Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z bakłażana i cukinii.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Wyposażona w warzywka z Tatusiowego ogrodu :)) ( dziękuję Tatku :)) postawiłam na ich wykorzystanie.
Teraz najlepszy czas na bakłażany i cukinie z których można wyczarować sporo fajnych przepisów.
Dziś jeden nich - klopsiki które możecie przygotować do innych przekąsek np. grillowych czy obiadowych.
U mnie super sprawdziły się z dodatkiem sosu jogurtowego w towarzystwie pysznej fasoli z sosem balsamicznym.
Wykorzystujcie dostępne teraz warzywa i cieście się ich smakiem :) Zimą na pewno za nimi zatęsknicie.
Zapraszam.









Składniki : 






  • 1 bakłażan
  • 1 duża cukinia lub 2 średnie
  • 1 cytryna
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżek tartej bułki
  • ok. 4 łyżek mąki ( u mnie mąka ryżowa ale możecie użyć zwykłej pszennej lub nawet pełnoziarnistej )
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 1 cebula - usmażona









Sposób przygotowania : 




Cukinie i bakłażana myjemy, odcinamy końce i całość ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wrzucamy całość do dużej miski i dość solidnie solimy + 1/2 soku z cytryny = mieszamy i odstawiamy aby soki puściły. Na jakieś 30 minut.
W miedzy czasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na patelni - odkładamy do przestudzenia na talerz.
Potartą cukinie i bakłażan porządnie odsączamy z powstałej wody.
Wrzucamy do dużej miski.
Do masy dokładamy : startą na grubych oczkach marchew + przestudzoną cebule + jajko + sol + pieprz + odrobina mąki ( najlepiej dodać stopniowo - na wyczucie ) + tarta bułka + gałka muszkatołowa + cukier + drobno posiekany koperek  + drobno posiekaną pietruszkę = całość dokładnie mieszamy.
Jeśli stwierdzimy zbyt luźną konsystencje, dodajemy odrobinę mąki lub bułki tartej. Nie należy przesadzić - tylko tyle aby nasze klopsiki dobrze się nam formowało.
Formujemy burgery - wielkość dowolna.
Układamy na talerzu obok siebie i jeśli chcemy smażymy od razu ( smażymy kilka minut z każdej strony na zloty kolor ) lub wkładamy do lodówki  i tak przygotowane smażymy kiedy będziemy chcieli.
Możemy serwować z dowolnymi ulubionymi sosami - u mnie lekki sos jogurtowy który dobrze się tu sprawdza : 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 soku z cytryny
  • garść koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 ząbek czosnku - opcjonalnie ( czasem daje czasem nie )
  • odrobina cukru ( podkreśla smak )
i tak przygotowany sos bardzo fajnie pasuje właściwie nie tylko do tych bakłażanowych burgerów ale także  do innych dowolnych dań np. grillowych itp.
Sprawdźcie sami.
Zachęcam gorąco!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...