www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Lekka, przyjemna, chrupiąca, kolorowa, z mega pysznym dresingiem i super szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem.
Na kolacje czy tez śniadanko. Na lunch czy jako jedno z dań na rodzaj szwedzkiego stołu….
Okazja duża czy mała nie ma tu znaczenia – po prostu warto zrobić.
Zachęcam gorąco – jestem przekonana ze Wam zasmakuje.
Dresing do niej jak zwykle pryz takich moich propozycjach powstał pod wpływem ochoty- chwili, tuńczyk chodził mi po głowie od jakiegoś czasu a jajka ugotowane były w lodówce :)) - takie przepisy zawsze wychodzą pysznie.
Zapraszam.
Składniki :
- kilka liści sałaty lodowej ( możecie zastąpić inna )
- kilka liści ruccoli
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1/2 puszki tuńczyka ( wybierzcie dobry - w sosie własnym )
- kilka czarnych oliwek
- 1-2 rzodkiewki
- kawałek świeżego ogórka
- 1 cebulka czerwona lub szalotka
- 1 pomidor
dresing :
- 2 łyżki oliwy z oliwek ( dobrej )
- 1 łyżka soku z puszki po tuńczyku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sol i pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka przypraw do sałatek ( dobra sprawdzona )
Sposób przygotowania .
Na wstępie dodam ze ta porcja to jedna bardzo głodna osoba :)) lub dwie mniejsze porcje, dlatego tez w razie potrzeb składniki pomnażacie do Waszych potrzeb.
Jeśli macie tak jak ja ugotowane jajka w lodówce to pierwszy etap macie z głowy.
Jeżeli nie - musicie ugotować jajka na twardo. Odkładamy do przestudzenia.
Sałatę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu.
To samo robimy z ruccolą.
Rzodkiewki tniemy na plasterki - układamy na sałacie.
Cebule kroimy drobno - dokładamy do reszty.
Oliwki kroimy w plasterki i także dokładamy do reszty.
Ogórek ( u mnie nie obieram ze skóry ) myjemy, tniemy na pół i wydrążamy miąższ = tniemy na cieńsze paseczki i dodajemy do reszty.
Kawałki tuńczyka najlepiej przy pomocy widelca delikatnie układamy porcjami na górę.
Tutaj jeśli ktoś lubi może poszaleć i dać więcej :)
Pamiętajmy żeby soku z tuńczyka nie wyrzucać! - jest potrzebny do dresingu.
Na koniec układamy pokrojone w ćwiartki pomidory i jajka.
Gotową sałatkę odstawiamy na bok i przygotowujemy dresing.
Do kubka wrzucamy : oliwę z oliwek + sok z tuńczyka + miód + musztarda + sol i pierz ( najlepiej świeżo zmielony ) + przyprawę do sałatek = całość dokładnie mieszamy .
Polewamy naszą sałatkę dresingiem przed samym podaniem.
Gotowe.
Smaczna, chrupiąca i mega prosta sałatka.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz