Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z bakłażana i cukinii.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Wyposażona w warzywka z Tatusiowego ogrodu :)) ( dziękuję Tatku :)) postawiłam na ich wykorzystanie.
Teraz najlepszy czas na bakłażany i cukinie z których można wyczarować sporo fajnych przepisów.
Dziś jeden nich - klopsiki które możecie przygotować do innych przekąsek np. grillowych czy obiadowych.
U mnie super sprawdziły się z dodatkiem sosu jogurtowego w towarzystwie pysznej fasoli z sosem balsamicznym.
Wykorzystujcie dostępne teraz warzywa i cieście się ich smakiem :) Zimą na pewno za nimi zatęsknicie.
Zapraszam.









Składniki : 






  • 1 bakłażan
  • 1 duża cukinia lub 2 średnie
  • 1 cytryna
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżek tartej bułki
  • ok. 4 łyżek mąki ( u mnie mąka ryżowa ale możecie użyć zwykłej pszennej lub nawet pełnoziarnistej )
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 1 cebula - usmażona









Sposób przygotowania : 




Cukinie i bakłażana myjemy, odcinamy końce i całość ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wrzucamy całość do dużej miski i dość solidnie solimy + 1/2 soku z cytryny = mieszamy i odstawiamy aby soki puściły. Na jakieś 30 minut.
W miedzy czasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na patelni - odkładamy do przestudzenia na talerz.
Potartą cukinie i bakłażan porządnie odsączamy z powstałej wody.
Wrzucamy do dużej miski.
Do masy dokładamy : startą na grubych oczkach marchew + przestudzoną cebule + jajko + sol + pieprz + odrobina mąki ( najlepiej dodać stopniowo - na wyczucie ) + tarta bułka + gałka muszkatołowa + cukier + drobno posiekany koperek  + drobno posiekaną pietruszkę = całość dokładnie mieszamy.
Jeśli stwierdzimy zbyt luźną konsystencje, dodajemy odrobinę mąki lub bułki tartej. Nie należy przesadzić - tylko tyle aby nasze klopsiki dobrze się nam formowało.
Formujemy burgery - wielkość dowolna.
Układamy na talerzu obok siebie i jeśli chcemy smażymy od razu ( smażymy kilka minut z każdej strony na zloty kolor ) lub wkładamy do lodówki  i tak przygotowane smażymy kiedy będziemy chcieli.
Możemy serwować z dowolnymi ulubionymi sosami - u mnie lekki sos jogurtowy który dobrze się tu sprawdza : 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 soku z cytryny
  • garść koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 ząbek czosnku - opcjonalnie ( czasem daje czasem nie )
  • odrobina cukru ( podkreśla smak )
i tak przygotowany sos bardzo fajnie pasuje właściwie nie tylko do tych bakłażanowych burgerów ale także  do innych dowolnych dań np. grillowych itp.
Sprawdźcie sami.
Zachęcam gorąco!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...