Przejdź do głównej zawartości

Ravioli szpinakowe z mięsem mielonym i fetą.








www.swiatmojejk.blospot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Dziś zapraszam i zachęcam do domowego ravioli na bazie ze zdrowym szpinakiem, pyszną feta i mięsem.
Sposób prosty i kompletnie nieskomplikowany. 
U mnie ravioli czy tez pierogi są wykonywane stosunkowo często i nawet w większych ilościach do zamrożenia na kolejna ochotę.
Myślę ze warto poświęcić kilka chwil i przygotować zawsze takie domowe niż kupne które moim zdaniem są kompletnie pozbawione smaku czy dobrych składników i mnie osobiście nie skuszą.
Żeby nie było tak nudno to tym razem wersja w której szpinak występuje także w cieście i nadaje dodatkowego smaku i super koloru.
Moje poprzednie wersje na pierogi i ravioli znajdziecie na blogu a dziś zachęcam do tej pełnej zieleni :))
Zapraszam.













Składniki : 



na ciasto : 


  • ok. 300 g maki
  • ok. 100 g szpinaku świeżego zaparzonego wrzątkiem i zmiksowany
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wrzątku




na farsz : 


  • 400 g mięsa mielonego ( dowolnego )
  • 1 cebula
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera typu feta
  • 1 łyżka majeranku
  • sol i pieprz do smaku


dodatkowo :

  • na gore do polania odrobina masła klarowanego i kilka listków świeżej bazylii ( opcjonalnie )













Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta i gdy będzie odpoczywało zrobimy farsz.
Na stolnice wysypujemy mąkę + sól = tworzymy tzw. kopiec z dziurka na środku.
Przez sitko ze szpinakiem przelewamy wrzątek. Całość blendujemy krótko blenderem = dorzucamy do mąki.
Do masy dokładamy jajko i zaczynamy wyrabiać - zagniatać ciasto.
Podczas zagniatania dolewamy delikatnie po odrobinie wrzątku. Wyrabiamy tak długo aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto dobrze wyrobione nie będzie się kleiło.
Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy aby ciasto odpoczęło.
W miedzy czasie zabieramy się za farsz.
Najpierw na patelni z odrobina oliwy podsmażamy mięso mielone + sól + pieprz = podsmażone odkładamy na talerz aby przestygło.
Na tej samej patelni po mięsie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę + czosnek + sól + pieprz = smażymy 1-2 minutki.
Dorzucamy szpinak i smażymy do zredukowania = 1 - 2 minutki.
Przegotowujemy sobie melakser - food procesor i wrzucamy do niego nasze mięso mielone + szpinak usmażony + feta + majeranek = miksujemy całość kilka sekund.
Całość doprawiamy w razie potrzeby sola i pieprzem.
Gotowy farsz odstawiamy na bok.
Ciasto najlepiej porcjujemy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na podsypanej stolnicy na bardzo cienkie.
Jeśli mamy maszynkę do makaronu możecie użyć,
Układamy w pewnych odległościach od siebie po małej łyżeczce farszu.
Dookoła każdego farszu zwilżamy pędzelkiem z woda ciasto.
Na całość nakładamy drugi płat cienkiego ciasta.
Dogniatamy dokładnie dookoła każde ravioli.
Jeśli macie wykrawaczki do ravioli możecie sobie nimi pomoc ale możecie tez wyciąg kształty przy pomocy np. szklanki. Mozecie także powycinać normalne małe kwadraciki czy prostokąciki.
Ważne aby każdy taki ravioli dobrze zamknąć aby Wam się nie rozpadał podczas gotowania.
U mnie przeważnie dogniatam jeszcze boki widelcem - bardzo dobry, sprawdzony sposób.
Gotowe ravioli układamy na boku na podsypana mąką blaszkę.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy partiami ok. 3-4 minutki nawet czasem krócej jeśli ciasto jest bardzo cieniutkie.
U mnie na gotowo polewam rozpuszczonym klarowanym masłem z listkami bazylii.
Mozecie także część ravioli sobie pomrozić.
Gotowe.
Bardzo smaczne, nieskomplikowane i zdrowe bo domowe :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych