Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z bakłażana i cukinii.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Wyposażona w warzywka z Tatusiowego ogrodu :)) ( dziękuję Tatku :)) postawiłam na ich wykorzystanie.
Teraz najlepszy czas na bakłażany i cukinie z których można wyczarować sporo fajnych przepisów.
Dziś jeden nich - klopsiki które możecie przygotować do innych przekąsek np. grillowych czy obiadowych.
U mnie super sprawdziły się z dodatkiem sosu jogurtowego w towarzystwie pysznej fasoli z sosem balsamicznym.
Wykorzystujcie dostępne teraz warzywa i cieście się ich smakiem :) Zimą na pewno za nimi zatęsknicie.
Zapraszam.









Składniki : 






  • 1 bakłażan
  • 1 duża cukinia lub 2 średnie
  • 1 cytryna
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżek tartej bułki
  • ok. 4 łyżek mąki ( u mnie mąka ryżowa ale możecie użyć zwykłej pszennej lub nawet pełnoziarnistej )
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 1 cebula - usmażona









Sposób przygotowania : 




Cukinie i bakłażana myjemy, odcinamy końce i całość ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wrzucamy całość do dużej miski i dość solidnie solimy + 1/2 soku z cytryny = mieszamy i odstawiamy aby soki puściły. Na jakieś 30 minut.
W miedzy czasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na patelni - odkładamy do przestudzenia na talerz.
Potartą cukinie i bakłażan porządnie odsączamy z powstałej wody.
Wrzucamy do dużej miski.
Do masy dokładamy : startą na grubych oczkach marchew + przestudzoną cebule + jajko + sol + pieprz + odrobina mąki ( najlepiej dodać stopniowo - na wyczucie ) + tarta bułka + gałka muszkatołowa + cukier + drobno posiekany koperek  + drobno posiekaną pietruszkę = całość dokładnie mieszamy.
Jeśli stwierdzimy zbyt luźną konsystencje, dodajemy odrobinę mąki lub bułki tartej. Nie należy przesadzić - tylko tyle aby nasze klopsiki dobrze się nam formowało.
Formujemy burgery - wielkość dowolna.
Układamy na talerzu obok siebie i jeśli chcemy smażymy od razu ( smażymy kilka minut z każdej strony na zloty kolor ) lub wkładamy do lodówki  i tak przygotowane smażymy kiedy będziemy chcieli.
Możemy serwować z dowolnymi ulubionymi sosami - u mnie lekki sos jogurtowy który dobrze się tu sprawdza : 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 soku z cytryny
  • garść koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 ząbek czosnku - opcjonalnie ( czasem daje czasem nie )
  • odrobina cukru ( podkreśla smak )
i tak przygotowany sos bardzo fajnie pasuje właściwie nie tylko do tych bakłażanowych burgerów ale także  do innych dowolnych dań np. grillowych itp.
Sprawdźcie sami.
Zachęcam gorąco!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...