www.swiatmojejk.blospot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś zapraszam i zachęcam do domowego ravioli na bazie ze zdrowym szpinakiem, pyszną feta i mięsem.
Sposób prosty i kompletnie nieskomplikowany.
U mnie ravioli czy tez pierogi są wykonywane stosunkowo często i nawet w większych ilościach do zamrożenia na kolejna ochotę.
Myślę ze warto poświęcić kilka chwil i przygotować zawsze takie domowe niż kupne które moim zdaniem są kompletnie pozbawione smaku czy dobrych składników i mnie osobiście nie skuszą.
Żeby nie było tak nudno to tym razem wersja w której szpinak występuje także w cieście i nadaje dodatkowego smaku i super koloru.
Moje poprzednie wersje na pierogi i ravioli znajdziecie na blogu a dziś zachęcam do tej pełnej zieleni :))
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- ok. 300 g maki
- ok. 100 g szpinaku świeżego zaparzonego wrzątkiem i zmiksowany
- 1 jajko
- szczypta soli
- kilka łyżek wrzątku
na farsz :
- 400 g mięsa mielonego ( dowolnego )
- 1 cebula
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera typu feta
- 1 łyżka majeranku
- sol i pieprz do smaku
dodatkowo :
- na gore do polania odrobina masła klarowanego i kilka listków świeżej bazylii ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta i gdy będzie odpoczywało zrobimy farsz.
Na stolnice wysypujemy mąkę + sól = tworzymy tzw. kopiec z dziurka na środku.
Przez sitko ze szpinakiem przelewamy wrzątek. Całość blendujemy krótko blenderem = dorzucamy do mąki.
Do masy dokładamy jajko i zaczynamy wyrabiać - zagniatać ciasto.
Podczas zagniatania dolewamy delikatnie po odrobinie wrzątku. Wyrabiamy tak długo aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto dobrze wyrobione nie będzie się kleiło.
Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy aby ciasto odpoczęło.
W miedzy czasie zabieramy się za farsz.
Najpierw na patelni z odrobina oliwy podsmażamy mięso mielone + sól + pieprz = podsmażone odkładamy na talerz aby przestygło.
Na tej samej patelni po mięsie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę + czosnek + sól + pieprz = smażymy 1-2 minutki.
Dorzucamy szpinak i smażymy do zredukowania = 1 - 2 minutki.
Przegotowujemy sobie melakser - food procesor i wrzucamy do niego nasze mięso mielone + szpinak usmażony + feta + majeranek = miksujemy całość kilka sekund.
Całość doprawiamy w razie potrzeby sola i pieprzem.
Gotowy farsz odstawiamy na bok.
Ciasto najlepiej porcjujemy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na podsypanej stolnicy na bardzo cienkie.
Jeśli mamy maszynkę do makaronu możecie użyć,
Układamy w pewnych odległościach od siebie po małej łyżeczce farszu.
Dookoła każdego farszu zwilżamy pędzelkiem z woda ciasto.
Na całość nakładamy drugi płat cienkiego ciasta.
Dogniatamy dokładnie dookoła każde ravioli.
Jeśli macie wykrawaczki do ravioli możecie sobie nimi pomoc ale możecie tez wyciąg kształty przy pomocy np. szklanki. Mozecie także powycinać normalne małe kwadraciki czy prostokąciki.
Ważne aby każdy taki ravioli dobrze zamknąć aby Wam się nie rozpadał podczas gotowania.
U mnie przeważnie dogniatam jeszcze boki widelcem - bardzo dobry, sprawdzony sposób.
Gotowe ravioli układamy na boku na podsypana mąką blaszkę.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy partiami ok. 3-4 minutki nawet czasem krócej jeśli ciasto jest bardzo cieniutkie.
U mnie na gotowo polewam rozpuszczonym klarowanym masłem z listkami bazylii.
Mozecie także część ravioli sobie pomrozić.
Gotowe.
Bardzo smaczne, nieskomplikowane i zdrowe bo domowe :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz