www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Spodziewacie się gości albo zadzwonił ktoś właśnie ze wpadnie na kawkę i zastanawiacie się co tu do tej kawki? Mam dla Was sądzie bardzo fajne i proste rozwiązanie ( nam bardzo smakują :)).
Małe kruche zawiniątka z jabłkiem i odrobiną domowej konfitury. Smakują naprawdę fajnie, są chrupiące i lekkie.
Możecie je także przygotować jako drugie śniadanie do szkół lub do pracy.
Koniecznie namawiam do wypróbowania.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 2 jabłek ( u mnie kwaskowate i twarde )
- odrobina soku z cytryny
- odrobina konfitury ( u mnie domowej roboty konfitura z moreli - przepisy na niektóre znajdziecie na moim blogu :))
- odrobina brązowego cukru
- odrobina śmietany
Sposób przygotowania :
Jabłka myjemy i przekrawamy na ćwiartki. Każdą delikatnie pozbawiamy nasienia i kroimy na cienkie plasterki ( pół księżyce ).
Całość przekładamy do miseczki i skrapiamy odrobina soku z cytryny= mieszamy.
Tak przygotowane wkładamy do mikrofalówki na ok. 1 minute. Tak aby troszkę zmiękły. Odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Jeśli macie to najlepiej przygotować sobie foremkę do muffinek lub np. papilotki - foremki małe.
Foremkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Odkładamy.
Na blacie lekko podsypanym mąką rozkładamy nasze ciasto francuskie. U mnie prostokąt.
Smarujemy po całości cienka warstwą konfitury ( jeśli konfitury są bardzo geste dobrze jest podgrzać je na kilka sekund w mikrofali wtedy dobrze się rozsmarowują ).
Tak przygotowane ciasto tniemy na równe paseczki ok. 4 - 5 centymetrowe.
Na każdym paseczku trzymając się jednego, górnego brzegu układamy jeden obok drugiego ( zakładając końcówkami na siebie ) cienkie plasterki jabłek.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. ślimaka.
Jeśli pasek jest długi dzielimy go na pół i rolujemy dwa lub nawet trzy takie ślimaczki.
Każdy układamy brzegiem z jabłkiem do góry foremek. Można nie co uformować jeszcze palcami górę.
Tak przygotowane różyczki smarujemy delikatnie z wierzchu śmietaną i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy ok. 15 minut - do zbrązowienia.
Studzimy.
Można posypać na gotowo cukrem pudrem.
Gotowe.
Smaczne, kruche, szybkie i proste do przygotowania.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz