Przejdź do głównej zawartości

Różyczki z ciasta francuskiego z dodatkiem domowej konfitury.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Spodziewacie się gości albo zadzwonił ktoś właśnie ze wpadnie na kawkę i zastanawiacie się co tu do tej kawki? Mam dla Was sądzie bardzo fajne i proste rozwiązanie ( nam bardzo smakują :)).
Małe kruche zawiniątka z jabłkiem i odrobiną domowej konfitury. Smakują naprawdę fajnie, są chrupiące i lekkie. 
Możecie je także przygotować jako drugie śniadanie do szkół lub do pracy.
Koniecznie namawiam do wypróbowania.
Zapraszam.















Składniki : 




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 2 jabłek ( u mnie kwaskowate i twarde )
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina konfitury ( u mnie domowej roboty konfitura z moreli  - przepisy na niektóre znajdziecie na moim blogu :))
  • odrobina brązowego cukru
  • odrobina śmietany













Sposób przygotowania : 





Jabłka myjemy i przekrawamy na ćwiartki. Każdą delikatnie pozbawiamy nasienia i kroimy na cienkie plasterki ( pół księżyce ).
Całość przekładamy do miseczki i skrapiamy odrobina soku z cytryny= mieszamy.
Tak przygotowane wkładamy do mikrofalówki na ok. 1 minute. Tak aby troszkę zmiękły. Odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Jeśli macie to najlepiej przygotować sobie foremkę do muffinek lub np. papilotki - foremki małe.
Foremkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Odkładamy.
Na blacie lekko podsypanym mąką rozkładamy nasze ciasto francuskie. U mnie prostokąt.
Smarujemy po całości cienka warstwą konfitury ( jeśli konfitury są bardzo geste dobrze jest podgrzać je na kilka sekund w mikrofali wtedy dobrze się rozsmarowują ).
Tak przygotowane ciasto tniemy na równe paseczki ok. 4 - 5 centymetrowe.
Na każdym paseczku trzymając się jednego, górnego brzegu układamy jeden obok drugiego ( zakładając końcówkami na siebie ) cienkie plasterki jabłek.
Każdy paseczek zawijamy tworząc tzw. ślimaka.
Jeśli pasek jest długi dzielimy go na pół i rolujemy dwa lub nawet trzy takie ślimaczki.
Każdy układamy brzegiem z jabłkiem do góry foremek. Można nie co uformować jeszcze palcami górę.
Tak przygotowane różyczki smarujemy delikatnie z wierzchu śmietaną i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy ok. 15 minut - do zbrązowienia.
Studzimy.
Można posypać na gotowo cukrem pudrem.
Gotowe.
Smaczne, kruche, szybkie i proste do przygotowania.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych