C grzanie góra - dól.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : masło + cukier = miksujemy.
Dokładamy jajka kolejno, cały czas mieszając.
Dorzucamy : aromat cytrynowy + wanilie + masę serową + quark + budyń - proszek = całość mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy powstała masę na przygotowany spód i całość wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Środek powinien jeszcze być ruchomy - luźny.
Wyłączamy piekarnik i najlepiej zostawić przy otwartych drzwiach jeszcze sernik w środku aby powoli stygł. Wtedy zbyt szybko nie będzie opadał.
Po chwili możemy wyciągać i studzić już na blacie do całkowitego ostudzenia.
Przekładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę truskawkową.
Do wyższego naczynia wlewamy 500 ml wrzątku ( po 250 ml na każdą galaretkę ) + wsypujemy galaretki = całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie myjemy, osuszamy i obieramy z szypułki nasze truskawki.
Truskawki blendujemy na jednolitą masę + cukier.
Masę truskawkową łączymy z galaretką = mieszamy dokładnie.
Całą przygotowaną masę najlepiej przelewać etapami na sernik. Gdy lekko zacznie tężeć - przy pomocy łyżki delikatnie polewamy cienka warstwę i zostawiamy na kilka minut w lodówce. Potem druga cienką warstwę i tak samo do lodówki. Trzecia warstwa zazwyczaj już może być spokojnie przelana delikatnie w całości.
Tak przygotowany sernik zostawiamy najlepiej na cała noc do całkowitego strzeżenia w lodówce.
Gotowe.
Przepyszny, truskawkowy sernik do kawy czy herbaty na piękne słoneczne dni których Wam życzę jak najwięcej!
Polecam serdecznie i pozdrawiam gorąco.














www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych