Przejdź do głównej zawartości

Różyczki z ciasta francuskiego z dodatkiem domowej konfitury.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Spodziewacie się gości albo zadzwonił ktoś właśnie ze wpadnie na kawkę i zastanawiacie się co tu do tej kawki? Mam dla Was sądzie bardzo fajne i proste rozwiązanie ( nam bardzo smakują :)).
Małe kruche zawiniątka z jabłkiem i odrobiną domowej konfitury. Smakują naprawdę fajnie, są chrupiące i lekkie. 
Możecie je także przygotować jako drugie śniadanie do szkół lub do pracy.
Koniecznie namawiam do wypróbowania.
Zapraszam.















Składniki : 




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 2 jabłek ( u mnie kwaskowate i twarde )
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina konfitury ( u mnie domowej roboty konfitura z moreli  - przepisy na niektóre znajdziecie na moim blogu :))
  • odrobina brązowego cukru
  • odrobina śmietany













Sposób przygotowania : 





Jabłka myjemy i przekrawamy na ćwiartki. Każdą delikatnie pozbawiamy nasienia i kroimy na cienkie plasterki ( pół księżyce ).
Całość przekładamy do miseczki i skrapiamy odrobina soku z cytryny= mieszamy.
Tak przygotowane wkładamy do mikrofalówki na ok. 1 minute. Tak aby troszkę zmiękły. Odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Jeśli macie to najlepiej przygotować sobie foremkę do muffinek lub np. papilotki - foremki małe.
Foremkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Odkładamy.
Na blacie lekko podsypanym mąką rozkładamy nasze ciasto francuskie. U mnie prostokąt.
Smarujemy po całości cienka warstwą konfitury ( jeśli konfitury są bardzo geste dobrze jest podgrzać je na kilka sekund w mikrofali wtedy dobrze się rozsmarowują ).
Tak przygotowane ciasto tniemy na równe paseczki ok. 4 - 5 centymetrowe.
Na każdym paseczku trzymając się jednego, górnego brzegu układamy jeden obok drugiego ( zakładając końcówkami na siebie ) cienkie plasterki jabłek.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. ślimaka.
Jeśli pasek jest długi dzielimy go na pół i rolujemy dwa lub nawet trzy takie ślimaczki.
Każdy układamy brzegiem z jabłkiem do góry foremek. Można nie co uformować jeszcze palcami górę.
Tak przygotowane różyczki smarujemy delikatnie z wierzchu śmietaną i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy ok. 15 minut - do zbrązowienia.
Studzimy.
Można posypać na gotowo cukrem pudrem.
Gotowe.
Smaczne, kruche, szybkie i proste do przygotowania.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...