Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z tuńczykiem.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Lekka, przyjemna, chrupiąca, kolorowa, z mega pysznym dresingiem i super szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem.
Na kolacje czy tez śniadanko. Na lunch czy jako jedno  z dań na rodzaj szwedzkiego stołu….
Okazja duża czy mała nie ma tu znaczenia – po prostu warto zrobić.
Zachęcam gorąco – jestem przekonana ze Wam zasmakuje.
Dresing do niej jak zwykle pryz takich moich propozycjach powstał pod wpływem ochoty- chwili, tuńczyk chodził mi po głowie od jakiegoś czasu a jajka ugotowane były w lodówce :)) - takie przepisy zawsze wychodzą pysznie.
Zapraszam.











Składniki :





  • kilka liści sałaty lodowej ( możecie zastąpić inna )
  • kilka liści ruccoli 
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 puszki tuńczyka  ( wybierzcie dobry - w sosie własnym )
  • kilka czarnych oliwek
  • 1-2 rzodkiewki
  • kawałek świeżego ogórka
  • 1 cebulka czerwona lub szalotka
  • 1 pomidor






dresing :



  • 2 łyżki oliwy z oliwek ( dobrej )
  • 1 łyżka soku z puszki po tuńczyku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przypraw do sałatek  ( dobra sprawdzona )















Sposób przygotowania .





Na wstępie dodam ze ta porcja to jedna bardzo głodna osoba :)) lub dwie mniejsze porcje, dlatego tez w razie potrzeb składniki pomnażacie do Waszych potrzeb.
Jeśli macie tak jak ja ugotowane jajka w lodówce to pierwszy etap macie z głowy.
Jeżeli nie - musicie ugotować jajka na twardo. Odkładamy do przestudzenia.
Sałatę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu.
To samo robimy z ruccolą.
Rzodkiewki tniemy na plasterki - układamy na sałacie.
Cebule kroimy drobno - dokładamy do reszty.
Oliwki kroimy w plasterki i także dokładamy do reszty.
Ogórek ( u mnie nie obieram ze skóry ) myjemy, tniemy na pół i wydrążamy miąższ = tniemy na cieńsze paseczki i dodajemy do reszty.
Kawałki tuńczyka najlepiej przy pomocy widelca delikatnie układamy porcjami na górę.
Tutaj jeśli ktoś lubi może poszaleć i dać więcej :)
Pamiętajmy żeby soku z tuńczyka nie wyrzucać! - jest potrzebny do dresingu.
Na koniec układamy pokrojone w ćwiartki pomidory i jajka.
Gotową sałatkę odstawiamy na bok i przygotowujemy dresing.
Do kubka wrzucamy : oliwę z oliwek + sok z tuńczyka + miód + musztarda + sol i pierz ( najlepiej świeżo zmielony ) + przyprawę do sałatek = całość dokładnie mieszamy .
Polewamy naszą sałatkę dresingiem przed samym podaniem.
Gotowe.
Smaczna,  chrupiąca i mega prosta sałatka.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...