www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wyposażona w warzywka z Tatusiowego ogrodu :)) ( dziękuję Tatku :)) postawiłam na ich wykorzystanie.
Teraz najlepszy czas na bakłażany i cukinie z których można wyczarować sporo fajnych przepisów.
Dziś jeden nich - klopsiki które możecie przygotować do innych przekąsek np. grillowych czy obiadowych.
U mnie super sprawdziły się z dodatkiem sosu jogurtowego w towarzystwie pysznej fasoli z sosem balsamicznym.
Wykorzystujcie dostępne teraz warzywa i cieście się ich smakiem :) Zimą na pewno za nimi zatęsknicie.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 bakłażan
- 1 duża cukinia lub 2 średnie
- 1 cytryna
- sol i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 jajko
- ok. 4 łyżek tartej bułki
- ok. 4 łyżek mąki ( u mnie mąka ryżowa ale możecie użyć zwykłej pszennej lub nawet pełnoziarnistej )
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek świeżego koperku
- odrobina gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- 1 cebula - usmażona
Sposób przygotowania :
Cukinie i bakłażana myjemy, odcinamy końce i całość ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wrzucamy całość do dużej miski i dość solidnie solimy + 1/2 soku z cytryny = mieszamy i odstawiamy aby soki puściły. Na jakieś 30 minut.
W miedzy czasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na patelni - odkładamy do przestudzenia na talerz.
Potartą cukinie i bakłażan porządnie odsączamy z powstałej wody.
Wrzucamy do dużej miski.
Do masy dokładamy : startą na grubych oczkach marchew + przestudzoną cebule + jajko + sol + pieprz + odrobina mąki ( najlepiej dodać stopniowo - na wyczucie ) + tarta bułka + gałka muszkatołowa + cukier + drobno posiekany koperek + drobno posiekaną pietruszkę = całość dokładnie mieszamy.
Jeśli stwierdzimy zbyt luźną konsystencje, dodajemy odrobinę mąki lub bułki tartej. Nie należy przesadzić - tylko tyle aby nasze klopsiki dobrze się nam formowało.
Formujemy burgery - wielkość dowolna.
Układamy na talerzu obok siebie i jeśli chcemy smażymy od razu ( smażymy kilka minut z każdej strony na zloty kolor ) lub wkładamy do lodówki i tak przygotowane smażymy kiedy będziemy chcieli.
Możemy serwować z dowolnymi ulubionymi sosami - u mnie lekki sos jogurtowy który dobrze się tu sprawdza :
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 soku z cytryny
- garść koperku
- sol i pieprz do smaku
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 ząbek czosnku - opcjonalnie ( czasem daje czasem nie )
- odrobina cukru ( podkreśla smak )
i tak przygotowany sos bardzo fajnie pasuje właściwie nie tylko do tych bakłażanowych burgerów ale także do innych dowolnych dań np. grillowych itp.
Sprawdźcie sami.
Zachęcam gorąco!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz